Рішення
від 01.12.2008 по справі 18/268-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/268-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

27.11.08р.

Справа № 18/268-08

За позовом    Підприємства об"єднання громадян "КАСКАД", м. Дніпропетровськ 

до   Приватного підприємства "КХТ плюс", м. Дніпропетровськ

 

про розірвання попереднього договору оренди та визнання права власності

Суддя  Петрова В.І.

Представники:

  від позивача: Згара М.А.; (директор)

від відповідача: Чабан К.А.; дов.від 20.11.08р.  

СУТЬ СПОРУ:

З урахуванням уточнень до позовних вимог позивач просить визнати за Підприємством об"єднання громадян "КАСКАД" право власності на торгівельний комплекс, розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Братів Трофімових, 32Н, який складається з торгівельного павільйону А-1 площею 26,6 кв.м., торгівельного павільйону Б-1 площею 111,4 кв.м., торгівельного павільйону В-1 площею 40,1 кв.м., торгівельного павільйону Г-1 площею 30,3 кв.м., замощення площею 257,0 кв.м. без акту вводу в експлуатацію.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 28 серпня 2008 року між позивачем та відповідачем було укладено попередній договір оренди нерухомого майна - торговельного комплексу, який розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Братів Трофімових, 32 Н, за умовами якого сторони у строк до 10 жовтня 2008 року зобов"язалися укласти основний договір оренди нерухомого майна.  Листом від  09.10.08 року № 9 відповідач повідомив позивача про відмову від  укладення договору оренди, посилаючись на те, що позивачем не надано документів, що посвідчують його право власності на  об"єкт оренди. За захистом свого права на об"єкт нерухомості позивач звернувся до суду.

Відповідач зазначає, що позивач не надав йому  документі, які б посвідчували право власності на майно, яке передавалося в оренду.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

                                                          ВСТАНОВИВ:

28.08.2008 року між Підприємством об"єднання громадян "КАСКАД" (орендодавець) та Приватним підприємством "КХТ плюс" (орендар) було укладено попередній договір оренди нерухомого майна торговельного комплексу, який розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Братів Трофімових, 32 Н. (далі за текстом - попередній договір), відповідно до якого сторони зобов"язалися укласти основний договір оренди нерухомого майна у термін до 10.10.2008 року.

Відповідно до п.2 попереднього договору орендодавець гарантує, що на момент укладення даного договору торговельний комплекс, що розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Братів Трофімових, 32 Н, належить йому на праві власності.

Попередній договір набирає чинності після підписання його сторонами. (п. 7 попереднього договору).

09.10.2008 року Приватне підприємство "КХТ плюс" листом № 09 повідомило Приватне   підприємство "КХТ плюс"  про відмову від підписання договору  оренди торговельного комплексу по вул. Братів Трофімових, посилаючись  на те, що позивачем не надано документів, що підтверджують право власності на об"єкт оренди.

Позивач  не  погоджується з висновками відповідача і вважає, що він є власником вищезазначеного об"єкту нерухомого майна. За захистом свого права на об"єкт нерухомості звернувся до суду.

Відповідно до ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його невизнання. Стаття 16 ЦК України передбачає, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема –визнання права. Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

На підставі рішення Дніпропетровської міської ради від 21 вересня 2005 року № 378/30 "Про передачу Підприємству "Каскад"  Обласної громадської  організації  Фонду сприяння ветеранам, військовослужбовцям та співробітникам Спеціалізованих моторизованих частин міліції Щит і Меч" земельної ділянки по вул. Братів Трофімових у районі будинку № 32 в оренду для улаштування та експлуатації торговельного комплексу (майданчик) між Дніпропетровською міською радою та Підприємством об'єднання громадян "Каскад" укладений договір оренди землі,  який посвідчений нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу 21 жовтня 2005 року за реєстраційним № 10105 та зареєстрований в книзі записів реєстрації договорів оренди землі 27 жовтня 2005 року за № 040510401091. За вказаним договором міська рада передала, а позивач прийняв в строкове платне користування земельну ділянку площею 0,0291 га, яка знаходиться за адресою: вул. Братів Трофімових у районі будинку № 32 (Ленінський район), строком на п"ять років.

Здійснюючи господарську діяльність позивач на належній йому на праві користування земельній ділянці по вул. вул.Братів Трофімових у районі будинку № 32 у м Дніпропетровську без належного дозволу та належно затвердженого проекту здійснив самовільне будівництво та реконструкцію шляхом перебудови будівлі торговельного комплексу.

Розпорядженням міського голови від 13 серпня 2008 року № 1242-р створеному об'єкту присвоєно адресу - вул.Братів Трофімових, 32Н. Комунальним підприємством "Дніпропетровське МБТІ" було проведено технічну інвентаризацію торговельного комплексу та видано технічний паспорт (інвентаризаційна справа № 60218).

Відповідно до  ч. 3 ст. 375 ЦК України право власника на забудову здійснюється за умови додержання  архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням.

Частина 3 ст. 376 ЦК України передбачає, що право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже забудоване нерухоме майно.

Відповідно до технічного висновку обстеження технічного стану несучих конструкцій торговельного комплексу за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Братів Трофімових, 32Н, виконаного Товариством з обмеженою відповідальністю "Інженерінг-Правопроект" (ліцензія Міністерства регіонального розвитку та будівництва України серії АВ № 316949 від 20.06.2007 р., строк дії ліцензії з 20 червня 2007 р. до 20 червня 2012 р.), фундаменти будівлі торговельного комплексу, стінові несучі конструкції, підлога, покриття секцій та прилеглої території тощо відповідають категорії К-1 (технічний стан конструкцій є нормальним, тобто справним, який допускає нормальну подальшу експлуатацію), за результатами технічного обслідування несучих будівельних конструкцій секцій павільйонів торговельного комплексу та адміністративної будівлі можлива їх експлуатація за прямим призначенням.

Згідно ст.316 ЦК України правом власності є право особи на майно, яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Стаття 321 ЦК України передбачає, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправне позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Враховуючи викладене, суд вважає, що заявлена вимога позивача підлягає задоволенню.

Оскільки суд не вбачає винних дій відповідача у виникненні спору, судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України  покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 49,82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Визнати за Підприємством об"єднання громадян "КАСКАД" (49125, м. Дніпропетровськ, пров. Людмили Мокієвської,2 кв. 94, код ЄДРПОУ 30619582)  право власності на торговельний комплекс, розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Братів Трофімових, 32Н, який складається з торгівельного павільйону А-1 площею 26,6 кв.м., торгівельного павільйону Б-1 площею 111,4 кв.м., торгівельного павільйону В-1 площею 40,1 кв.м., торгівельного павільйону Г-1 площею 30,3 кв.м., замощення площею 257,0 кв.м. без акту вводу в експлуатацію.

Суддя

 В.І. Петрова

 

   

Дата ухвалення рішення01.12.2008
Оприлюднено23.12.2008
Номер документу2556742
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання попереднього договору оренди та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —18/268-08

Ухвала від 11.03.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Постанова від 17.12.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 12.11.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 26.10.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Постанова від 25.09.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 27.08.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 11.07.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні