Ухвала
від 30.04.2009 по справі 16/56-09
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

16/56-09

   

Україна

Харківський апеляційний господарський суд

УХВАЛА

про відмову у прийнятті  апеляційної скарги   

"30" квітня 2009 р.                               Справа № 16/56-09

Колегія суддів у складі:

головуючий суддя Погребняк В. Я., суддя Афанасьєв В.В. ,суддя Шевель О. В.

розглянувши  апеляційну скаргу відповідача вх. №1140Х/3 на ухвалу  господарського суду Харківської області від 27.03.09 по справі № 16/56-09

за позовом  Проектно - будівельного концерну "Прогрес", м. Харків

до ТОВ "Будівельна компанія "Дельта-груп", м. Харків

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Марченко В.М.

про  визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

встановила:

Ухвалою від 27.03.09 господарського суду Харківської області (суддя Здоровко Л.М.) прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 23.04.09.

21.04.09 відповідач подав апеляційну скаргу на вказану ухвалу, в якій, посилаючись на те, що відповідачем у справі має бути приватний нотаріус Марченко В.М. і що дана справа не підвідомча господарським судам, просить ухвалу від 27.03.09 скасувати і винести постанову, якою провадження у справі припинити.

Перевіривши матеріали справи та апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що у прийнятті даної скарги має бути відмовлено зважаючи на таке.

Частина 1 статті 4 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що господарський суд вирішує господарські спори, зокрема, на підставі Конституції України, цього Кодексу, інших законодавчих актів України.

Статтею 129 Конституції України встановлені основні засади судочинства, до яких  віднесено, зокрема, законність та забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Зазначена конституційна норма конкретизована законодавцем в статті 12 Закону України "Про судоустрій України", згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, передбачених процесуальним законом, мають право на апеляційне оскарження судового рішення.

Таким чином, реалізація конституційного права на апеляційне оскарження судового рішення названим законом ставиться у залежність від положень процесуального закону.

Статтею 106 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що ухвали місцевого господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом.

Як вбачається зі змісту статті 64 Господарського процесуального кодексу України, вказаною нормою не передбачена можливість оскарження ухвал господарського суду про порушення провадження у справі.

Отже твердження заявника апеляційної скарги про те, що ухвала місцевого господарського суду від 27.03.09 у даній справі підлягає скасуванню як така, що прийнята з невірним застосуванням норм процесуального права, є юридично неспроможним та зроблене при довільному трактуванні норм чинного законодавства.

Колегія суддів відзначає також, що, як вбачається з матеріалів справи, відповідач не звертався до суду першої інстанції з відповідним клопотанням про припинення провадження у справі з підстав непідвідомчості даної справи господарським судам. Натомість у судовому засіданні 23.04.09 ТОВ "Будівельна компанія "Дельта-груп" подало письмове клопотання  (а.с.37) про перенесення розгляду справи з метою позасудового врегулювання спірних відносин між позивачем та відповідачем.

За таких обставин, на думку колегії суддів, подання відповідачем апеляційної скарги на судовий акт, що не підлягає оскарженню, свідчить про недотримання заявником скарги приписів частини 3 статті 22 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Таким чином, колегія суддів дійшла висновку, що  відповідних правових підстав для прийняття до провадження апеляційної скарги  не існує, у зв'язку з чим в її прийнятті має бути відмовлено.

Керуючись статтями 64, 86, 106 Господарського процесуального кодексу України, -

ухвалила:

1. Відмовити у прийнятті  апеляційної скарги.

2. Повернути заявнику: матеріали скарги у двох примірниках з додатками  та конвертом - всього  на 32 аркушах.

         Головуючий суддя                                                           Погребняк В. Я.  

                                 Суддя                                                          Афанасьєв В.В.  

                                 Суддя                                                          Шевель О. В.  

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення30.04.2009
Оприлюднено20.05.2009
Номер документу3602819
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/56-09

Постанова від 24.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Ухвала від 01.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Постанова від 18.08.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Петров М.С.

Ухвала від 19.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Ухвала від 14.07.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Ухвала від 30.04.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шевель О.В.

Судовий наказ від 21.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

Рішення від 02.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

Рішення від 02.04.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 11.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні