Ухвала
від 14.12.2011 по справі 2а-1017/09
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2011 р. Справа № 50868/09/9104

Колегія суддів Львів ського апеляційного адмініс тративного суду в складі:

головуючого судді: Глушка І.В.

суддів: Довгополова О .М., Святецького В.В.,

розглянувши у порядку пись мового провадження в м. Львов і апеляційну скаргу управлін ня Пенсійного фонду України в м. Рівне Рівненської област і на постанову Рівненського міського суду Рівненської об ласті від 08.04.2009 року у справі за позовом ОСОБА_1 до управл іння Пенсійного фонду Україн и в м. Рівне Рівненської облас ті про зобов' язання провест и нарахування та виплату дер жавної соціальної допомоги, як дитині війни,-

В С Т А Н О В И Л А:

28.01.2009 року позивач звернулас я в суд із позовом до відповід ача. У позовній заяві просить зобов' язати відповідача ви платити на свою користь недо плачену, як дитині війни надб авку до пенсії за 2006-2008 роки, від повідно до ст.6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни".

Позивач свої позовні вимог и мотивувала тим, що відповід но до статті 1 Закону України « Про соціальний захист дітей війни» вона є дитиною війни. З гідно з статтею 6 цього закону їй повинна виплачуватись що місячна державна соціальна д опомога у розмірі 30% мінімальн ої пенсії за віком, однак така допомога виплачувалась в не повному обсязі. Просила позо в задоволити.

Оскаржуваною постановою п озов задоволено частково. Ви знано протиправною бездіяль ність відповідача. Зобов'яза но відповідача здійснити пер ерахунок та виплатити підвищ ення до пенсії позивачам як д итині війни в розмірі 30 % мінім альної пенсії за віком за пер іод з 09.07.2007 року по 31.12.2007 року, з 22.05.2008 року по 31.12.2008 року, в сумі 1010 (одна тисяча десять) грн. 10 коп., відпо відно до ст.6 Закону України "П ро соціальний захист дітей в ійни".

Постанову суду оскаржив ві дповідач. Вважає, що постанов а прийнята з неповним з' ясу ванням обставин справи та з п орушенням норм матеріальног о і процесуального права та п ідлягає скасуванню з підстав викладених в апеляційній ск арзі. Просить скасувати пост анову та прийняти нову, якою в ідмовити позивачу в задоволе нні позову повністю.

Апеляційну скаргу обґрунт овує тим, що залишається неви значеним порядок обчислення спірної доплати та його розм ір. Просить врахувати, що вста новлений ч. 1 ст. 28 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» мінімальний розмір пенсі ї за віком застосовується ви ключно для визначення розмір у пенсій, призначених відпов ідно до зазначеного Закону, і не може враховуватися для пе рерахунків або підвищень інш их пенсій. Стверджує, що при ух валенні оскаржуваного рішен ня судом не були враховані по ложення бюджетного законода вства України, а також видатк ові можливості основного фін ансового документу держави і Пенсійного фонду України.

Відповідно до ч. 1 ст. 197 КАС Ук раїни колегія суддів вважає доцільним розглядати справу в порядку письмового провад ження.

З' ясувавши обставини спр ави, колегія суддів приходит ь до висновку, що апеляційна с карга підлягає частковому за доволенню, а постанова суду - скасуванню, з наступних підс тав:

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни», дитина війни - ос оба, яка є громадянином Украї ни та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світов ої війни було менше 18 років.

Судом встановлено та підтв ерджено матеріалами справи, що позивач є дитиною війни, ос кільки статтею 1 Закону Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни» визначено, що дити ною війни є особа, яка є громад янином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Д ругої світової війни було ме нше 18 років.

В силу ст. 6 Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни», дітям війни пенсії або щомісячне грошове утримання чи державна соціальна допом ога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 % мін імальної пенсії за віком.

Законом України «Про держа вний бюджет України на 2007 рік» зупинено надану ст. 6 Закону с оціальну гарантію. 09.07.2007 року ок ремі положення Закону Україн и «Про державний бюджет в Укр аїні на 2007 рік» визнано неконс титуційними тим самим віднов лено дію ст. 6 Закону, яка трива ла до 31.12.2007 року, оскільки 01.01.2008 рок у ст. 6 Закону викладено в інші й редакції, згідно якої дітям війни (крім тих, на яких пош ирюється дія Закону Україн и «Про статус ветеранів вій ни, гарантії їх соціального захисту») (3551-12) до пенсії або щомісячного довічного гро шового утримання чи держав ної соціальної допомоги, що виплачується замість пе нсії, виплачується підвищен ня у розмірі надбавки, встано вленої для учасників війни. В етеранам війни, які мають пра во на отримання підвищення д о пенсії або щомісячного дов ічного грошового утримання ч и державної соціальної допом оги, що виплачується замість пенсії, відповідно до цього Закону та Закону України « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального зах исту» дане підвищення прова диться за їх вибором згідно з одним із законів.

Відповідно до ч.1 ст.99 КАС Укр аїни, адміністративний позов може бути подано в межах стро ку звернення до адміністрати вного суду, встановленого ци м Кодексом або іншими закона ми.

Згідно ч. 1 ст. 100 КАС України (в редакції, що діяла на момент в иникнення спірних правовідн осин) пропущення строку звер нення до адміністративного с уду є підставою для відмови у задоволенні адміністративн ого позову за умови, якщо на ць ому наполягає одна із сторін .

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач звернулася д о суду за захистом своїх прав в січні 2009 року. Таким чином, по зивач звернулася до суду з пр опуском строку звернення до адміністративного суду.

Враховуючи наведене та кер уючись ст. 102 КАС України судов а колегія вбачає підстави дл я відмови в задоволенні позо вних вимог за 2007 рік, в частині зобов' язання відповідача в иплатити оспорювану надбавк у, у зв' язку із пропуском поз ивачем строку на звернення д о суду за захистом своїх прав та беручи до уваги те, що відп овідач наполягає на застосув анні у спірних правовідносин ах ч. 1 ст. 100 КАС України.

Разом з тим, при задоволенні позовних вимог позивача щод о виплати надбавки до пенсії за 2008 рік, слід виходити з того , що рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 року №10-рп /2008, у відповідності до якого по ложення Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік», що обмежувало дію ст. 6 З акону України «Про соціальни й захист дітей війни» визнан о неконституційним, відтак п озовні вимоги за період з 22.05.2008 року по 31.12.2008 року підлягають за доволенню.

Попри вказане, колегія судд ів не може взяти до уваги поси лання апелянта на те, що полож ення частини третьої статті 28 Закону України "Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування", з якої виплива є, що мінімальний розмір пенс ії за віком, встановлений абз ацом першим частини першої ц ієї статті, застосовується в иключно для визначення розмі рів пенсій, призначених згід но з цим Законом, виходячи з на ступного.

Частиною третьою статті 28 З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" установлено, що мінімальний розмір пенсії з а віком, установлений абзацо м першим частини першої цієї статті, застосовується викл ючно для визначення розмірів пенсій, призначених згідно з цим Законом.

Відповідно до частини перш ої статті 2 Закону України "Про прожитковий мінімум" прожит ковий мінімум застосовуєтьс я для встановлення розмірів мінімальної заробітної плат и та мінімальної пенсії за ві ком.

Отже, вихідним критерієм об числення розміру підвищення до пенсії, виплат допомоги ді тям війни відповідно до Зако ну України "Про соціальний за хист дітей війни" є розмір мін імальної пенсії за віком, виз начений статтею 28 Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня".

За чинним законодавством р озмір мінімальної пенсії за віком визначається лише за п равилами, передбаченими част иною першою статті 28 Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання". Іншого нормативно-прав ового акта, який би визначав ц ей розмір або встановлював і нший розмір, немає.

Відсутність іншого мініма льного розміру пенсії за вік ом не є підставою для відмови в реалізації позивачем конс титуційної гарантії та права на підвищення пенсії виходя чи з розміру мінімальної пен сії за віком, як це встановлен о статтею 6 Закону України "Про соціальний захист дітей вій ни".

Попри вказане, колегія судд ів визнає помилковим висново к суду першої інстанції про н аявність підстав зазначених у резолютивній частині пост анови суду щодо визначення с ум підвищення до пенсії, оскі льки відповідно до п.п. 3 п. 2.2 Пол оження про головні управлінн я Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Сев астополі, затвердженого пост ановою Правління Пенсійного фонду України від 27 червня 2002 р оку № 11-2 (у редакції постанови п равління Пенсійного фонду Ук раїни від 25 лютого 2008 року № 5-5), Уп равління відповідно до покла дених на нього завдань, орган ізовує роботу підвідомчих уп равлінь Фонду в районах, міст ах і районах у містах щодо при значення (перерахунку) і випл ати пенсій, щомісячного дові чного грошового утримання су ддям у відставці. Тобто призн ачення та перерахунок розмір у пенсії належить до компете нції органів Пенсійного фонд у України, тому суд не має повн оважень самостійно визначат и розмір пенсії, яку належить нарахувати та виплатити поз ивачам, а може лише зобов' яз ати відповідача нарахувати т а виплатити пенсію відповідн о до вимог законодавства.

За таких обставин судом пер шої інстанції, при винесенні оскаржуваної постанови пору шено норми матеріального та процесуального права, що при звело до неправильного виріш ення справи. Наведене в силу с т. 202 КАС України є підставою дл я скасування постанови, що ос каржується, та прийняття нов ого рішення у справі.

Зважаючи на викладене, та к еруючись ст. 160, ст.ст. 195, 197, 198, 202, 205, 207, 2 54 КАС України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу управлі ння Пенсійного фонду України в м. Рівне Рівненської област і задовольнити частково, а по станову Рівненського місько го суду Рівненської області від 08.04.2009 року у справі № 2а-1017/09 ска сувати.

Прийняти нову постанову, як ою адміністративний позов ОСОБА_1 до управління Пенсі йного фонду України в м. Рівне Рівненської області про зоб ов' язання провести нарахув ання та виплату державної со ціальної допомоги, як дитині війни задовольнити частково .

Визнати протиправною безд іяльність управління Пенсій ного фонду України в м. Рівне Р івненської області щодо не н арахування та невиплати в ко ристь ОСОБА_1 передбачено го ст. 6 Закону України «Про со ціальний захист дітей війни» підвищення до пенсії, як дити ні війни, у розмірі 30 % мінімаль ної пенсії за віком за період з 22.05.2008 року по 31.12.2008 року.

Зобов' язати управління П енсійного фонду України в м. Р івне Рівненської області нар ахувати та виплачувати в кор исть ОСОБА_1 підвищення до пенсії у розмірі 30 % мінімальн ої пенсії за віком, передбаче ної ст. 6 Закону України «Про с оціальний захист дітей війни » за період з 22.05.2008 року по 31.12.2008 ро ку, із урахуванням ст. 28 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» та виплачених сум.

У задоволенні решти позовн их вимог відмовити.

Постанова набирає законно ї сили через п' ять днів післ я направлення її копії особа м, що беруть участь у справі, т а може бути оскаржена до Вищо го адміністративного суду Ук раїни протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної с карги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя І.В. Глушко

Судді О.М.Довгоп олов

В.В. Святецьк ий

Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20971249
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1017/09

Ухвала від 28.02.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Обрізко І.М.

Ухвала від 17.03.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Ніколін В.В.

Постанова від 20.10.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський Іван Олександрович

Ухвала від 27.09.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Обрізко І.М.

Ухвала від 24.01.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Коваль Р.Й.

Ухвала від 01.02.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Обрізко І.М.

Ухвала від 14.12.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко І.В.

Ухвала від 05.12.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Коваль Р.Й.

Ухвала від 03.10.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Н.М.

Ухвала від 13.09.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Заверуха О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні