Ухвала
від 05.12.2011 по справі 2а-1017/09
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2011 р. < Текст >Справа № 88358/09

Львівський апел яційний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Коваля Р.Й.

суддів Судової-Хомюк Н .М., Пліша М.А.

розглянувши в порядку пись мового провадження в місті Л ьвові апеляційну скаргу упра вління Пенсійного фону Украї ни в Збаразькому районі Терн опільської області на постан ову Збаразького районного су ду Тернопільської області ві д 18 листопада 2009 року по справі за позовом ОСОБА_1 до упра вління Пенсійного фону Украї ни в Збаразькому районі Терн опільської області про стягн ення невиплаченої щомісячно ї соціальної державної допом оги,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася 22.09.20 09 року в суд з адміністративни м позовом та просила стягнут и з відповідача недоплачену щомісячну соціальну державн у допомогу до пенсії за періо д з 2006 по 2009 роки в сумі 3891, 9 грн.,та в подальшому нараховувати під вищення до пенсії відповідно до рішень Конституційного С уду України.

Вимоги мотивовані тим, що во на належать до категорії гро мадян, на яких поширюються со ціальні пільги та категорії, передбачені Законом України «Про соціальний захист діте й війни». У зв' язку з тим, що 09. 07.2007 року та 22.05.2008 року рішеннями К онституційного Суду України було визнано такими, що не від повідають Конституції Украї ни відповідні положення Зако ну України «Про Державний бю джет України на 2007-2008 роки», яким и була зупинена дія положень чинного законодавства Украї ни, на підставі якого держава зобов' язувалась доплачува ти щомісячну соціальну допом огу, відповідач зобов'язаний був здійснити її перерахува ння пенсії за 2006 - 2008 роки, одна к подібного ним зроблено не б уло

Постановою Збаразького ра йонного суду Тернопільської області від 18 листопада 2009 рок у позовні вимоги задоволено частково. Зобов' язано відп овідача провести нарахуванн я та виплату за період з 09 липн я 2007 року по 31 грудня 2007 року та за період з 22 травня 2008 року по 31 гр удня 2008 року позивачці підвищ ення до пенсії у розмірі 30% мін імальної пенсії за віком на п ідставі положень ст. 6 Закону У країни «Про соціальний захис т дітей війни з урахуванням к оштів, що були виплачені пози вачу, згідно п. 41 розділу ІІ «Вн есення змін до деяких законо давчих актів України» Закону України «Про Державний бюдж ет України на 2008 рік та про внес ення змін до деяких законода вчих актів України» В решті в имог відмовлено.

Суд виходив з того, що за озн ачений період позивачці пови нна була нараховуватись допл ата до пенсії у розмірі 30% міні мальної пенсії за віком, одна к безпідставно із-за відсутн ості належного фінансового з абезпечення державних соціа льних гарантій, цього відпов ідачем зроблено не було, хоча подібне не доведено останні м, а також невиконання чи нена лежне виконання законів про виплати через відсутність гр ошей не є підставою для випра вдання дискримінуючої недоп лати державної соціальної пі дтримки дітям війни.

Не погодившись із зазначен им судовим рішенням управлін ня Пенсійного фону України в Збаразькому районі Тернопіл ьської області подало апеляц ійну скаргу з якої із-за поруш ення норм матеріального та п роцесуального права, невідпо відності висновків суду обст авинам справи, просить його с касувати та постановити ріше ння, яким відмовити позивачу в задоволенні позову.

Покликання маються на те, що законодавчо не вирішено вел ичину мінімальної пенсії за віком, щодо застосування для обчислення підвищення пенсі й особам, яким встановлений с татус дітей війни. Також не вн есені зміни в Закон України « Про Держаний бюджет України на 2007-2008 роки» в частині збільше ння видатків для забезпеченн я державних соціальних гаран тій, які були предметом розгл яду в рішенні Конституційног о Суду України від 09.07.2007 року та 22.05.2008 року.

За відсутності клопотань в ід усіх осіб, які беруть участ ь у справі, про розгляд справи за їх участю, суд апеляційної інстанції розглядає справу в порядку письмового провадж ення за наявними у справі мат еріалами, оскільки таку може бути вирішено на основі наяв них у ній доказів (ч. 1 ст. 197 КАС У країни із змінами і доповнен нями, внесеними згідно із Зак оном України від 07.07.2010 року N 2453-VI), щ о є достатнім для розгляду да ної справи.

Судова колегія заслухавши доповідь судді-доповідача, п еревіривши матеріали справи і обговоривши підстави апел яційної скарги, вбачає її час тково аргументованою.

Відповідно до ст. 202 КАС Украї ни суд апеляційної інстанції скасовує судове рішення та у хвалює нове, коли має місце зо крема неповне з'ясування суд ом обставин, що мають значенн я для справи, недоведеність т аких обставин, невідповідніс ть висновків суду обставинам справи та порушення норм мат еріального або процесуально го права, що призвело до непра вильного вирішення справи чи питання.

Судом встановлено, підтвер джено матеріалами справи, що позивачка ІНФОРМАЦІЯ_1 ма є статус дитини війни, у відпо відності до ст. 1 Закону Україн и «Про соціальний захист діт ей війни», що вбачається з від мітки в її пенсійному посвід ченні.

Що стосується вимог позива чки за 2006 рік, то суд першої інс танції вірно виходив з того, щ о вони задоволенню не підляг ають, оскільки Законом Украї ни «Про Державний бюджет Укр аїни на 2006 рік» було встановле но обмеження щодо подібної д опомоги, яке на предмет конст итуційності не розглядалось та неконституційним визнано не було.

Згідно ст. 6 згаданого Закон у, дітям війни пенсії або щомі сячне довічне грошове утрима ння чи державна соціальна до помога, яка виплачується зам ість пенсії, підвищується на 30 відсотків мінімальної пенс ії за віком, розмір якої у 2007 ро ці визначається прожитковим мінімумом для осіб, які втрат или працездатність, що урегу льовано ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування ».

Статтею 62 Закону України «П ро Державний бюджет України на 2007 рік» встановлено, що прож итковий мінімум осіб, які втр атили працездатність, встано влюється на рівні: з 1 січня - 380 гривень, з 1 квітня - 406 гриве нь, з 1 жовтня - 411 гривень. Разо м з тим, п. 12 ст. 71 і ст. 111 Закону Укр аїни «Про Державний бюджет У країни на 2007 рік» дія норм зако ну, які передбачали вищевказ ані виплати, була призупинен а.

09 липня 2007 року рішенням Конс титуційного Суду України за № 6-рп у справі за конституційн им поданням 46 народних депута тів України щодо відповіднос ті Конституції України (конс титуційності) положень стате й 29, 36, частини другої статті 56, ч астини другої статті 62, частин и першої статті 66, пунктів 7, 9, 12, 13 , 14, 23, 29, 30, 39, 41, 43, 44, 45, 46 статті 71, статей 98, 1 01, 103, 111 Закону України «Про Держ авний бюджет України на 2007 рік » (справа про соціальні гаран тії громадян) визнано такими , що не відповідають Конститу ції (є неконституційними) пол оження п. 12 ст. 71, ст. 111 Закону Укра їни «Про Державний бюджет Ук раїни на 2007 рік». З цього резюму ється висновок, що зупинення законом про Державний бюдже т України дії інших законів У країни щодо надання пільг, ко мпенсацій і гарантій, внесен ня змін до інших законів Укра їни, встановлення іншого (дод аткового) правового регулюва ння відносин, ніж передбачен о законами України, не відпов ідає статтям 1,3, частині другі й статті 6, частині другій стат ті 8, частині другій статті 19, ст аттям 21, 22, пункту 1 частини друг ої статті 92, частинам першій, д ругій, третій статті 95 Констит уції України.

Судом першої інстанції про ведено аналіз вище вказаних правових норм, ст.ст. 8, 22 Консти туції України та з огляду на о бставини справи зроблено не в повній мірі вірний висново к, що позов ОСОБА_1 підляга є задоволенню за 2007 рік, позаяк починаючи з 9 липня 2007 та по 31 гр удня 2007 рік її повинна була нар аховуватись доплата до пенсі ї, однак вона не була виплачен а із-за помилковою аргумента цією відповідача, а саме відс утність бюджетних асигнуван ь. Проте подібного не доведен о стороною відповідача у від повідності до ч. 2 ст. 71 КАС Укра їни та разом з тим, невиконанн я чи неналежне виконання зак онів про виплати через відсу тність грошей для цього, не є п ідставою для виправдання дій останнього.

Подібне не суперечить прак тиці Європейського Суду з пр ав людини, що слід застосовув ати у відповідності до ч. 2 ст. 8 КАС України та ч. 1 ст. 17 Закону У країни «Про виконання рішень та застосування практики Єв ропейського Суду з прав люди ни».

Так при розгляді справи «Ке чко проти України» (заява №63134/0 0), суд не прийняв аргумент Уря ду України щодо бюджетних ас игнувань, оскільки органи де ржавної влади не можуть поси латись на відсутність коштів як на причину невиконання св оїх зобов' язань.

Крім цього, суд при задоволе нні позовних вимог позивача за 2008 рік не врахував того, що р ішенням Конституційного Суд у України від 22.05.2008 року №10-рп/2008, у відповідності до якого поло ження Закону України «Про Де ржавний бюджет України на 2008 р ік», що обмежувало дію ст. 6 Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни» визнано неконституційним, відтак поч инаючи лише з 22.05.2008 року вимоги підлягають задоволенню.

Разом з тим, на думку колегі ї суддів є зайвим обмеження с троком перерахування та випл ата недоотриманого підвищен ня на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком до 31.12.2008 року, ос кільки внесенням змін до ст. 6 Закону України «Про соціальн ий захист дітей війни», ст. 28 За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування» слугуватиме п ідставою для зміни нарахуван ь і виплат розміру означеног о вище підвищення до пенсії.

Статтею 71 Закону України «П ро Державний бюджет України на 2009 рік» Кабінету Міністрів України надано право у 2009 році встановлювати розміри соціа льних виплат, які відповідно до законодавства визначають ся залежно від розміру мінім альної заробітної плати, в аб солютних сумах у межах асигн увань, передбачених за відпо відними бюджетними програма ми.

Названа норма передбачає в становлення в абсолютних сум ах розмірів лише тих виплат, в ихідним критерієм розрахунк у яких є розмір мінімальної з аробітної плати. Відповідно її дія не поширюється на спір ні відносини, оскільки розмі р зазначених соціальних випл ат згідно із Законом України «Про соціальний захист діте й війни» залежить від розмір у мінімальної пенсії за віко м.

Отже, нарахування та виплат а у 2009 році дітям війни підвище ння до пенсії або щомісячног о грошового довічного утрима ння чи державної соціальної допомоги, що виплачується за мість пенсії, повинні здійсн юватися відповідно до норм З акону України «Про соціальни й захист дітей війни».

З аналізу наведених правов их норм, колегія суддів вважа є, що позовні вимоги позивачк и щодо нарахування державної соціальної допомоги дитині війни у розмірі 30 відсотків мі німальної пенсії за віком в п еріод з 01.01.2009 року являються обґ рунтованими.

Судова колегія вважає, що до води апеляційної скарги явля ються частково суттєвими і с кладають підстави для виснов ку про неправильне застосува ння судом першої інстанції н орм матеріального та процесу ального права, які призвели д о неправильного вирішення сп рави, а також має місце невідп овідність висновків суду обс тавинам справи.

Керуючись ст.ст. 195, 196 ч.4, 197, 198 п. 3, 202 , 205 ч. 2, 207, 254 КАС України, колегія с уддів

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу управлі ння Пенсійного фону України в Збаразькому районі Тернопі льської області задоволити ч астково.

Постанову Збаразького рай онного суду Тернопільської о бласті від 18 листопада 2009 року по справі № 2а-1017/09/1906 скасувати, т а постановити нову, якою адмі ністративний позов ОСОБА_1 задоволити частково.

Визнати неправомірними ді ї управління Пенсійного фону України в Збаразькому район і Тернопільської області в н арахуванні та виплаті підвищ ення до пенсії ОСОБА_1.

Зобов' язати управління П енсійного фону України в Зба разькому районі Тернопільсь кої області провести ОСОБА _1 нарахування та виплату пі двищення до пенсії в розмірі 30 відсотків мінімальної пенс ії за віком, відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни», з вра хуванням ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування» починаючи з 09 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року та з 22 травня 2008 ро ку з врахуванням виплачених сум.

Врешті позову відмовити.

Постанова набирає законно ї сили через п'ять днів після н аправлення копій особам, які беруть участь у справі, та мож е бути оскаржена протягом дв адцяти днів шляхом подання к асаційної скарги безпосеред ньо до суду касаційної інста нції.

Головуючий суддя Р.Й. Коваль

Судді Н.М. Судова-Хомюк

М.А. Пліш

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2011
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20967062
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1017/09

Ухвала від 28.02.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Обрізко І.М.

Ухвала від 17.03.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Ніколін В.В.

Постанова від 20.10.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський Іван Олександрович

Ухвала від 27.09.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Обрізко І.М.

Ухвала від 24.01.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Коваль Р.Й.

Ухвала від 01.02.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Обрізко І.М.

Ухвала від 14.12.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко І.В.

Ухвала від 05.12.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Коваль Р.Й.

Ухвала від 03.10.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Н.М.

Ухвала від 13.09.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Заверуха О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні