Рішення
від 16.04.2009 по справі 17/30
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/30

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

16 квітня 2009 р.   Справа № 17/30   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовської Л.М. при секретарі судового засідання  Нижник О.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу      

За позовом  Відкритого акціонерного товариства "Укртелеком", б-р Шевченка,18, м.Київ, 010300, в особі Івано-Франківської філії, вул. Сахарова, 32, м.Івано-Франківськ, 70014, в особі її відокремленого безбалансового підрозділу центру електрозв"язку №2  вул.Майдан Різдва, 11, м.Галич, Галицький район, Івано-Франківська область, 77100    

до відповідача  Акціонерного товариства закритого типу "Галицький комбінат буд- індустрії"  вул.Вітовського,32, м.Галич, 77100

про стягнення 689 грн. 62 коп.

За участю представників:

Від позивача:  Станіславський А.М. - представник, (довіреність 13-3-5 від 31.12.09р.)

Від відповідача:  не з"явився,

встановлено: заявлено позов про стягнення  689 грн. 62 коп., в т.ч. 587 грн. 13 коп.   основного боргу,  20 грн. 35 коп. пені, 70 грн. 37 коп. інфляційних втрат, 11 грн. 77 коп. -3% річних.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, відзив на позов не подав, про причини своєї неявки суд не повідомив. Ухвала суду про порушення провадження у справі від 05.03.09  відповідачем одержана.  Ухвала суду від 31.03.09 повернулась з відміткою, що адресат  не працює.

Відповідач не скористався наданим процесуальним правом на участь в засіданні суду. Справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України, без участі відповідача, якого належно повідомлено про час і місце судового засідання.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, суд  прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог, враховуючи  наступне.

01.02.2006 року між  ВАТ "Укртелеком" особі Івано-Франківської філії, в особі її відокремленого безбалансового підрозділу центру електрозв"язку №2 м.Галич та Акціонерного товариства закритого типу "Галицький комбінат будіндустрії", було укладено договір № 39 про надання послуг електрозв'язку ,

Відповідно до п.1 Підприємство зв'язку  зобов'язалось надати послуги електрозв'язку, перераховані в додатку 1, і безплатні послуги, перераховані в додатку 2.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.6 договору передбачено, що послуги, які надаються Підприємством зв'язку, оплачуються за тарифами, затвердженими чинним законодавством.  Споживач сплачує послуги електрозв'язку за спільною погодженою авансовою системою оплати.

У разі  застосування авансової системи оплати споживач для одержання послуг електрозв'язку проводить щомісячно, до 20-го числа поточного місяця, попередню оплату їх вартості в розмірі не менше суми послуг, наданих у попередньому розрахунковому періоді, з подальшим перерахунком ( до 10-го числа місяця, що надає після розрахункового періоду), виходячи з фактично наданих послуг.

Позивач належним чином виконав прийняті зобов'язання згідно Договору - надав  послуги електрозв'язку відповідачу по стаціонарних телефонах №21115, 21397, 21568, а  в  період з квітня 2008 року до листопад 2008 року,  останній не оплатив надані послуги,  що підтверджується матеріалами справи, зокрема  рахунком за послуги зв'язку.

Згідно з частинами 1, 7 ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до частини 1 статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за  завданням  другої  сторони  (замовника)  надати послугу,  яка  споживається  в  процесі  вчинення  певної  дії або здійснення певної діяльності,  а замовник зобов'язується  оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Також згідно частини 1 статті 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 526  Цивільного кодексу України передбачені загальні умови виконання зобов'язання, а саме  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог–відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач прийняті на себе зобов'язання згідно укладеного договору належним чином не виконав, допустив борг на суму 587 грн. 13 коп. за послуги електрозв'язку, вартість  яких не оплатив. Виставлені позивачем рахунки за надані послуги відповідач не оплатив і в період з квітня 2008 року по листопад 2008 року виник борг в сумі 587 грн. 13 коп. Пред'явлена  17.09.08 позивачем відповідачу претензія №68/06-16 від 16.09.08 залишилась без реагування.

За таких обставин позовні вимоги в частині стягнення основного боргу в сумі  587 грн. 13 коп. підлягають задоволенню.

Статтею ст.216 ГК України передбачено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч.1 ст.230 ГК України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

В силу ст.546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема неустойкою (штрафом, пенею), якою, з огляду на положення ст.549 ЦК України, є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. При цьому, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пункт 6 ст.231 ГК України визначає, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою НБУ, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Згідно пункту 5.8 договору  в разі несплати за надані послуги електрозв'язку понад установлений термін ( з 21-го числа місяця, що настає після розрахункового періоду) споживач сплачує пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг в розмірі облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який нараховується пеня, за кожну добу затримки, згідно з чинним законодавством.

Сума пені, нарахована позивачем, що підлягає стягненню  становить  20 грн. 35 коп.

Відповідно до  ст.625 ЦК України боржник який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

В силу ч.2 ст.20 ГК України захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання здійснюється, зокрема, шляхом застосування до особи, яка порушила право, штрафних санкцій, а також іншими способами, передбаченими законом.

До інших способів відносяться, передбачені ст.625 ЦК України інфляційні втрати та річні, як плата по грошовому зобов'язанню, правова природа яких, є самостійним від договірної неустойки (пені) способом захисту прав і забезпечення виконання зобов'язань.

Позивачем відповідачу нараховано за період з квітня 2008р по листопад  2008р - 70 грн. 37 коп. інфляційних втрат та 11 грн. 77 коп. 3% річних, які підлягають стягненню.

З огляду на викладене, позов слід задоволити в повному обсязі,  стягнути  з відповідача 587 грн. 13 коп. боргу, 20 грн. 35 коп. пені,  70 грн. 37 коп. інфляційних втрат,  11грн. 77 коп. - 3 % річних.

Відповідно до ст.49 ГПК України судові витрати по сплаті  державного мита та  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу слід покласти на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 11, 526,625, 901, 903 Цивільного кодексу України ,  ст.ст.20,193,216,230,231 Господарського кодексу України 49,83, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

Стягнути з Акціонерного товариства закритого типу "Галицький комбінат буд- індустрії"  вул.Вітовського,32, м.Галич, Івано-Франківська область (ідентифікаційний  код 03577272)  на користь Відкритого акціонерного товариства "Укртелеком", б-р Шевченка,18, м.Київ, 010300, в особі Івано-Франківської філії, вул. Сахарова, 32, м.Івано-Франківськ, 70014, в особі її відокремленого безбалансового підрозділу центру електрозв"язку №2  вул.Майдан Різдва, 11, м.Галич, Галицький район, Івано-Франківська область,  (ідентифікаційний код 01184835)  587 грн. 13 коп. боргу, 20 грн. 35 коп. пені,  70 грн. 37 коп. інфляційних втрат,  11грн. 77 коп. - 3 % річних, 102 грн. витрат по сплаті державного мита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, про що видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

   

                                                      рішення підписане 17.04.09

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


  

Дата ухвалення рішення16.04.2009
Оприлюднено29.04.2009
Номер документу3442210
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/30

Ухвала від 14.02.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 29.07.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шевченко Н.М.

Ухвала від 20.02.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 12.02.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 22.06.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Ухвала від 25.05.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Ухвала від 26.09.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 08.09.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 25.08.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 25.08.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні