Ухвала
від 15.05.2013 по справі 51/225
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

О К Р Е М А У Х В А Л А

15.05.2013 р. № 51/225 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Парк - Сервіс"

до Комунального підприємства "Київблагоустрій"

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

1) Дніпровська районна у місті Києві державна адміністрація

2) Головне управління контролю за благоустроєм міста Києва

про витребування майна з чужого незаконного володіння та відновлення становища, яке існувало до порушення

Суддя Пригунова А.Б.

Представники:

від стягувача: Бурдій Н.О.

від боржника: Сахацький С.О.

від третьої особи 1: не з'явились

від третьої особи 2: не з'явились

від Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києві: не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 11.03.2009 р. у справі № 51/225 позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Парк - Сервіс" задоволено частково, витребувано з незаконного володіння Комунального підприємства "Київблагоустрій" малі архітектурні форми з металевих конструкцій сірого кольору у вигляді торгівельного ряду з 24 торгівельних місць, що належать Товариству з обмеженою відповідальністю "Парк - Сервіс" на праві власності; присуджено до стягнення з відповідача 85 грн. 00 коп. державного мита та 59 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2009 р. апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Парк - Сервіс" залишено без задоволення, а рішення Господарського суду міста Києва від 11.03.2009 р. у справі № 51/225 - без змін.

На виконання рішення Господарського суду міста Києва від 11.03.2009 р., залишеного без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2009 р., яке набрало законної сили з 14.07.2009 р., видані накази.

Постановою Вищого господарського суду України від 22.10.2009 р. касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Парк - Сервіс" залишено без задоволення, а постанову Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2009 р. у справі № 51/225 - без змін.

17.04.2013 р. через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві надійшла заява, у якій останній просить встановити заміну порядку та способу виконання рішення Господарського суду міста Києва у справі № 51/225 про витребування з незаконного володіння Комунального підприємства "Київблагоустрій" малих архітектурних форм з металевих конструкцій сірого кольору у вигляді торгівельного ряду з 24 торгівельних місць, що належать Товариству з обмеженою відповідальністю "Парк - Сервіс" на праві власності на стягнення з Комунального підприємства "Київблагоустрій" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Парк - Сервіс" коштів у сумі 20 964, 16 грн.

Згідно резолюції В.о. Голови Господарського суду міста Києва від 17.04.2013 р. зазначена заява передана на розгляд судді Власову Ю.Л.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.04.2013 р. (суддя Власов Ю.Л.) вищевказана заява призначена до розгляду у судовому засіданні на 24.04.2013 р. за участю представників сторін.

Розпорядженням В.о. Голови Господарського суду міста Києва від 24.04.2013 р. справу № 51/225 передано судді Пригуновій А.Б. для розгляду заяви про встановлення способу і порядку виконання рішення.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.04.2013р. заяву Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві призначено на 15.05.2013р. та зобов'язано сторін та Відділ державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві надати суду обґрунтовані та документально підтверджені письмові пояснення по справі на підтвердження або заперечення викладених у заяві обставин; належним чином засвідчені копії матеріалів виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду міста Києва від 30.07.2009 р.; викликано для участі у судовому засіданні представників сторін, третіх осіб та органу державної виконавчої служби.

У судове засідання 15.05.2013р. представники Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві на виклик суду не з'явились.

При цьому, Відділом державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві не надано суду обґрунтованих пояснень щодо неможливості представника бути присутнім у судовому засіданні та надати пояснення по суті даної справи, а також витребувані судом документи.

Тож, з викладеного вбачається грубе невиконання Відділом державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві вимог суду та недбале ставлення останнього щодо підготовки до судового розгляду даної справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно із ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Рішення і постанови господарських судів приймаються іменем України.

За висновками суду, ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на Відділ державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві, перешкоджає розгляду заяви № 51/225, призводить до затримання процесу судового провадження.

Відповідно до п. 3 Інформаційного листа № 01-08/140 від 15.03.2010 р. Вищого господарського суду України "Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві" неподання або несвоєчасне подання стороною у справі, іншим учасником судового процесу доказів з неповажних причин , спрямоване на затягування судового процесу, може розцінюватися господарським судом як зловживання процесуальними правами.

Відповідні дії або бездіяльність з урахуванням конкретних обставин справи можуть тягти за собою, зокрема, такі наслідки, як винесення у встановленому порядку окремих ухвал (ст.90 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з п. 3.13 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» (далі - Постанова) неподання або несвоєчасне подання стороною у справі, іншим учасником судового процесу доказів з неповажних причин, спрямоване на затягування судового процесу, має розцінюватися господарським судом як зловживання процесуальними правами. Відповідні дії або бездіяльність з урахуванням конкретних обставин справи можуть тягти за собою, зокрема, такі наслідки: стягнення штрафу з винної сторони в доход державного бюджету України (пункт 5 статті 83 ГПК); винесення у встановленому порядку окремих ухвал (стаття 90 ГПК).

Подібна практика, спрямована на умисне затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судом упродовж розумного строку.

Відтак, у будь-яких випадках зловживання процесуальними правами господарським судам належить реагувати на відповідні порушення у спосіб, передбачений статтею 90 Господарського процесуального кодексу України , - шляхом винесення окремих ухвал , а за наявності підстав також і надіслання повідомлень органам внутрішніх справ чи прокуратури.

За висновками суду, бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві порушує норми ст. 124 Конституції України, ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України, та створює перешкоди суду у здійсненні правосуддя.

Відповідно до ст. 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Як зазначив Вищий господарський суд України у вказаній вище Постанові (п. 5.13), у будь-яких випадках зловживання сторонами та іншими учасниками судового процесу своїми процесуальними правами всупереч обов'язкові добросовісно користуватися ними господарським судам належить реагувати на відповідні порушення у спосіб, передбачений статтею 90 ГПК, - шляхом винесення окремих ухвал, а за наявності підстав - також і надіслання повідомлень органам внутрішніх справ чи прокуратури.

Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

Окрема ухвала виноситься господарським судом за наявності умов, передбачених частиною першою статті 90 ГПК - виявлення при вирішенні спору порушень законності або недоліків у діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу (далі - підприємства і організації). При цьому господарський суд не обмежений колом ні учасників судового процесу у конкретній справі, ані загалом осіб, зазначених у статті 1 ГПК.

Окрема ухвала виноситься, як правило, одночасно з рішенням зі справи. Водночас з урахуванням обставин конкретної справи (зокрема, у випадках, зазначених у підпунктах 3.12, 3.13 пункту 3 цієї постанови) суд може винести окрему ухвалу в будь-який момент часу в процесі розгляду справи.

При виявленні під час розгляду справи порушень законності чи недоліків у діяльності підприємства, організації або посадових осіб господарський суд виносить на їх адресу окрему ухвалу незалежно від того, чи є вони учасниками господарського процесу (п.п. 5.1, 5.2, 5.6 Постанови).

Оскільки судом встановлені підстави для реагування згідно із ст. 90 Господарського процесуального кодексу України, то окрема ухвала підлягає винесенню в процесі розгляду справи.

За таких обставин, господарський суд міста Києва виносить на адресу Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві окрему ухвалу про необхідність усунення порушень та недоліків в роботі цього органу та налагодження його діяльності в сфері вчасного, належного та повного виконання судових рішень (ухвал).

Крім того, суд звертає увагу, що невжиття заходів щодо окремої ухвали суду тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену статтею 185-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення України.

Відповідно до ст. 382 Кримінального кодексу України умисне невиконання особою, у тому числі, ухвали суду, що набрала законної сили, передбачає кримінальну відповідальність.

Тобто, у разі подальшого невиконання та нереагування на вимоги суду, викладені у відповідних ухвалах, судом буде направлено повідомлення до правоохоронних органів з метою порушення адміністративного провадження або кримінальної справи по відношенню до відповідальних посадових осіб Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст. 86, 90 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві у строк до 21.05.2013р. усунути порушення законності та недоліки в діяльності в частині забезпечення виконання ухвали господарського суду по справі № 51/225.

2. Зобов'язати Відділ державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві виконати вимоги суду від 26.04.2013р. в частині надання витребуваних судом письмових пояснень по справі на підтвердження або заперечення викладених у заяві обставин; належним чином засвідчені копії матеріалів виконавчого провадження за виконання наказу Господарського суду міста Києва від 30.07.2009 р. у справі № 51/225.

3. Вжити необхідні заходи, спрямовані на вдосконалення організаційної правової роботи щодо неприпущення в майбутньому вказаних в окремій ухвалі порушень та недоліків.

4. Окрему ухвалу направити на адресу Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві.

5. Зобов'язати Відділ державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у місті Києві повідомити Господарський суд міста Києва про результати розгляду даної окремої ухвали до 21.05.2013 р.

Суддя Пригунова А.Б.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.05.2013
Оприлюднено16.05.2013
Номер документу31194600
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —51/225

Ухвала від 24.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Постанова від 28.01.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 03.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 22.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні