Ухвала
від 17.04.2013 по справі 14/151
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

17.04.13

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Чернігівської області

14000, м. Чернігів, проспект Миру,20 тел. 67-28-47

У Х В А Л А

17 квітня 2013р. справа №14/151

Стягувач: Публічне акціонерне товариство «Вінницький олійножировий комбінат», вул.Немирівське шосе,26, м. Вінниця, 21034

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підприємства «Олма», вул.Преображенська,14Б/35, м. Чернігів, 14000

Про затвердження мирової угоди

Суддя Книш Н.Ю.

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

Від стягувача: Лавренчук І.О. представник довіреність №9 від 16.04.13р.

Від боржника: Чорний О.О. директор

Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційним підприємством «Олма» подано заяву №79 від 11.04.13р. про вчинення дій, передбачених чинним законодавством України для затвердження мирової угоди між боржником та стягувачем та закінчення виконавчого провадження. У заяві ТОВ ВКП «Олма» на підставі ч.3 ст.12 та ст.49 ЗУ «Про виконавче провадження» просить вчинити всі дії, передбачені чинним законодавством України, необхідні для затвердження судом мирової угоди між ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат» та ТОВ ВКП «Олма» та після затвердження мирової угоди судом і винесення відповідної ухвали, закінчити виконавче провадження №30596923, зняти у відношенні ТОВ ВКП «Олма» всі арешти на майно, банківські метали, грошові кошти у банківських установах, заборони на перетинання кордону України та інші можливі заходи, що були запроваджені Центральним ВДВС Чернігівського МУЮ, з метою забезпечення виконання рішення суду, про що винести відповідні постанови.

До вказаної заяви додано мирову угоду від 26.03.13р. наступного змісту:

«Стягувач: Публічне акціонерне товариство «Вінницький олійножировий комбінат» (21034, Україна, м. Вінниця, вул. Немирівське шосе,26, код ЄДРПОУ 00373758), що є позивачем у справі № 14/151, та

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційне підприємство «ОЛМА» (14000, Україна, м. Чернігів, вул. Преображенська, 14Б/35, код ЄДРПОУ 14230429), що є відповідачем у справі №14/151,

є Сторонами виконавчого провадження №30596923, відкритого державним виконавцем Центрального відділу державної виконавчої служби Чернігівського МУЮ у справі щодо виконання судового рішення, прийнятого 23.12.2010р. Господарським судом Чернігівської області по справі № 14/151 за позовом Публічного акціонерного товариства «Вінницький олійножировий комбінат» до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підприємства «ОЛМА» про стягнення сплачених коштів та стягнення штрафних санкцій, домовились про укладення Мирової угоди на стадії виконання та закінчення виконавчого провадження на зазначених умовах:

ВРАХОВУЮЧИ, ЩО:

згідно з рішенням Господарського суду Чернігівської області від 23.12.2010 року, далі по тексту іменується як - Рішення суду, Боржник є зобов'язаною особою за Рішенням суду, відповідно до якого було задоволено позовну заяву Стягувача та вирішено було стягнути із Боржника на користь Стягувача:

- Суму попередньої оплати за договором поставки № 31/6 від 28.01.2010 р. в розмірі: 849300,00 гривень (вісімсот сорок дев'ять тисяч триста гривень 00 копійок);

- Пені - 82 091,24 гривень (вісімдесят дві тисячі дев'яносто одна гривня 24 копійки);

- Штрафу - 169 860,00 гривень (сто шістдесят дев'ять тисяч вісімсот шістдесят гривень 00 копійок);

- Державного мита - 11 012,51 гривень (одинадцять тисяч дванадцять гривень 51 копійка);

- Витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу - 235,83 гривень (двісті тридцять п'ять гривень 83 копійки).

ТОМУ:

1. Боржник та Стягувач виходячи з положень ч. З ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження», а також з метою мирного врегулювання існуючого спору, вирішили укласти цю Мирову угоду на стадії виконання про таке:

1.2. Рішенням суду встановлено факт наявності заборгованості Боржника перед Стягувачем за договором поставки, розмір якої визначений у резолютивній частині Рішення суду.

1.3. Боржник визнає всю заборгованість перед Стягувачем у розмірі, встановленому Рішенням суду.

1.4. Стягувач з підписанням цієї Мирової угоди погоджується, що в рахунок часткового погашення заборгованості за Рішенням суду, Боржником безоплатно передаються у власність Стягувача наступні товарно-матеріальні цінності та надаються наступні послуги:

- нікельовані комплектуючі в кількості (пальці, втулки, гвинти) в кількості 66 штук;

- заготовка електроду головного в кількості 62 штуки;

- заготовка електроду перфорованого в кількості 128 штук;

- заготовка електроду кінцевого в кількості 4 штуки;

- послуги з шліфування та полірування листів (електролізерів).

1.5. Боржник зобов'язується виконати умови п. 1.4. даної Мирової угоди в термін, що не перевищує 1 (один) календарний день з дати винесення судом Ухвали про затвердження даної Мирової угоди.

1.6. Боржник та Стягувач домовилися, що передача товарно-матеріальних цінностей та надання послуг, зазначених в п.п. 1.4. даної Мирової угоди, на загальну суму 849 300,00 гривень (вісімсот сорок дев'ять тисяч триста гривень 00 копійок) являються достатніми для погашення заборгованості Боржника перед Стягувачем.

1.7. Стягувач заявляє, що з моменту затвердження цієї Мирової угоди судом та виконання Боржником умов п. 1.4. та п. 1.5. даної Мирової угоди, не матиме жодних майнових претензій до Боржника, з приводу заборгованості, погашення якої є предметом цієї Мирової угоди.

1.8. Стягувач, з моменту затвердження цієї Мирової угоди судом зобов'язується в терміни, передбачені чинним законодавством України, вчинити всі, передбачені чинним законодавством України, дії щодо зняття всіх арештів на майно (як рухоме так і нерухоме), банківські метали, грошові кошти у банківських установах, заборони на перетинання кордону України та інші можливі заходи, що були запровадженні Центральним відділом державної виконавчої служби Чернігівського МУЮ, з метою забезпечення виконання Рішення суду.

1.9. Стягувач стверджує, що з моменту набрання чинності цією Мировою угодою він відмовляється від примусового виконання вказаного Рішення суду, після чого виконавче провадження № 30596923, відкрите державним виконавцем Центрального відділу державної виконавчої служби Чернігівського МУЮ у справі щодо виконання судового рішення, прийнятого 23.12.2010 р. Господарським судом Чернігівської області по справі № 14/151 за позовом Публічного акціонерне товариство «Вінницький олійножировий комбінат» до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційне підприємство «ОЛМА» про стягнення сплачених коштів та стягнення штрафних санкцій, підлягає закінченню.

1.10. Стягувач та Боржник також домовляються, що наслідком набуття чинності цією Мировою угодою відповідно до ст. 49 Закону України «Про виконавче провадження» є закінчення виконавчого провадження.

1.11. Сторони визнають, що у разі невиконання Боржником в повному обсязі умов, викладених в п.1.4. та п.1.5. даної Мирової угоди, Стягувач має право звернутися із позовною заявою до суду щодо стягнення заборгованості із Боржника, виходячи із суми, визначеної рішенням Господарського суду Чернігівської області від 23.12.2010 року.

1.12. Боржник та Стягувач заявляють, що ні в процесі укладення цієї Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, у тому числі й Держави.

1.13. Сторони даної Мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї Мирової угоди.

1.14. Сторони підтверджують, що всі викладені умови цієї Мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї Мирової угоди. Наслідки затвердження цієї Мирової угоди Сторонам відомі.

1.15. Уся інформація, викладена в цій Мировій угоді, сприймається Сторонами як повною мірою достовірна. Кожна Сторона окремо несе повну відповідальність за недостовірність інформації, яка зазначена в цій Мировій угоді.

1.16. Ця Мирова угода передається на затвердження до суду, який знаходиться за місцем виконання Рішення суду, і набуває чинності після затвердження цієї Мирової угоди судом.

1.17. Дана Мирова угода складена українською мовою, у З (трьох) примірниках по одному для кожної із Сторін, які мають однакову юридичну силу.»

Від стягувача до початку судового засідання надійшло пояснення №32/373 від 16.04.13р., в якому зазначив, що між ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат» та ТОВ ВКП «Олма» було проведено ряд переговорів щодо мирного вирішення спірного питання, в результаті чого боржник та стягувач дійшли згоди, що боржником буде частково погашено кредиторську заборгованість шляхом передачі у власність боржникові товарно-матеріальних цінностей та надання стягувачем послуг на загальну суму 849300,00грн., зазначену суму боржник та стягувач визначили достатньою для погашення кредиторської заборгованості, що за результатами досягнутої домовленості 26.03.13р. боржником та стягувачем було затверджено та підписано мирову угоду на стадії виконання судового рішення. У поясненні стягувач також зазначив, що подана боржником заява №79 від 11.04.13р. про вчинення дій, передбачених чинним законодавством України, для затвердження мирової угоди між боржником та стягувачем та закінчення виконавчого провадження є правомірною та просив суд розглянути по суті подану боржником заяву №79 від 11.04.13р. і додану до неї мирову угоду від 26.03.13р., і винести рішення, яким затвердити Мирову угоду на стадії виконання судового рішення від 26.03.13р., укладену між ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат» та ТОВ ВКП «Олма».

Представники стягувача та боржника в судовому засіданні надали клопотання про не здійснення технічної фіксації судового процесу, які задоволені судом.

Розглянувши подані документи та матеріали, вислухавши пояснення повноважних представників стягувача та боржника, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду заяви №79 від 11.04.13р. про вчинення дій, передбачених чинним законодавством України для затвердження мирової угоди між боржником та стягувачем та закінчення виконавчого провадження, господарський суд встановив:

23.12.10р. господарським судом Чернігівської області було прийнято рішення по справі №14/151 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підприємства «Олма» на користь Публічного акціонерного товариства «Вінницький олійножировий комбінат» 849 300грн.00коп. попередньої оплати, 82091грн.24коп. пені, 169860грн.00коп. штрафу, 11012грн.51коп. державного мита, 235грн.83коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

11.01.11р. на виконання даного рішення стягувачу було видано наказ по справі №14/151.

Згідно ст. 115 Господарського процесуального кодексу України рішення суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України та виконуються в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Як свідчать матеріали справи, 12.01.2012р. Центральним відділом державної виконавчої служби Чернігівського МУЮ було прийнято постанову про відкриття виконавчого провадження (ВП №30596923) щодо виконання наказу господарського суду Чернігівської області від 11.01.11р. по справі №14/151 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підприємства «Олма» на користь Публічного акціонерного товариства «Вінницький олійножировий комбінат» 1 112 499,58грн.

01.03.2012р. Центральним відділом державної виконавчої служби Чернігівського МУЮ прийнято постанову про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, згідно якої постановлено накласти арешт на все майно, що належить боржнику у межах суми звернення стягнення 1 112 499,58грн.

Згідно поданого боржником Витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна від 01.03.12р. до Державного реєстру обтяжень рухомого майна внесено реєстраційний запис про публічне обтяження - арешт рухомого майна, об'єкт обтяження - все рухоме майно в межах суми 1 112 499,58грн., заборонено відчужувати, обтяжувач - Центральний відділ державної виконавчої служби Чернігівського міського управління юстиції.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» сторони мають право укласти мирову угоду про закінчення виконавчого провадження, яка визнається судом.

Згідно ч. 4 ст. 121 Господарського процесуального кодексу України, мирова угода, укладена сторонами у процесі виконання судового рішення, подається на затвердження господарського суду, який прийняв відповідне судове рішення.

Відповідно до абзацу 2 п. 7.9 постанови пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України» від 17 жовтня 2012 року № 9 судом може бути затверджено мирову угоду на підставі частини четвертої статті 121 ГПК лише за умови наявності відкритого виконавчого провадження з примусового виконання судового рішення згідно з Законом України «Про виконавче провадження».

Відповідно до ч. 3 ст. 78 Господарського процесуального кодексу України та ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» мирова угода може стосуватися лише прав і обов'язків сторін щодо предмету позову та повинна відповідати вимогам законодавства.

Умови мирової угоди мають бути викладені чітко й недвозначно з тим, щоб не виникло неясності і спорів з приводу її змісту під час виконання.

Умови мирової угоди мають стосуватися лише правовідносин сторін, які є предметом спору і не можуть поширюватися на осіб, які не є сторонами спору, а також стосуватися вимог, що не заявлялися в позовній заяві.

Господарський суд не затверджує мирову угоду, якщо вона не відповідає закону або за своїм змістом є такою, що не може бути виконана у відповідності з її умовами, або якщо така угода остаточно не вирішує спору чи може призвести до виникнення нового спору. Мирова угода не може вирішувати питання про права і обов'язки сторін, які можуть виникнути у майбутньому, а також стосуватися прав і обов'язків інших юридичних чи фізичних осіб, які не беруть участі у справі або, хоча й беруть таку участь, але не є учасниками мирової угоди.

Дослідивши текст мирової угоди від 26.03.13р. суд дійшов висновку, що у п.1.8 мирової угоди сторони вирішують питання прав та обов'язків стягувача, які можуть виникнути у майбутньому, а також вирішують питання вчинення стягувачем дій, які не належать до його компетенції, а п.1.7 мирової угоди не містить чіткого визначення розміру заборгованості, відносно якої стягувач не буде мати претензій до боржника.

Мировою угодою, укладеною між сторонами 26.03.13р., врегульовано інші, ніж зазначено в позові, правовідносини, а саме у п.1.4 мирової угоди сторони вирішують питання передачі боржником стягувачу у власність товарно-матеріальних цінностей та надання послуг з шліфування та полірування листів (електролізерів). При цьому послуги не містять чіткого визначення показників обсягу, вартості, якості, кількості, порядку надання та їх прийняття, перелічені у мировій угоді товарно-матеріальні цінності також не містять чітких показників якості, кількості, технічних характеристик.

Слід зазначити, що передача у власність товарно-матеріальних цінностей та надання послуг є цивільно-правовою угодою і повинна оформлятися з дотриманням вимог цивільного законодавства. Мирова угода не є договором у розумінні цивільного законодавства.

Процесуальна суть мирової угоди на стадії виконавчого провадження полягає в зміні установленого загального порядку виконання судового рішення.

Дослідивши текст мирової угоди від 26.03.13р. суд дійшов висновку, що умови пунктів 1.4, 1.8, 1.11 не стосуються предмету спору, остаточно не вирішують спору між сторонами і можуть призвести до виникнення нового спору у майбутньому.

У випадку затвердження судом мирової угоди між стягувачем і боржником виконавче провадження підлягає закінченню відповідно до ст. 49 Закону України «Про виконавче провадження». У випадках невиконання зобов'язаною стороною умов мирової угоди, укладеної в процесі виконання судового рішення і затвердженої господарським судом, заінтересована сторона може звернутися до державного виконавця на підставі статті 19 Закону України «Про виконавче провадження» із заявою про примусове виконання ухвали, якою затверджено цю угоду, а тому п.1.8, 1.11. мирової угоди від 26.03.13р. суперечить нормам чинного законодавства.

З огляду на викладене суд доходить висновку, що оскільки подана боржником на затвердження мирова угода від 26.03.13р. не стосується предмету позову у справі №14/151, суперечать чинному законодавству, остаточно не вирішують спору між сторонами і може призвести до виникнення нового спору у майбутньому, то вона не підлягає затвердженню.

Що стосується вимог ТОВ ВКП «Олма», які викладені в заяві №79 від 11.04.13р., щодо винесення постанов про закінчення виконавчого провадження №30596923, зняття у відношенні ТОВ ВКП «Олма» всіх арештів на майно, банківські метали, грошові кошти у банківських установах, заборони на перетинання кордону України та інші можливі заходи, що були запроваджені Центральним ВДВС Чернігівського МУЮ, з метою забезпечення виконання рішення суду, то ці вимоги судом не задовольняються, оскільки такі дії не належать до повноважень та компетенції господарських судів.

Керуючись ст.ст. 78, 86, 121 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

У затвердженні мирової угоди від 26.03.13р., укладеної між стягувачем і боржником у процесі виконання судового рішення по справі №14/151 відмовити.

Суддя Н.Ю.Книш

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення17.04.2013
Оприлюднено24.04.2013
Номер документу30871045
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/151

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

Ухвала від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 22.10.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 17.09.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 29.05.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Книш Н.Ю.

Ухвала від 21.05.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Книш Н.Ю.

Ухвала від 17.04.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Книш Н.Ю.

Ухвала від 08.04.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Книш Н.Ю.

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Постанова від 07.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні