Постанова
від 15.01.2009 по справі 45/88
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

45/88

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 15 січня 2009 р.                                                                                    № 45/88  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого      Грейц К.В.,

суддів:Глос О.І., Бакуліної С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ЗАТ "Інвестбуд-11"

на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 10.09.2008 р.

у справі№45/88

господарського судум.Києва

за позовомВиробничого кооперативу "Горизонт"

доЗАТ "Інвестбуд-11"

провизнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів від 16.03.2005 р.

у судовому засіданні взяли участь представники:

від позивача:Горницька І.О.

від відповідача:Стогній І.Ф., Трегубенко С.В.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду м.Києва від 25.06.2008 р. у справі №45/88 (суддя Балац С.В.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 10.09.2008 р. (судді: Зеленін В.О., Синиця О.Ф., Рєпіна Л.О.), позов задоволено повністю: визнано недійсним рішення загальних зборів учасників ЗАТ "Інвестбуд-11", оформлене протоколом загальних зборів учасників ЗАТ "Інвестбуд-11" від 16.03.2005 р. №1, в частині затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій ЗАТ "Інвестбуд-11"; стягнуто з ЗАТ "Інвестбуд-11" на користь Виробничого кооперативу "Горизонт" 85,00 грн. —витрат з оплати державного мита, 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

У касаційній скарзі ЗАТ "Інвестбуд-11" просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.09.2008 р. у справі №45/88 за позовом Виробничого кооперативу "Горизонт" до ЗАТ "Інвестбуд-11" про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів від 16.03.2005 р. та постановити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити в повному обсязі, посилаючись на неправильне застосування господарськими судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, а саме: ст.ст. 58, 61, 81 Закону України "Про господарські товариства", ст. 145 Цивільного кодексу України, ст.ст. 42, 43, 43 Господарського процесуального кодексу України, оскільки: по-перше, суд у рішенні неправильно послався на норми ст.ст. 58, 61, 81 Закону України "Про господарські товариства", ст. 145 Цивільного кодексу України, які регулюють управління товариством з обмеженою відповідальністю та управління справами командитного товариства, оскільки позивач пред'явив позов до Закритого акціонерного товариства "Інвестбуд-11"; по-друге, факт невключення питання "Про затвердження Положення про придбання, реалізацію та анулювання ЗАТ "Інвестбуд-11" власних акцій" до порядку денного не знайшов свого відображення в акті перевірки Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.11.2006 р., у зв'язку з чим цей факт не є встановленим.

Заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, перевіривши матеріали справи та проаналізувавши правильність застосування гос подарськими судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права на підставі встановлених фактичних обставин справи, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1117 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція виходить із обставин, встановлених у справі господарськими судами першої та апеляційної інстанцій, а саме.

Господарськими судами першої та апеляційної інстанцій встановлено наступне.

У щоденному офіційному виданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Бюлетень "Цінні папери України" №7–8 (1329–1330) від 14.01.2005 р. було опубліковано оголошення про проведення загальних зборів акціонерів ЗАТ "Інвестбуд-11" та зазначено наступний порядок денний:

"1. Звіт правління про фінансово-господарську діяльність товариства за 2004 рік.

2. Звіт ревізійної комісії.

3. Затвердження річного звіту, балансу та розподіл прибутку за 2004 рік.

4. Затвердження напрямів діяльності товариства та кошторису на 2005 рік.

5. Затвердження штатного розкладу та положення про оплату праці на 2005 рік.

6. Про викуп товариством власних акцій".

Згідно з протоколом загальних зборів акціонерів ЗАТ "Інвестбуд-11" від 16.03.2005 рік за наслідками голосування по шостому питанню порядку денного було вирішено затвердити "Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій ЗАТ "Інвестбуд-11":

1. Установити ціну придбання акцій —1 гривня.

2. Установити ціну реалізації —1 гривня.

3. Продовжити до 30.03.2006 року придбання та реалізацію власних акцій.

4. Рішення про реалізацію власних акцій приймається на спільному засіданні правління, членів Спостережної ради та членів Ревізійної комісії.

5. Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій від 20.02.2001 року —відмінити.

Відповідно до сертифікату іменних акцій серія А №165 позивач є акціонером ЗАТ "Інвестбуд-11" (відповідача), якому належить 6286 простих акцій останнього.

Позивач звернувся до господарського суду м.Києва з позовом до ЗАТ "Інвестбуд-11" про визнання недійсним рішення загальних зборів від 16.03.2005 р. в частині затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання ЗАТ "Інвестбуд-11" власних акцій", посилаючись на порушення цим рішенням прав позивача як акціонера ЗАТ "Інвестбуд-11", оскільки: по-перше, рішення прий нято з питання, не включеного до порядку денного загальних зборів (про затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання ЗАТ "Інвестбуд-11" власних акцій); по-друге, затверджене оскаржуваним рішенням загальних зборів "Положення про придбання, реалізацію та анулювання ЗАТ "Інвестбуд-11" власних акцій (яким встановлено перевагу на придбання акцій тільки для працюючих акціонерів) порушує права позивача як акціонера та інших акціонерів, не працюючих у ЗАТ "Інвестбуд-11", на придбання акцій інших акціонерів і суперечить ст. 81 Господарського кодексу України, якою встановлено переважне право акціонера ЗАТ на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами.

Задовольняючи позовні вимоги про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ЗАТ "Інвестбуд-11", оформленого протоколом загальних зборів учасників ЗАТ "Інвестбуд-11" від 16.03.2005 р. №1, у частині затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій ЗАТ "Інвестбуд-11", господарські суди першої та апеляційної інстанцій виходили з того, що: по-перше, дотримання встановлених законодавством вимог до порядку скликання загальних зборів учасників забезпечує учасникам господарських товариств можливість реалізувати своє право на участь в управлінні справами товариства; по-друге, в порушення  вимог ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" питання про затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій ЗАТ "Інвестбуд-11" до порядку денного загальних зборів акціонерів ЗАТ "Інвестбуд-11" від 16.03.2005 р. не включалося, у зв'язку з чим на загальних зборах акціонерів ЗАТ "Інвестбуд-11" 16.03.2005 р. було прийнято рішення з питання, не включеного до порядку денного, що є підставою для визнання недійсним рішення загальних зборів; по-третє, правовий висновок спеціаліста-економіста Центру правової допомоги "Правозахист" від 11.06.2008 р. не може бути взято до уваги, оскільки вказаний висновок є відображенням суб'єктивної точки зору особи, яка склала цей висновок за замовленням відповідача.

Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що висновки господарських судів першої та апеляційної інстанцій про наявність підстав для задоволення позову, є законними та обґрунтованими з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 1117 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція перевіряє застосування господарськими судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права на підставі встановлених фактичних обставин справи.

Порядок скликання загальних зборів акціонерів встановлено ст. 43 Закону України "Про господарські товариства", відповідно до якої про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляються персонально передбаченим статутом способом. Крім того, загальне повідомлення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства і в одному із офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Якщо до порядку денного включено питання про зміну статутного фонду акціонерного товариства, то одночасно з порядком денним друкується інформація, передбачена статтею 40 цього Закону. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 45 днів до скликання загальних зборів. У разі необхідності може бути зроблено повторне повідомлення в зазначених засобах масової інформації. Загальні збори акціонерів проводяться на території України, як правило, за місцезнаходженням акціонерного товариства, за винятком випадків, коли на день проведення загальних зборів 100 відсотками акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації. Будь-який з акціонерів має право вносити свої пропозиції щодо порядку денного загальних зборів не пізніш як за 30 днів до їх скликання. Рішення про включення цих пропозицій до порядку денного приймається виконавчим органом товариства. Пропозиції акціонерів, які володіють більш як 10 відсотками голосів, вносяться до порядку денного обов'язково. Рішення про зміни в порядку денному повинні бути доведені до відома всіх акціонерів не пізніш як за 10 днів до проведення зборів у порядку, передбаченому статутом; до скликання загальних зборів акціонерам повинна бути надана можливість ознайомитись з документами, пов'язаними з порядком денним зборів; загальні збори не вправі приймати рішення з питань, не включених до порядку денного.

У разі, якщо на порушення вимог ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" питання не було включено до опублікованого порядку денного зборів товариства, рішення цих зборів із зазначеного питання повинні визнаватися недійсними через пряму заборону закону (п. 22 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 р. №13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів").

Господарськими судами встановлено, матеріалами справи підтверджено і відповідачем не заперечується, що питання про затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій ЗАТ "Інвестбуд-11" не було включено до опублікованого порядку денного загальних зборів ЗАТ "Інвестбуд-11" від 16.03.2005 р. (т. 1, а.с.  102, 103–105). Доводи відповідача про те, що питання про затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій ЗАТ "Інвестбуд-11" було розглянуто в межах шостого питання "Про викуп товариством власних акцій" (включеного до опублікованого порядку денного) цілком правомірно не були взяті до уваги господарськими судами, оскільки (як правильно зазначено гос подарським судом), вказане питання порядку денного передбачало прийняття рішення про викуп акцій, а не про затвердження вищевказаного Положення.

Крім того, слід зазначити, що такі дії відповідача порушують право акціонера на попереднє ознайомлення з порядком денним загальних зборів, передбачене ст. 43 Закону України "Про господарські товариства".

Господарськими судами встановлено та матеріалами справи підтверджено факт порушення встановленого законом порядку прийняття рішення загальними зборами акціонерів, що відбулися 16.03.2005 р., у зв'язку з прийняттям рішення з питання, яке не було включене до порядку денного (про затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій ЗАТ "Інвестбуд-11"), що відповідно до ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" є безумовною підставою для визнання недійсним рішення загальних зборів з вказаного питання.

Доводи касаційної скарги про помилкове посилання господарського суду на ст.ст. 58, 61 Закону України "Про господарські товариства", ст. 145 Цивільного кодексу України (які регулюють управління товариством з обмеженою відповідальністю) при викладенні висновків суду про необхідність дотримання встановлених законом вимог до порядку скликання загальних зборів учасників, які забезпечують учасникам можливість реалізувати своє право на участь в управлінні товариством, не можуть бути підставою для скасування постановлених судами рішень, оскільки: по-перше, вищевказані висновки господарського суду (які відповідають вимогам чинного законодавства) обґрунтовані ще й нормами ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" (яка регулює порядок скликання загальних зборів акціонерів); по-друге, помилкове посилання господарського суду на вищевказані норми Закону не призвело до прийняття неправильного рішення.

Доводи касаційної скарги про те, що факт невключення питання про затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій ЗАТ "Інвестбуд-11" не є встановленим, оскільки вказане порушення не зафіксоване в акті перевірки Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.11.2006 р., не можуть бути взяті до уваги, оскільки факт не включення вищевказаного питання до порядку денного загальних зборів від 16.03.2005 р. встановлено господарськими судами, підтверджено матеріалами справи і не заперечується самим відповідачем (який вважає, що питання про затвердження "Положення про придбання, реалізацію та анулювання власних акцій ЗАТ "Інвестбуд-11" було розглянуто в межах шостого питання порядку денного: "Про викуп товариством власних акцій").

За таких обставин, встановлені господарськими судами першої та апеляційної інстанцій з дотриманням правил ст. 43 Господарського процесуального кодексу України факти, на підставі яких касаційна інстанція відповідно до ст. 1117 Господарського процесуального кодексу України перевіряє правильність застосування норм матеріального та процесуального права при вирішенні спору, спростовують доводи касаційної скарги щодо порушення господарським судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.  

З огляду на викладене, підстав для скасування постанови Київського апеляційного господарського суду від 10.09.2008 р. у справі №45/88 не вбачається.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1115, 1117, п. 1 ст. 1119, ст. 11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ЗАТ "Інвестбуд-11" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.09.2008 р. у справі №45/88 залишити без задоволення, а постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.09.2008 р. у справі №45/88 —без змін.

ГоловуючийК.Грейц

Судді:

О.Глос

С.Бакуліна

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення15.01.2009
Оприлюднено27.01.2009
Номер документу2790889
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/88

Ухвала від 29.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Постанова від 10.09.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Синиця О.Ф.

Рішення від 06.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 03.02.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Джарти В.В.

Постанова від 15.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 28.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Рішення від 16.07.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Постанова від 27.11.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Ухвала від 17.10.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Постанова від 13.08.2007

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні