Постанова
від 29.01.2009 по справі 48/335
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

48/335

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 29 січня 2009 р.                                                                                    № 48/335  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогосуддів:М.Остапенка,

Є.Борденюк, В.Харченка,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргуДочірнього підприємства (ДП) "Укрнафтогазкомплект" НАК "Нафтогаз України"

на постановувід 17.12.2007

Київського апеляційного господарського суду

у справі№ 48/335

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Кордіс-плюс"

доДП "Укрнафтогазкомплект" НАК "Нафтогаз України"

проспонукання до виконання умов договору №97-06 від 28.03.2006

В судове засідання прибули представники сторін:

відповідачаЧереповський Є.В. (дов. від 19.08.2008)

Заслухавши суддю-доповідача –Є. Борденюк, пояснення представника відповідача та перевіривши матеріали справи, Вищий господарський суд України

В С Т А Н О В И В :

У серпні 2007 року ТОВ "Кордіс-Плюс" звернулося до суду з позовною заявою про спонукання ДП "Укрнафтогазкомплект" підписати акт прийому-передачі продукції за договором № 97-06 від 28.03.2006, укладеним між сторонами у справі про поставку продукції за кількістю, асортиментом та ціною, визначеними специфікацією. Поставка продукції здійснюється за рознарядкою покупця. Оплата продукції уточнюється специфікацією за умовою попередньої оплати або після поставки продукції. Одержувачем є особа, визначена рознарядкою.

За рознарядками відповідача, визначена специфікацією продукція поставлена підприємству "Укргазенергосервіс" ДП "Укртрасгаз", що підтверджується актами приймання-передачі продукції за кількістю та якістю від 04.12.2006, та є вимогою договору.

05.12.2006 на виконання п.4.8, п.4.9 договору, позивач передав відповідачу документи:

- рахунок фактуру;

- видаткову накладну;

- акти приймання-передачі продукції по кількості та якості;

- сертифікати якості.

Відповідно до пункту 4.12 договору протягом 3-х днів з моменту надання постачальником повного комплекту документів, між ним та покупцем підписується акт прийому-передачі продукції. Перехід права власності на продукцію відбувається в момент підписання акту прийому-передачі продукції.

Відповідач ухиляється від підписання актів прийому-передачі продукції, що стало підставою для заявлення позову.

Рішенням господарського суду міста Києва від 03.09.2007 (суддя В.Сулім), яке залишене без зміни постановою Київського апеляційного господарського суду від 17.12.2007 (колегія суддів: В.Коваленко, О.Вербицька, Л.Зубець) позовні вимоги задоволені.

Судові рішення попередніх інстанцій мотивовані обґрунтованістю заявлених вимог. Так, надіслані відповідачу разом з актами прийому-передачі для їх підписання, рахунок-фактура, видаткова накладна, акти приймання-передачі продукції вантажоодержувачем, сертифікати якості, є доказами належного виконання постачальником зобов'язань з поставки продукції, ухилення від прийняття яких відповідачем забезпечується примусовим виконанням судового рішення.

Непогоджуючись з рішенням та постановою у справі, відповідач звернувся до суду з касаційною скаргою, посилаючись при цьому на неповне з'ясування обставин справи та неправильне застосування норм права, зокрема, поставка продукції не підтверджена документами, визначеними договором, направлення яких у визначений договором строк є обов'язком постачальника.

Перевіряючи юридичну оцінку встановлених судом фактичних обставин справи та їх повноту, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає до задоволення, виходячи з такого.

Вимога про спонукання відповідача про підписання актів приймання-передачі продукції, поставленої вантажоодержувачу за рознарядкою покупця, є вимогою про визнання виконання постачальником зобов'язань з поставки продукції відповідно до умов договору.

Однак, відповідно до пункту 3.2 договору, умовами оплати продукції є попередня оплата або оплата після поставки продукції, про що зазначається у специфікації. Сторонами узгоджені специфікації, які є невід'ємною частиною договору, умовами яких є поставка DDР; термін поставки –протягом 20 днів з моменту отримання попередньої оплати у розмірі 50% вартості продукції, що поставляється. Зазначена умова специфікації кореспондується з пунктом 4.3 договору, крім того, зазначеним пунктом визначено, що поставка продукції здійснюється постачальником протягом 20 днів з моменту надання рознарядки у разі оплати по факту поставки. Так як за рознарядкою покупця вантажоодержувачем продукції є третя особа з визначеною сторонами обов'язковою умовою про поставку продукції після попередньої оплати, то необхідною умовою настання строку поставки продукції, є проведення попередньої оплати, що судовими рішеннями попередніх інстанцій не встановлено.

Відповідно до пункту 4.9 договору, постачальник надає покупцю, зокрема, податкову накладну (у 3-х денний термін, з моменту виникнення податкових зобов'язань); копії товарно-супровідних документів. Надання товарно-транспортних документів як доказ поставки є також вимогою умови поставки DDР за Міжнародними правилами ІНКОТЕРМС (п.А.8.). Відповідно до п.А.7. цих Правил продавець має обов'язок завчасно повідомити покупця про відправлення товару, а також надати будь-яке інше повідомлення, необхідне для того, щоб дати можливість покупцю вжити заходів, що звичайно потрібні для прийняття товару.

Судами попередніх інстанцій не встановлено надання покупцю оригіналу або копії товарно-супровідних документів та податкової накладної як доказу поставки.

Акти приймання продукції по кількості та якості від 04.12.2006, направлені постачальником покупцю, не є тотожними актам прийому-передачі продукції вантажоодержувачем, обов'язковість підписання яких та направлення покупцю вимагає пункт 4.9 договору.

Приймання вантажоодержувачем продукції по кількості та якості у відповідності до Інструкцій П-6 та П-7 є вимогою пункту 4.10 договору. Однак, складені акти (а.с. 10,11) не відповідають вимогам зазначених інструкцій, складені не в момент одержання продукції, а на складі підприємства, не містять посилань на товарно-супровідні документи і т.д.

Відповідно до пункту 7.4 договору у разі несвоєчасного надання постачальником документів, зазначених пп. 4.8, 4.9 цього договору, датою поставки вважається дата підписання акту прийому-передачі продукції. Неподання вказаних документів, вважається не поставкою.

Отже, наслідком не встановлення судами попередніх інстанцій факту поставки за товарно-супровідними документами, є помилковий висновок про виконання постачальником зобов'язань з поставки продукції як підстава вимоги про підписання актів прийому-передачі.

Крім того, позовна вимога про спонукання відповідача підписати акти приймання-передачі не може бути способом захисту цивільного права та інтересу (стаття 16 Цивільного кодексу України), оскільки примусове виконання якого не може бути виконаним.

Керуючись ст.ст.1115, 1117, 1119 -  11112 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Дочірнього підприємства "Укрнафтогазкомлект" НАК "Нафтогаз України" задовольнити.

Рішення господарського суду міста Києва від 03.09.2007 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 17.12.2007 у справі №48/335 скасувати.

У позові відмовити.

Головуючий, суддя                                                                 М. Остапенко

Судді :                                                                                        Є. Борденюк

                                                                                                           В. Харченко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення29.01.2009
Оприлюднено11.02.2009
Номер документу2893215
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —48/335

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Рішення від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Рішення від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Постанова від 29.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Постанова від 17.12.2007

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Вербицька О.В.

Рішення від 03.09.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сулім В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні