Ухвала
від 22.05.2014 по справі 906/1898/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

Від "22" травня 2014 р. Справа № 906/1898/13

Господарський суд Житомирської області у складі:

Судді: Лозинської І.В.

За позовом: Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (м. Житомир)

До Великокоровинецької селищної ради Чуднівського району Житомирської області (смт. Великі Коровинці Чуднівського району Житомирської області))

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Житомирське обласне управління водних ресурсів (м. Житомир)

про зобов'язання виконати рішення

В засіданні суду присутні:

- від позивача: Семенюк В.С. - головний спеціаліст - юрисконсульт другого відділу досліджень і розслідувань, дов. №1.20/6-3119 від 16.09.2013 р.; Ковальчук Л.М. - начальник другого відділу досліджень і розслідувань, дов. №1.20/2-1276 від 21.05.2014 р.

- від відповідача: Пащенко Л.М. - Великокоровинецький селищний голова

- від третьої особи: Зубовський Д.О. - представник за дов. № 06-535 від 14.04.2014р.

Житомирське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України звернулось з позовом до господарського суду Житомирської області про зобов"язання виконати рішення від 27.08.2013 р. №1.16/-67 у справі №4.7.7-66/2013 Адміністративної колегії Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Великокоровинецькою селищною радою Чуднівського району шляхом внесення змін до рішення Великокоровинецької селищної ради від 14.02.2012 р. №287 в частині встановлення обгрунтованих норм витрат води на одну людину.

Ухвалою від 27.03.2014 р. господарський суд прийняв позовну заяву до розгляду, порушив провадження у справі, залучив для участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Житомирське обласне управління водних ресурсів (м. Житомир), зобов"язав учасників провадження у справі надати необхідні документи.

Ухвалою від 17.04.2014 р. господарський суд розгляд справи відклав зобов'язав позивача надати розрахунок обгрунтованих норм витрат на одну людину на території Великокоровинецької селищної ради; провести додаткове дослідження матеріалів перевірки, які стали підставою для винесення рішення адміністративної колегії позивача від 27.08.2013 р. №1.16/-67р; зобов'язав третю особу надати письмовий відзив на позовну заяву та належний розрахунок норми витрат води на одну людину в місяць на території Великокоровинецької селищної ради відповідно до вимог діючого законодавства.

В засіданні суду представники позивача позовні вимоги підтримали в повному об'ємі, надали для огляду в засіданні суду матеріали справи №4.7.7-66/2913 про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та для долучення до матеріалів справи копії деяких документів із цієї справи (а. с. 76 - 89).

Представник Житомирського обласного управління водних ресурсів проти позову заперечив, подав в засіданні суду пояснення з розрахунком норми витрат води на одну людину в місяць на території Великокоровинецької селищної ради у розмірі 4,5 м. куб/міс., копію листа Великокоровинецького селищного комунального підприємства "Каскад" від 30.09.2011 р., вих. №92, в якому зазначено, що житлові будинки, в які здійснюється водопостачання і водовідведення, обладнані водопроводом, каналізацією та ваннами з водонагрівачами, працюючими на твердому паливі, а також копію витягу з будівельних норм і правил "Внутрішній водопровід і каналізація приміщень БНіП 2.04.01-85" (а. с. 90 - 95).

Заслухавши повноважних представників позивача та третьої особи, розглянувши матеріали справи та надані документи, слід зазначити таке.

Порядком розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 р. № 1107 (далі - Порядок) передбачено, зокрема, вимоги до розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання.

Так, п. 2 Порядку визначено, що норматив (норма) питного водопостачання - розрахункова кількість питної води, яка необхідна для забезпечення питних,

фізіологічних, санітарно-гігієнічних та побутових потреб однієї людини протягом доби у конкретному населеному пункті, на окремому об'єкті або транспортному засобі. Нормативи питного водопостачання використовуються для визначення обсягів постачання питної води у разі відсутності або тимчасової несправності засобів обліку споживання питної води. Пунктом 3 Порядку встановлено, що перегляд нормативів питного водопостачання здійснюється один раз на три роки, а у разі необхідності допускається їх достроковий перегляд. Згідно з п. 4 Порядку, нормативи питного водопостачання у конкретному населеному пункті розробляються згідно з Методикою визначення нормативів питного водопостачання населення, затверджуються органами місцевого самоврядування після погодження з місцевими органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я, охорони навколишнього природного середовища та водного господарства. Згідно з п. 5. Порядку, під час розроблення нормативів питного водопостачання у конкретному населеному пункті враховуються: район та умови проживання (ступінь благоустрою житла за класифікацією Державних будівельних норм "Внутрішній водопровід і каналізація будинків".

Методика визначення нормативів питного водопостачання населення затверджена Наказом Державного комітету України з питань житлово - комунального господарства від 27.09.2005 р. №148 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 17.10.2005 р. за N 1210/11490.

Пунктом 5 Методики передбачено, серед іншого. проведення вибіркових приладних вимірювань фактичного водоспоживання населенням, а підпунктом 5.2 визначено, що вимірюваннями повинні бути охоплені що найменш 13 будинків кожного виду благоустрою (різновиду норм водоспоживання, які визначені обстеженням житлового фонду населеного пункту).

До матеріалів справи надано поточні індивідуальні технологічні нормативи використання питної води на території смт. Великі Коровинці, розробленв Великокоровинецким селищним комунальним підприємством "Каскад", які узгоджені з Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища, в Житомирській області, Житомирським обласним управлінням водних ресурсів та Національним агентством України з питань забезпечення використання енергетичних ресурсів (а. с. 65 - 69), з яких вбачається, зокрема, що норми витрат води згідно з БніП 2.04.01-85 "Внутрішній водопровід і каналізація будинків" встановлені в таких розмірах на одну людину за місяць :

- жилі будинки з водопроводом та каналізацією без ванн - 2,9 м. куб.;

- таке ж, газопостачанням - 3,6 м.куб.;

- таке ж, з водопроводом, каналізацією та ваннами, з водонагрівачами, що працюють на твердому паливі - 4,5 м.куб.

Як вбачається з матеріалів адміністративної колегії у справі №4.7.7-66/2913 про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, підставою для порушення провадження у даній справі стала скарга жительки смт. Великі Коровинці Чуднівського району ОСОБА_7 щодо завищених, на її думку норм користування води в розмірі 4,5 м. куб, так як у її квартирі немає унітазу і зливного баку (а. с. 77); разом з тим, в матеріалах справи є копія акту від 24.10.2013 р., складеного фахівцями Великокоровинецким селищним комунальним підприємством "Каскад", в якому зазначено, що гр. ОСОБА_7 не надала дозволу на огляд її домоволодіння (а. с. 25).

За таких обставин, господарський суд визнав за необхідне на підставі ст. 27 ГПК України залучити для участі у справі в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Великокоровинецке селищне комунальне підприємство "Каскад" (13240, Житомирська область, Чуднівський район, смт. Великі Коровинці, проспект Вакуленчука, 4, код ЄДРПОУ 37155827), якого зобов'язати надати письмове пояснення щодо обгрунтування

встановлених норм витрат води в житлових будинках на території смт. Великі Коровинці, враховуючи, що ч.1 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Крім того, слід зазначити, що в матеріалах справи є дві копії рішення Великокоровинецької селищної ради Чуднівського району від 14.02.2012 р. №287 щодо затвердження тарифів на водопостачання та відведення з різними тарифами на водопостачання та водовідведення без лічильника (при нормі споживання 4,5 м. куб. на одну людину, відповідно, 22,50 грн. (а. с. 64) та 32,18 грн. (а. с. 67).

Тому слід зобов'язати Великокоровинецьку селищну раду надати для огляду в засіданні суду оригінальний текст рішення Великокоровинецької селищної ради Чуднівського району від 14.02.2012 р. №287 з матеріалами протоколу проведення 18 сесії селищної ради шостого скликання, а також належним чином засвідчену копію вказаного рішення до матеріалів справи. .

У зв'язку з тим, що термін вирішення спору, передбачений ст. 69 ГПК України закінчується, сторонами подано клопотання про продовження строку вирішення спору по справі № 906/1898/13 з посиланням на необхідність витребування додаткових доказів, без яких спір вирішити неможливо (а. с. 95).

Враховуючи, що розгляд цієї справи є неможливим без одержання додаткових доказів, строк вирішення спору, що закінчився, необхідно продовжити на 15 днів до 09.06.2014 р..

Керуючись ст. ст. 27, 69, 77, 86 ГПК України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк вирішення спору по справі № 906/1898/13 до "09" червня 2014 р.

2. Залучити для участі у справі в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Великокоровинецке селищне комунальне підприємство "Каскад" (13240, Житомирська область, Чуднівський район, смт. Великі Коровинці, проспект Вакуленчука, 4, код ЄДРПОУ 37155827).

3. Великокоровинецкому селищному комунальному підприємству "Каскад" (смт. Великі Коровинці Чуднівського району) надати господарському суду:

- на підтвердження статусу юридичної особи і повного найменування, довідку про знаходження в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців України на час розгляду справи; свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи (оригінал для огляду в судовому засіданні, належним чином засвідчену копію - до матеріалів справи);

- належний розрахунок норм витрат води на одну людину в місяць, та окремо розрахунок норм водопостачання та водовідведення на території Великокоровинецької селищної ради Чуднівського району відповідно до вимог діючого законодавства.

4. Зобов'язати Великокоровинецьку селищну раду надати для огляду в засіданні суду оригінальний текст рішення Великокоровинецької селищної ради Чуднівського району від 14.02.2012 р. №287 з матеріалами протоколу проведення 18 сесії селищної ради шостого скликання селищної ради та належним чином засвідчену копію вказаного рішення до матеріалів справи.

5. Призначити наступне засідання суду на "05" червня 2014 р. о 10:00 в приміщенні господарського суду Житомирської області, каб. № 107.

6. Викликати в засідання суду повноважних представників сторін та третіх осіб.

Суддя Лозинська І.В.

Віддрукувати:

1 - до справи:

2 - позивачу

3 - відповідачу

4 - Житомирське обласне управління водних ресурсів, м. Житомир, вул. Київська, 81

5 - Великокоровинецке селищне комунальне підприємство "Каскад", 13240, Чуднівський район, смт. Великі Коровинці, проспект Вакуленчука, 4 (реком).

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення22.05.2014
Оприлюднено27.05.2014
Номер документу38840876
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1898/13

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Рішення від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 22.05.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 27.03.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Постанова від 05.02.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

Ухвала від 24.01.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні