Постанова
від 30.03.2012 по справі 4-113/12
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 4-113/12

Провадження № 4/1805/113/2012

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 березня 2012 року Зарічний р айонний суд м. Суми в складі:

головуючого - судді Бур да Б.В.

при секретарі - Москале нко Т.В.

з участю прокурора - Пи рлик Н.О.

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Суми матеріали скарги ОСОБА_1 на постанову прокурора відді лу прокуратури Сумської обла сті від 21.11.2011 року про порушення кримінальної справи, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник свої вимоги мотивує тим, що 21 листопада 2011 р оку прокурором відділу Прок уратури Сумської області Н овіковим О.Ф. була скасован а постанова оперуповноважен ого ВДСБЕЗ СМУ УМВС України в Сумській області від 12.10.2011 про відмову у порушенні кримінал ьної справи відносно нього з а ст. 190 КК України та порушена к римінальна справа за фактом заволодіння шляхом обману та зловживання довірою коштами мешканців гуртожитку по АД РЕСА_1 за ознаками злочину п ередбаченого ч. 1 ст. 190 КК Украї ни. Зазначив, що справа поруше на за наслідками розгляду ск арги мешканців гуртожитку на його дій, а тому вважає що осп рювана постанова про порушен ня кримінальної справ стосує ться безпосередньо його інте ресів. Вважає, що вказана крим інальна справа порушена прок уратурою всупереч вимогам кр имінально-процесуального за конодавства України, без дос татніх даних, які вказують на наявність ознак злочину і пр иводів для порушення криміна льної справи. Крім того, зазна чив, що між ним та мешканцями г уртожитку існує суто цивільн о-правовий спір. Вважає, що жод них злочинів не вчиняв, а тому просить скасувати вказану п останову як незаконну.

Заявник повідомлений про час та місце розгляду спр ави, але до суду не з' явився.

Представник прокур атури Сумської області скарг у не визнав і пояснив, що справ а порушена відповідно до вим ог КПК України, повноважною о собою і підстав для Ії скасув ання не має.

Суд, заслухавши поясн ення прокурора, дослідивши м атеріали справи та вивчивши матеріали кримінальної спра ви № 11800114, вважає, що дана скарга задоволенню не підлягає з та ких підстав.

Судом встановлено, щ о за наслідками перевірки зв ернення голови СМОГ «Вікторі я»з приводу незаконного отри мання ОСОБА_1 коштів з меш канців гуртожитку по АДРЕС А_1 на суму близько 300 000 грн. 12 жо втня 2011 року оперуповноважени м відділу ДСБЕЗ СМУ УМВС Укра їни в Сумській області прийн ята постанова про відмову у п орушенні кримінальної справ и відносно ОСОБА_1 за відс утністю в його діях ознак скл аду злочину передбаченого ст . 190 КК України.

За наслідками переві рки обґрунтованості прийнят ого органом дізнання рішення про відмову у порушенні прок урором відділу Прокуратури С умської області 21 листопада 20 11 року була скасована зазначе на раніше Постанова про відм ову у порушенні кримінальної справи відносно ОСОБА_1 т а порушена кримінальна справ а за фактом заволодіння шлях ом обману та зловживання дов ірою коштами мешканців гурто житку по АДРЕСА_1 за ч. 1 ст. 19 0 КК України.

Вказана кримінальна справа була порушена уповнов аженою особою - прокурором, під час здійснення ним визна чених законом повноважень з контролю за додержанням зако нів при провадженні дізнання та з дотриманням вимог ст. 94, 97, 9 8 КПК України.

Приводом для порушен ня вказаної кримінальної спр ави стали матеріали перевірк и проведеної органом дізнанн я за звернення голови СМОГ «В ікторія»з приводу незаконно го отримання ОСОБА_1 з меш канців гуртожитку по АДРЕС А_1 під час якої було прийнят е рішення про відмову у поруш енні кримінальної справи від носно ОСОБА_1 за відсутнос ті в його діях складу злочину передбаченого ч. 1 ст. 190 КК Укра їни.

Підставою для поруше ння вказаної кримінальної сп рави за ч. 1 ст. 190 КК України, стал и отримані з матеріалів досл ідчої перевірки та доданих д о звернення голови СМОГ «Вік торія» документів достатні ф актичні дані, які вказували н а те, що у продовж 2007-2011 року без д остатніх на те законних підс тав, під виглядом відшкодува ння вартості житлово-комунал ьних послуг, з мешканців гурт ожитку по АДРЕСА_1 було от римано коштів на суму більше 400 тисяч гривень.

Посилання заявника н а те, що прокурор за наявності даних про те, що вказані кошти були отримані ОСОБА_1, пор ушив справу за фактом, а не від носно особи, суд не може взяти до уваги, оскільки таке поруш ення вимог КПК України не є бе зумовною підставою для скасу вання постанову про порушенн я кримінальної справи.

Також суду не може взя ти до уваги посилання заявни ка на те, що він як власник мав право отримувати оренду пла ту з мешканців гуртожитку та між ними склалися цивільно-п равові відносини, оскільки ц і питання не можуть бути вирі шенні при розгляд скарги на п останову про порушення кримі нальної справи. Дане питання відноситься до предмету док азування у кримінальній спра ві і можуть бути вирішені суд ом при розгляді справи по сут і, а суд при вирішенні скарги н а постанову по порушення кри мінальної справи перевіряє н аявність приводів і підстав для винесення постанови про порушення кримінальної спра ви, законність джерел отрима ння даних, які стали підставо ю для винесення постанови.

На підставі викладен ого суд вважає, що рішення про порушення кримінальних спра в прийняті повноважною особо ю, на підставі фактичних дани х отриманих з законних джере л та з дотриманням вимог ст. 94, 9 7, 98 КПК України, а тому скарга є необґрунтованою і задоволен ню не підлягає.

Керуючись ст.. ст.. 94, 97, 98, 236 -7, 236-8 КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_1 на пост анову прокурора відділу прок уратури Сумської області від 21.11.2011 року про порушення кримін альної справи залишити без з адоволення.

Постанова може бути оскарж ена до апеляційного суду Сум ської області протягом 7 діб з дня її винесення. Подача апел яції не зупиняє виконання по станови суду.

Судд я

СудЗарічний районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення30.03.2012
Оприлюднено03.04.2012
Номер документу22246451
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-113/12

Постанова від 20.08.2012

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Мартинюк А. О.

Постанова від 20.08.2012

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Мартинюк А. О.

Постанова від 09.08.2012

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Мартинюк А. О.

Постанова від 06.08.2012

Кримінальне

Кам’янобрідський районний суд м. Луганська

Вишняк М. В.

Постанова від 13.06.2012

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Загуменнова Н. М.

Постанова від 30.03.2012

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Бурда Б. В.

Постанова від 18.01.2012

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Постанова від 27.02.2012

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Луганський В. І.

Постанова від 23.01.2012

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Постанова від 30.01.2012

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні