Рішення
від 06.06.2013 по справі 907/426/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.06.2013 Справа № 907/426/13

За позовом Закарпатського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Держаної екологічної інспекції в Закарпатській області, м. Ужгород

до Державного підприємства „Берегівське лісове господарство", с. Яноші, Берегівський район

про стягнення 97 567,32 грн.,

Суддя господарського суду - Кривка В.П.

представники:

Прокурор - Камінська О.В., прокурор відділу прокуратури міста Ужгорода;

Позивача - Данч Н.О., представник за довіреністю № 1885/05 від 21.05.2013 року;

Відповідача - не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Закарпатським міжрайонним природоохоронним прокурором в інтересах держави в особі Держаної екологічної інспекції в Закарпатській області, м. Ужгород заявлено позов до Державного підприємства „Берегівське лісове господарство", с. Яноші, Берегівський район про стягнення 97 567,32 грн.

Позовні вимоги вмотивовано тим, що 25.01.2013 року працівниками Державної екологічної інспекції в Закарпатській області у ході проведення перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства у Державному підприємстві „Брегівське лісове господарство" виявлено ряд порушень Закону України „Про охорону навколишнього природнього середовища", Лісового кодексу України і Санітарних правил в лісах України в лісовому фонді, а саме: незадовільне та несвоєчасне очищення місць рубок від парубкових залишків, пошкодження дерев до ступеня неприпинення росту, пошкодження дерев до ступеня неприпинення підросту та молодняка. У зв'язку з чим, заподіяно шкоду на суму 99 921, 86 грн. Зважаючи на це, а також часткове погашення відповідачем заподіяної шкоди заявник просив стягнути на користь спеціальних фондів бюджетів рад Берегівського р-ну 97 567,32 грн., а саме: 4 200,16 грн. до Кідьошської сільської ради, 83 174,94 грн. до Великоберезької сільської ради, 1 106,53 грн. до Гутівської сільської ради, 4 613,19 грн. до Яношівської сільської ради та 4 458,48 грн. до Беніської сільської ради.

У ході судового розгляду, з огляду на наявність отриманого в установленому порядку дозволу на відстрочення термінів санітарних рубок на заготівлю деревини на спірних ділянках, у зв'язку з цим відсутності порушення термінів санітарних рубок, про які йдеться в акті перевірки, а також погашення, як до пред'явлення позову, так і під час слухання справи частково заявленої до стягнення суми, про що відповідачем надано підтверджуючі документи, прокурор подав узгоджену з позивачем заяву про зменшення суми заявлених вимог і просить стягнути з відповідача на користь спеціальних фондів бюджетів рад Берегівського р-ну суму 75 279,20 грн., а саме: 1 362,02 грн. до Кідьошської сільської ради, 72 183,72 грн. до Великоберезької сільської ради, 1 106,53 грн. до Гутівської сільської ради та 626,93 грн. до Яношівської сільської ради за порушення вимог лісового законодавства, про що подав відповідну письмову заяву (долучено до матеріалів справи, а.с. 108), при цьому наполягає на вирішенні спору по суті. За таких обставин, суд розглядає зменшені позовні вимоги.

В ході судового розгляду уповноважений представник відповідача проти позову частково заперечила, про що подала письмовий відзив на позов з доданням підтверджуючих документів та доказами часткової оплати заявленої до стягнення суми. Між тим, відповідач у судове засідання, призначене на 06.06.2013 року явку уповноваженого представника не забезпечив, причин неявки не повідомляв, письмових клопотань чи інших матеріалів по справі на адресу суду не надходило.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши прокурора та уповноваженого представника позивача,

суд встановив:

У січні 2013 року працівниками Державної екологічної інспекції в Закарпатській області за участі працівників прокуратури у держлісфонді ДП "Берегівське лісове господарство" було проведено планову перевірку, за результатами якої складено акт перевірки від 25.01.2013 року (а.с. 65-79).

Як вбачається з вказаного акту відповідачем при ведені лісового господарства не дотримано вимоги природоохоронного законодавства щодо охорони, захисту, використання та відтворення лісів, зокрема виявлено наступні порушення: незаконну вирубку, пошкодження дерев до ступеня припинення росту, пошкодження дерев до ступеня неприпинення росту. Вказані обставини також достовірно підтвердженні поданими суду складеними за участі та узгодженими відповідальними працівниками відповідача, польовими переліковими відомостями, відомостями попневого переліку, польовою переліковою відомістю дерев призначених в рубку, поясненнями працівників держлісгоспу наданими щодо виявлених порушень, якими підтверджено викладені в акті відомості незаконної рубки та пошкодження дерев (а.с. 82-86, 109-134).

За результатами перевірки, у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 року №665 "Про затвердження такс для обчислення шкоди заподіяної лісу" та Санітарних правил в лісах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.1995 року №555, нараховано ДП "Берегівське лісове господарство" майнові стягнення за порушення вимог лісового законодавства в сумі 99 921,86 грн. (розрахунок збитків нанесених державі ДП "Берегівське лісове господарство" в держлісфонді ДП "Берегівське лісове господарство" в матеріалах справи, а.с. 17, розгорнутий 135-137). У зв'язку з цим, позивач 18.02.2013 року звернувся до останнього з претензією № 07/14/13 про відшкодування заподіяної шкоди (а.с. 16).

У ході судового розгляду, з огляду на обґрунтованість окремих заперечень відповідача заявника, отриманого в установленому порядку дозволу на відстрочення термінів санітарних рубок на заготівлю деревини на спірних ділянках, у зв'язку з цим відсутності порушення термінів санітарних рубок, про які йдеться в акті перевірки, а також часткового погашення, як до пред'явлення позову, так і під час слухання справи заявленої до стягнення суми, про що відповідачем надано підтверджуючі документи, прокурор подав узгоджену з позивачем заяву про зменшення суми заявлених вимог і просить стягнути з відповідача на користь спеціальних фондів бюджетів рад Берегівського р-ну суму 75 279,20 грн. , а саме: 1 362,02 грн. до Кідьошської сільської ради, 72 183,72 грн. до Великоберезької сільської ради, 1 106,53 грн. до Гутівської сільської ради та 626,93 грн. до Яношівської сільської ради за порушення вимог лісового законодавства, (тобто за незаконну рубку, пошкодження дерев до ступеня припинення росту, пошкодження дерев до ступеня неприпинення росту, розгорнутий розрахунок зменшених вимог, а.с. 135-137), про що подав відповідну письмову заяву.

За приписами статей 86, 89, 90 Лісового кодексу України організація і забезпечення охорони і захисту лісів, яка передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження лісів, зокрема, від незаконних рубок, покладається на постійних лісокористувачів відповідно до цього Кодексу.

Згідно з нормою ч. 1 статті 105 Лісового кодексу України особи, винні у порушенні лісового законодавства, зокрема, у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників, несуть встановлену законом відповідальність.

Відповідно до ст. 107 Лісового кодексу України підприємства, установи, організації і громадяни зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку визначених законодавством України.

Факт незаконної порубки та пошкодження дерев, внаслідок чого лісу завдано шкоду, підтверджено складеним за наслідками перевірки актом, поданими суду складеними за участі та узгодженими відповідальними працівниками відповідача, польовими переліковими відомостями, відомостями попневого переліку, польовою переліковою відомістю дерев призначених в рубку, поясненнями працівників держлісгоспу наданими щодо виявлених порушень, якими підтверджено викладені в акті відомості незаконної рубки та пошкодження дерев та доданими до нього розрахунками розміру шкоди. Даний акт є чинним на час вирішення спору, відповідачем відомості зазначені в акті та інших матеріалах перевірки, а також сам факт порубки та пошкодження дерев - в установленому порядку належними і допустимими доказами не спростовані.

Згідно з ст. 4 3 ГПК України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Згідно з ст. 32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у встановленому законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно з ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно з ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Згідно з ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справив в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

За таких обставин, заявлені (зменшені) позивачем вимоги, належним чином обґрунтовані законом, підтверджені матеріалами справи, відповідачем у встановленому порядку не спростовані та не заперечені, тому підлягають до задоволення судом повністю, шляхом стягнення з відповідача на користь спеціальних фондів бюджетів рад Берегівського р-ну, а саме:

1 362,02 грн. до Кідьошської сільської ради,

72 183,72 грн. до Великоберезької сільської ради,

1 106,53 грн. до Гутівської сільської ради,

626,93 грн. до Яношівської сільської ради.

Заперечення представника відповідача, висловлені в ході судового засідання не заслуговують на увагу, оскільки спростовуються вищенаведеним, наявними матеріалами справи та в установленому порядку не підтверджені належними і допустимими доказами.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 4 3 , 22, 29, 32, 33, 34, 43, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України,

СУД ВИРІШИВ :

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Державного підприємства „Берегівське ЛГ", с. Яноші, Берегівський район Берегівський р-н, с.Яноші, вул.Головна,50/а, (код ЄДРПОУ 22114537) на користь:

до спеціальних фондів бюджетів рад Берегівського р-ну:

- Кідьошської сільської ради (Берегівський район, с. Кідьош, вул. Петефі, 57, ідентифікаційний код 25998608) р/р 33110331700026, назва банку - ГУДКСУ у Закарпатській області, м. Ужгород, МФО банку одержувача - 812016, код платежу 24062100, код ЄДРПОУ 37809658 суму 1 362 (Одну тисячу триста шістдесят дві) грн. 02 коп.;

- Великоберезської сільської ради (Берегівський район, с. Великі Береги, вул. Ракоці Ференца ІІ, 48, ідентифікаційний код 04350317) р/р 33115331700009, назва банку - ГУДКСУ у Закарпатській області, м. Ужгород, МФО банку одержувача - 812016, код платежу 24062100, код ЄДРПОУ 37809658 суму 72 183 (Сімдесят дві тисячі сто вісімдесят три) грн. 72 коп.;

- Гутівської сільської ради (Берегівський район, с. Гут, вул. Ракоці Ференца, 53, ідентифікаційний код 04348912) р/р 33110331700015, назва банку - ГУДКСУ у Закарпатській області, м. Ужгород, МФО банку одержувача - 812016, код платежу 24062100, код ЄДРПОУ 37809658 суму 1 106 (Одну тисячу сто шість) грн. 53 коп.;

- Яношівської сільської ради (Берегівський район, с. Яноші, вул. Шевченка, 41, ідентифікаційний код 04348987) р/р 33112331700024, назва банку - ГУДКСУ у Закарпатській області, м. Ужгород, МФО банку одержувача - 812016, код платежу 24062100, код ЄДРПОУ 37809658 суму 626 (Шістсот двадцять шість) грн. 93 коп.;

3. Стягнути з Державного підприємства „Берегівське ЛГ", с. Яноші, Берегівський район Берегівський р-н, с.Яноші, вул.Головна, 50/а, код ЄДРПОУ 22114537) суму 1 720 (Одну тисячу сімсот двадцять) грн . 50 коп. судового збору в доход державного бюджету за відповідним кодом бюджетної класифікації.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 07.06.2013 року.

Суддя В. Кривка

Дата ухвалення рішення06.06.2013
Оприлюднено10.06.2013
Номер документу31698969
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 97 567,32 грн

Судовий реєстр по справі —907/426/13

Ухвала від 04.09.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Ухвала від 09.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Постанова від 14.04.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 17.03.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 20.01.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Рішення від 12.12.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 06.12.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 19.11.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні