Постанова
від 09.10.2012 по справі 5016/251/2012(3/16)
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" жовтня 2012 р. Справа № 5016/251/2012(3/16)

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Ткаченко Н.Г. -головуючого, Катеринчук Н.Г., Коробенка Г.П. розглянувши матеріали касаційних скарг Державного агентства резерву України та Заступника прокурора Миколаївської області на постановуОдеського апеляційного господарського суду від 07.06.2012р. у справігосподарського суду Миколаївської області за позовомЗаступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави в особі Державного агентства резерву України до 1) Виконавчого комітету Вознесенської міської ради; 2) Комунального підприємства "Вознесенське бюро технічної інвентаризації"; 3) Приватного акціонерного товариства "Хлібозахист" провизнання незаконним підпункту в) пункту 2 рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради №122 від 27.09.2002р., скасування державної реєстрації права власності, визнання права власності на майно за участю представників:

позивача: Сущук Т.І. (представник за дов. від 23.05.2012р. № 2423/0/4-12),

відповідача 1: не з'явився,

відповідача 2: не з'явився,

відповідача 3: Кузнєцов І.Є. (представник за дов. від 03.09.2012р. б/н),

прокуратури: Савицька О.В. (прокурор Генеральної прокуратури України, за посв. від 01.08.2012р. № 000603)

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Миколаївської області звернувся з позовом в інтересах держави в особі Державного агентства резерву України до Виконавчого комітету Вознесенської міської ради, Комунального підприємства "Вознесенське бюро технічної інвентаризації", закритого акціонерного товариства "Хлібозахист" про визнання незаконним п.п. в) п.2 рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради №122 від 27.09.2002р. "Про розгляд питань обліку та реєстрації нерухомого майна"; скасування реєстрації за ЗАТ "Хлібозахист" права власності на 1/25 частину комплексу будівель, розміщених у м. Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57; визнання права власності на 1/25 частину комплексу будівель, розміщених у м. Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57 за державою в особі Державного агентства резерву України в оперативному управлінні ДП "Хлібна база №76".

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 06.03.2012р. здійснено процесуальне правонаступництво ЗАТ "Хлібозахист" на приватне акціонерне товариство "Хлібозахист".

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 24.04.2012р. у справі №5016/251/2012(3/16), залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 07.06.2012р., в позові відмовлено.

Вказані судові акти мотивовані відсутністю порушень прав позивача та недоведеністю ним права власності на спірний об'єкт нерухомості.

Не погоджуючись з зазначеними рішенням та постановою, ДАР України звернулось з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити, мотивуючи скаргу тим, що судом порушено та неправильно застосовано норми матеріального і процесуального права, а саме ст. 13, 316, 392, 393, 268 ЦК України, положення п.6 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, ст. 83 ЦК УРСР, п.3 ст. 4 Закону України "Про державний матеріальний резерв", ст. 4-1, 4-2, 4-3, 32, 43 ГПК України, ст. 129 Конституції України, п.п. 2.1, 2.6, 3.1, 3.3, підп. а) п.6.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Заступник прокурора Миколаївської області також не погоджуючись з рішенням та постановою, звернувся з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити, мотивуючи скаргу тим, що зазначені судові рішення ухвалені з порушенням норм матеріального та процесуального права. Зокрема, як зазначається скаржником в касаційній скарзі, строк позовної давності прокурором та позивачем пропущено з поважних причин, оскільки ДАРУ дізналось про наявність оспорюваного рішення виконкому лише під час проведення перевірки органами прокуратури Миколаївської області. З моменту побудови цілісного майнового комплексу до теперішнього часу спірне майно перебувало на балансі ДП "Вознесенський КХП", яке підпорядковане агентству. Висновок господарського суду апеляційної інстанції, про те, що перебування на балансі не є безспірною ознакою належності майна, є як зазначає скаржник необґрунтованим, оскільки ЦК УРСР визначив обов'язковою реєстрацію права власності лише на приватну власність, натомість, належність майна державному підприємству підтверджувалось перебуванням його на балансі. Скаржником зазначаються документи, що підтверджують належність спірного майна саме ДАРУ.

У відзиві ПАТ "Хлібозахист" просить у задоволенні касаційних скарг відмовити, а оскаржувані судові акти залишити без змін.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів, знаходить необхідним в задоволенні касаційних скарг відмовити враховуючи наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, у 1994 році регіональне відділення, розглянувши заяву Орендного підприємства "Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів", 21.04.1994р. прийняло рішення №20/1 про укладення з організацією орендарів цього підприємства договору купівлі-продажу державного майна. З цією метою наказом регіонального відділення №26 від 21.04.1994р. була створена інвентаризаційна комісія та комісія з оцінки вартості майна Орендного підприємства "Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів". На підставі матеріалів інвентаризації майна, відомості розрахунку залишкової вартості основних засобів станом на 01.05.1994р., складено акт оцінки вартості майна орендного підприємства, затвердженого начальником регіонального відділення 27.05.1994р. Згідно із вказаним актом до статутного фонду акціонерного товариства, створеного на базі Орендного підприємства "Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів", було включено майно, яке на момент оцінки обліковувалось на балансі орендного підприємства. Так, згідно даних первинного бухгалтерського обліку основних засобів, на балансі підприємства обліковувались підсобний корпус та склад ядохімікатів за адресою: Миколаївська область, м. Вознесенськ, Привокзальна площа, 1.

В подальшому, 23.06.1994р. між РВ ФДМ України по Миколаївській області (продавцем) та організацією орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів (покупцем) укладено договір купівлі-продажу державного майна, відповідно до умов якого покупцем придбано державне майно цілісного майнового комплексу Орендного підприємства "Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів", яке (підприємство) розташоване за адресою: м. Миколаїв, вул. Мельнична, 20. Договір посвідчено державним нотаріусом Першої миколаївської державної нотаріальної контори за реєстровим №6-5039.

На підставі цього договору регіональним відділенням за актом передачі проданого майна від 15.07.1994р. було передано нерухоме майно цілісного майнового комплексу Орендного підприємства "Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів" у власність організації орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів.

З переліку майна, переданого у власність покупцю за договором купівлі-продажу від 23.06.1994р., вбачається, що організації орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів передано, зокрема, підсобний корпус та склад ядохімікатів, розташованих за адресою: Миколаївська область, м. Вознесенськ, Привокзальна площа, 1.

Також відповідно до листа РВ ФДМ України по Миколаївській області від 13.01.2012р. за вих.№14-10-00086, на підставі договору купівлі-продажу державного майна від 23.06.1994р. за актом передачі проданого майна від 15.07.1994р. нерухоме майно цілісного майнового комплексу Орендного підприємства "Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів" було передано регіональним відділенням у власність організації орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів. До складу нерухомого майна увійшли підсобний корпус та склад ядохімікатів, розташованих за адресою: Миколаївська область, м. Вознесенськ, Привокзальна площа, 1 (територія Вознесенського хлібоприймального підприємства). Інше нерухоме майно, що розташоване у м. Вознесенську, у тому числі по вул. К.Маркса, 57, на момент приватизації підприємства на його балансі не обліковувалося та за вищезазначеним договором не передавалось.

Відповідно до статуту ПАТ "Хлібозахист", зареєстрованого виконкомом Миколаївської міської ради 22.07.2011р. за №15221050010016700 у новій редакції, ПАТ "Хлібозахист" є новим найменуванням ЗАТ "Хлібозахист". Акціонерне товариство є правонаступником усіх прав та зобов'язань Орендного підприємства "Миколаївська експедиція по захисту хлібопродуктів".

Отже, як вірно зазначено судом попередніх інстанцій, в результаті приватизації в 1994 році відбувся перехід права державної власності на підсобний корпус та склад ядохімікатів, розташованих за адресою: Миколаївська область, м. Вознесенськ, Привокзальна площа, 1, у колективну, а на теперішній час - у приватну власність.

Судом встановлено, що згідно із додатком №3 до постанови Кабінету Міністрів України №1218 від 05.11.1997р. "Про прискорення приватизації хлібоприймальних і хлібозаготівельних підприємств" Вознесенський комбінат хлібопродуктів включено до переліку підприємств, державне майно яких було передано до статутного фонду Державної акціонерної компанії "Хліб України", і розпорядженням виконавчого комітету Вознесенської міської ради №302-р від 30.06.1998р. здійснено перереєстрацію Вознесенського державного хлібоприймального підприємства в дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії "Хліб України" Вознесенський комбінат хлібопродуктів.

24.11.2000р. виконавчим комітетом Вознесенської міської ради прийнято рішення №172, яким оформлено право державної власності за ДАК "Хліб України" на комплекс будівель, розташованих у м. Вознесенську на Привокзальній площі,1 та по вул. К.Маркса, 57, які знаходяться в оперативному управлінні дочірнього підприємства ДАК "Хліб України" Вознесенський комбінат хлібопродуктів.

04.12.2000р. на підставі вищевказаного рішення виконавчим комітетом Вознесенської міської ради було видано свідоцтво про право державної власності ДАК "Хліб України" на комплекс будівель, розташований у м. Вознесенську по вул. К.Маркса, 57.

Таким чином, майно, яке перейшло у власність ЗАТ "Хлібозахист" на підставі договору купівлі-продажу від 23.06.1994р., фактично вибуло з оперативного управління дочірнього підприємства ДАК "Хліб України" Вознесенський комбінат хлібопродуктів, а, отже, не увійшло до складу майна при оформленні права власності у 2000 році.

Результатом проведення виконавчого провадження з виконання наказів арбітражного суду Миколаївської області від 17.10.2000р. про стягнення з ДАК "Хліб України" Вознесенський КХП" на користь ВКФ "Галлій" 357877,50 грн. та від 31.10.2000р. про стягнення з ДАК "Хліб України" Вознесенський КХП" на користь ВКФ "Галлій" 338151,38 грн., зокрема, стало оформлення державним нотаріусом Першої Миколаївської державної нотаріальної контори на підставі акту про залишення описаного та арештованого майна за стягувачем у зв'язку з тим, що торги з реалізації комплексу будівель у м. Вознесенську по вул. К.Маркса, 57, не відбулися (складеного 04.05.2001р. та затвердженого Відділом державної виконавчої служби Вознесенського міського управління юстиції 04.05.2001р.), двох свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів, а саме: нотаріально посвідченого свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів від 07.05.2001р. на 1/50 часток комплексу будівель по вул. К.Маркса, 57, оформлене на ТОВ "Євротрейд"; нотаріально посвідченого свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів від 07.05.2001р. на 49/50 часток комплексу будівель по вул. К.Маркса, 57, оформлене на ПП "ВКФ "Галлій".

09.06.2001р. згідно договору купівлі-продажу №174/1, укладеним між ПП "ВКФ "Галлій" та ТОВ "Донпромдизель", останнє придбало у ПП "ВКФ "Галлій" 49/50 часток комплексу будівель по вул. К.Маркса у м. Вознесенську.

04.07.2001р. згідно договору купівлі-продажу №26/2, укладеним між ТОВ "Євротрейд" та ТОВ "Донпромдизель", останнє придбало у ТОВ "Євротрейд" 1/50 часток комплексу будівель по вул. К.Маркса у м. Вознесенську.

20.08.2001р. згідно договору купівлі-продажу №20/9, укладеним між ТОВ "Донпромдизель" та ТОВ "Агроекспорт", останнє придбало у ТОВ "Донпромдизель" весь комплекс будівель по вул. К.Маркса у м. Вознесенську.

Після закінчення виконавчого провадження і укладення вищевказаних договорів купівлі-продажу спірного майна, 11.07.2002р. ЗАТ "Хлібозахист" звернулося до виконавчого комітету Вознесенської міської ради із заявою про оформлення права власності на майно за адресою: м. Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57 на підставі договору купівлі-продажу від 23.06.1994р. При цьому заявник просив визнати право власності на гаражі, майстерню, побутовий корпус, склад та туалет.

Судом також встановлено, що у вересні 2002р. до КП "Вознесенське бюро технічної інвентаризації" звернулися представники ЗАТ "Хлібозахист" з метою реєстрації договору купівлі-продажу державного майна від 23.06.1994р. та виготовлення технічної документації, а оскільки вказаний договір не визначав переліку об'єктів нерухомого майна, яке було придбано організацією орендарів Миколаївської експедиції по захисту хлібопродуктів, то представники ЗАТ "Хлібозахист" звернулися до керівництва ТОВ "Агроекспорт" та актом від 20.09.2002р. визначились із розподілом об'єктів, що належать кожному з них.

Виходячи із вищевказаного розподілу, КП "Вознесенське бюро технічної інвентаризації" здійснило розрахунок часток ЗАТ "Хлібозахист" та ТОВ "Агроекспорт". Згідно складеної комунальним підприємством довідки про змінення ідеальних часток в сумісній діяльності на комплекс будівель, розташованих в м. Вознесенську по вул. К.Маркса, 57, частка у спільній власності ТОВ "Агроекспорт" складає 24/25, а ЗАТ "Хлібозахист" - 1/25.

27.09.2002р. виконавчим комітетом Вознесенської міської ради прийнято рішення №122, яким оформлено право власності ЗАТ "Хлібозахист" на 1/25 частину комплексу будівель по вул. К.Маркса, 57 та право власності ТОВ "Агропродукт" на 24/25 цього ж комплексу із видачею 01.10.2002р. відповідних свідоцтв про право власності.

Таким чином, судом встановлено факт вибуття спірного майна, розташованого по вул. К.Маркса, 57 у м. Вознесенську з державної власності у 2001 році в порядку виконавчого провадження.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст.1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, мають право звертатись до господарського суду за захистом своїх порушених прав або охоронюваний законом інтересів.

За змістом ст. 32 ГПК України, наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору, встановлюється господарським судом на підставі доказів - фактичних даних, що встановлюються певними засобами доказування.

Відповідно до ч.1 ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Господарським судом попередніх інстанцій встановлено недоведеність прокурором та позивачем наявності права державної власності на 1/25 частину комплексу будівель, розміщених у м. Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57, а також порушення відповідачами прав та інтересів позивача, з огляду на що висновок господарського суду першої та апеляційної інстанції про відмову в задоволенні позову в частині визнання за позивачем права власності на зазначене майно, колегія визнає правомірним.

Правильними вважає колегія і висновок щодо відмови у задоволені позовних вимог про визнання незаконним п.п. в) п.2 рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради №122 від 27.09.2002р., оскільки права та інтереси позивача з огляду на приписи ст. 16 ЦК України та ст. 1 ГПК України порушені не були.

Звідси, оскільки вимога про скасування реєстрації за ЗАТ "Хлібозахист" права власності на 1/25 частину комплексу будівель, розміщених у м. Вознесенськ, вул. К.Маркса, 57, є похідною від вимоги про визнання незаконним п.п. в) п.2 рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради №122, то судами в її задоволенні також правомірно відмовлено.

Відповідно до вимог ст. 111 7 ГПК України касаційна інстанція, виходить з обставин, встановлених у даній справі судом апеляційної інстанції. Згідно з приписами частини 2 цієї норми до юрисдикції касаційної інстанції не відноситься повторна оцінка доказів та встановлення обставин, відхилених господарським судом при розгляді спору. Рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши всі обставини справи, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин.

Згідно з п.1 ст. 111 9 ГПК України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право залишити рішення першої інстанції або постанову апеляційної інстанції без змін, а скаргу без задоволення коли визнає, що вони прийняті з дотриманням вимог матеріального та процесуального права.

З огляду на викладене, доводи касаційної скарги не спростовують висновків викладених в оскаржуваних рішенні та постанові і не можуть бути підставою для їх зміни чи скасування, оскільки вони відповідають чинному законодавству України і обставинам справи.

Керуючись ст. 111 5 , 111 7 , 111 8 , 111 9 - 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні касаційних скарг відмовити.

Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 07.06.2012р. у справі №5016/251/2012 (3/16) залишити без змін.

Головуючий суддя : Н.Г. Ткаченко

Судді: Л.Й. Катеринчук

Г.П. Коробенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення09.10.2012
Оприлюднено18.10.2012
Номер документу26442946
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/251/2012(3/16)

Постанова від 09.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Постанова від 07.06.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 23.05.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 24.04.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 05.04.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні