Постанова
від 23.10.2013 по справі 924/652/13
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2013 року Справа № 924/652/13

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Гудак А.В.

судді Олексюк Г.Є. ,

судді Філіпова Т.Л.

при секретарі судового засідання: Лелех І.Ю.

за участю представників сторін:

позивача - Мацюк С.Л., довіреність в справі

відповідача - Коцюба С.А., довіреність в справі

третьої особи - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів"

на рішення господарського суду Хмельницької області від 30.07.13 р.

у справі № 924/652/13 (суддя Танасюк О.Є. )

за позовом Публічного акціонерного товариства "Проскурів" с. Розсоша Хмельницького району

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів", с. Нижчі Вовківці Хмельницького району Хмельницької області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_4, с. Нижні Вовківці Хмельницького району

про визнання недійсним рішення зборів учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", затверджене протоколом №10 зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 02.09.11р. в частині:

- виключення із складу Учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника - ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності;

- включення до складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" ОСОБА_4, надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку зі зміною складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів";

- затвердження змін до Статуту ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 30.07.2013 року по справі №924/652/13 позов Публічного акціонерного товариства "Проскурів" (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів" (далі - відповідач), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_4, про визнання недійсним рішення зборів учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", затверджене протоколом №10 зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 02.09.11р. в частині: виключення із складу Учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника - ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" ОСОБА_4, надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку зі зміною складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до Статуту ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства задоволено.

Визнано недійсним рішення зборів учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", затверджене протоколом №10 зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 02.09.11р. в частині:

- виключення із складу Учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника - ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності;

- включення до складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" ОСОБА_4, надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку зі зміною складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів";

- затвердження змін до Статуту ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів" на користь Публічного акціонерного товариства "Проскурів" витрати по оплаті судового збору в сумі 1147,00 грн. (одна тисяча сто сорок сім гривень 00 коп.)

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що відповідачем при проведенні зборів учасників від 02.09.11р. було допущено істотні порушення приписів чинного законодавства та установчих документів щодо повідомлення учасника - ВАТ „Проскурів" про порядок денний зазначених зборів, що призвело до розгляду на зборах питань, не включених до порядку денного.

Не погоджуючись з прийнятим судом першої інстанції рішенням відповідач звернувся до суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову в повному обсязі.

Скаржник вважає, що висновки, викладені у рішенні господарського суду Хмельницької області, не відповідають фактичним обставинам справи, судом при прийнятті рішення проігноровано вимоги чинного законодавства та судову практику щодо розв'язання корпоративних спорів.

Зокрема, скаржник зазначає, що загальні збори не розглядали питання і не приймали рішення з питань, які не були включені до порядку денного, оскільки один із учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів", а саме ОСОБА_13, повідомив позивача про пропозицію розглянути на зборах додаткові питання.

Поряд з цим суд першої інстанції фактично проігнорував пояснення відповідача про те, що плануючи збори учасників на початку серпня 2011 року ніхто не міг знати та навмисно запланувати їх проведення саме на той день коли позивач проводив збори пайовиків, тим більше, позивач погодився з тим, що 02.08.2011 року їм надійшов лист в якому крім порядку денного було зазначено час, дату та місце проведення зборів, однак до 02.09.2011 року позивач не повідомив ініціаторів зборів та учасників про не можливість прибуття на збори з причин проведення інших заходів.

При цьому, час проведення зборів було визначено 15 год. 00хв., що фактично дозволяло позивачу завершити вирішення своїх питань та прийняти участь на зборах ТОВ «Агро-ТІМ-Проскурів» або направити на збори свого представника (довірену особу) хоча б для повідомлення пропозиції щодо перенесення дати проведення зборів.

Не побажав звертати увагу суд і на ту обставину, що у продовж місяця, позивач, знаючи про дату, час та місце проведення зборів у продовж 30 днів не побажав ознайомлюватись з документами, пов'язаними з порядком денним зборів, що говорить про їх небажання приймати участь у зборах учасників.

Суд першої інстанції залишив поза увагою ту обставину, що при наявності факту належного повідомлення про проведення зборів, бути присутнім на зборах учасників це право позивача, а не його обов'язок, а тому відсутність позивача на зборах 02.09.2011р., згідно вимог Статуту, не перешкоджала проведенню зборів за участю решти учасників, які прибули на збори із за кордону і мали переважну кількість голосів.

У письмовому відзиві від 21.10.2013р. на апеляційну скаргу позивач заперечив проти її доводів, вважаючи оскаржене рішення суду першої інстанції законним та таким, що відповідає дійсним обставинам справи, з підстав викладених у відзиві.

Представник відповідача (скаржника) в судовому засіданні 23.10.2013 року підтримав доводи апеляційної скарги та надав пояснення на обґрунтування своєї позиції. Вважає, що рішення суду першої інстанції від 30.07.2013р. є незаконним та необґрунтованим, таким, що прийняте з порушенням норм чинного законодавства, а тому просить його скасувати, а апеляційну скаргу - задоволити.

Представник позивача в судовому засіданні 23.10.2013 року заперечив проти доводів апеляційної скарги та надав пояснення на обґрунтування своєї позиції. Вважає, що рішення суду першої інстанції від 30.07.2013р. є законним та обґрунтованим, таким, що прийняте з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а тому просить залишити його без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Представник третьої особи в судове засідання 23.10.2013 року не з'явився, про час, день та місце слухання повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Враховуючи приписи ст.101 ГПК України про межі перегляду справ в апеляційній інстанції, ст. 102 ГПК України про строки розгляду апеляційної скарги та той факт, що неявка в засідання суду представника третьої особи, належним чином та відповідно до законодавства повідомленого про дату, час та місце розгляду справи, не перешкоджає перегляду оскарженого рішення, судова колегія визнала за можливе розглянути апеляційну скаргу за відсутності представника третьої особи та за наявними в матеріалах справи доказами.

Відповідно до статті 99 ГПК України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи апеляційної скарги, заперечення на апеляційну скаргу, дослідивши матеріали справи, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскарженого рішення, оцінивши висновки суду першої інстанції на відповідність дійсним обставинам справи, судова колегія дійшла висновку, що рішення господарського суду Рівненської області від 30.07.2013 року у справі №924/652/13 слід залишити без змін, апеляційну скаргу - без задоволення, виходячи з наступного.

З матеріалів справи вбачається, що Публічне акціонерне товариство „Проскурів" (позивач) - зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа та внесене до ЄДРПОУ, що підтверджується випискою з ЄДРПОУ серія ААБ №351747 від 15.02.12р. (а.с.28-29,т.1) та довідкою Головного управління статистики у Хмельницькій області серія АА №752620 від 22.11.12р. (а.с.30-31,т.1).

Публічне акціонерне товариство „Проскурів" діє на підставі Статуту, нова редакція якого затверджена загальними зборами акціонерів Публічного акціонерного товариства „Проскурів", які оформлені протоколом №5 від 19.10.12р. (а.с.35,т.1).

Товариство з обмеженою відповідальністю „Агро-Тім-Проскурів" (відповідач) зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа та внесене до ЄДРПОУ, що підтверджується витягом з ЄДРПОУ серія АА №481699 (а.с.18,т.1).

Товариство з обмеженою відповідальністю „Агро-Тім-Проскурів" діє на підставі Статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", затвердженого рішенням зборів учасників, яке оформлене протоколом №1 від 22.05.08р. (далі - Статут) (а.с.72-81,т.1).

Відповідно до Статуту, із змінами, зареєстрованими 20.10.08р., 06.05.09р., 23.12.09р., учасниками Товариства були ВАТ „Проскурів", ОСОБА_13, ОСОБА_6, ОСОБА_14.

Рішенням зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 12.08.10р. (протокол №9 від 12.08.10р.) прийнято заяву одного з учасників ТОВ „Агро-Тім -Проскурів" ОСОБА_14 та виключення його зі складу учасників вказаного Товариства та включення замість нього гром. Польщі ОСОБА_15 із часткою в статутному капіталі Товариства - 39% (а.с.6,т.2).

З огляду на зазначене, 19.08.10р. було зареєстровано зміни до Статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", відповідно до яких учасниками Товариства зазначалися:

1) ВАТ „Проскурів" - 10 часток, що складає 10% в статутному фонді і 10% голосів при голосуванні на Зборах учасників;

2) ОСОБА_13 - 39 часток, що складає 39% в статутному фонді і 39% голосів при голосуванні на Зборах Учасників;

3) ОСОБА_6 - 12 часток, що складає 12% в статутному фонді і 12% голосів при голосуванні на Зборах учасників;

4) ОСОБА_15 - 39 часток, що складає 39% в статутному фонді і 39% голосів при голосуванні на Зборах Учасників (а.с.11,т.2).

Відповідно до пункту 3.2 Статуту, із змінами, зареєстрованими 19.08.10р., статутний фонд Товариства розподілений на 100 часток, вартістю 545 грн. кожна.

При цьому, п.п.3.3. Статуту визначено, що учасники для формування Статутного фонду Товариства зобов'язуються зробити такі майнові та фінансові внески: ВАТ „Проскурів" зобов'язується в рахунок свого внеску в Статутний фонд внести 5450 грн. або передати Товариству майнові права, обладнання, техніку, матеріальні цінності на цю ж суму (п.3.3.1.); ОСОБА_13 зобов'язується в рахунок свого внеску в Статутний фонд Товариства внести 28 340 грн. та передати Товариству майнові права, матеріальні цінності на цю ж суму (п.3.3.2.); ОСОБА_6 зобов'язується в рахунок свого внеску в Статутний фонд 10 355 грн. або передати Товариству майнові права, матеріальні цінності на цю ж суму (п.п.3.3.3.); ОСОБА_14 зобов'язується в рахунок свого внеску в Статутний фонд внести 10 355 грн. або передати Товариству майнові права, матеріальні цінності на цю ж суму (п.п.3.3.4.).

Частки розподіляються між учасниками відповідно до внеску в Статутний фонд Товариства: ВАТ „Проскурів" - 10 часток - 10% голосів при голосуванні на зборах учасників (п.п. 3.4.1.); ОСОБА_13 -52 частки (52% голосів); ОСОБА_6 - 19 часток (19% голосів); ОСОБА_14 - 19% часток (19% голосів) (п.3.4,п.3.4.1. Статуту).

Пунктом 3.5. Статуту визначено, що учасники зобов'язані внести свої вклади, в повному розмірі, в Статутний фонд Товариства не пізніше одного року з дня її державної реєстрації. До моменту реєстрації Товариства кожен з учасників зобов'язаний внести до статутного (складеного) капіталу не менше 50% вказаного в установчих документах вкладу.

Про внесення повної вартості вкладу в Статутний фонд Товариства, учасникам видається письмове свідоцтво, яке підтверджує повну участь в створенні Товариства.

Відповідно до п.4.2. Статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", учасники Товариства мають право: брати участь в управлінні справами Товариства в порядку, визначеному цим договором та Статутом Товариства.

Пунктом 4.3. Статуту передбачені обов'язки учасників Товариства, зокрема, дотримуватися вимог Статуту Товариства і виконувати рішення Зборів учасників; виконувати свої зобов'язання перед Товариством, передбачені цим Договором, в т.ч. і пов'язані з майновою участю, а також вносити вклади у розмірі, порядку та засобами передбаченими Договором.

Припинення Учасника у Товаристві можливе внаслідок його добровільного виходу, смерті (реорганізації чи ліквідації) або виключення з Товариства (п.4.5. Статуту).

Відповідно до п.4.9. Статуту, учасник може бути виключений з числа засновників за порушення вимог цього Договору, невиконання своїх зобов'язань перед Товариством, а також вчинення на шкоду Товариству протиправних дій.

Виключення з числа Учасників Товариства відбувається за одностайним рішенням зборів учасників (засновник, що виключається, участі у голосуванні не бере) або рішенням суду про розірвання цього договору (п.4.10. Статуту).

Вищим органом управління Товариства є збори учасників, в яких мають право брати участь усі її учасники. У зборах інтереси учасників можуть представляти їхні представники за письмовим дорученням, завіреним в установленому законом порядку. Один учасник вправі представляти іншого (п.5.1. Статуту).

Згідно п.5.3.13. Статуту, до компетенції зборів учасників належать: прийняття рішень про виключення з числа Учасників, а також вступу до їх числа третіх осіб.

При цьому, п.5.4. Статуту передбачає, що рішення з питань, передбачених п.п.5.3.1., 5.3.2. і п.5.3.13. цього Договору приймаються простою більшістю голосів всіх учасників (представників), що мають право голосу лише в цьому разі є правомочним.

Пунктом 5.12. Статуту встановлено, що збори учасників скликаються не рідше трьох разів на рік.

Відповідно до п.5.12. - п.5.14. Статуту, про проведення зборів учасників, повідомляються персонально у письмовому вигляді не пізніше одного місяця до дня їх скликання. Будь-який з учасників вправі вимагати включення питань до порядку денного Зборів Учасників не пізніше як за 25 днів до дня їх скликання. До скликання зборів учасників, засновниками (їх представниками) повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, пов'язаними з порядком денним зборів.

При цьому, п.5.15. та п.5.16. Статуту зазначають, що Збори учасників не вправі приймати рішення з питань, не включених до порядку денного. Всі рішення прийняті зборами учасників заносяться до протоколу зборів, що підписується головою зборів та секретарем.

Згідно акта оцінки та передачі ПАТ „Проскурів" майна до статутного фонду ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 01.10.09р., в якості внеску до статутного фонду відповідача позивачем передано майно (фреза КФГ-3,6, станок токарний, культиватор КПС - 4,2, культиватор КПС-4,2) загальною вартістю 4 735,84 грн., що підтверджується також видатковою накладною №РН-0000042 від 01.10.09р. на суму 5 683,00 грн. та податковою накладною №838 від 01.10.09р. (а.с.121,т.2).

Крім того, на підставі договорів оренди від 01.01.09р. (а.с.124-127,т.2) та №98 від 01.01.10р. (а.с.129-132,т.2) ПАТ „Проскурів" передано в оренду ТОВ „Агро-ТІМ-Проскурів" майно, згідно переліку (додаток №1 до Договору) (а.с.128,т.2).

В подальшому, ПАТ „Проскурів" направлено ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" лист №42/02 від 01.07.11р. з вимогою про повернення вищезазначеного обладнання та сільськогосподарської техніки в зв'язку з припиненням договірних відносин (а.с.134-135,т.2).

В зв'язку з цим, комісією у складі посадових осіб ПАТ „Проскурів" та ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" актами від 01.07.11р. зафіксовано факт проведення інвентаризації та передачі основних засобів та матеріальних цінностей від ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" до ПАТ „Проскурів" (136-140,т.2).

ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" звернувся з листом №15 від 04.07.11р. до державних та правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування із скаргою на дії ПАТ „Проскурів" (а.с.141,т.2).

Листом Хмельницької РДА №37/07-1923/11 від 08.07.11р. роз'яснено ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", що правовідносини, що існували між ним та ПАТ „Проскурів" носять господарсько-правовий характер, тому не можуть оцінюватися органами державної влади (а.с.142,т.2).

На адресу ВАТ „Проскурів" направлено лист №21 від 01.08.11р. про проведення зборів учасників, в якому директором ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" ОСОБА_4 повідомлено позивача про проведення 02.09.11р. зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" із винесенням на порядок денний наступних питань:

1) Звіт директора ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" ОСОБА_4 про результати діяльності товариства у звітний період.

2) затвердження звіту про результати роботи товариства.

3) створення ревізійної комісії товариства. Затвердження Положення про ревізійну комісію товариства.

4) інші питання діяльності товариства (а.с.158,т.1).

Вказаний лист №21 від 01.08.11р. отриманий позивачем 02.08.2011 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.83,т.1).

Директором ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" ОСОБА_4 на адресу учасника Товариства ОСОБА_13 також направлено факсограму із повідомленням про необхідність проведення Зборів Учасників Товариства.

У відповідь, ОСОБА_13 листом №4а-rt від 04.08.2011р. повідомив про намір прийняти особисту участь у проведенні зборів учасників, що призначені на 02.09.11р. та запропонував доповнити порядок денний зборів питаннями, а саме: питання 4 - про виключення зі складу засновників - ПАТ „Проскурів"; питання 5 - про включення до складу засновників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" ОСОБА_4; питання 6 - про внесення змін до установчих документів в зв'язку із зміною складу засновників та перерозподілом часток в статутному фонді ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" (а.с.84,т.1).

Відповідачем було сформовано перелік питань, що виносилися на порядок денний загальних зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", призначених на 02.09.11р., а саме:

1) звіт директора ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" ОСОБА_4 про результати діяльності товариства у звітному періоді.

2) Затвердження звіту про результати роботи Товариства.

3) Створення ревізійної комісії ТОВ „Агро-Тім-Проскурів". Затвердження Положення про ревізійну комісію товариства.

4) Виключення зі складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" учасника - ВАТ „Проскурів", Хмельницька область Хмельницький район с. Розсоша.

5) Включення до складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" ОСОБА_4

6) Затвердження змін до статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподіл часток в статутному фонді.

7) Інші питання діяльності товариства (а.с.58,т.1).

Однак, в матеріалах справи вісутні докази про внесення змін, запропонованих учасником товариства ОСОБА_13, у порядок денний до 02.09.2011 року ( дата проведення зборів) як і відсутні докази повідомлення товариством учасника ВАТ „Проскурів" про включення до порядку денного додаткових питань.

02.09.2011 року проведені збори учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", оформлені протоколом №10, на яких прийнято рішення виключити зі складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" учасника - ВАТ „Проскурів" (Хмельницька область Хмельницький р-н, с. Розсоша) у зв'язку з порушенням статутної діяльності; включити до складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" ОСОБА_4. Надання дозволу на перерозподіл часток в зв'язку із зміною складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів"; затверджено змін до статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" у зв'язку із зміною учасників товариства та перерозподіл часток в статутному фонді товариства; тощо.

При цьому, при розгляді четвертого питання порядку денного, а саме: виключення ВАТ „Проскурів" зі складу учасників Товариства, директор ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" Ковбасюк А.А. повідомив присутніх про те, що ВАТ „Проскурів" вчиняються перешкоди щодо користування Товариством майном та основними засобами, які перебувають в оренді Товариства.

Зокрема, 01.07.11р. ВАТ „Проскурів" в односторонньому порядку за допомогою охоронної служби заблоковано доступ до орендованих Товариством приміщень зерноскладу в с. Нижні Вовківці Хмельницького району та позбавило Товариство засобів до господарської діяльності, незважаючи на те, що ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" вкладено значні кошти на утримання орендованого майна та техніки.

Враховуючи значні капіталовкладення польських партнерів у майно та техніку ВАТ „Агро-Тім-Проскурів", директором Товариства направлено листи на адреси органів влади та правоохоронних органів із проханням вплинути на незаконні дії ВАТ „Проскурів", проте, відповідна реакція зі сторони органів влади та місцевого самоврядування відсутня.

Також ВАТ „Проскурів" було подано ряд позовів, як самостійно, так і через підприємства, в яких є співзасновником, про стягнення коштів із ВАТ „Агро-Тім-Проскурів", що негативно вплинуло на здійснення ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" господарської діяльності.

З огляду на зазначене, учасник Товариства ОСОБА_13 повідомив, що такі дії ВАТ „Проскурів" суперечать статутній діяльності Товариства, тому є підставою для виключення ВАТ „Проскурів" із складу учасників Товариства відповідно до п.п.4.9., 4.10. Статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" (невиконання своїх зобов'язань перед Товариством, а також вчинення на шкоду товариству протиправних дій).

Пропозицію виключити зі складу ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" учасника ВАТ „Проскурів" підтримали також інші учасники Товариства.

За результатами розгляду вказаного питання було вирішено виключити зі складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" учасника - ВАТ „Проскурів" (Хмельницька область Хмельницький р-н, с. Розсоша) та повернути ВАТ „Проскурів" його частку в статутному капіталі Товариства згідно п.4.6. Статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" на підставі поданої ним письмової заяви у встановлені статутом терміни.

Разом з тим, вирішено включити до складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" громадянина - ОСОБА_4 та у зв'язку із зміною складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" провести перерозподіл часток в статутному капіталі Товариства наступним чином: ОСОБА_13 - 41 частка, що складає 41% в статутному фонді і 41% голосів при голосуванні на Зборах Учасників; ОСОБА_15 - 41 частка, що складає 41% голосів при голосуванні; ОСОБА_6 - 14 часток, що складає 14% голосів при голосуванні; ОСОБА_4 - 4 частки, що складає 4% голосів при голосуванні.

Крім того, вирішено внести зміни до п.п.6.3.1., 6.3.2. Статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", виклавши їх новій редакції, а також надано гром. ОСОБА_4 право оформити зміни до статуту у відповідних органах державної реєстрації України (а.с.106-110,т.1).

30.11.12р. ПАТ „Проскурів" направлено ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" листа із пропозицією провести збори учасників Товариства для узгодження корпоративних питань між засновниками ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", із винесенням на порядок денний наступних питань: 1) звіт виконавчого органу товариства за 2011р. - І-ше півріччя 2012р.; 2) узгодження корпоративних питань між учасниками товариства; 3) затвердження плану роботи товариства та планів співпраці учасників на 2013р. (а.с.11,т.1)

У відповідь, ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" листом повідомлено ПАТ „Проскурів" про можливість проведення таких зборів лише за наявності згоди учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" - громадян Польщі: ОСОБА_13, ОСОБА_15 та ОСОБА_6 (а.с.12,т.1).

Господарське товариство - це юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками.

До господарських товариств належать: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

Відповідно до ст. 97 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом.

Згідно ч.1 ст.145 ЦК України, вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників.

Статтею 58 Закону України "Про господарські товариства" (в редакції від 28.08.11р.) (далі - Закон) передбачено, що вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників, які складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Статтею 98 ЦК України передбачено, що загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу. Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом.

Відповідно до частин 2-4 ст. 43 Закону, будь-який з акціонерів має право вносити свої пропозиції щодо порядку денного загальних зборів не пізніш як за 30 днів до їх скликання. Рішення про включення цих пропозицій до порядку денного приймається виконавчим органом товариства. Пропозиції акціонерів, які володіють більш як 10 відсотками голосів, вносяться до порядку денного обов'язково. Рішення про зміни в порядку денному повинні бути доведені до відома всіх акціонерів не пізніш як за 10 днів до проведення зборів у порядку, передбаченому статутом. До скликання загальних зборів акціонерам повинна бути надана можливість ознайомитись з документами, пов'язаними з порядком денним зборів. Загальні збори не вправі приймати рішення з питань, не включених до порядку денного.

За приписами ч. 5 ст. 61 Закону, про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Згідно пункту 5.1. Статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", вищим органом управління Товариства є Збори Учасників, в яких мають право брати участь усі її учасники.

Про проведення Зборів Учасників, повідомляються персонально у письмовому вигляді не пізніше одного місяця до дня їх скликання. Будь-який з учасників вправі вимагати включення питань до порядку денного Зборів Учасників не пізніше як за 25 днів до дня їх скликання. До скликання Зборів Учасників, засновниками (їх представниками) повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, пов'язаними з порядком денним Зборів (пункти 5.12. - 5.14. Статуту).

Пунктом 5.15. Статуту визначено, що збори учасників не вправі приймати рішення з питань, не включених до порядку денного.

Згідно наявного в матеріалах справи витягу з оспорюваного рішення зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 02.09.11р., оформленого протоколом №10, в ході проведення зборів учасниками Товариства було розглянуто наступні питання:

1) звіт директора ТОВ „Агро-Тім- Проскурів" ОСОБА_4 про результати діяльності Товариства у звітному році;

2) Затвердження звіту про результати роботи Товариства;

3) Створення ревізійної комісії ТОВ „Агро-Тім-Проскурів". Затвердження Положення про ревізійну комісію Товариства; (Положення про ревізійну комісію ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" долучено до матеріалів справи).

4) Виключення зі складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" учасника - ВАТ „Проскурів" (Хмельницька область Хмельницький р-н, с. Розсоша) у зв'язку з порушенням статутної діяльності;

5) Включення до складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" ОСОБА_4. Надання дозволу на перерозподіл часток в зв'язку із зміною складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів".

6) Затвердження змін до статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" у зв'язку із зміною учасників товариства та перерозподіл часток в статутному фонді товариства;

7) Інші питання діяльності Товариства.

Однак, листом №21 від 01.08.11р. відповідачем направлено позивачу повідомлення про призначення загальних зборів, а також перелік питань, що виносяться на обговорення Зборів Учасників, яке отримане позивачем 02.08.11р., що підтверджується поштовим повідомленням про вручення від 02.08.11р.

Із змісту даного листа слідує, що на порядок денний Зборів учасників, призначених на 02.09.11р. винесено наступні питання:

1) Звіт директора ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" ОСОБА_4 результати діяльності Товариства у звітному періоді;

2) Затвердження звіту про результати роботи товариства.

3) Створення ревізійної комісії товариства. Затвердження Положення про ревізійну комісію товариства.

4) Інші питання діяльності товариства.

Отже, на зборах учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 02.09.11р. було розглянуто питання №4, №5 та №6 не зазначені відповідачем в попередньо оголошеному порядку денному, направленому на адресу позивача листом №21 від 01.08.11р.

Таким чином, в порушення вищезазначених норм чинного законодавства та вимог Статуту, відповідачем не повідомлено позивача як учасника товариства про порядок денний зборів учасників від 02.09.11р., що призвело до розгляду на зборах питань, не включених до порядку денного.

Поряд з цим, твердження скаржника про те, що зміни до порядку денного зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 02.09.11р. були запропоновані одним із учасників Товариства - ОСОБА_13, який завчасно повідомив ВАТ „Проскурів" про внесення змін до порядку денного, направивши йому 08.08.11р. листа, що підтверджується перекладеним на українську мову поштовим документом про підтвердження пересилки, судом до уваги не приймаються, оскільки в даному поштовому документі відсутні будь-які відомості про зміст направленого позивачу повідомлення.

Крім того, судова колегія вважає за необхідне відмітити, що зі змісту вищезазначених норм законодавства випливає, що пропозиції про внесення змін до порядку денного зборів від одного з учасників вносяться до порядку денного органом товариства, а тому і повідомити інших учасників про такі зміни в порядку денному та надіслати на адресу всіх учасників уточнений перелік питань, що будуть розглядатися зборами учасників зобов'язане товариство.

Інші доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі, теж не спростовують того факту, що на загальних зборах 02.09.2011 року учасниками ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" розглянуті питання, які не були включені до порядку денного та про які позивача не було повідомлено у встановленому законом і Статутом порядку.

Відповідно до п. 21 Постанови Пленуму Верховного суду України №13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" від 24.10.20008р. (далі - Постанова Пленуму) рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону про господарські товариства. Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо. При вирішенні спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів господарського товариства з підстав недопущення до участі в них акціонерів (учасників) товариства судам необхідно з`ясувати, чи могла їх відсутність (або наявність) істотно вплинути на прийняття рішення, яке оскаржується.

Абзацом 3 пункту 17 Постанови Пленуму визначено, що підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути:

- порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства;

- позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах;

- порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

У пункті 18 постанови Пленуму зазначено, що при розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень. Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (статті 41, 42, 59, 60 Закону про господарські товариства).

Відповідно до пункту 19 Постанови Пленуму суди мають враховувати, що для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства. Якщо за результатами розгляду справи факт такого порушення не встановлено, господарський суд не має підстав для задоволення позову.

Пунктом 2.11 Рекомендацій президії Вищого господарського суду України №04-5/14 від 28.12.2007р. "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" визначено, що під час вирішення спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів недійсними суду слід з`ясовувати, чи відповідає оспорюване рішення вимогам чинного законодавства та/або компетенції органу, що прийняв це рішення, чи були загальні збори правомочними, чи було дотримано визначеного законом порядку скликання і проведення загальних зборів. Зокрема, підставами недійсності рішень загальних зборів є такі:

а) рішення загальних зборів не відповідає нормам чинного законодавства;

б) рішення прийнято неправомочними загальними зборами або правомочність загальних зборів встановити неможливо;

в) рішення з питання, яке відповідно до закону вирішується більшістю у 3/4 голосів присутніх на загальних зборах акціонерів, було прийнято простою більшістю голосів;

г) рішення прийнято з питання, не включеного до порядку денного загальних зборів;

д) рішення з питань зміни розміру статутного капіталу акціонерних товариств прийнято з порушенням обов`язку з надання акціонерам у встановленому законом порядку інформації, передбаченої статтею 40 Закону України "Про господарські товариства", або акціонерам було надано недостовірну чи неповну інформацію;

е) рішення прийнято загальними зборами акціонерів, під час скликання і проведення яких не було дотримано вимог законодавства або статуту акціонерного товариства, якщо це призвело до істотного порушення прав позивача;

є) відсутність протоколу загальних зборів, підписаного відповідно до частини дев`ятої статті 41 Закону України "Про господарські товариства" головою і секретарем зборів.

З урахуванням вищевикладених встановлених обставин справи та вимог чинного законодавства, надавши юридичне обґрунтування доказам по справі в їх сукупності, судова колегія приходить до висновку, що під час скликання та проведення рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів", оформлених протоколом №10 від 02.09.2011р., було порушено вимоги закону та установчих документів, рішенням загальних зборів порушено права та законні інтереси учасника товариства Публічного акціонерного товариства "Проскурів", а тому наявні підстави для його скасування.

З огляду на викладене, доводи скаржника, зазначені в апеляційній скарзі, апеляційним судом не визнаються такими, що можуть бути підставою згідно ст.104 Господарського процесуального кодексу України для скасування чи зміни оскаржуваного рішення, тому суд апеляційної інстанції вважає, що рішення місцевого господарського суду прийняте у відповідності до норм матеріального та процесуального права і його необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 99,101,103,105 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Рішення господарського суду Хмельницької області від 30.07.2013 року по справі №924/652/13 залишити без змін, а апеляційну скаргу відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів" - без задоволення.

2. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання постановою апеляційного господарського суду законної сили.

3. Справу повернути до господарського суду Хмельницької області.

Головуючий суддя Гудак А.В.

Суддя Олексюк Г.Є.

Суддя Філіпова Т.Л.

Дата ухвалення рішення23.10.2013
Оприлюднено28.10.2013
Номер документу34356154
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/652/13

Ухвала від 15.04.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Постанова від 11.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Постанова від 23.10.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 02.10.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Рішення від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 05.07.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 30.05.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні