Постанова
від 28.03.2012 по справі 1/190-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" березня 2012 р. Справа № 1/190-09

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Дун аєвської Н.Г. - головуючого,

Кочерової Н.О.,

Мележик Н.І.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в місті Києві касаційну скаргу Публічного акціонерного тов ариства по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровсь кгаз" на постанову Дніпр опетровського апеляційного господарського суду від 16 лис топада 2011 року у справі № 1/190-09 Гос подарського суду Дніпропетр овської області за позово м Публічного акціонерног о товариства по газопостачан ню та газифікації "Дніпропет ровськгаз", м. Дніпропетровсь к, до Товариства з обмеж еною відповідальністю "Юг-Се рвісгаз", м. Дніпропетровськ, про стягнення 7 390,11 грн. за скаргою Публічного акц іонерного товариства по газо постачанню та газифікації "Д ніпропетровськгаз" на дії Державного виконавця Кра сногвардійського відділу де ржавної виконавчої служби Дн іпропетровського міського у правління юстиції,

за участю представник ів сторін:

позивача - ОСОБА_1 (дов . № 1483 від 20.12.11);

відповідача - не з' яв ився;

ВДВС - не з' явився,

в с т а н о в и в:

У червні 2011 року скаржни к ПАТ по газопостачанню та га зифікації "Дніпропетровськг аз" звернувся до господарськ ого суду зі скаргою на дії ВДВ С Дніпропетровського місько го управління юстиції.

Вказував, що рішенням Госпо дарського суду Дніпропетров ської області від 18.06.09 у справі № 1/190-09 за позовом ПАТ по газопос тачанню та газифікації "Дніп ропетровськгаз" до ТОВ "Юг-Сер вісгаз" про стягнення 7 390,11 грн., позов задоволено та постанов лено стягнути з останнього н а його користь 5 920 грн. боргу, 783,82 грн. пені, 588,16 грн. інфляційних, 9 8,13 грн. - 3 % річних, 102 грн. держмит а та 312,50 грн. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Зазначав, що 06.07.09 Господарськ им судом Дніпропетровської о бласті видано наказ № 1/190-09 про п римусове виконання рішення с уду від 18.06.09, а 11.08.09 ВДВС Дніпропет ровського міського управлін ня юстиції винесено постанов у про відкриття виконавчого провадження з примусового ви конання вказаного наказу суд у.

Також вказував, що 21.03.11 ВДВС Д ніпропетровського міського управління юстиції винесено постанову про повернення ви конавчого документа стягува чеві, в зв' язку з відсутніст ю у боржника майна на яке можл иво звернути стягнення.

Посилаючись на ту обставин у, що на адресу ПАТ по газопост ачанню та газифікації "Дніпр опетровськгаз" не надходили копії актів виконавчої служб и про здійснення виконавчих дій з виконання наказу Госпо дарського суду Дніпропетров ської області № 1/190-09 від 06.07.09, що с відчить про бездіяльність ВД ВС Дніпропетровського міськ ого управління юстиції, скар жник просив визнати незаконн ою бездіяльність ВДВС Дніпро петровського міського управ ління юстиції, з підстав, що пе редбачені ст.ст. 25, 47, 85 Закону Ук раїни "Про виконавче провадж ення", та зобов' язати останн ього вчинити дії з виконання зазначеного наказу суду.

Ухвалою Господарського су ду Дніпропетровської област і від 15 вересня 2011 року (суддя Ру дь І.А.), залишеною без змін пос тановою Дніпропетровського апеляційного господарськог о суду від 16 листопада 2011 року (к олегія суддів у складі: Антон іка С.Г. - головуючого, Чимбар Л.О., Чохи Л.В.), в задоволенні ск арги відмовлено.

Судові акти мотивовані пос иланнями на те, що ВДВС Дніпро петровського міського управ ління юстиції було здійснено всі передбачені законом дії , спрямовані на виконання суд ового рішення у даній справі .

У касаційній скарзі ПАТ по г азопостачанню та газифікаці ї "Дніпропетровськгаз", посил аючись на порушення судами п опередніх інстанцій норм мат еріального та процесуальног о права, а саме: ст.ст. 31, 40, 47 Закон у України "Про виконавче пров адження" та ст. 43 ГПК України, пр осить скасувати постановлен і у справі судові акти та пост ановити нове рішення про зад оволення скарги.

Розглянувши матеріали спр ави і доводи касаційної скар ги, перевіривши правильність застосування судами норм ма теріального та процесуально го права у вирішенні даного с пору, колегія суддів дійшла в исновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з на ступних підстав.

Як встановлено судами попе редніх інстанцій та вбачаєть ся з матеріалів справи, рішен ням Господарського суду Дніп ропетровської області від 18.06 .09 у справі № 1/190-09 за позовом ПАТ п о газопостачанню та газифіка ції "Дніпропетровськгаз" до Т ОВ "Юг-Сервісгаз" про стягненн я 7 390,11 грн., позов задоволено та постановлено стягнути з ТОВ "Юг-Сервісгаз" на користь ПАТ п о газопостачанню та газифіка ції "Дніпропетровськгаз" 5 920 гр н. боргу, 783,82 грн. пені, 588,16 грн. інф ляційних, 98,13 грн. - 3 % річних, 102 г рн. держмита та 312,50 грн. витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

06.07.09 Господарським судом Дні пропетровської області вида но наказ № 1/190-09 про примусове ви конання рішення суду від 18.06.09.

11.08.09 ВДВС Дніпропетровськог о міського управління юстиці ї винесено постанову про від криття виконавчого провадже ння з примусового виконання вказаного наказу суду.

Відповідно до вимог ст. 11 Зак ону України "Про виконавче пр овадження" державний виконав ець зобов'язаний вживати пер едбачених цим Законом заході в примусового виконання ріше нь, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти вик онавчі дії. Державний викона вець здійснює заходи, необхі дні для своєчасного і в повно му обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на п римусове виконання рішення, у спосіб та в порядку, встанов леному виконавчим документо м і цим Законом.

Судами встановлено та наяв ними в матеріалах справи коп іями документів виконавчого провадження (т.1, а.с. 58-70) підтвер джується, що для виконання рі шення Господарського суду Дн іпропетровської області від 18.06.09 у даній справі ВДВС Дніпро петровського міського управ ління юстиції було вчинено н аступні дії, а саме:

27.08.09 здійснено вихід за адрес ою боржника, зазначеною у вик онавчому документі, та встан овлено його відсутність за в казаною адресою, про що склад ено відповідний акт;

31.08.09 для встановлення майнов ого стану боржника до МБТІ Дн іпропетровської області нап равлено запит. Здійснено зап ит про наявність рахунків та вкладів боржника у банках та інших фінансових установах;

30.09.09 ВДВС Дніпропетровськог о міського управління юстиці ї винесено постанови про аре шт майна боржника та оголоше ння заборони на його відчуже ння, про розшук майна боржник а, а саме: транспортного засоб у ЗІЛ 431410, державний номер НОМ ЕР_1. Дані постанови направл ені відповідно до банку, Крас ногвардійського райвідділу міліції та управлінню ДАІ.

16.09.09 Приватбанк листом № 30.1.0.0/2-090 916/640 повідомив ВДВС Дніпропетр овського міського управлінн я юстиції про те, що на рахунка х ТОВ "Юг-Сервісгаз" відсутні к ошти для виконання постанови про арешт коштів в сумі 7 804,61 грн .

Листом № 20/8307 від 23.11.09 КП "Дніпро петровське міжміське бюро те хнічної інвентаризації" пові домив виконавчу службу про т е, що відомості про реєстраці ю права власності на нерухом е майно за ТОВ "Юг-Сервісгаз" в ідсутні.

Приписами ч. 1 ст. 47 Закону Укр аїни "Про виконавче провадже ння" встановлено, що виконавч ий документ, на підставі яког о відкрито виконавче провадж ення, за яким виконання не зді йснювалося або здійснено час тково, повертається стягувач у у разі, якщо у боржника відсу тнє майно, на яке може бути зве рнуто стягнення, а, здійснені державним виконавцем відпов ідно до цього Закону заходи щ одо розшуку такого майна вия вилися безрезультатними.

21.03.11 ВДВС Дніпропетровськог о міського управління юстиці ї винесено постанову про пов ернення виконавчого докумен та стягувачу, в зв' язку з ві дсутністю у боржника майна н а яке можливо звернути стягн ення.

Зазначену постанову разом з наказом господарського су ду № 1/190-09 від 06.07.09 виконавчою служ бою направлено скаржнику суп ровідним листом № 9002/18 від 21.03.11.

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України "Про виконавче прова дження" копії постанов держа вного виконавця та інші доку менти виконавчого проваджен ня, що державний виконавець з обов'язаний довести до відом а сторін та інших учасників в иконавчого провадження, надс илаються адресатам із супров ідними листами простою корес понденцією, крім постанов пр о відкриття виконавчого пров адження або відмову у відкри тті виконавчого провадження , про повернення виконавчого документа стягувачу відпові дно до статті 47 цього Закону, щ о надсилаються рекомендован им листом з повідомленням пр о вручення. Боржник вважаєть ся повідомленим про відкритт я виконавчого провадження, я кщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого п ровадження за адресою, зазна ченою у виконавчому документ і.

Направлення виконавчою сл ужбою ПАТ по газопостачанню та газифікації "Дніпропетров ськгаз" документів виконавчо го провадження підтверджуют ься копією витягу з журналу в ихідної кореспонденції (т.1, а. с. 83-89).

Таким чином, ВДВС Дніпропет ровського міського управлін ня юстиції було здійснено вс і передбачені законом дії, сп рямовані на виконання судово го рішення у даній справі та н алежним чином повідомлялось скаржника про хід виконавчо го провадження з виконання н аказу суду.

З вказаних обставин правил ьно виходили суди попередніх інстанцій відмовляючи в зад оволенні скарги.

Посилання касаційної скар ги на порушення виконавчою с лужбою вимог ст. 31 Закону Укра їни "Про виконавче проваджен ня", в частині не виконання вим ог Закону щодо направляння к опій виконавчих документів у часникам виконавчого провад ження, не заслуговують на ува гу суду, оскільки спростовую ться копією витягу з журналу вихідної кореспонденції вик онавчої служби, а тому їх слід залишити поза увагою.

Постанова апеляційного го сподарського суду прийнята з дотриманням норм матеріальн ого та процесуального законо давства, доводи касаційної с карги правильності викладен их у ній висновків не спросто вують, в зв' язку з чим підста в для зміни чи скасування зак онного та обґрунтованого суд ового акту колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111, 11113, 121 2 Господарського процесуальн ого кодексу України, Вищий го сподарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

1. Касаційну скаргу Публ ічного акціонерного товарис тва по газопостачанню та газ ифікації "Дніпропетровськга з" залишити без задоволення.

2. Постанову Дніпропетровсь кого апеляційного господарс ького суду від 16 листопада 2011 р оку у справі № 1/190-09 залишити без змін.

Головуючий суддя: Дунаєвська Н.Г.

Судді: Кочеров а Н.О.

Мележик Н.І.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення28.03.2012
Оприлюднено05.04.2012
Номер документу22310559
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/190-09

Ухвала від 26.06.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 07.05.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Постанова від 28.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 16.11.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Судовий наказ від 11.12.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Губіна І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні