Рішення
від 04.09.2012 по справі 2-2139/12
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-2139/12

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 вересня 2012 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого: судді Соколова О.М.,

при секретарі: Нагібіній Я.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві цивільну справу за позовом державного підприємства «Агентство Інформації Міжнародного співробітництва та розвитку «Агентство «Чорнобильінтерінформ»до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної працівниками при виконанні трудових обов'язків, -

В С Т А Н О В И В :

Державне підприємство «Агентство Інформації Міжнародного співробітництва та розвитку «Агентство «Чорнобильінтерінформ»(ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ») звернулося до Печерського районного суду м. Києва із вищевказаним позовом в якому просить стягнути солідарно з ОСОБА_1, ОСОБА_2 33881 грн. 56 коп. матеріальної шкоди. Обґрунтовуючи заяву зазначило, що в зв'язку із неуважністю та недбалістю відповідачів було видано бракований тираж журналу «Надзвичайна ситуація»№ 11 чим ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ»завдано матеріальної шкоди яку останнє просить стягнути з відповідачів.

В судовому засіданні представник ДП «Агенсто «Чорнобильінтерінформ»позов з викладених у ньому підстав підтримав, просив задовольнити.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проти позову заперечили, просили відмовити у його задоволенні, зазначили, що не заперечують проти наявності їх вини у заподіянні шкоди ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ», проте вважають, наявність в заподіянні вказаної шкоди вини й інших працівників підприємства позивача.

Вислухавши пояснення сторін, розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши письмові докази по справі у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи під час підготовки до видання 11 номеру журналу «Надзвичайна ситуація»працівниками ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ»було допущено помилку при формуванні файлу PDF з оргинал-макетом цього журналу, в зв'язку з чим 168 примірників віддрукованого накладу видано з браком, а саме, внутрішня частина номеру на відповідає за змістом підписаного до друку журналу і, за винятком першої сторінки з колонкою редактора та обкладинки, повністю повторює зміст попереднього номеру журналу«Надзвичайна ситуація»№ 10.

За результатами проведеного службового розслідування (а.с.10,11) ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ»було встановлено, що вказаний брак продукції допущено через недбалість начальника інформаційно-видавничого центру -ОСОБА_1 та через неуважність провідного інженера-системного адміністратора -ОСОБА_2.

Оскільки примірники віддрукованого накладу журналу «Надзвичайна ситуація»№ 11 видано з браком, можливість їх реалізації відсутня.

Загальна вартість виготовлення бракованих примірників складає 38938 грн. 20 коп. (а.с. 20-26) За переробку бракованої продукції ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ»було повернуто 236 грн. 64 коп. Таким чином, загальна сума заподіяної ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ»відповідачами шкода склала 38701 грн. 56 коп.

В порядку передбаченому ст. 136 КЗпП України ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ»з кожного з відповідачів було стягнуто по 2410 грн. 00 коп.

Таким чином, на момент звернення ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ»до суду сума завданої та невідшкодованої матеріальної шкоди складає 33881 грн. 56 коп.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками»№ 14 від 29 грудня 1992 року за шкоду, заподіяну внаслідок порушення трудових обов'язків, працівник несе відповідальність перед підприємством (установою, організацією), з яким перебуває в трудових відносинах.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 134 КЗпП України, відповідно до законодавства працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини підприємству, установі, організації, у випадках, коли шкоди завдано недостачею, умисним знищенням або умисним зіпсуттям матеріалів, напівфабрикатів, виробів (продукції), в тому числі при їх виготовленні, а також інструментів, вимірювальних приладів, спеціального одягу та інших предметів, виданих підприємством, установою, організацією працівникові в користування.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Належних та допустимих доказів, в розумінні ст.ст. 58, 59 ЦПК України, на підтвердження доводів щодо наявності у заподіянні шкоди ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ»вини інших співробітників підприємства відповідачами не надано, як не надано доказів оскарження ними дій позивача, щодо часткового стягнення з них грошових коштів в рахунок відшкодування завданої шкоди.

За наведених обставин, враховуючи, наявність вини відповідачів у заподіянні ДП «Агенство «Чорнобильінтерінформ»матеріальної шкоди, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, шляхом стягнення з ОСОБА_1, ОСОБА_2 33881 грн. 56 коп. в рівних долях.

Оскільки позов підлягає задоволенню, відповідно до ст. 88 ЦПК України, з відповідачів на користь позивача підлягають стягненню витрати з оплати судового збору в розмірі 338 грн. 82 коп. в рівних долях.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 10, 11, 60‚ 88, 169, 212, 213, 214, 215, 223 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву державного підприємства «Агентство Інформації Міжнародного співробітництва та розвитку «Агентство «Чорнобильінтерінформ» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної працівниками при виконанні трудових обов'язків- задовольнити. Стягнути з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь державного підприємства «Агентство Інформації Міжнародного співробітництва та розвитку «Агентство «Чорнобильінтерінформ» (код ЄДРПОУ 22205932, МФО 820019) 16940 (шістнадцять тисяч дев'ятсот сорок) грн. 78 коп. у відшкодування завданої матеріальної шкоди та 169 (сто шістдесят дев'ять) грн. 41 коп. у відшкодування витрат з оплати судового збору.

Стягнути з ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2) на користь державного підприємства «Агентство Інформації Міжнародного співробітництва та розвитку «Агентство «Чорнобильінтерінформ» (код ЄДРПОУ 22205932, МФО 820019) 16940 (шістнадцять тисяч дев'ятсот сорок) грн. 78 коп. у відшкодування завданої матеріальної шкоди та 169 (сто шістдесят дев'ять) грн. 41 коп. у відшкодування витрат з оплати судового збору. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а особою яка була відсутня при проголошенні рішення протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя О.М. Соколов

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.09.2012
Оприлюднено12.09.2012
Номер документу25934125
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2139/12

Рішення від 29.01.2013

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Баренко С. Г.

Рішення від 03.12.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Ярема Л. В.

Ухвала від 07.09.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Ярема Л. В.

Рішення від 07.12.2012

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Белоконна І. В.

Ухвала від 29.11.2012

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Баренко С. Г.

Ухвала від 15.11.2012

Цивільне

Ровеньківський міський суд Луганської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 30.08.2012

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Рішення від 18.09.2012

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 15.08.2012

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 09.02.2012

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні