Ухвала
від 05.06.2014 по справі 906/1898/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, ' 481-620

ОКРЕМА УХВАЛА

"05" червня 2014 р. Справа № 906/1898/13.

Господарський суд Житомирської області у складі:

Судді: Лозинської І.В.

За позовом: Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (м. Житомир)

До: Великокоровинецької селищної ради Чуднівського району Житомирської області (смт. Великі Коровинці)

треті особи, яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Житомирське обласне управління водних ресурсів (м. Житомир); Великокоровинецке селищне комунальне підприємство "Каскад" (смт. Великі Коровинці)

про зобов'язання виконати рішення

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом Житомирської області розглядався позов Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (м. Житомир) про зобов"язання Великокоровинецьку селищну раду Чуднівського району Житомирської області виконати рішення Адміністративної колегії Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету від 27.08.2013 р. №1.16/-67 у справі №4.7.7-66/2013.

Рішенням господарського суду від 05.06.2014 р. у справі № 906/1898/13 позов задоволено; зобов'язано Великокоровинецьку селищну раду виконати зобов'язання, передбачене пунктом 2 рішення адміністративної колегії Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 27.08.2013 р. №1.16/-67р "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції" у справі №4.7.7-66/2013 шляхом внесення змін до рішення Великокоровинецької селищної ради від 14.02.2012 р. № 287 в частині встановлення обґрунтованих норм витрат води на одну людину.

Під час розгляду вказаного позову господарським судом виявлено недоліки в діяльності Великокоровинецкого селищного комунального підприємства "Каскад".

Так, Порядком розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 р. № 1107 (далі - Порядок) передбачено, зокрема, вимоги до розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання.

Пунктом. 2 Порядку визначено, що норматив (норма) питного водопостачання - розрахункова кількість питної води, яка необхідна для забезпечення питних, фізіологічних, санітарно-гігієнічних та побутових потреб однієї людини протягом доби у конкретному населеному пункті, на окремому об'єкті або транспортному засобі. Нормативи питного водопостачання використовуються для визначення обсягів постачання питної води у разі відсутності або тимчасової несправності засобів обліку споживання питної води. Пунктом 3 Порядку встановлено, що перегляд нормативів питного водопостачання здійснюється один раз на три роки, а у разі необхідності допускається їх достроковий перегляд.

Методика визначення нормативів питного водопостачання населення затверджена Наказом Державного комітету України з питань житлово - комунального господарства від 27.09.2005 р. №148 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 17.10.2005 р. за N 1210/11490.

Пунктом 5 Методики передбачено, серед іншого. проведення вибіркових приладних вимірювань фактичного водоспоживання населенням, а підпунктом 5.2 визначено, що вимірюваннями повинні бути охоплені що найменш 13 будинків кожного виду благоустрою (різновиду норм водоспоживання, які визначені обстеженням житлового фонду населеного пункту).

До матеріалів справи надано поточні індивідуальні технологічні нормативи використання питної води на території смт. Великі Коровинці, розроблені Великокоровинецким селищним комунальним підприємством "Каскад", які узгоджені з Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища, в Житомирській області, Житомирським обласним управлінням водних ресурсів та Національним агентством України з питань забезпечення використання енергетичних ресурсів (а. с. 65 - 69), з яких вбачається, зокрема, що норми витрат води згідно з БніП 2.04.01-85 "Внутрішній водопровід і каналізація будинків" встановлені в таких розмірах на одну людину за місяць :

- жилі будинки з водопроводом та каналізацією без ванн - 2,9 м. куб.;

- таке ж, газопостачанням - 3,6 м.куб.;

- таке ж, з водопроводом, каналізацією та ваннами, з водонагрівачами, що працюють на твердому паливі - 4,5 м.куб.

Однак, рішенням Великокоровинецької селищної ради № 287 від 14.02.2012 р. "Про затвердження тарифів на водопостачання та водовідведення селищного комунального підприємства "Каскад" встановлено єдину норму витрат води на одну людину в місяць - 4,5 м.куб. (копія на а. с. 105), що є порушенням вказаної Методики.

Згідно з п. 4 Порядку нормативи питного водопостачання у конкретному населеному пункті розробляються та науково обґрунтовуються згідно з Методикою визначення нормативів питного водопостачання населення спеціалізованими науково - дослідними організаціями на замовлення органів місцевого самоврядування та затверджуються ними після погодження з місцевими органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я, охорони навколишнього природного середовища та водного господарства.

До матеріалів справи надано копію Поточних індивідуальних технологічних нормативів використання питної води Виликокоровинецьким селищним комунальним підприємством "Каскад", узгоджених Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища, Житомирським обласним управлінням водних ресурсів та Національним агентством України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів, в яких зазначено норму водоспоживання на 1 людину на добу в будинку без лічильника в розмірі 0,150 м.куб, що в розрахунку на місяць буде становити 4,5 м. куб. (а. с. 65, 66).

У письмовому поясненні Житомирського обласного управління водних ресурсів від 21.05.2014 р. №06-689 зазначено, що згідно з БніП 2.04.01-85 "Внутрішній водопровід і каналізація приміщень" норма витрат води на одну людину для житлових будинків квартирного типу з водопроводом, каналізацією і ваннами з водонагрівачами, які працюють на твердому паливі становить 150 л на добу, відповідно, норма витрат води на місяць буде становити 4500 л/місяць або 4,5 м. куб/міс. (150 х 30), що і було встановлено рішенням відповідача від 14.02.2012 р. №287, в підтвердження викладеного. надано копію листа Великокоровинецького селищного комунального підприємства "Каскад" від 30.09.2011 р., вих. №92, в якому зазначено, що житлові будинки, в які здійснюється водопостачання і водовідведення, обладнані водопроводом, каналізацією та ваннами з водонагрівачами, працюючими на твердому паливі, а також копію витягу з будівельних норм і правил (а. с. 90 - 95).

Разом з тим, Великокоровинецким селищним комунальним підприємством "Каскад" не враховано, що не всі будинки на території Великокоровинецької селищної ради є житловими будинками квартирного типу з водопроводом, каналізацією і ваннами з водонагрівачами, які працюють на твердому паливі, не проведено їх належного обстеження, що створює соціальну напругу серед мешканців селища та породжує скарги в контролюючі органи.

Згідно з частиною 1 ст. 90 ГПК України, господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу, яка надсилається, зокрема, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

Тому слід винести окрему ухвалу керівнику Великокоровинецкого селищного комунального підприємства "Каскад" ОСОБА_1 з метою вжиття відповідних заходів реагування та недопущення в подальшому вищевказаних порушень.

Згідно із п. 5.9. постанови Пленуму ВГСУ „Про деякі питання практики застосування ГПК судами першої інстанції", суд, керуючись ч.2 ст.13 Закону України „Про судоустрій і статус суддів" з метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, встановлює у ній строк для надання відповіді в залежності від змісту вказівок та терміну, необхідного для виконання.

Керуючись ст. ст. 86, 90 ГПК України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Направити окрему ухвалу керівнику Великокоровинецкого селищного комунального підприємства "Каскад" ОСОБА_1 з метою вжиття відповідних заходів реагування та недопущення в подальшому порушень в частині встановлення обґрунтованих норм витрат води на одну людину на території селища Великі Коровинці, подання їх на узгодження місцевим органам виконавчої влади з питань охорони здоров'я, охорони навколишнього природного середовища, водного господарства та затвердження Великокоровинецкій селищній раді Чуднівського району Житомирської області

2. Про результати розгляду окремої ухвали та вжиті заходи для усунення недоліків повідомити господарський суд Житомирської області в місячний строк.

3. Окрему ухвалу може бути оскаржено в установленому порядку.

Суддя Лозинська І.В.

Друк:

1 - в справу

2 - в наряд

3 - Великокоровинецке селищне комунальне підприємство "Каскад", 13240, Чуднівський район, смт. Великі Коровинці, проспект Вакуленчука, 4

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення05.06.2014
Оприлюднено16.06.2014
Номер документу39161865
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1898/13

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Рішення від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 22.05.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 27.03.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Постанова від 05.02.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

Ухвала від 24.01.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні