Рішення
від 20.05.2008 по справі 8/410
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/410

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

20 травня 2008 р.   Справа № 8/410   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

Судді Шіляк Марини Анатоліївни

при секретарі Феденько Н.М.

розглянувши матеріали прави  

за позовом: ТОВ "Прикарпатська туритична компанія", площа Ринок, 14, м. Івано-Франківськ, 76000

до відповідача: Івано-Франківська міська рада,  вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76000

про поновлення дії договору оренди землі від 31.10.05 №479-Д, що посвідчує право користування земельною ділянкою на розі вулиць Галицької- Добролюбова, загальною площею 0,4595 га для будівництва та експлуатації групи житлових будинків з вбудованими торгово-офісними приміщеннями, закладами громадського харчування, побутового обслуговування населення і гаражами, на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені у вищезазначеному договорі  

За участі представників:

Від позивача: Довгалюк Богдан Вікторович, (довіреність №05-09/06 від 05.09.06) представник;

Від відповідача: Буджак Віктор Миколайович, (довіреність №1059/05-17/07в від 18.07.06) головний спеціаліст юридичного відділу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради;

ВСТАНОВИВ: до господарського суду подано позов про поновлення дії договору оренди землі від 31.10.05 №479-Д, що посвідчує право користування земельною ділянкою на розі вулиць Галицької- Добролюбова, загальною площею 0,4595 га для будівництва та експлуатації групи житлових будинків з вбудованими торгово-офісними приміщеннями, закладами громадського харчування, побутового обслуговування населення і гаражами, на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені у вищезазначеному договорі.

Ухвалою від 13.12.07 порушено провадження у справі. Ухвалою від 17.01.08 розгляд справи відкладався. Господарський суд ухвалою від 06.02.08 зупинив провадження у справі до вирішення Апеляційним судом Івано-Франківської області пов'язаної справи за позовом Вань Л.І. до Івано-Франківської міської ради, виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Управління архітектури і містобудування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Івано-Франківського управління земельних ресурсів, ТзОВ «Івано-Франківськміскбуд», ТзОВ «Прикарпатська туристична компанія»про встановлення факту користування земельною ділянкою, визнання незаконним та скасування рішень, визнання недійсним договору оренди землі №479-Д від 31.10.05. Ухвалою від 18.04.08 провадження у справі поновлено. В судовому засіданні 13.05.08 оголошено перерву до 20.05.08.

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно договору оренди землі №479-Д від 31.10.05, термін дії якого закінчився 07.11.07, позивач (як орендар) має переважне право продовження дії договору на той же новий строк, але, не зважаючи на умови договору та приписи законодавства, відповідачем не прийнята пропозиція позивача на поновлення строку дії вказаного договору.

Позивач стверджує, що продовжує користуватися земельною ділянкою та належним чином виконує грошові зобов'язання з приводу оплати орендної плати, що підтверджується довідкою виданою державною податковою інспекцією в м. Івано-Франківську № 48863/10/19-112 від 25.12.2007р., а також в цілому всі його умови. За доводами позивача, ним також було подане клопотання до Івано-Франківської міської ради про продовження дії договору оренди землі, проте відповіді про результати розгляду заявленого клопотання не отримано.

Позивач вважає, що на підставі п. 6 договору та чинного законодавства має переважне право на продовження дії договору оренди землі та, відповідно, просить суд задоволити позов, яким поновити дію вказаного договору.

Заявою від 05.02.08 позивач змінив позовні вимоги та просить суд зобов'язати Івано-Франківську міську раду поновити договір оренди землі від 31.10.05 №479-Д. Проте заявою від 20.05.08 позивач повідомив про відкликання заяви про зміну позовних вимог та просить залишити попередні позовні вимоги без змін.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Відповідач проти позову заперечує, вважає його безпідставним та таким, що не підлягає до задоволення.

Відповідач наполягає на тому, що після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, такий договір не вважається поновленим, а підлягає поновленню, тобто проводиться процедура, що передбачена чинним законодавством. За твердженням відповідача передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, здійснюється на підставі рішення органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

На засіданні сесії Івано-Франківської міської ради не вносилось на розгляд питання щодо поновлення договору оренди земельної ділянки з ТзОВ «Прикарпатська туристична компанія». Івано-Франківська міська рада, відповідно, з даного приводу і не могла приймати відповідного рішення. Таким чином, відповідач просить відмовити в задоволенні позову.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечення проти позову підтримав.

В ході судових засідань судом також встановлено, що відповідно до п. 4.2 рішення  Івано-Франківської міської ради від 28.09.05 та договору оренди землі №479-Д від 31.10.05 Івано-Франківська міська рада надала в строкове платне користування ТзОВ "Прикарпатська туристична компанія" земельну ділянку на розі вулиць Галицької-Добролюбова, загальною площею 0,4595 га для будівництва та експлуатаціїгрпупи житлових будинків з вбудованими торгово-офісними приміщеннями, закладами громадського харчування, побутового обслуговування населення і гаражами. Термін дії даного договору закінчився 07.11.07.

Згідно довідки №08-12/07/Ю від 08.12.07 на об'єкті капітального будівництва, що споруджується на земельній ділянці, яка розташована на розі вул. Галицької-Добролюбова в м. Івано-Франківську загальною площею 0,4595 га, надану для будівництва та експлуатації групи житлових будинків з вбудованими торгово-офісними приміщеннями, приватним підприємством «Арс-Дім», як підрядником, станом на 08.12.07 здійснювалися будівельно-монтажні роботи.

Судом також досліджені наступні документальні докази:  договір простого товариства №1639 від 23.05.06, заява №137/07-25 від 01.10.07, довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів №48864/10/19-112 від 25.09.07, №48863/10/19-112 від 25.09.07, довідка №2318 з ЄДРПОУ від 07.12.04, експлікація земельних угідь земельної ділянки на розі вул.. Галицької-Добролюбова, апеляційна скарга Вань Л.І. від 14.01.08, рішення Івано-Франківського міського суду від 17.12.07, ухвала апеляційного суду Івано-Франківської області від 06.03.08.

В матеріалах справи відсутні докази прийняття Івано-Франківською міською радою рішення про продовження строку договору оренди укладеного з позивачем.

Дослідивши наявні в матеріалах справи документальні докази, заслухавши доводи та пояснення сторін суд прийшов до висновку, про відсутність підстав для задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Відповідно до ст. 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених законодавством.

У відповідності до ч. 1 ст. 33 Закону України «Про оренду землі»після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. Проте цією нормою не передбачено порядок автоматичного поновлення договору оренди земельної ділянки, а лише визначено, що в цьому разі договір підлягає поновленню.

Частиною 1 ст. 124 Земельного кодексу України встановлено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Разом з тим, відповідно до п. 34 ст. 26, ч.2 ст. 77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" питання регулювання земельних відносин (у тому числі надання земельної ділянки в оренду та поновлення договору оренди земельної ділянки) вирішується на пленарному засіданні ради - сесії, а спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті прийняття рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

Таким чином, законодавством передбачено, що способом волевиявлення ради, яка здійснює право власності від імені відповідної територіальної громади, щодо регулювання земельних відносин є прийняття рішення на сесії.

Як вбачається з матеріалів справи Івано-Франківською міською радою не приймалося відповідне рішення про поновлення договору оренди земельної ділянки розташованої на розі вулиць Галицької-Добролюбова в місті Івано-Франківську, загальною площею 0,4595 га.

Зважаючи на те, що необхідною умовою укладення та поновлення договору оренди земельної ділянки, яка перебуває у державній або комунальній власності, є наявність відповідного рішення органу місцевого самоврядування, зобов'язання цього органу укласти або поновити договір оренди земельної ділянки за відсутності такого рішення є порушенням його виключного передбаченого Конституцією України права на здійснення права власності від імені українського народу та управління землями.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 13, 124 Конституції України, ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України, ч.1 ст. 33 Закону України «Про оренду землі», п. 34 ст. 26, ч.2 ст. 77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

в позові відмовити.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

 

Суддя                                                            Шіляк Марина Анатоліївна

                                                            рішення підписане 26.05.08

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Треф'янчин Андрій Михайлович  

Дата ухвалення рішення20.05.2008
Оприлюднено28.05.2009
Номер документу3676553
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/410

Рішення від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 31.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 18.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 20.05.2008

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М.А.

Постанова від 16.12.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

Постанова від 10.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Ухвала від 10.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Постанова від 12.12.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кагітіна Л.П.

Ухвала від 20.11.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні