Рішення
від 22.04.2009 по справі 11/59-к
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/59-К

   

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "22" квітня 2009 р.                                                     Справа № 11/59-К

Господарський суд Житомирської області у складі:

Головуючого судді  

                         судді Маріщенко Л.О.

                         судді  

за участю представників сторін

від позивача Гевко П.Т., Івашкова Л.Б., Закусило І.В., Леонова Т.Ю., Омельченко Н.П., Стеценко Р.Н., Чаадаєва Л.А..

від відповідача Ткаченко В.М. - довіреність №14 від 17.07.2007 року.

Розглянувши справу за позовом 1)Вергун Надії Григорівни (м. Житомир)

2) Гевко Павліни Тадеушівни (м. Житомир)

     3) Івашкової Лариси Борисівни (м. Житомир)

     4) Закусило Інни Василівни (м. Житомир)

     5) Ковтун Надії Казимирівни (м. Житомир)

     6) Леонової Тетяни Юріївни (м. Житомир)

     7) Омельченко Наталії Петрівни (м. Житомир)

     8) Стеценко Рузалії Назарівни (м. Житомир)

     9) Чаадаєвої Людмили Антонівни (м. Житомир)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Красуня" (м. Житомир)

про визнання недійсними загальних зборів від 01.07.2008р., від 31.07.2008р., визнання недійсними рішень зборів учаснків від 01.07.2008р., від 31.07.2008р.

В  судовому засіданні 09.04.2009 р. оголошувалась перерва до 22.04.09 р. з викликом сторін.

Позивачами подано позов про визнання недійсними рішення зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Красуня".

В судовому засіданні позивачі позовні вимоги підтримали в повному обсязі з підстав заявлених в позовній заяві.

Відповідач позовні вимоги заперечив, надав письмовий відзив, відповідно до якого позовні вимоги вважає заявленими безпідставно.

Дослідивши в сукупності матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

01.07.2008р. відбулися загальні збори учасників ТОВ "Красуня", відповідно до яких віришили проводити загальні збори учасників товариства без врахування голосів бувших учасників - Дем'янчук, Журавської, Костриці при зведеному підрахунку голосів учасників товариства Волчевської, Лукасевич, а також повінстю не враховувати голоси, зареєстровані в державному реєстрі та установчих документах на Тушинську Н.В; вирішили вважати результат господарської діяльності виконавчого органу товариства задовільним; вирішили генеральним директором ТОВ "Красуня" вибрати Тушинську Н.В., заключити з Тушинською Н.В. контракт, як з генеральним директором ТОВ; вирішили задовольнити заяву кожного учасника, що виявив бажання вийти зі складу учасників з передачею своєї частки в статутному капіталі товариства учаснику товариства Вольській А.В.; вирішили затвердити зміни до установчого Договору, керівництву товариства організувати підписання учасниками товариства змін до Статуту, провести наступні позачергові збори учасників товариства 31.07.2008р. (протокол №1 від 01.07.2008р.)

31.07.2008р. відбулися позачергові збори учасників ТОВ "Красуня", відповідно до яких вирішили проводити загальні збори учасників товариства без врахування голосів бувших учасників Дем'ячук, Журавської, Костриці при зведеному підрахунку голосів учасників товариства Вольської Н.С. та Лукасевич А.Б., а також повністю не враховувати голоси на Тушинську Н.В.; вирішили виключити Кострицю Т.І. зі складу учасників товариства, а її частку в статутному капіталі товариства придбати товариству в порядку ст.53 Закону України "Про господарські товариства"; розгляд заяви Павлова В.О. про вступ до товариства, як правонаступника учасника товариства Павлової Л.Ф., а також повторний розгляд заяв Дем'янчук, Журавської про виключення зі складу учасників товариства та передачу іншим учасникам перенести на наступні загальні збори; вирішили виключити зі складу учасників товариства Кирилюк, Харитонюк, Гусєву за систематичне невиконання обов'язків учасника товариства, внести відповідні зміни в п.5.4 Статуту товариства, доручити керівнику товариства в робочому порядку організувати внесення змін в Статут товариства стосовно виключення Кирилюк Н.І., Харитонюк С.В. та Гусєвої Н.О. зі складу учасників товариства; вирішили вносити в Статут ТОВ "Красуня" тільки ті зміни стосовно учасників та їх часток в установчому капіталі товариства, які були затверджені загальними зборами учасників одностайно.

Позивачі просять скасувати дані рішення загальних зборів товариства, як таких, що суперечать нормам чинного законодавства, з наступних підстав.

Зазначають, що на момент проведення зборів діяла ухвала Королівського районного суду від 01.12.2006р., якою було накладено арешт на основні засоби ТОВ "Красуня" та заборонено керівництву та іншим учасникам цього ж товариства скликати та проводити загальні збори учасників товариства з розглядом питань на порядку денному щодо можливих внесень змін у статутні документи ТОВ "Красуня" та переуступки часток учасників в цьому товаристві.

Вказують, що дані збори пройшли без їх відома, а саме не відбулися в призначений час.

Крім того, на думку позивачів відповідачем порушено законодавчо встановлений порядок проведення позачергових загальних зборів учасників товариства.

Відповідач позовні вимоги заперечив, пояснює, що позивачі як учасники товариства завчасно та належним чином були повідомлені (більш ніж за 30 днів) про день, час, місце проведення і повістку денну зборів учасників, які відбулися 01.07.2008р. та 31.07.2008р., а також безпосередньо були присутніми на зборах учасників товариства, які відбулися 31.07.2008р.

Стосовно ухвали Корольовського районного суду м. Житомира від 01.12.2006р. вказує, що ухвалою від 29.10.2007р. цивільна справа була закрита, а відтак ухвала про вжиття заходів забезпечення позову втратила чинність.

Згідно ст.33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Оцінивши в сукупності матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд позовні вимоги задовольняє в повному обсязі з наступних підстав.

Позивачі є учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю "Красуня", що підтверджується засновницьким Договором про діяльність товариства від 12.07.1994р.

Відповідно до ч. 2 ст. 154 ЦК України статут є установчим документом товариства і містить відомості, зокрема, щодо прав акціонерів, складу і компетенції органів управління товариством та порядок ухвалення ними рішень.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 116 ЦК України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом, брати участь в управління товариством у порядку, визначеному в установчому документі.

В силу ч. 2 ст. 116 ЦК України та ч. 2 ст. 117 ЦК України учасники господарського товариства можуть мати і інші права і обов'язки, встановлені установчим документом товариства і законом.

Отже, чинне законодавство України передбачає можливість учасникам господарського товариства встановити в статуті взаємні права та обов'язки, у т. ч. щодо порядку прийняття ними рішень на загальних зборах.

З матеріалів справи вбачається, що 01.07.2008р. та 31.07.2008р. відбулися загальні збори учасників товариства.

З пояснень позивачів судом встановлено, що  керівництвом ТОВ "Красуня" було грубо порушено права позивачів на участь у загальних зборів товариства.

Суд приймає до уваги пояснення позивачів про те, що  з'явившись в призначений в повідомленні час на регистрацію учасників зборів, а саме: о 09:30  01.07.08 р., реєстрація своєчасно проведена не була  з вини адміністрації  ТОВ "Красуня", яка після  уходу позивачів, які не змогли її дочекатись, провела на свій розсуд загальні збори та прийняла  рішення на свою користь.

Виходячи зі змісту формулювання питань порядку денного зборів, позивачі не змогли чітко зрозуміт,яке конкретно  питання буде розглядатись на зборах та прийняти участь у їх розгляді.

Скориставшись тим, що позивачі не дочекавшись реєстрації  пішли, керівництво ТОВ "Красуня" в порушення вимог  ст. 53  Закону України "Про господарські товариства" та ст.ст.8,9  засновницького  договору ТОВ "Красуня"  щодо погодження з іншими  учасниками  товариства уступки  часток в товаристві, прийняли рішення про передачу частки в статутному фонді на користь Вольської О.В.

З пояснень позивачів вбачається, що на зборах учасників ТОВ "Красуня "  31.07.08 р. розглядалось лише  питання  стосовно внесення змін до Статуту  товариства в порушення п. б  ст.14 Засновницького договору  ТОВ "Красуня".

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про  порушення  прав позивачів - учасників  ТОВ "Красуня" оспорюваними рішеннями.

Крім того, на момент проведення зборів 01.07.08 р. та 31.07.08 р. діяла судова заборона на такі дії учасників.

Відповідно до  ст.61 Закону України «Про господарські товариства»  загальні збори    учасників    товариства    з   обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Позачергові загальні  збори  учасників  скликаються  головою товариства   при   наявності  обставин, зазначених  в  установчих документах,  у  разі  неплатоспроможності  товариства,  а також у будь-якому   іншому   випадку,   якщо  цього  потребують  інтереси товариства  в цілому,  зокрема,  якщо  виникає  загроза  значного скорочення статутного (складеного) капіталу. Учасники товариства, що володіють у сукупності  більш  як  20 відсотками голосів, мають право  вимагати  скликання  позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що  стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників. Про  проведення  загальних   зборів    товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного.  Повідомлення  повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто  з учасників товариства вправі вимагати розгляду  питання на   загальних  зборах  учасників  за  умови,  що  воно  було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за  7  днів  до скликання  загальних  зборів учасникам товариства повинна   бути   надана  можливість ознайомитися  з  документами, внесеними  до  порядку  денного  зборів. З питань, не включених до порядку  денного,  рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Відповідно до п. 2.11. рекомендацій  Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. N 04-5/14  "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" під час вирішення спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів недійсними суду слід з'ясовувати, чи відповідає оспорювань рішення вимогам чинного законодавства та/або компетенції органу, що прийняв це рішення, чи були загальні збори правомочними, чи було дотримано визначеного законом порядку скликання і проведення загальних зборів.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно ст.49 ГПК України, судові витрати, сплачені позивачем Закусило І.В.,покладаються на відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 22, 49, 82 - 85 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити

2. Визнати недійними  рішення зборівучасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Красуня" (10014, м.Житомир, Соборний майдан, 5/1, код 13566192) від 01.07.2008р. та 31.07.2008р.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Красуня" (10014, м. Житомир, Соборний майдан, 5/1, код 13566192)

на користь Закусило Інни Василівни,10030, м. Житомир,вул. Котовського, буд. 62,кв.23

- 85,00 грн. витрат зі сплати державного мита;

- 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення;

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                       Маріщенко Л.О.  

                                                                дата підписання 27.04.09 р.

Віддрукувати:

1 - в справу

2 - відповідачу

3-11 - позивачам

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення22.04.2009
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3590405
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/59-к

Постанова від 09.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 22.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Постанова від 05.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Ухвала від 15.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Ухвала від 30.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 05.05.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Майор Г.І.

Постанова від 03.09.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Майор Г.І.

Рішення від 24.02.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Рішення від 22.04.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні