Рішення
від 25.12.2008 по справі 16/302
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/302

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

           

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

25.12.2008р.                                                                                          Справа №  16/302

за позовом  Акціонерний комерційний банк "Автокразбанк", вул.Київська, 8,Кременчук,Кременчук, місто, Полтавська область,39600

до  Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрлізінгкомпані", вул. Генерала Ватутіна, 7,Кременчук,Полтавська область,39631

про   визнання договору купівлі-продажу нежитлового приміщення дійсним та визнання права власності на об'єкт нерухомого майна

                                                                      Суддя  Тимощенко О.М.

Представники:

від позивача:  Халявка І.І.

від відповідача:  Федорова І.О.

СУТЬ СПОРУ:  Позивач звернувся до Господарського суду Полтавської області з вимогою про визнання дійсним Договору купівлі-продажу нежилого приміщення від 11.12.2007 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «УКРЛІЗИНГКОМПАНІ»та Відкритим акціонерним товариством «АКБ «АВТОКРАЗБАНК»та визнання права власності на об'єкт нерухомого майна - нежиле приміщення, площею 1114,8 кв. м., що знаходиться за адресою:  місто Кременчук, вулиця Київська, будинок 8.

В судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги про визнання дійсним Договору купівлі-продажу від 11.12.2007 року та визнання права власності на об'єкт нерухомості. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що спірний договір було укладено із дотриманням всіх встановлених законом вимог, а нерухоме майно фактично передано від відповідача позивачу, однак відповідач безпідставно та необґрунтовано ухиляється від нотаріального посвідчення правочину,

Відповідач у відзиві на позов, а представник останнього у судовому засіданні, позов визнав в повному обсязі.

Розглянувши документи і матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору  суд, встановив:

30.10.1998 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «УКРЛІЗИНГКОМПАНІ»та Відкритим акціонерним товариством «АКБ «АВТОКРАЗБАНК», було укладено Договір фінансового лізингу  № 37.

Згідно із вказаним Договором ТОВ «УКРЛІЗІНГКОМПАНІ»передало ВАТ «АКБ «АВТОКРАЗБАНК», нежиле вбудоване прибудоване приміщення  загальною площею 803,2 кв. м., за цільовим призначенням для використання згідно із статутними завданнями позивача.

          Відповідно до умов Договору фінансового лізингу, його сторонами було погоджено умови передання приміщення у фінансовий лізинг, умови та врегулювання відносин між сторонами у разі здійснення будь-яких поліпшень та/або реконструкції приміщення  та відповідно умови передання (відчуження) приміщення з відкладальною умовою, у разі прийняття сторонами рішення про зміну власника приміщення.

          Відповідно до додаткової угоди № 3 до Договору, яка є його невід'ємною частиною, внаслідок проведення реконструкції, загальну площу нежилого приміщення, що знаходиться за адресою: місто Кременчук, вулиця Київська, будинок 8, було збільшено на 311, 6 м. кв., в результаті чого вона склала 1114,8 м. кв. загалом.

Після закінчення реконструкції, сторони, відповідно до своєї попередньої домовленості та згідно із нормами чинного в Україні законодавства уклали 11.12.2007 року договір купівлі-продажу нежилого приміщення.

В договорі купівлі-продажу нежитлового приміщення сторони визначили предмет договору, його ціну шляхом визначення вартості нежитлового приміщення, строк дії договору, відповідальність сторін та інш.

Відповідно до ст. 180 ГК України зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства.

Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода.

При укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.

Враховуючи наведене, суд доходить висновку, що Договір купівлі-продажу нежитлового приміщення від 11.12.2007 року містить всі обов'язкові умови передбачені для даного виду договорів, а отже є укладеним.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 ЦК України правочини між юридичними особами належить вчиняти у письмовій формі.

Відповідно до ч. 1 ст. 209 ЦК України правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або домовленістю сторін.

Згідно ст. 657 ЦК України договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Отже, договір купівлі-продажу нежитлового приміщення від 11.12.2007 року підлягав нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

11.12.2007 року відбулась передача нежитлового приміщення від ТОВ «УКРЛІЗИНГКОМПАНІ»до ВАТ «АКБ «Автокразбанк», а представниками позивача та відповідача було підписано акт приймання-передачі нежилого приміщення.

Таким чином, відбулося повне виконання укладеного договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 11.12.2007 року укладеного між сторонами.

11.12.2007 року позивач звернувся до відповідача із проханням направити свого уповноваженого представника до нотаріальної контори з метою проведення нотаріального посвідчення Договору купівлі-продажу нежилого приміщення від11.12.2007 року.

Відповіді на зазначене звернення позивача відповідач не надав.

22.02.2008 року позивач повторно звернувся до відповідача з проханням направити свого уповноваженого представника до нотаріальної контори з метою проведення нотаріального посвідчення Договору купівлі-продажу нежилого приміщення від 11.12.2007 року, на яке відповідач своїм листом від 20.05.2008 року повідомив, що не може представити свого уповноваженого представника для проведення нотаріального посвідчення Договору купівлі-продажу нежилого приміщення від 11.12.2007 року.

29.08.2008 року позивач втретє звернувся з листом до відповідача з проханням направити свого уповноваженого представника до нотаріальної контори з метою проведення нотаріального посвідчення Договору купівлі-продажу нежилого приміщення від 11.12.2007 року.

Листом від 30.09.2008 року відповідач повідомив позивача про неможливість направлення свого представника для проведення нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

Будь-яких доводів та обставин, що обумовили неможливість направлення представника для нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу відповідач ані суду, ані позивачу не надав.

Відповідно до статті 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням; ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем не доведено наявності об'єктивних обставин, що перешкоджали йому здійснити дії по нотаріальному посвідченню договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 11.12.2007 року.

За таких обставин, суд дійшов до висновку, що відповідач безпідставно ухиляється від нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 11.12.2007 року.

Відповідно до ст. 220 ЦК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним. Якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

   Стаття 328 Цивільного кодексу України передбачає, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право  власності вважається набутим правомірно,  якщо інше прямо  не  випливає  із  закону  або  незаконність  набуття  права  власності не встановлена судом.

          Власник майна може  пред'явити  позов  про  визнання  його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою,  а також у разі втрати ним документа,  який засвідчує його право власності.

Таким чином, на підставі наданих сторонами доказів, з огляду на встановлені судом обставини справи суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог ВАТ «АКБ «Автокразбанк» в повному обсязі.

На підставі ст.ст. 44, 49 ГПК України судові витрати по сплаті державного мита, на інформаційно-технічне обслуговування судового процесу, покладаються на ТОВ «УКРЛІНГКОМПАНІ» в повному розмірі.

Крім того, суд додатково стягує з позивача в доход державного бюджету  7428,76 гривень державного мита за визнання права власності, із наступним відшкодуванням цієї суми  з відповідача

          Враховуючи викладене, керуючись статтями  33,43, 49, 82 - 85 ГПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати Договір купівлі-продажу нежилого приміщення від 11.12.2007 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «УКРЛІЗИНГКОМПАНІ»(Код ЄДРПОУ: 25169800, що знаходиться за адресою: 39631, м. Кременчук, вул. Ватутіна, 7) та Відкритим акціонерним товариством «АКБ «АВТОКРАЗБАНК»(Код ЄДРПОУ: 20046323, що знаходиться за адресою: 39631, м. Кременчук, вул. Київська, 8) –дійсним.

Визнати за Відкритим акціонерним товариством «АКБ «АВТОКРАЗБАНК»(Код ЄДРПОУ: 20046323, що знаходиться за адресою: 39631, м. Кременчук, вул. Київська, 8), право власності на об'єкт нерухомого майна - нежиле приміщення, площею 1114,8 кв. м., що знаходиться за адресою:  місто Кременчук, вулиця Київська, будинок 8, та зареєструвати право власності на нерухоме майно - нежиле приміщення,  що знаходиться за адресою:  місто Кременчук, вулиця Київська, будинок 8.  

Стягнути з Відкритого  акціонерного товариства «АКБ «АВТОКРАЗБАНК»(Код ЄДРПОУ: 20046323, що знаходиться за адресою: 39631, м. Кременчук, вул. Київська, 8)  в доход  державного бюджету  7428,76 гривень державного мита.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРЛІЗИНГКОМПАНІ» (Код ЄДРПОУ: 25169800, що знаходиться за адресою: 39631, м. Кременчук, вул. Ватутіна, 7) на користь Відкритого  акціонерного товариства «АКБ «АВТОКРАЗБАНК» (Код ЄДРПОУ: 20046323, що знаходиться за адресою: 39631, м. Кременчук, вул. Київська, 8) 7513,76 гривень сплаченого державного мита та 118 гривень витрат на інформаційно-технічне забезпечення.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

             СУДДЯ                                                                      Тимощенко О.М.

Дата ухвалення рішення25.12.2008
Оприлюднено11.02.2009
Номер документу2900015
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/302

Ухвала від 28.10.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Ухвала від 02.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 27.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

Рішення від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 11.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Постанова від 03.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Донець О.Є.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Донець О.Є.

Рішення від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 19.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Скакун О.А.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Скакун О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні