Постанова
від 07.06.2012 по справі 5016/251/2012(3/16)
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" червня 2012 р.Справа № 5016/251/2012(3/16) Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Л.В. Поліщук,

суддів Л.І. Бандури, В.Б. Туренко,

при секретарі судового засідання -Н.Г. Попові,

за участю представників сторін :

від прокуратури: І.О. Коломійчук,

від позивача: О.В. Шипілов,

від відповідачів:

1)Виконкому Вознесенської міськради: не з'явився,

2)КП «Вознесенське БТІ»: В.І. Москальчук,

3)ПАТ «Хлібозахист»: В.М. Білий, І.Є. Кузнєцов,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги Заступника прокурора Миколаївської області та Державного агентства резерву України

на рішення господарського суду Миколаївської області від 24.04.2012 р.

у справі № 5016/251/2012 (3/16)

за позовом Заступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави в особі Державного агентства резерву України

до відповідачів:

1)Виконавчого комітету Вознесенської міської ради;

2)Комунального підприємства «Вознесенське бюро технічної інвентаризації»;

3)Приватного акціонерного товариства «Хлібозахист»

про визнання незаконним підпункту в) пункту 2 рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради №122 від 27.09.2002р., скасування державної реєстрації права власності, визнання права власності на майно,

встановив:

У лютому 2012 року Заступник прокурора Миколаївської області звернувся з позовом в інтересах держави в особі Державного агентства резерву України до Виконавчого комітету Вознесенської міської ради, Комунального підприємства «Вознесенське бюро технічної інвентаризації», Закритого акціонерного товариства «Хлібозахист»про:

-визнання незаконним п.п. в) п.2 рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради №122 від 27.09.2002р. «Про розгляд питань обліку та реєстрації нерухомого майна»;

-скасування реєстрації за Закритим акціонерним товариством «Хлібозахист»права власності на 1/25 частину комплексу будівель, розміщених у м.Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57;

-визнання права власності на 1/25 частину комплексу будівель, розміщених у м.Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57 за державою в особі Державного агентства резерву України в оперативному управлінні ДП «Хлібна база №76».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на підставі договору купівлі-продажу державного майна від 23.06.1994р., свідоцтва про державну реєстрацію цього договору та переліку основних засобів виконкомом Вознесенської міської ради від 27.09.2002р. прийнято рішення №122, підпунктом в) пункту 2 якого оформлено право приватної власності за ЗАТ «Хлібозахист»на 1/25 частини комплексу будівель, розміщених у м.Вознесенську по вул. К.Маркса, 57, і органом технічної інвентаризації здійснено державну реєстрацію права власності на це майно за ЗАТ «Хлібозахист». При цьому, прокурор зазначив, що згідно з вказаним договором купівлі-продажу від 23.06.1994р. на користь організації орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів, правонаступником якого є ЗАТ «Хлібозахист», відчужено два об'єкта (підсобний корпус та склад ядохімікатів), розташовані за адресою: м.Вознесенськ, Привокзальна площа, 1. Однак у заяві про реєстрацію права власності зазначено зовсім інші об'єкти, а саме: гаражі, майстерня, побутовий корпус, склад та туалет. Крім того, БТІ не звернуло уваги на те, що власником цілісного майнового комплексу за адресою: м. Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57, на той час було ДАК «Хліб України»та вказане майно перебувало в оперативному управлінні ДП «Вознесенський комбінат хлібопродуктів». Також прокурор зазначив, що на даний час власником спірної 1/25 частини комплексу будівель, розміщених у м.Вознесенську по вул. К.Маркса, 57, є Державне агентство резерву України. Наказом агентства №142 від 08.08.2011р. спірне майно передано з балансу ДП «Вознесенський комбінат хлібопродуктів»на баланс ДП «Хлібна база №76», що свідчить про необізнаність агентства про факт вибуття цього майна з його права власності. У зв'язку з викладеним прокурор звернувся з даним позовом на підставі статей 393, 328, 16 Цивільного кодексу України, статті 20 Господарського кодексу України, при цьому просив поновити строк позовної давності.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 06.03.2012р. здійснено процесуальне правонаступництво Закритого акціонерного товариства «Хлібозахист»на Приватне акціонерне товариство «Хлібозахист».

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 24.04.2012р. у позові відмовлено з мотивів відсутності порушень прав позивача та недоведеності ним в порядку статті 33 Господарського процесуального кодексу України права власності на спірний об'єкт нерухомості. Крім того, судом застосовано строки позовної давності, заявлені ПАТ «Хлібозахист», з огляду на обізнаність органів, уповноважених державою управляти державним майном, про факт відчуження спірного майна в порядку виконавчого провадження.

Не погодившись з рішенням суду, заступник прокурора Миколаївської області та Державне агентство резерву України звернулися із апеляційними скаргами, в яких просили рішення скасувати, позов задовольнити, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права; на неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи; невідповідність висновків суду обставинам справи.

Апеляційна скарга заступника прокурора мотивована тим, що в матеріалах справи наявні належні та допустимі докази поважності причин пропуску строку позовної давності та обґрунтованості позовних вимог, що є підставою для задоволення позову. В апеляційній скарзі скаржник навів доводи, аналогічні тим, що викладені в позовній заяві, а також зазначив, що висновок суду про неможливість визнання права власності на майно за агентством з огляду на відчуження майна в порядку виконання судового рішення є необґрунтованим, оскільки під час виконання органом державної виконавчої служби наказу арбітражного суду Миколаївської області від 17.10.2000р. на спірне майно не зверталось стягнення.

В своїй апеляційній скарзі Державне агентство резерву України зазначило, що матеріалами справи підтверджується те, що за договором купівлі-продажу державного майна від 23.06.1994р. відповідачу передавалося два об'єкти нерухомого майна, тоді як спірним рішенням виконкому на підставі цього договору оформлено право власності вже на п'ять об'єктів нерухомого майна, до того ж за іншою адресою. Крім того, рішення виконкому прийнято з порушенням п.п. 2 п. а) п. 6.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. №7/5. Однак, суд, прямо зазначаючи в мотивувальній частині рішення про незаконність оспорюваного пункту рішення виконкому Вознесенської міської ради №122 від 27.09.2002р., безпідставно відмовив у задоволенні позовних вимог в частині визнання цього рішення незаконним. Також скаржник зазначив, що матеріалами справи доведено право власності держави в особі Держрезерву України на об'єкти спірного нерухомого майна. Крім того, суд невірно застосував термін позовної давності, оскільки відповідно до статті 83 Цивільного кодексу УРСР позовна давність не поширюється на вимоги державних організацій про повернення майна з чужого незаконного володіння. До того ж, згідно із пунктом 6 частин 1 статті 268 Цивільного кодексу України позовна давність не поширюється на вимогу центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним резервом, стосовно виконання зобов'язань, що випливають із Закону України «Про державний матеріальний резерв».

В судовому засіданні апеляційної інстанції скаржники підтримали доводи, що викладені в апеляційних скаргах.

Представник КП «Вознесенське бюро технічної інвентаризації»просив рішення суду залишити без змін, а апеляційні скарги -без задоволення як безпідставні, пославшись на правомірність здійсненої БТІ реєстрації права власності за ПАТ «Хлібозахист»на спірні об'єкти нерухомості, а також на те, що КП «Вознесенське бюро технічної інвентаризації»не є належним відповідачем у даній справі, оскільки воно лише здійснює державну реєстрацію права власності на нерухоме майно на підставі відповідних документів органів, повноважних оформляти право власності на нерухоме майно.

07.06.2012р. ПАТ «Хлібозахист»надано відзив на апеляційні скарги (вх.№1537/12/Д1), в якому просило рішення суду залишити без змін, а у задоволенні апеляційних скарг відмовити з огляду на правомірність набуття ним права власності на спірний об'єкт нерухомості та застосування строків позовної давності.

Виконавчий комітет Вознесенської міської ради про дату, час та місце розгляду апеляційних скарг повідомлені належним чином, проте не скористалися своїм правом участі в судовому засіданні апеляційної інстанції.

Заслухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційних скарг, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального і процесуального права, апеляційна інстанція встановила наступне.

Місцевий господарський суд, оглянувши матеріали приватизаційної справи за договором купівлі-продажу від 23.06.1994р., наданої Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Миколаївській області в порядку статті 30 Господарського процесуального кодексу України, встановив, що у 1994 році регіональне відділення, розглянувши заяву Орендного підприємства «Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів», 21.04.1994р. прийняло рішення №20/1 про укладення з організацією орендарів цього підприємства договору купівлі-продажу державного майна. З цією метою наказом регіонального відділення №26 від 21.04.1994р. була створена інвентаризаційна комісія та комісія з оцінки вартості майна Орендного підприємства «Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів». На підставі матеріалів інвентаризації майна, відомості розрахунку залишкової вартості основних засобів станом на 01.05.1994р., складено акт оцінки вартості майна орендного підприємства, затвердженого начальником регіонального відділення 27.05.1994р. (т.2 а.с.3-59). Згідно із вказаним актом до статутного фонду акціонерного товариства, створеного на базі Орендного підприємства «Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів», було включено майно, яке на момент оцінки обліковувалось на балансі орендного підприємства. Так, згідно даних первинного бухгалтерського обліку основних засобів, на балансі підприємства обліковувались підсобний корпус та склад ядохімікатів за адресою: Миколаївська область, м.Вознесенськ, Привокзальна площа, 1 (т.1 а.с. 129 - 132, т.2 а.с.12 - 13).

В подальшому, 23.06.1994р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Миколаївській області (продавцем) та організацією орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів (покупцем) укладено договір купівлі-продажу державного майна, відповідно до умов якого покупцем придбано державне майно цілісного майнового комплексу Орендного підприємства «Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів», яке (підприємство) розташоване за адресою: м.Миколаїв, вул. Мельнична, 20 (т.1 а.с.53-56). Договір посвідчено державним нотаріусом Першої миколаївської державної нотаріальної контори за реєстровим №6-5039.

На підставі цього договору регіональним відділенням за актом передачі проданого майна від 15.07.1994р. було передано нерухоме майно цілісного майнового комплексу Орендного підприємства «Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів»у власність організації орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів (т.2 а.с.72).

З переліку майна, переданого у власність покупцю за договором купівлі-продажу від 23.06.1994р., вбачається, що організації орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів передано, зокрема, підсобний корпус та склад ядохімікатів, розташованих за адресою: Миколаївська область, м.Вознесенськ, Привокзальна площа, 1 (т.2 а.с.14).

Також відповідно до листа Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області від 13.01.2012р. за вих.№14-10-00086, на підставі договору купівлі-продажу державного майна від 23.06.1994р. за актом передачі проданого майна від 15.07.1994р. нерухоме майно цілісного майнового комплексу Орендного підприємства «Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів»було передано регіональним відділенням у власність організації орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів. До складу нерухомого майна увійшли підсобний корпус та склад ядохімікатів, розташованих за адресою: Миколаївська область, м.Вознесенськ, Привокзальна площа, 1 (територія Вознесенського хлібоприймального підприємства). Інше нерухоме майно, що розташоване у м. Вознесенську, у тому числі по вул. К.Маркса, 57, на момент приватизації підприємства на його балансі не обліковувалося та за вищезазначеним договором не передавалось (т.1 а.с.17).

Відповідно до статуту ПАТ «Хлібозахист», зареєстрованого виконкомом Миколаївської міської ради 22.07.2011р. за №15221050010016700 у новій редакції, ПАТ «Хлібозахист»є новим найменуванням ЗАТ «Хлібозахист». Акціонерне товариство є правонаступником усіх прав та зобов'язань Орендного підприємства «Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів»(т.1 а.с.75-94).

Отже, в результаті приватизації в 1994 році відбувся перехід права державної власності на підсобний корпус та склад ядохімікатів, розташованих за адресою: Миколаївська область, м.Вознесенськ, Привокзальна площа, 1, у колективну, а на теперішній час - у приватну власність.

Разом з тим, згідно із додатком №3 до постанови Кабінету Міністрів України №1218 від 05.11.1997р. «Про прискорення приватизації хлібоприймальних і хлібозаготівельних підприємств»Вознесенський комбінат хлібопродуктів включено до переліку підприємств, державне майно яких було передано до статутного фонду Державної акціонерної компанії «Хліб України», і розпорядженням виконавчого комітету Вознесенської міської ради №302-р від 30.06.1998р. здійснено перереєстрацію Вознесенського державного хлібоприймального підприємства в дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії «Хліб України»Вознесенський комбінат хлібопродуктів (т.1 а.с.117-120, т.2 а.с.73).

У листопаді 2000р. Відділ державної виконавчої служби Вознесенського міського управління юстиції звернувся до виконавчого комітету Вознесенської міської ради з поданням, в якому зазначив, що на виконанні відділу перебуває наказ арбітражного суду Миколаївської області від 17.10.2000р. про стягнення з ДАК «Хліб України»Вознесенський КХП»на користь ВКФ «Галлій»357877,50грн. та наказ арбітражного суду Миколаївської області від 31.10.2000р. про стягнення з ДАК «Хліб України»Вознесенський КХП»на користь ВКФ «Галлій»338151,38грн. При виконанні даних наказів відділом арештовано майно, яке належить або знаходиться в оперативному управлінні ДАК «Хліб України»Вознесенський КХП». Подальшими діями примусового виконання даних наказів є примусова реалізація описаного та арештованого майна. Для такої реалізації необхідні документи, які підтверджують право власності на описані та арештовані об'єкти. Перевіркою встановлено, що вищевказані документи відсутні, право власності належним чином не оформлено. З огляду на викладене відділ виконавчої служби просив визнати право власності на майнові комплекси, розташовані за адресою: м.Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57 та м.Вознесенськ, вул. Привокзальна, 1 за ДАК «Хліб України»(т.1 а.с. 116).

24.11.2000р. виконавчим комітетом Вознесенської міської ради прийнято рішення №172, яким оформлено право державної власності за ДАК «Хліб України»на комплекс будівель, розташованих у м.Вознесенську на Привокзальній площі,1 та по вул. К.Маркса, 57, які знаходяться в оперативному управлінні дочірнього підприємства ДАК «Хліб України»Вознесенський комбінат хлібопродуктів (т.1, а.с.114).

04.12.2000р. на підставі вищевказаного рішення виконавчим комітетом Вознесенської міської ради було видано свідоцтво про право державної власності ДАК «Хліб України»на комплекс будівель, розташований у м.Вознесенську по вул. К.Маркса, 57 (т.2 а.с.77).

При цьому, як вірно вказав суд першої інстанції, майно, що перейшло у власність ЗАТ «Хлібозахист»на підставі договору купівлі-продажу від 23.06.1994р., фактично вибуло з оперативного управління дочірнього підприємства ДАК «Хліб України»Вознесенський комбінат хлібопродуктів, а, отже, не повинно було увійти до складу майна при оформленні права власності у 2000 році. Також згідно листа ДАК «Хліб України»Вознесенський комбінат хлібопродуктів №523 від 15.11.2000р. майновий комплекс, розташований за адресою: м.Вознесенськ, Привокзальна площа, 1, вул. К.Маркса, 57 перебував на балансі з 1998 року, тобто після укладення договору купівлі-продажу від 23.06.1994р. (т.1 а.с.121).

Результатом проведення виконавчого провадження з виконання наказів арбітражного суду Миколаївської області від 17.10.2000р. та від 31.10.2000р., зокрема, стало оформлення державним нотаріусом Першої Миколаївської державної нотаріальної контори на підставі акту про залишення описаного та арештованого майна за стягувачем у зв'язку з тим, що торги з реалізації комплексу будівель у м.Вознесенську по вул. К.Маркса, 57, не відбулися (складеного 04.05.2001р. та затвердженого Відділом державної виконавчої служби Вознесенського міського управління юстиції 04.05.2001р.), двох свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів, а саме:

-нотаріально посвідченого свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів від 07.05.2001р. на 1/50 часток комплексу будівель по вул. К.Маркса, 57, оформлене на ТОВ «Євротрейд»(т.2 а.с.86);

- нотаріально посвідченого свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів від 07.05.2001р. на 49/50 часток комплексу будівель по вул. К.Маркса, 57, оформлене на ПП «ВКФ «Галлій»(т.2 а.с.87).

09.06.2001р. згідно договору купівлі-продажу №174/1, укладеним між ПП «ВКФ «Галлій»та ТОВ «Донпромдизель», останнє придбало у ПП «ВКФ «Галлій»49/50 часток комплексу будівель по вул. К.Маркса у м.Вознесенську (т.2 а.с.91-93).

04.07.2001р. згідно договору купівлі-продажу №26/2, укладеним між ТОВ «Євротрейд»та ТОВ «Донпромдизель», останнє придбало у ТОВ «Євротрейд»1/50 часток комплексу будівель по вул. К.Маркса у м.Вознесенську (т.2, а.с.88-90).

20.08.2001р. згідно договору купівлі-продажу №20/9, укладеним між ТОВ «Донпромдизель»та ТОВ «Агроекспорт», останнє придбало у ТОВ «Донпромдизель»весь комплекс будівель по вул. К.Маркса у м.Вознесенську (т.2 а.с. 95-96).

Тобто, з 20.08.2001р. ТОВ «Агроекспорт»стало одноосібним власником майнового комплексу, розташованого по вул. К.Маркса, 57 у м.Вознесенську, що раніше належав на праві державної власності ДАК «Хліб України»і перебував в оперативному управлінні ДАК «Хліб України»Вознесенський комбінат хлібопродуктів, і в подальшому, як свідчать матеріали справи, відбувся неодноразовий перехід права власності на це майно (т.2 а.с.105, 131-133).

Після закінчення виконавчого провадження і укладення вищевказаних договорів купівлі-продажу спірного майна, 11.07.2002р. ЗАТ «Хлібозахист»звернулося до виконавчого комітету Вознесенської міської ради із заявою про оформлення права власності на майно за адресою: м.Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57 на підставі договору купівлі-продажу від 23.06.1994р. (т.1 а.с.52). При цьому заявник просив визнати право власності на гаражі, майстерню, побутовий корпус, склад та туалет.

Як зазначив у своїх письмових поясненнях представник КП «Вознесенське бюро технічної інвентаризації»(вх.№6843/2012 від 05.04.2012р.), у вересні 2002р. до КП «Вознесенське бюро технічної інвентаризації»звернулися представники ЗАТ «Хлібозахист»з метою реєстрації договору купівлі-продажу державного майна від 23.06.1994р. та виготовлення технічної документації. Оскільки вказаний договір не визначав переліку об'єктів нерухомого майна, яке було придбано організацією орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів, то представники ЗАТ «Хлібозахист»звернулися до керівництва ТОВ «Агроекспорт»та актом від 20.09.2002р. визначились із розподілом об'єктів, що належать кожному з них (т.2 а.с. 65-67).

Виходячи із вищевказаного розподілу, КП «Вознесенське бюро технічної інвентаризації» здійснило розрахунок часток ЗАТ «Хлібозахист»та ТОВ «Агроекспорт»(т. 2 а.с.143-144). Згідно складеної комунальним підприємством довідки про змінення ідеальних часток в сумісній діяльності на комплекс будівель, розташованих в м.Вознесенську по вул. К.Маркса, 57, частка у спільній власності ТОВ «Агроекспорт»складає 24/25, а ЗАТ «Хлібозахист»- 1/25 (т.2 а.с.101).

27.09.2002р. виконавчим комітетом Вознесенської міської ради прийнято рішення №122, яким оформлено право власності ЗАТ «Хлібозахист»на 1/25 частину комплексу будівель по вул. К.Маркса, 57, а також право власності ТОВ «Агропродукт»на 24/25 цього ж комплексу (т.1, а.с.15).

01.10.2002р. виконавчим комітетом Вознесенської міської ради видані ЗАТ «Хлібозахист»та ТОВ «Агроекспорт»відповідні свідоцтва про право власності (т.2 а.с.103, 104).

Відповідно до п.п. 2 п.а) п.6.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. №7/5 (в редакції станом на 03.06.2002р.), оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна проводилося з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, місцевого самоврядування власникам спільних будівель, які на законних підставах зробили перебудову, прибудову, внаслідок чого змінилися належні їм частки.

Однак, при винесенні виконавчим комітетом Вознесенської міської ради рішення №122 від 27.09.2002р. не було встановлено, на підставі яких саме правовстановлюючих документів ЗАТ «Хлібозахист»та ТОВ «Агроекспорт»володіли спільним майном. З огляду на текст заяви ЗАТ «Хлібозахист»№30 від 11.07.2002р. з описом майна за адресою: м.Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57, на яке товариство просило оформити право власності, та предмету договору купівлі-продажу від 23.06.1994р., за яким товариство придбало підсобний корпус та склад ядохімікатів, розташованих за адресою: Миколаївська область, м.Вознесенськ, Привокзальна площа, 1, вбачається, що спірним рішенням виконкому неправомірно оформлено право власності ЗАТ «Хлібозахист»на 1/25 частину комплексу будівель по вул. К.Маркса, 57. Крім того, в матеріалах справи відсутні докази перебудови або прибудови спірного нерухомого майна, в результаті яких ЗАТ «Хлібозахист»набув би право на 1/25 частин комплексу будівель по вул. К.Маркса, 57 у м.Вознесенську.

Позивач, обґрунтовуючи своє право власності на комплекс будівель, розміщених у м.Вознесенську по вул. К.Маркса, 57, зазначив, що згідно із додатком №3 до постанови Кабінету Міністрів України №1218 від 05.11.1997р. «Про прискорення приватизації хлібоприймальних і хлібозаготівельних підприємств»Вознесенський комбінат хлібопродуктів входив до переліку підприємств, державне майно яких було передано до статутного фонду Державної акціонерної компанії «Хліб України»(т.2 а.с.22-23). Рішенням виконкому Вознесенської міської ради №172 від 24.11.2000р. оформлено право державної власності за ДАК «Хліб України»на комплекс будівель, розташованих у м.Вознесенську на Привокзальній площі,1 та по вул. К.Маркса, 57 (т.1, а.с.114). Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №1174-р від 28.10.1999р. щодо виведення із складу ДАК «Хліб України» комбінатів хлібопродуктів і передачу їх до сфери управління Держкомрезерву, Вознесенський комбінат хлібопродуктів було передано до сфери управління Держкомрезерву України разом з нерухомістю, розташованою по вул. К.Маркса у м.Вознесенську (т.2 а.с.25-26). На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України №1174-р від 28.10.1999р. за актом приймання-передачі дочірніх підприємств ДАК «Хліб України»здійснено передачу-приймання дочірніх підприємств ДАК «Хліб України»до сфери управління Держкомрезерву шляхом виведення їх зі складу компанії, в тому числі і Вознесенський комбінат хлібопродуктів (т.2 а.с.27-28). Також згідно Державного акту на право постійного користування землею серії ІІ-МК №000076 зазначений цілісний майновий комплекс знаходився на земельній ділянці, яка перебувала в постійному користуванні Вознесенського комбінату хлібопродуктів (т.2 а.с.33-41). Листом Фонду державного майна України від 05.04.2012р. №10-15-5109 підтверджується перебування ДП «Вознесенський комбінат хлібопродуктів»Держрезерву України нерухомого майна за адресою: м.Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57. На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України №744-р від 03.08.2011р. та на підставі наказу Державного агентства резерву України №142 від 08.08.2011р. об'єкти нерухомого майна за адресою: м.Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57 було передано за актом приймання-передачі від 1.08.2011р. з ДП «Вознесенський комбінат хлібопродуктів»до ДП «Хлібна база №76», яке також входить в систему Держрезерву України, на праві господарського відання (т.2 а.с.29-32, 51-53, 54-58). Згідно листа ДП «Хлібна база №76»від 05.04.2012р. зазначене нерухоме майно було прийнято на баланс підприємства, об'єкт законсервований, підприємство несе витрати на його утримання та охорону (т.2, а.с.121).

Проте, зазначені доводи Державного агентства резерву України до уваги не приймаються, оскільки спірне майно по вул. К.Маркса, 57 у м.Вознесенську вибуло з державної власності ще у 2001 році в порядку виконавчого провадження, тоді як знаходження майна на балансі не свідчить про право власності на нього.

Відповідно до частини першої статті 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Визнання права є способом захисту, який застосовується у випадку спору між суб'єктами цивільного права з приводу наявності чи відсутності відповідних правовідносин.

Частиною першою статті 1 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (частина 1 статті 316 Цивільного кодексу України). Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном (частина 1 статті 317 Цивільного кодексу України). Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд (частина 1 статті 319 Цивільного кодексу України).

Статтею 392 Цивільного кодексу України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Виходячи із змісту вищезазначених норм цивільного законодавства, позивач, звертаючись з позовом про визнання права власності на майно, повинен надати докази свого права власності на майно, а також того, що це право оспорюється або не визнається іншою особою. Заступником прокурора та позивачем не доведено в порядку статей 32, 33 Господарського процесуального кодексу України права державної власності на 1/25 частину комплексу будівель, розміщених у м.Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57, а також порушення відповідачами прав та інтересів позивача, у зв'язку з чим місцевий господарський суд дійшов правомірного висновку про визнання права власності на це майно на підставі статті 392 Цивільного кодексу України.

Стосовно позовних вимог про визнання незаконним п.п. в) п.2 рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради №122 від 27.09.2002р. «Про розгляд питань обліку та реєстрації нерухомого майна»апеляційна інстанція зазначає, що суд першої інстанції, констатуючи про незаконність цього рішення, правомірно відмовив у задоволенні вимог в цій частині, оскільки права та інтереси позивача не порушені з огляду на приписи статті 16 Цивільного кодексу України та статті 1 Господарського процесуального кодексу України. Оскільки вимога про скасування реєстрації за ЗАТ «Хлібозахист»права власності на 1/25 частину комплексу будівель, розміщених у м.Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57, є похідною від вимоги про визнання незаконним п.п. в) п.2 рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради №122 від 27.09.2002р., то в її задоволенні також слід відмовити.

Щодо строку позовної давності судова колегія погоджується про застосування місцевим господарським судом наслідків спливу позовної давності за заявою ПАТ «Хлібозахист», що відповідно до статті 267 Цивільного кодексу України є підставою для відмови у позові. Посилання заступника прокурора і позивача на поважність причин пропуску цього строку апеляційна інстанція до уваги не приймає, оскільки позивач був обізнаний про факт вибуття з його власності спірних об'єктів нерухомості. Доводи позивача про те, що відповідно до статті 83 Цивільного кодексу УРСР та частини 1 статті 268 Цивільного кодексу України позовна давність не поширюється на вимоги державних організацій про повернення майна з чужого незаконного володіння; на вимогу центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним резервом, стосовно виконання зобов'язань, що випливають із Закону України «Про державний матеріальний резерв», не заслуговують на увагу, оскільки посилання на Цивільний кодекс УРСР є необґрунтованим з огляду на втрату ним чинності, а частина 1 статті 268 Цивільного кодексу України до спірних правовідносин застосуванню не підлягає.

За таких обставин господарський суд першої інстанції всебічно, повно та об'єктивно дослідив матеріали справи в їх сукупності, дав вірну юридичну оцінку обставинам справи та прийняв законне та обґрунтоване рішення, яке слід залишити без змін, а в задоволенні апеляційних скарг -відмовити.

Керуючись ст.ст. 99, 103, 105 Господарського процесуального кодексу

України, суд -

постановив:

Рішення господарського суду Миколаївської області від 24.04.2012р. у справі №5016/251/2012 (3/16) залишити без змін, а апеляційні скарги -без задоволення.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів з дня набрання постанови законної сили.

Повний текст постанови підписано 12.06.2012р.

Головуючий суддя Л.В. Поліщук

Суддя Л.І. Бандура

Суддя В.Б. Туренко

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення07.06.2012
Оприлюднено15.06.2012
Номер документу24629574
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/251/2012(3/16)

Постанова від 09.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Постанова від 07.06.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 23.05.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 24.04.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 05.04.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні