Постанова
від 03.07.2013 по справі 9/166-10(3/171-09)
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2013 року Справа № 9/166-10(3/171-09)

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді:Мирошниченка С.В., суддів:Барицької Т.Л., Картере В.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.03.2013 р. у справі№ 9/166-10(3/171-09) господарського суду Дніпропетровської області за скаргоюПублічного акціонерного товариства "Дніпрогаз" на діїДержавної виконавчої служби України за позовомДочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" доВідкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз" про стягнення 28 944 134,30 грн.

За участю представників: позивача:Нестерчук А.П.; відповідача:Чорноморченко М.С. ДВС:Не з'вилися

ВСТАНОВИВ:

24.12.2012 р. Публічне акціонерне товариство "Дніпрогаз" звернулося до господарського суду зі скаргою на бездіяльність державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Дніпропетровській області, в якій просить суд: 1) визнати бездіяльність відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Дніпропетровській області при виконанні наказу господарського суду Дніпропетровської області від 14.09.2011 р. № 9/166-10 незаконною; 2) зобов'язати відділ примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Дніпропетровській області закрити виконавче провадження та постановити постанову про закриття виконавчого провадження.

В обґрунтування своїх вимог відповідач у скарзі вказує, що 10.10.2012 р. Публічним акціонерним товариством "Дніпрогаз" направлено на адресу державної виконавчої служби заяву про закриття виконавчого провадження з примусового виконання зазначеного виконавчого документу у зв'язку зі списанням заборгованості відповідно протоколу від 02.09.2011 р. № 3 засідання робочої комісії з питань списання заборгованості за природний газ у відповідності із Законом України "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію" та постанови Кабінету Міністрів України від 08.08.2011 р. № 894 "Про затвердження Порядку списання заборгованості за природний газ та електричну енергію", але до теперішнього часу постанова про закриття виконавчого провадження на адресу публічного акціонерного товариства "Дніпрогаз" не надходила, чим було порушено права цього товариства.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 05.02.2013 р. (суддя І.М. Подобєд ) у задоволенні скарги ПАТ ""Дніпрогаз " відмовлено.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.03.2013 р. (судді: А.К. Дмитренко, А.Є. Прокопенко, В.І. Крутовських) ухвалу місцевого господарського суду скасовано . Визнано бездіяльність відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Дніпропетровській області при виконанні наказу господарського суду Дніпропетровської області від 14.09.2011 р. № 9/166-10 незаконною. Зобов'язано відділ примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Дніпропетровській області закрити виконавче провадження з виконання наказу господарського суду Дніпропетровської області від 14.09.2011 р. № 9/166-10 та винести постанову про закриття виконавчого провадження.

Не погоджуючись з постановою апеляційного господарського суду, Дочірня компанія "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову апеляційного господарського суду та залишити в силі ухвалу місцевого господарського суду.

Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм господарськими судами попередніх інстанцій належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин справи, дотримання норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно вимог ст. 25 Закону України "Про виконавче провадження" та на підставі заяви стягувача - дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" від 23.05.2012 р. № 31/10-3491 державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Дніпропетровській області було відкрито виконавче провадження з примусового виконання наказу господарського суду Дніпропетровської області від 14.09.2011 р. № 9/166-10.

10.10.2012 р. на адресу відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Дніпропетровській області надійшла заява від публічного акціонерного товариства "Дніпрогаз" про закриття виконавчого провадження з виконання вищезгаданого наказу господарського суду у зв'язку із списанням заборгованості відповідно протоколу від 02.09.2011 р. № 3 засідання робочої комісії з питань списання заборгованості за природний газ у відповідності із Законом України "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію" (далі - Закон) та постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2011 р. № 894 "Про затвердження Порядку списання заборгованості за природний газ та електричну енергію" (далі - Порядок).

У відповідності з п. 2.2 ст.2 Закону України "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію" на умовах, визначених цим Законом, підлягають списанню заборгованість (у тому числі встановлена судовими рішеннями) з пені, штрафних та фінансових санкцій (три відсотки річних та індекс інфляції), які нараховані підприємствам, визначеним у статті 1 цього Закону, на заборгованість за природний газ, спожитий ними у період з 1 січня 1997 року по 1 січня 2011 року, і не сплачена станом на дату набрання чинності цим Законом, відповідно до чинного законодавства.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2011 р. № 894 затверджено Порядок списання заборгованості за природний газ та електричну енергію.

На виконання вимог пункту 5 Порядку публічне акціонерне товариство " Дніпрогаз" направило на адресу позивача акт звіряння від 31.01.2011 р. із зазначенням обсягу загальної заборгованості та обсягу заборгованості, яку передбачається списати.

Однак жодних дій з боку позивача у відповідь здійснено не було.

Зважаючи на бездіяльність з боку дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в узгодженні суми заборгованості, яка підлягає списанню, та приймаючи до уваги її правову природу, період та обставини виникнення, наявність судового рішення, яке набрало законної сили та яким встановлено дійсний розмір заборгованості, публічне акціонерне товариство "Дніпрогаз" 02.09.2011 р. протоколом №3 відповідної комісії дану заборгованість списало.

В силу ст. 598 ЦК України зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Згідно ст. 605 ЦК України зобов'язання припиняється, зокрема, внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов'язків.

Відповідно п. 7 Порядку списання заборгованості за природний газ та електричну енергію заборгованість із сплати пені, штрафних та фінансових санкцій (3 відсотки річних та індекс інфляції), які нараховані учасникам процедури списання на заборгованість за природний газ, спожитий ними у період з 01.01.1997 року по 01.01.2011 року, щодо стягнення яких розпочата процедура судового врегулювання і відсутнє судове рішення, яке набрало законної сили, визначається у відповідних договорах, що укладаються між учасниками процедури списання відповідно до Цивільного та Господарського кодексів України.

Таким чином, апеляційний господарський суд вірно зазначив, що пунктом 7 зазначеного Порядку встановлено не порядок списання заборгованості, а спосіб визначення розміру заборгованості зі сплати пені, штрафних та фінансових санкцій на підставі договорів про поставку природного газу. Доводи дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" про обов'язковість укладення договору про списання заборгованості у зв'язку з прямою вказівкою закону, є безпідставними, оскільки законом такої вказівки не передбачено, а встановлено лише визначення заборгованості у відповідних договорах, що укладаються між учасниками процедури списання відповідно до Цивільного та Господарського кодексів України. Таким договором є договір на поставку газу.

Отже, згідно п. 14 ч.1 ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження підлягає закінченню у разі списання згідно із Законом України "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію" заборгованості, встановленої рішенням суду, яке підлягало виконанню на підставі виконавчого документа.

Зважаючи на викладене ухвала суду першої інстанції обґрунтовано було скасовано апеляційним господарським судом.

Таким чином, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що постанова апеляційного господарського суду ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають суттєве значення для вирішення спору, відповідають нормам матеріального та процесуального права, а доводи касаційної скарги не прийняті судом до уваги, оскільки не підтверджені матеріалами справи.

З огляду на викладене, доводи скаржника не знайшли свого підтвердження, а тому підстав для зміни чи скасування прийнятого у справі судового рішення Вищий господарський суд України не вбачає.

Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.03.2013 р. у справі № 9/166-10(3/171-09) залишити без змін.

Головуючий суддя С.В. Мирошниченко

Судді: Т.Л. Барицька

В.І. Картере

Дата ухвалення рішення03.07.2013
Оприлюднено11.07.2013
Номер документу32300112
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/166-10(3/171-09)

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 29.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Постанова від 03.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 21.06.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 19.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 22.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 14.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 21.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Постанова від 12.03.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Дмитренко Анна Костянтинівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні