Рішення
від 27.02.2012 по справі 6/602
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 6/602 27.02.12

За позовом Товариства з обмеженою відп овідальністю «ХЛ Студіо»

До відповідача Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Будівельна компан ія РБС»

Про стя гнення 149474,29 грн.

Суддя Ковтун С.А.

Представники сторін:

від позивача ОСОБА_1. - за дов.

від відповідача ОСО БА_2 - за дов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суд у міста Києва звернулося з по зовом товариство з обмеженою відповідальністю «ХЛ Студіо »до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Будівельн а компанія РБС»про стягнення 149474,29 грн., а саме: 117855,68 грн. заборго ваності, 25173,57 грн. пені, 6445,03 грн. шт рафу за договором поставки № 1 від 04.01.2011 р..

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що на виконання вимог в казаного договору позивач по ставив відповідачу товар, пр оте, відповідач в порушення у мов договору зобов'язання по оплаті поставленого товару не виконав. Позивач також про сить покласти на відповідача судові витрати, пов'язані з ро зглядом цієї справи.

Ухвалою суду від 30.12.2011 р. було п орушено провадження у справі № 6/602, розгляд останньої призна чено на 30.01.2012 p..

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, про причини не явки суд не повідомив, вимоги ухвали суду не виконав.

У судовому засіданні предс тавником позивача подано вит яг з Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців станом н а 16.01.2012 р., відповідно до якого мі сцезнаходженням товариства з обмеженою відповідальніст ю «Будівельна компанія РБС»є : 01033 м. Київ вулиця Василя Яна, 3/5.

Розгляд неодноразово відк ладався.

Відповідач у наданому суду відзиві позовні вимоги відх илив, зазначивши, що при уклад ені спірного договору не бул о досягнуто згоди щодо усіх й ого істотних умов, а тому він є таким, що не відбувся. Крім то го, умовами договору передба чено подвійне стягнення пені , що суперечить вимогам закон одавства, а також не встановл ено період, за який вона стягу ється.

Розглянувши надані доку менти і матеріали, заслухавш и пояснення, всебічно та повн о з' ясувавши обставини, на я ких ґрунтуються позовні вимо ги, об' єктивно оцінивши в су купності докази, які мають зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд в становив:

04.01.2011 р. між товариством з о бмеженою відповідальністю « ХЛ Студіо»(постачальником) т а товариством з обмеженою ві дповідальністю «Будівельна компанія РБС»(покупцем) був у кладений договір про поставк и № 1 (далі - Договір), відповід но до п. 1.1 якого постачальник з обов'язується в порядку та на умовах, визначених цим Догов ором, поставити будівельні м атеріали, товари субститути та інші товари народного вжи тку та господарювання (далі - т овар), а покупець зобов'язуєть ся в порядку та на умовах, визн ачених цим Договором, прийня ти й оплатити товар.

Згідно з п.п. 1.2, 1.3 Договору пос тавка товару здійснюється па ртіями. Партією вважається к ількість товару, котра зазна чається у видаткових докумен тах постачальника. Усі видат кові документи, виписані в пе ріод дії цього Договору, вваж аються такими, що укладені на умовах цього Договору, навіт ь вважаючи на те, що в самих ви даткових документах може не бути посилання на цей Догові р. Асортимент, ціна, кількість та умови поставки товару заз начаються на кожну партію то вару окремо у рахунку - фактур і та/або видаткових документ ах постачальника, або зазнач аються на декілька партій од ночасно та зазначаються у до датках до цього Договору, з по слідуючим відображенням у ви даткових документах постача льника.

Відповідно до п.п. 3.1, 3.2 Догово ру покупець висловлює свій н амір купити товар шляхом нап равлення замовлення на парті ю (далі - замовлення) покупцю. В замовленні покупець зазнача є назву товару, його одиниця в иміру, кількість товару та вх ідні показники, котрі істотн о впливають на виконання пос тачальником замовлення. Підт вердженням прийняття постач альником замовлення до викон ання є видача покупцю рахунк у-фактури у строк не пізніше т рьох діб з моменту отримання постачальником замовлення в ід покупця.

Згідно з п. 3.4 Договору після отримання від постачальника рахунку-фактури покупець у п ідтвердження свого наміру сп лачує суму грошових коштів, к отрі зазначені у відповідном у рахунку - фактурі.

Відповідно до 3.7 Договору по стачальник на власний розсуд має право відвантажувати то вар до моменту виконання п. 3.4 ц ього Договору. У цьому випадк у дата виписки видаткової на кладної постачальником і є д атою відліку вимоги про спла ту.

Згідно з п. 4.2 Договору строк оплати за товар визначається п. 3.4 та 3.7 Договору.

На виконання своїх зобов'яз ань за Договором постачальни к у період з 04.10.2011 р. по 27.07.2011 р. поста вив товар та надав експедито рські послуги, а покупець при йняв їх загальною вартістю 1205 69,44 грн., що підтверджується док азами, наданими в матеріали с прави.

Покупець здійснив оплату т овару частково на суму 2713,76 грн ., внаслідок чого його заборго ваність склала 117855,68 грн..

21.11.2011 р. постачальник вистави в покупцю претензію з вимого ю у семиденний строк оплатит и товар на суму 117855,68 грн.

Станом на день розгляду спр ави заборгованість в розмірі 117855,68 грн. відповідачем не сплач ена.

Статтями 11, 509 Цивільного код ексу України передбачено, що договір є підставою виникне ння цивільних прав і обов' я зків (зобов' язань), які мають виконуватися належним чином і в установлений строк відпо відно до вказівок закону, дог овору.

Стаття 526 Цивільного кодекс у України передбачає, що зобо в' язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства тощо. Одно стороння відмова від зобов' язання або одностороння змін а його умов не допускається, щ о передбачено ст. 525 Цивільног о кодексу України.

Згідно з ст. 530 Цивільного код ексу України, якщо у зобов' я занні встановлений строк (те рмін) його виконання, то воно п ідлягає виконанню у цей стро к (термін). Якщо строк (термін) в иконання боржником обов'язку не встановлений або визначе ний моментом пред'явлення ви моги, кредитор має право вима гати його виконання у будь-як ий час. Боржник повинен викон ати такий обов'язок у семиден ний строк від дня пред'явленн я вимоги, якщо обов'язок негай ного виконання не випливає і з договору або актів цивільн ого законодавства.

Факт порушення відповідач ем зобов' язання на суму 117855,68 г рн. належним чином доведений , документально підтверджени й та відповідачем не спросто ваний.

Оскільки умовами Договору не встановлений строк оплат и товару, зобов' язання є про строченим у семиденний строк після пред' явлення вимоги, тобто з 29.11.2011 р..

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України порушення м зобов' язання є його невик онання або виконання з поруш енням умов, визначених зміст ом зобов' язання (неналежне виконання).

Згідно з ст. 611 Цивільного код ексу України у разі порушенн я зобов' язання настають пра вові наслідки, встановлені д оговором або законом, зокрем а, відшкодування збитків, спл ата неустойки.

Статтею 549 Цивільного кодек су України встановлено, що не устойкою (штрафом, пенею) є гро шова сума або інше майно, які б оржник повинен передати кред иторові у разі порушення бор жником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчи слюється у відсотках від сум и невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов'язання за кожен де нь прострочення виконання.

Відповідно до п. 7.5 Договору у випадку невиконання умов оп лати, визначених цим Договор ом, постачальник має право ви магати від покупця сплати шт рафних санкцій у розмірі 0,2% ві д суми простроченого платежу за кожен календарний день пр острочення.

Згідно з п. 7.6 Договору у вип адку недотримання умов оплат и постачальник має право нар ахувати покупцеві пеню, розр аховану від суми прострочено ї сплати у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка є ді йсна на час нарахування пені , за кожний прострочений день оплати.

Згідно з п. 3 ст. 509 Цивільного к одексу України зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Фактично обидва пункту Дог овору встановлюють такий вид забезпечення виконання зобо в' язання як пеня, однак у рі зному розмірі.

Суд, виходячи з принципів ро зумності та справедливості, а також адекватності заявлен их вимог про стягнення штраф них санкцій порушеному праву , вважає, що з відповідача підл ягає стягненню пеня у розмір і подвійної облікової ставки НБУ, яка є дійсна на час нарах ування пені, за кожний простр очений день оплати, що передб ачено п. 7.6 Договору.

Оскільки зобов' язання є п орушеним з 29.11.2011 р., пеня нарахов ується за період з 29.11.2011 р. по 08.12.2011 р. (дата визначена позивачем).

Сума боргу (грн) Період прострочення Кількість днів прострочен ня Розмір облікової ставки НБ У Розмір подвійної обліково ї ставки НБУ в день Сума пені за період простро чення

117855.68 29.11.2011 - 08.12.2011 10 7.7500 % 0.042 %* 500.48

За розрахунком суду з від повідача підлягає стягненню 500,48 грн. пені.

У задоволенні вимог про стя гнення 25173,57 грн. штрафу та 4844,59 грн . пені судом відмовлено.

Крім того, боржник на вимогу кредитора у випадку простро чення грошового зобов' язан ня повинен сплатити суму бор гу з урахуванням встановлено го індексу інфляції та три пр оценти річних з простроченої суми, що передбачено ст. 625 ЦК У країни.

Сума боргу (грн) Період прострочення Кількість днів прострочен ня Розмір процентів річних Загальна сума процентів

117855.68 29.11.2011 - 08.12.2011 10 3 % 96.87

За розрахунком суду з від повідача підлягає стягненню 96,87 грн. трьох процентів річних .

У задоволенні вимог про стя гнення 937,66 грн. трьох процентів річних та 65,43 грн. інфляційних судом відмовлено.

Відповідно до ст. 32 Господар ського процесуального кодек су України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на п ідставі яких господарський с уд у визначеному законом пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги чи запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору.

Згідно зі ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

Приймаючи рішення, суд зобо в' язаний керуватись надани ми сторонами доказами.

Позивачем належним чином д оведене порушення його прав зі сторони відповідача.

Обставини, на які посилаєть ся позивач як на підставу сво їх вимог, належним чином дове дені і відповідачем не спрос товані, а тому позовні вимоги позивача до останнього підл ягають задоволенню в частині стягнення 117855,68 грн. боргу, 96,87 гр н. трьох процентів річних та 50 0,48 грн. пені, а разом 118453,03 грн.

У задоволенні вимог про стя гнення 937,66 грн. трьох процентів річних, 65,43 грн. інфляційних, 25173,5 7 грн. штрафу та 4844,59 грн. пені суд ом відмовлено.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на сторони пропорційно за доволенню позовних вимог. Зо крема, з відповідача підляга є стягненню 2369,06 грн. судового з бору.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України , суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити ча стково.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Бу дівельна компанія РБС»(01033, м. К иїв вулиця Василя Яна, 3/5, код 35947 164) на користь товариства з обм еженою відповідальністю «ХЛ Студіо»(02225, м. Київ, вул. Оноре д е Бальзака, 18, кв. 126, код 34475249) 117855,68 грн . заборгованості, 96,87 грн. трьох процентів річних, 500,48 грн. пені , 2369,06 грн. судового збору.

В іншій частині позову відм овити.

Суддя С. А. Ковтун

Рішення підписано 14.03.2012 р.

Дата ухвалення рішення27.02.2012
Оприлюднено22.03.2012
Номер документу21989185
СудочинствоГосподарське
Сутьстя гнення 149474,29 грн

Судовий реєстр по справі —6/602

Постанова від 30.08.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Постанова від 11.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Ухвала від 28.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Рішення від 27.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 30.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Постанова від 30.06.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Борисенко І.В.

Рішення від 15.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Судовий наказ від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Рішення від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні