Постанова
від 16.01.2012 по справі 4-1088/11
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-1088/11

П О С Т А Н О В А

іменем України

"16" січня 2012 р. Дарницький районний суд м. Києва у складі головуючого-судді Дубаса В.А., при секретарі Ридзель О.В., за участю прокурора Беззубець А.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві справу за скаргою ОСОБА_1 на постанову про відмову у порушенні кримінальної справи, суд, -

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 у листопаді 2011 року звернулась до Дарницького райсуду м. Києва зі скаргою на постанову дільничного інспектора міліції Дарницького РУ ГУ МВС України в м. Києві Литвиненка В.М. про відмову у порушенні кримінальної справи від 30.09.2011 року на підставі ст. 6 ч. 1 п. 2 КПК України. Обґрунтовуючи скаргу посилалась на те, що оскаржувана постанова незаконна, немотивована, винесена передчасно без проведення належної перевірки, тому просила суд скасувати постанову та повернути матеріали перевірки до Дарницького райуправління міліції для організації проведення додаткової перевірки.

У судове засідання ОСОБА_1 не зявилась, про час і місце судового засідання повідомлена належним чином, тому її неявка не перешкоджає розгляду скарги.

Прокурор у судове засідання зявилась, проти задоволення скарги заперечувала.

Суд, дослідивши матеріали справи вважає, що скаргу ОСОБА_1 необхідно залишити без задоволення виходячи з наступних підстав.

У відповідності зі ст.236-1 КПК України скарга на постанову органу дізнання, слідчого, прокурора про відмову в порушенні кримінальної справи подається особою, інтересів якої вона стосується, або її представником до місцевого суду за місцем розташування органу, посадової особи, яка винесла постанову.

Відповідно до положення ст. 97 КПК України, по заяві або повідомленню про злочин прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобовязані не пізніше триденного строку прийняти одне з таких рішень: 1) порушити кримінальну справу; 2) відмовити в порушенні кримінальної справи; 3) направити заяву або повідомлення за належністю.

Коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення кримінальної справи, така перевірка здійснюється прокурором, слідчим або органом дізнання в строк не більше 10 днів, шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб та витребування необхідних документів.

Заява або повідомлення про злочин до порушення кримінальної справи можуть бути перевірені шляхом проведення оперативно-розшукової діяльності. При розгляді заяви або повідомлення про злочин відповідно до вимог чинного кримінально-процесуального законодавства особою, до компетенції якої належить вирішення питання по прийняттю рішень зазначених в ст. 97 ч. 2 КПК України, зясовуються у тому числі й наступні обставини, а саме:чи є отримана заява або повідомлення про злочин підставою для порушення кримінальної справи; чи містять факти, про які отримані відомості, ознаки злочину; за якою статтею або сукупністю статей може бути кваліфіковано такий злочин; чи маються підстави для відмови в порушенні кримінальної справи; якими фактичними даними підтверджуються зазначені обставини; чи є сукупність відомостей про злочин достатньою для прийняття остаточного рішення, передбаченого законом.

При відсутності підстав до порушення кримінальної справи відповідно до вимог ст. 99 КПК України прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя своєю постановою відмовляють в порушенні кримінальної справи, про що повідомляють заінтересованих осіб і підприємства, установи, організації.

Встановлено, що постановою дільничного інспектора міліції Дарницького РУ ГУ МВС України в м. Києві Литвиненка В.М. 30.09.2011 року відмовлено у порушенні кримінальної справи (на підставі ст. 6 ч. 1 п. 2 КПК України) відносно ОСОБА_3 за ст. 185 КК України.

Судом встановлено, що відмовляючи у порушенні кримінальної справи дільничним інспектором міліції Литвиненком В.М. дотримано положення КПК України та виконано вимоги постанов заступника прокурора Дарницького району м. Києва від 14.09.2011 року та від 05.08.2011 року, якими було скасовано попередні постанови про відмову у порушенні кримінальної за заявою ОСОБА_1 по факту крадіжки 18107 доларів США з квартири АДРЕСА_1, у тому числі опитано ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (яка проживає у сусідній квартирі АДРЕСА_2). Опитати додатково ОСОБА_1 не видалось можливим, оскільки остання не зявилась на неодноразові виклики до Дарницького РУ ГУ МВС України в м. Києві, про що свідчать відповідні довідки складені дільничним інспектором міліції Литвиненком В.М.

Таким чином, суд приходить до висновку, що оскаржувана постанова про відмову у порушенні кримінальної справи винесена з дотриманням вимог ст.ст. 97, 99 КПК України.

Відповідно до ст. 236-2 КПК України, розглянувши скаргу, суддя приймає одне з таких рішень: скасовує постанову про відмову в порушенні кримінальної справи і повертає матеріали для проведення додаткової перевірки або залишає скаргу без задоволення.

Керуючись ст.ст. 236-1, 236-2 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Скаргу ОСОБА_1 на постанову дільничного інспектора міліції Дарницького РУ ГУ МВС України в м. Києві Литвиненка В.М. про відмову у порушенні кримінальної справи від 30.09.2011 року залишити без задоволення.

Постанова може бути оскаржена протягом 7 діб до Апеляційного суду м. Києва через Дарницький районний суд м. Києва.

Суддя:

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.01.2012
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу22140500
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1088/11

Окрема ухвала від 12.07.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чебанова-Губарєва Н. В.

Постанова від 09.03.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Постанова від 22.07.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Башмаков Є. А.

Постанова від 09.08.2012

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Дубас В. А.

Постанова від 16.01.2012

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Дубас В. А.

Постанова від 29.11.2011

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Прошутя І. Д.

Постанова від 10.01.2012

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Ярема Л. В.

Постанова від 16.01.2012

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Дубас В. А.

Постанова від 30.09.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Сімферополя

Заболотна Н. М.

Постанова від 30.09.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Сімферополя

Заболотна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні