Постанова
від 10.12.2013 по справі 5002-7/2805-2012
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2013 року Справа № 5002-7/2805-2012

Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Заплава Л.М.,

суддів Антонової І.В.,

Євдокімова І.В.,

за участю представників сторін:

позивача, Плоский Руслан Анатолійович, довіреність № 02-22/1094 від 15.07.13, Чорноморська селищна рада;

відповідача, Швецова Галина Іванівна (повноваження перевірені), виписка з ЄДР № АБ 895586 від 01.03.13, керівник, товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" ;

відповідача, Барановський Дмитро Михайлович, довіреність № б/н від 03.06.13, товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення";

третя особа, не з'явився, Свинар Альона Дмитрівна ;

відповідача, не з'явився, виконавчий комітет Чорноморської селищної ради;

третя особа, не з'явився, Швецов Віктор Ісакович;

третя особа, Барановський Дмитро Михайлович, посвідчення № 589121 від 30.12.05, Барановський Дмитро Михайлович;

третя особа, не з'явився, Русановська Ірина Петрівна;

третя особа, не з'явився, Герасько Ігор Миколайович;

третьої особи, не з'явився, товариство з обмеженою відповідальністю "Привіз на Південної";

третьої особи, не з'явився, товариство з обмеженою відповідальністю "Шейко";

позивача, Кривобоков Сергій Олександрович (повноваження перевірені), посвідчення № б/н від 19.11.10, голова, Чорноморська селищна рада;

розглянувши апеляційну скаргу Чорноморської селищної ради на рішення господарського суду Автономної Республіки Крим (суддя Дворний І.І.) від 06 серпня 2013 року у справі № 5002-7/2805-2012

за позовом Чорноморської селищної ради

до Виконавчого комітету Чорноморської селищної ради

Товариства з обмеженою відповідальністю "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення"

треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Шейко"

Товариство з обмеженою відповідальністю "Привіз на Південної"

Герасько Ігор Миколайович

Русановська Ірина Петрівна

Барановський Дмитро Михайлович

Свинар Альона Дмитрівна

Швецов Віктор Ісакович

про визнання рішення та акту недійсними,

ВСТАНОВИВ :

Чорноморська селищна рада звернулась до господарського суду Автономної Республіки Крим із позовом до виконавчого комітету Чорноморської селищної ради про скасування рішення виконавчого комітету Чорноморської селищної ради №23 від 31 січня 1996 року, визнання недійсним Державного акту на право постійного користування землею серії ІІ КМ №004671 від 18 березня 1996 року, а також просить припинити право користування земельною ділянкою, посвідчене цим державним актом.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 18 березня 1996 року Чорноморському районному підприємству матеріально-технічного постачання на підставі рішення виконавчого комітету Чорноморської селищної ради №23 від 31 січня 1996 року виданий державний акт серії ІІ КМ №004671 на право постійного користування землею. Однак, Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного постачання ліквідоване та у ЄДРПОУ не значиться, тому рішення виконавчого комітету Чорноморської селищної ради №23 від 31 січня 1996 року підлягає скасуванню та визнанню недійсним підлягає державний акт серії ІІ КМ №004671 від 18 березня 1996 року на право постійного користування земельною ділянкою. Також підлягає припиненню право постійного користування землею.

Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 06 серпня 2013 року у позові відмовлено.

Відмовляючи у позові, господарський суд виходив з того, що товариство з обмеженою відповідальністю „Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення"(код ОКПО 00905184) є правонаступником перетвореного ВАТ Чорноморський „Райгроснаб" (код ОКПО 00905184), якому був виданий оскаржуваний державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, на підставі оскаржує мого рішення виконавчого комітету Чорноморської селищної ради, тому відповідачу перейшли всі майнові права, а саме право на користування земельною ділянкою. Крім того позивачем не доведено порушення оскаржуваним рішенням його прав або охоронюваних законом інтересів.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, Чорноморська селищна рада звернулась до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просить рішення господарського суду скасувати, прийняти нове рішення, яким позов задовольнити.

Обґрунтовуючи підстави звернення до Севастопольського апеляційного господарського суду зі скаргою, скаржник посилається на те, що господарським судом при прийнятті рішення порушені норми матеріального права, також неповно з'ясовані обставини справи, які мають значення для справи.

Заявник апеляційної скарги стверджує, що діючі під час реформування державного підприємства Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення та створення відкритого акціонерного товариства, норми земельного кодексу України не передбачали підстав для набуття права користування земельними ділянками правоприємників колишніх землекористувачів і не встановлювали автоматичний перехід права постійного користування до правоприемника.

Крім того, згідно пункту 3 частини 1 статті 27 земельного кодексу України, в редакції що діяла на момент створення відкритого акціонерного товариства, у разі припинення діяльності підприємства, установи, організації, сільського (фермерського) господарства їх право користування земельною ділянкою чи її частиною припиняється.

06 листопада 2013 року апеляційну скаргу Чорноморської селищної ради прийнято до провадження у складі колегії суддів: Заплава Л.М.. , Антонової І.В., Фенько Т.П.

Розпорядженням в.о. секретаря судової палати Севастопольського апеляційного господарського суду від 19.11.13 здійснено заміну судді Фенько Т.П на суддю Євдокимова І.В.

У судове засідання призначене на 10 грудня 2013 року представники виконавчого комітету Чорноморської селищної ради, товариства з обмеженою відповідальністю "Привіз на Південної", товариства з обмеженою відповідальністю "Шейко" та Свинар Альона Дмитрівна, Швецов Віктор Ісакович, Русановська Ірина Петрівна, Герасько Ігор Миколайович не з'явились, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчить штемпель з відміткою про відправлення ухвал сторонам, також повідомлення про отримання ухвали.

Стаття 22 Господарського процесуального кодексу України зобов'язує сторони добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засідання представників сторін - це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Оскільки явка учасників процесу обов'язковою не визнавалась, а матеріали справи достатньо характеризують спірні правовідносини, судова колегія вважає, що підстави для відкладення розгляду апеляційної скарги відсутні.

З врахуванням вищевикладеного, судова колегія визнала за можливе розглянути апеляційну скаргу у відсутності нез'явившихся представників сторін за наявленими у справі матеріалами.

Повторно розглянувши матеріали справи в порядку статті 101 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія встановила наступне.

Рішенням виконавчого комітету Чорноморської селищної ради народних депутатів №23 від 31 січня 1996 року "Про відведення земельної ділянки" відведено у постійне користування Чорноморському районному підприємству матеріально-технічного забезпечення (код ЄДРПОУ 00905184) земельну ділянку загальною площею 1,9 га у тому числі по вул. Південна, 56 -1,2 га., по вул. Щорса -0,7 га..

Виконавчим комітетом Чорноморської селищної ради народних депутатів 31 січня 1996 року було прийнято рішення № 23 „Про відведення земельної ділянки" яким у постійне користування Чорноморському районному підприємству матеріально-технічного забезпечення (код ЄДРПОУ 00905184) відведена земельна ділянка загальною площею 1,9 га, розташована в смт. Чорноморське, а саме, 1,2 га розташовані по вул. Південна 56, по вул. Щорса розташовано 0,7 га.

На підставі цього рішення 18 березня 1996 року Чорноморською селищною радою народних депутатів Чорноморського району АР Крим Чорноморському районному підприємству матеріально-технічного забезпечення виданий державний акт на право постійного користування землею серії ІІ-КМ №004671 площею 1,9 га. для будівництва та експлуатації виробничої бази , який зареєстровано в книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №15.

Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення („Райагроснаб") пройшло державну реєстрацію у виконкомі Чорноморської районної ради народних депутатів, що підтверджується свідоцтвом про Державну реєстрацію організації від 23.02.1993 року № 99.

Відповідно до ст. 1.1 статуту Чорноморського районного підприємства матеріально-технічного забезпечення "Райагроснаб", затвердженому головою Фонду державного майна Криму 24 січня 1995 року та зареєстрованому виконавчим комітетом районної ради народних депутатів рішенням від 27 лютого 1995 року, Чорноморський райагроснаб є державним підприємством, знаходиться у власності Республіки Крим та входить до сфери управління Міністерства сільського господарства та продовольства Криму .

Зі змісту копії історичної довідки, яка є у матеріалах справи, вбачається, що замість ліквідованой Чорноморськой райсільгосптехніки був створений Чорноморський райагроснаб на підставі Постанови ЦК КПСС та СМ СРСР від 14.11.1985 № 1114 „Про подальше удосконалення управління агропромисловим комплексом".

Відповідно до наказу Кримського обласного агропромислового комітету матеріально-технічного забезпечення №52 від 05 листопада 1988 року Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного постачання перейменовано у Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення.

У свою чергу, державне підприємство Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення, згідно з наказом №18-к від 17 лютого 1997 року перейменовано у відкрите акціонерне товариство "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" (Чорноморський райагроснаб).

У відповідності з рішенням загальних зборів акціонерів протокол від 30.09.1997 № 12 та наказу № 2-к від 05.01.1998, відкрите акціонерне товариство "Чорноморський райагроснаб" перетворено у товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення".

Тобто, з 17.02.1997 Чорноморським районним підприємством матеріально-технічного забезпечення втрачено статус державного підприємства.

Рішенням виконавчого комітету Чорноморської селищної ради № 164 від 23 травня 2003 року "Про визнання права власності на будівлі за ТОВ "Чорноморський райагроснаб" за ТОВ "Чорноморський райагроснаб" визнано право власності на наступні споруди, які були побудовані 1961-1980 роки на земельній ділянці площею 1,9 га по вул. Южна, 56: літера "А" - склад площею 963,3 кв. м., літера "Б" - склад площею 849,5 кв. м., літера "В" - склад загальною площею 899,5 кв. м., літера "Г" - гараж площею 59,5 кв. м., літера "Д" - склад площею 36,7 кв. м., літера "Е" - сторожка загальною площею 8,25 кв. м., літера "Ж" - магазин загальною площею 164,9 кв. м., літера "З" - баня загальною площею 23,7 кв. м.; будівлі по вул. Щорса, 19 "А": літера "А" - операторська площею 7,2 кв. м., літера "Б" - склад площею 58,9 кв. м., літера "В" - склад площею 28,4 кв. м., літера "Г" - склад площею 24,4 кв. м., літера "Д" - склад площею 16,3 кв. м.

Відповідно до інформаційної довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно № 28033586 від 17.11.2010 об'єкти нерухомості, розташовані по вул. Южна, 56, в смт. Чорноморське, знаходяться у приватній сумісній дольовій власності: Герасько І.М. - 12/100 долі майна, Русановський І.П. - 1/100 долі майна, Швецова В.І. - 4/100 долі майна, Барановський Д.М. - 4/100 долі майна, Свинарь А.Д - 12/100 долі майна, ТОВ "Чорноморський райагроснаб" - 67/100 долі майна., тобто на земельної ділянки, що була надана у постійне користування державному підприємству Чорноморське підприємство матеріально-технічного постачання знаходиться нерухоме майно, яке належить на праві власності фізичним особам та ТОВ „Чорноморський райагроснаб".

Позивач, вважає, що Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного постачання ліквідовано, тому рішення виконавчого комітету Чорноморської селищної ради №23 від 31 січня 1996 року, відносно надання в користування земельної ділянки підприємству, не відповідає вимогам діючого законодавства, у зв'язку з чим звернувся до господарського суду з позовом про скасування рішення виконавчого комітету про надання в користування земельної ділянки, припинення права користування земельною ділянкою та визнання недійсним державного акту на право постійного користування земельною ділянкою.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права та відповідність висновків суду обставинам справи, судова колегія вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Предметом спору у даній справі є встановлення наявності чи відсутності підстав для скасування рішення виконавчого комітету Чорноморської селищної ради від 31 січня 1996 року за №23 "Про відведення земельної ділянки", припинення права користування земельною ділянкою, визнання недійсним державного акту серії ІІ-КМ №004671 від 18 березня 1996 року, на право постійного користування землею.

Відповідно до частини першої статті 3 Земельного кодексу України земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Частиною 2 статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до частини 10 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Статтею 21 Цивільного кодексу України визначено, що суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Частиною 1 статті 22 Земельного кодексу України (в редакції 1990 року) зазначено, що право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує це право.

Право власності або право постійного користування землею, відповідно до частини 1 статті 23 Земельного кодексу України (яка була чинна на момент складання та видачі Державного акту на постійне користування землею), посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними радами народних депутатів.

Судова колегія вважає, що на час прийняття спірного рішення про відведення у користування земельної ділянки, виконавчий комітет Чорноморської селищної ради народних депутатів діяв у межах своїх повноважень, відповідно до вимог діючого законодавства.

З позовної заяви вбачається, що рішення виконкому про надання земельної ділянки у користування не стало відповідати діючому законодавству після відсутністі державного підприємства Чорноморського районного підприємства матеріально-технічного забезпечення в єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

Скасовуючи рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 30 жовтня 2012 року та постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 18 грудня 2012 року по даній справі Вищій господарський суд України у своїй постанові від 05 березня 2013 року вказав, що судами при попередньому розгляді справи не встановлені фактичні обставини щодо наявності/відсутності прав позивача на спірну земельну ділянку, порушення оскаржуваним рішенням прав позивача на землю, не вирішено питання чи є товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" правонаступником державного підприємства "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення".

Відповідно до статті 111-12 Господарського процесуального кодексу України вказівки, що містяться у постанові касаційної інстанції, є обов'язковими для суду першої інстанції під час нового розгляду справи.

Згідно приписів статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ним органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 10 грудня 2012 року товариство з обмеженою відповідальністю „Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" (код 00905184) 18 листопада 1997 року зареєстровано як юридична особа по вул. Південна, 56, смт. Чорноморське, АР Крим.

У листі директора Чорноморського районного підприємства матеріально-технічного забезпечення „Райагроснаб" від 06 грудня 1995 року на підставі якого прийнято оскаржуємо рішення, скріпленого печаткою підприємства зазначений код підприємства 00905184.

30 вересня 1997 року затверджений статут товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" (код ОКПО 00905184), відповідно до якого, останнє створено на підставі рішення загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства "Чорноморський Райагроснаб" шляхом перетворення відкритого акціонерного товариства Чорноморський (Райагроснаб) (код ОКПО 00905184) у товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморський (Райагроснаб) (код ОКПО 00905184) з метою подальшої господарської діяльності.

При цьому, місцезнаходженням товариства також є адреса: АР Крим, смт. Чорноморське, вул. Південна, 56.

Згідно свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, виданого 18 листопада 1997 року, зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморський райагроснаб" "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" (код ОКПО 00905184) з місцезнаходженням: вул. Південна, 56, смт. Чорноморське, АР Крим.

В якості підстави припинення права користування земельною ділянкою згідно п. "в" частині 1 статті 141 Земельного Кодексу України (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин) зазначено припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій. З цієї підстави можливо припинити право користування установою земельною ділянкою лише в тому випадку, коли її припинення не допускає правонаступництво.

Частиною 5 статті 59 Господарського кодексу України зазначено, що у разі перетворення одного суб'єкта господарювання в інший до новоутвореного суб'єкта господарювання переходять усі майнові права і обов'язки попереднього суб'єкта господарювання.

Згідно положень статті 108 Цивільного кодексу України перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Відповідно до пункту 6 Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 року №118, ідентифікаційний код зберігається за суб'єктом, якому він присвоєний, протягом усього періоду його існування і є єдиним. У разі перетворення юридичної особи, крім центральних органів виконавчої влади, за правонаступником зберігається її ідентифікаційний код.

З матеріалів справи вбачається, що реєстрація товариства з обмеженою відповідальністю "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" в державному реєстрі відбулась із збереженням коду ЄДРПОУ (00905184) та адреси Чорноморського районного підприємства матеріально-технічного забезпечення.

Відповідно до статуту від 1997 року товариство з обмеженою відповідальністю „Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" є правонаступником Чорноморського районного підприємства матеріально-технічного забезпечення", у якого змінилась лише організаційно-правова форма підприємства, отже всі майнові права, зокрема і право на користування спірною земельною ділянкою перейшли до його правонаступника - товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення".

Крім того, згідно довідки начальника відділу Держкомзему у Чорноморському районі за №2111 від 20 вересня 2011 року на території смт. Чорноморське за даними "Звіту про наявність земель та їх розподіл по власникам землі, землекористувачам, угіддям та видами економічної діяльності" (форма 6-зем), станом на 01 липня 2011 року за товариством з обмеженою відповідальністю "Райагроснаб" (код 00905184) числяться земельні ділянки площею 1,9 га. (по вул. Щорса 19а - 0,82 га. та по вул. Південна 56 - 1,08 га.).

Витяги з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок (по вул. Щорса, 19а за №1743 та по вул. Південна, 56 за №1744), у свою чергу, також свідчать про те, що користувачем земельних ділянок є товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення".

Також, листом від 15 вересня 2011 року за №1491/10/15-9 Державна податкова інспекція в Чорноморському районі Автономної республіки Крим підтвердила сплату відповідачем земельного податку.

Отже, при дослідженні документів, що підтверджують правоприємство товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" судом встановлено, що всі майнові права цієї установи, до яких відноситься і право користування спірною земельною ділянкою перейшли спочатку до державного підприємства „Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного постачання, потім до відкритого акціонерного товариства „Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення", а після чого до товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення".

У свою чергу, товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" (код ОКПО 00905184), місцезнаходженням якого є адреса: АР Крим, смт. Чорноморське, вул. Південна, 56, на сьогоднішній день існує і включено в єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, про що свідчать відповідні виписки.

Відповідно до пункту 6 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але за цим Кодексом не можуть мати їх на такому праві, повинні до 01 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них.

Разом з тим, рішенням Конституційного суду України від 22 вересня 2005 року по справі №1-17/2005 визнані неконституційними пункт 6 Розділу X Перехідних положень Земельного кодексу України та пункт 6 Постанови Верховної Ради України "Про земельну реформу" від 18 грудня 1990 року № '543-'ХП11'' з' в частині щодо втрати громадянами, підприємствами установами та організаціями після закінчення строку оформлення права власності або права користування землею замість наданого їм права користування земельною ділянкою.

Докази того, що наказ Фонду держмайна Автономної Республіки Крим №458 від 16 квітня 1996 року, №806 від 04 жовтня 2002 року про утворення відкритого акціонерного товариства "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного постачання", Статут останнього, щодо його прав на майно державного підприємства, порядок проведеної приватизації, рішення зборів учасників відкритого акціонерного товариства, протокол зборів від 30 вересня 1997 року за №12 про утворення товариства з обмеженою відповідальністю в частині правонаступництва були оскаржені, суду на час розгляду справи сторонами представлено не було.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона має довести суду ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень способом, який встановлений законом для доведення такого роду фактів.

Позивачем не надані належні докази, що він має будь-які права на спірну земельну ділянку, що його права та інтереси, в наслідок прийняття оскаржуваного рішення. є порушеними та зачіпаються, не наведено жодної належної обставини, за якої оскаржуване рішення та акт на право постійного користування землею серії ІІ КМ №004671 від 18 березня 1996 року мають бути визнані недійсними.

Враховуючи приписи статей 1 Господарського процесуального кодексу України (право на звернення до господарського суду) та 21 Цивільного кодексу України, позивачем не доведено порушення спірним рішенням саме його прав або охоронюваних законом інтересів, у зв'язку з чим, позовні вимоги Чорноморської селищної ради про скасування рішення виконавчого комітету Чорноморської селищної ради №23 від 31 січня 1996 року, припинення права користування земельною ділянкою та визнання недійсним Державного акту на право постійного користування землею серії ІІ КМ №004671 від 18 березня 1996 року, який виданий Чорноморською селищною радою, задоволенню не підлягають.

Також в позовній заяві позивач не зазначив яким чином виконавчий комітет Чорноморської селищної ради має виконати рішення про припинення права користування земельною ділянкою, тобто спосіб захисту.

Враховуючи, що доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду, тому не можуть бути підставою для скасування рішення господарського суду.

Керуючись статтями 101, 102, 103 (пункт 1), 105 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Апеляційну скаргу Чорноморської селищної ради на рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 06 серпня 2013 року у справі №5002-7/2805-2012 залишити без задоволення.

2.Рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 06 серпня 2013 року у справі № 5002-7/2805-2012 залишити без змін.

Головуючий суддя Л.М. Заплава

Судді І.В. Антонова

І.В. Євдокімов

Розсилка:

1. Чорноморська селищна рада (вул. Кірова, 19, смт. Чорноморське, 96400)

2. Виконавчий комітет Чорноморської селищної ради (вул. Кірова, 19, смт. Чорноморське, 96400)

3. Товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморське районне підприємство матеріально-технічного забезпечення" (вул. Південна, 56, смт. Чорноморське, 96400)

4. Товариство з обмеженою відповідальністю "Шейко" (вул.Дімітрова, 1а кв.18, смт. Чорноморське, 96400)

5. Товариство з обмеженою відповідальністю "Привіз на Південної" (вул. Південна, 56, смт. Чорноморське, 96400)

6. Герасько Ігор Миколайович (вул. Дімітрова, 13, кв.7, смт. Чорноморське, 96400)

7. Русановська Ірина Петрівна (вул. Первомайська, 11, смт. Чорноморське, 96400)

8. Барановський Дмитро Михайлович (вул. Тиндінська, 15, смт. Чорноморське, 96400)

9. Свинар Альона Дмитрівна (вул. Лугова, 24, смт. Чорноморське, 96400)

10. Швецов Віктор Ісакович (вул. Дімітрова, 1а, кв.18, смт. Чорноморське, 96400)

СудСевастопольський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.12.2013
Оприлюднено17.12.2013
Номер документу36027572
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5002-7/2805-2012

Ухвала від 17.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В. Л.

Постанова від 10.12.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Заплава Лідія Миколаївна

Ухвала від 19.11.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Заплава Лідія Миколаївна

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Заплава Лідія Миколаївна

Ухвала від 06.11.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Заплава Лідія Миколаївна

Ухвала від 07.11.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Заплава Лідія Миколаївна

Ухвала від 06.11.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Заплава Лідія Миколаївна

Ухвала від 15.10.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Фенько Тетяна Павлівна

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Градова Ольга Григорівна

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Сотула Вікторія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні