Постанова
від 13.02.2012 по справі 55/343
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.02.2012 № 55/343

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Алдано вої С.О.

суддів: Дикунської С .Я.

Сітайло Л.Г.

при секретарі Кравчук О.І.

за участю представників:

від позивача - ОСОБА_1 (до віреність №Д07/2011/04/22-7 від 22.04.2011 р.)

від відповідача 1 - не з' яви вся

від відповідача 2 - не з' яви вся

від третьої особи - не з' яв ився

розглянувши у відкритому

судовому засіданні

апеляційну скаргу Публі чного акціонерного товарист ва «Київенерго» в особі Структурного відокремленого підрозділу « Енергозбут Київенерго»

на рішення

Господарського суду міста Києва

від 30.11.2011 р .

у справі № 55/343 (с уддя Ягічева Н.І.)

за позовом Публіч ного акціонерного товариств а «Київенерго» в особі Структур ного відокремленого підрозд ілу «Енергозбут Київенер го»

до 1. Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Житлово-

комуна льне господарство «Геолог»

2. Закри того акціонерного товариств а «СУСТР-19»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Товариство з обмеж еною відповідальністю «А.Б.В .

МАШ»

про визнан ня недійсним договору

ВСТАНОВИВ :

Публічне акціонерне товар иство «Київенерго» в особі С труктурного відокремленого підрозділу «Енергозбут Київ енерго» звернулось до Господ арського суду міста Києва з п озовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Житлово-комунальне господ арство «Геолог» та Закритого акціонерного товариства «СУ СТР-19» про визнання недійсним договору від 18.04.2007 р. купівлі-пр одажу комп' ютерного обладн ання між Товариством з обмеж еною відповідальністю «Житл ово-комунальне господарство «Геолог» та Закритим акціон ерним товариством «СУСТР-19».

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 16.09.2011 р. залуч ено у якості третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору Товарист во з обмеженою відповідальні стю «А.Б.В.МАШ».

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 30.11.2011 р. у спр аві №55/343 відмовлено у задоволе нні позовних вимог у повному обсязі.

Рішення мотивовано тим, що в ідповідний спосіб судового з ахисту (визнання договору не дійсним) не призводить до від новлення порушеного права аб о інтересу позивача (погашен ня відповідачем 1 заборгован ості перед позивачем за спож иті енергоносії), отже не може вважатися адекватним. В зв' язку з чим суд першої інстанц ії дійшов висновку, що позовн і вимоги задоволенню не підл ягають.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, позивач звернувс я до Київського апеляційного господарського суду з апеля ційною скаргою, в якій просит ь вказане рішення скасувати та прийняти нове рішення, яки м задовольнити позовні вимог и повністю.

Апеляційну скаргу мотивов ано тим, що оскаржуване рішен ня є необґрунтованим, необ' єктивним та прийнятим з пору шенням норм матеріального та процесуального права.

Представник позивача в суд овому засіданні повністю під тримав доводи, викладені в ап еляційній скарзі.

Представники відповідача 1, відповідача 2 та третьої осо би в судове засідання не з' я вились, про причини неявки су д не повідомили. Враховуючи т е, що в матеріалах справи міст яться докази належного повід омлення всіх учасників судов ого процесу про час та місце п роведення судового засіданн я по розгляду апеляційної ск арги, а строки розгляду апеля ційної скарги обмежені ст. 102 Г ПК України, колегія суддів вв ажає можливим здійснити пере вірку рішення суду першої ін станції у даній справі в апел яційному порядку за наявними матеріалами справи та без уч асті представників відповід ача 1, відповідача 2 та третьої особи.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, перевіривши ма теріали справи, заслухавши п ояснення представника позив ача, дослідивши докази, проан алізувавши на підставі встан овлених фактичних обставин с прави правильність застосув ання судом першої інстанції норм законодавства, Київськи й апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна ска рга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

18.04.2007 р. між Закритим акціонер ним товариство «СУСТР-19», як П родавцем, та Товариством з об меженою відповідальністю «Ж итлово-комунальне господарс тво «Геолог», як Покупцем, бул о укладено Договір купівлі-п родажу.

Відповідно до п.п. 1.1., 1.2. Догово ру, Продавець зобов' язуєтьс я в порядку та на умовах, визна чених у цьому Договорі перед ати товар у власність Покупц я, а Покупець-прийняти і оплат ити товар (комп' ютерне обла днання) в кількості, і асортим енті відповідно до Додатку № 1 до даного Договору, що є неві д' ємною частиною даного Дог овору.

Вартість товару, що продаєт ься складає 6096473,52 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, Договір підписаний з боку обох сторін та засвідче ний їх печатками.

Згідно абз. 3 п. 1 Роз'яснення В ищого арбітражного суду Укра їни «Про деякі питання практ ики вирішення спорів, пов'яза них з визнанням угод недійсн ими» від 12.03.1999 р. № 02-5/111, вирішуючи с пори про визнання угод недій сними, господарський суд пов инен встановити наявність ти х обставин, з якими закон пов'я зує визнання угод недійсними і настання відповідних насл ідків, а саме: відповідність з місту угод вимогам закону; до держання встановленої форми угоди; правоздатність сторі н за угодою; у чому конкретно п олягає неправомірність дій с торони та інші обставини, що м ають значення для правильног о вирішення спору.

Таким чином, для визнання не дійсним у судовому порядку п равочину (господарського зоб ов' язання) необхідно встано вити, що правочин не відповід ає вимогам закону, або ж його с торонами (стороною) при уклад енні було порушено господарс ьку компетенцію.

Позивач звернувся до суду п ершої інстанції з позовною з аявою про визнання вказаного Договору недійсним. В обґрун тування своїх позовних вимог , позивач посилається на те, що вказаний договір суперечить вимогам ст.ст. 13, 14, 92, 203 ЦК України , Статуту ЗАТ «СУСТР-19», інтере сам суспільства, його мораль ним засадам та укладений з пе ревищенням повноважень з бок у ЗАТ «СУСТР-19» та не спрямова ний на реальне настання прав ових наслідків, що обумовлен і ним. Також, позивач вказує, щ о зазначені дії відповідачів порушують законні права та і нтереси позивача, оскільки у кладання спірного договору, спрямоване не на настання ре альних правових наслідків, а на створення за його допомог ою підстав для уникнення від повідальності за невиконанн я рішень суду та договірних з обов' язань перед ПАТ «Київе нерго» з оплати спожитої теп лової та електричної енергії , які є товаром стратегічного значення, що підлягає 100% оплат і виключно коштами на рахуно к енергопостачальника. Штучн о створена заборгованість ТО В «ЖКГ «Геолог» перед ЗАТ «СУ СТР-19» майже повністю покрива є заборгованість ТОВ «ЖКГ «Г еолог» перед ПАТ «Київенерго » за спожиті енергоносії.

За змістом ст.ст. 15, 16 ЦК Україн и, ст. 20 ГК України та ст. 1 ГПК Укр аїни, необхідною умовою заст осування судом певного спосо бу захисту є наявність, довед ена належними у розумінні ст . 34 ГПК України доказами, певно го суб' єктивного права (інт ересу) у позивача та порушенн я (невизнання або оспорюванн я) цього права (інтересу) з бок у відповідача.

Обов' язковість доведення наявності факту порушення с пірної угодою прав та/або інт ересів позивача узгоджуєтьс я і з позицією Вищого господа рського кодексу України, вик ладеною в абз. 1 п. 4. Роз' ясненн я «Про деякі питання практик и вирішення спорів, пов' яза них з визнанням угод недійсн ими» від 12.03.1999 р. № 02-5/111.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач не є стороною , або вигодонабувачем чи зобо в' язаною особою за спірним договором, а отже спірний дог овір не створює для останньо го прав або обов' язків.

Відсутність у певної особи статусу учасника договору а втоматично не унеможливлює і ніціацію такою особою позову про визнання цього договору недійсним - право на позов у такому випадку оцінюється в контексті наявності обґрунт ованого інтересу такої особи до спірного договору та пору шення (невизнання або оспорю вання) цього інтересу. Аналог ічна правова позиція викладе на Вищим господарським судом України в п. 18 Інформаційного листа «Про деякі питання пра ктики застосування норм Циві льного та Господарського код ексів України» від 07.04.2008 р. № 01-8/211.

Зі змісту позовної заяви вб ачається, що така заінтересо ваність позивача, що опосере дковує вплив спірного догово ру на його інтереси, зумовлен а існуванням заборгованості відповідача 1 перед позиваче м. Позивач стверджує, що штучн о створена заборгованість ТО В «ЖКГ «Геолог» перед ЗАТ «СУ СТР-19», в результаті укладення спірного договору, майже пов ністю покриває заборгованіс ть ТОВ «ЖКГ «Геолог» перед ПА Т «Київенерго» за спожиті ен ергоносії.

Відповідно до ст. 15 ЦК Україн и, кожна особа має право на зах ист свого цивільного права у разі його порушення, невизна ння або оспорювання.

Тобто, підставами для захис ту цивільного права є його по рушення, невизнання або оспо рювання.

В даному випадку, позивачем не надано належних та допуст имих доказів на підтвердженн я факту порушення його прав т а інтересів, пов' язане із ук ладенням спірного договору.

В матеріалах даної справи в ідсутні, а позивачем не надан о доказів наявності обставин , з якими закон пов'язує недійс ність правочинів та настання відповідних наслідків.

З огляду на вищезазначені о бставини, колегія суддів пог оджується з висновком місцев ого господарського суду, що в ідповідний спосіб судового з ахисту, а саме визнання догов ору недійсним, не призводить до відновлення порушеного п рава або інтересу позивача, а відтак не може вважатися пра вомірним, у зв' язку з чим поз овні вимоги про визнання нед ійсним договору від 18.04.2007 р. куп івлі-продажу комп' ютерного обладнання між Товариством з обмеженою відповідальніст ю «Житлово-комунальне господ арство «Геолог» та Закритим акціонерним товариством «СУ СТР-19» є необґрунтованими та н е підлягають задоволенню.

За клопотанням позивача, Ки ївським апеляційним господа рським судом було направлено запит до Державної податков ої адміністрації в м. Києві Уп равління податкової міліції , однак відповіді на зазначен ий запит не надійшло, у зв' яз ку з чим справа неодноразово відкладалась. З огляду на вищ езазначену обставину, колегі я суддів дійшла висновку про розгляд апеляційної скарги, строк розгляду якої обмежен о приписами ст. 102 ГПК України, з а наявними в матеріалах спра ви доказами, яких достатньо д ля об' єктивного, повного та всебічного розгляду всіх об ставин справи в їх сукупност і.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог та заперечень.

Позивач, в порушення зазнач еної норми, належним чином ап еляційну скаргу не обґрунтув ав, доказів та підстав для ска сування рішення суду першої інстанції апеляційному суду не навів.

Тому колегія суддів вважає , що рішення Господарського с уду міста Києва від 30.11.2011 р. у дан ій справі є таким, що відповід ає нормам матеріального і пр оцесуального права, фактични м обставинам та матеріалам с прави, у зв' язку з чим підста ви для його скасування та зад оволення апеляційної скарги відсутні.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, п. 1 ч. 1 ст . 103, ст. 105 ГПК України, Київський апеляційний господарський с уд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Публічн ого акціонерного товариства «Київенерго» в особі Структ урного відокремленого підро зділу «Енергозбут Київенерг о» залишити без задоволення.

Рішення Господарського су ду міста Києва від 30.11.2011 р. у спра ві №55/343 залишити без змін.

Справу №55/343 повернути до Гос подарського суду міста Києва .

Постанова набирає законно ї сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена до Вищо го господарського суду Украї ни протягом двадцяти днів з д ня її прийняття.

Головуючий суддя Алданова С.О.

Судді Дикунська С.Я.

Сіта йло Л.Г.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.02.2012
Оприлюднено17.02.2012
Номер документу21432001
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —55/343

Постанова від 20.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Нєсвєтова H.M.

Ухвала від 13.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Нєсвєтова H.M.

Постанова від 13.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

Ухвала від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

Рішення від 12.11.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Гребенюк Н.В.

Рішення від 28.11.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Гребенюк Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні