Ухвала
від 15.05.2014 по справі 34/183-а
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

15 травня 2014 року м. Київ В/800/2011/14

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів: Веденяпіна О.А. - головуючого,

Єрьоміна А.В., Зайцева М.П., Швеця В.В., Юрченко В.П.,

розглянувши заяву Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у м.Києві

про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 30 січня 2014 року у справі № 34/183-А

у справі за позовом Державної податкової інспекції у Солом'янському районі м.Києва

до товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробничий комплекс "Маяк" та товариства з обмеженою відповідальністю "Меланта"

про визнання недійсним договору та стягнення 93000,00 грн.,

в с т а н о в и в :

Державна податкова інспекція у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у м.Києві (далі - ДПІ) звернулася із заявою про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 30 січня 2014 року у справі за позовом Державної податкової інспекції у Солом'янському районі м.Києва до товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробничий комплекс "Маяк" та товариства з обмеженою відповідальністю "Меланта" про визнання недійсним договору та стягнення 93000,00 грн.

З доданих до заяви про перегляд судового рішення документів вбачається, що Державна податкова інспекція у Солом'янському районі м.Києва у відповідності до статті 55 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) підлягає заміні її правонаступником - Державною податковою інспекцією у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у м.Києві.

У заяві про перегляд судового рішення Верховним Судом України з підстав, передбачених пунктом 1 частини першої статті 237 КАС України, ДПІ просить допустити справу до провадження. Посилається на неоднакове застосування судом касаційної інстанції норм матеріального права, а саме статті 49 Цивільного кодексу Української РСР (далі - ЦК УРСР), що потягло за собою ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.

Як приклад неоднакового застосування одних тих самих правових норм, заявник додає копію ухвали Вищого господарського суду України від 22 квітня 2004 року (справа № 17/180).

Дослідивши надані матеріали, суд вважає, що заява не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно із статтею 237 КАС України заява про перегляд судових рішень в адміністративних справах може бути подана виключно з мотивів:

1) неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах;

2) встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом.

В пункті 4 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 13 грудня 2010 року № 2 "Про судову практику застосування статей 235-240 Кодексу адміністративного судочинства України" роз'яснено, що ухвалення різних за змістом судових рішень матиме місце в разі, коли суд (суди) касаційної інстанції у розгляді двох чи більше справ за тотожних предмета спору, підстав позову та за аналогічних обставин і однакового матеріально-правового регулювання спірних правовідносин дійшов (дійшли) протилежних висновків щодо заявлених позовних вимог.

Як видно зі змісту поданої заяви, ДПІ посилається на неоднакове застосування Вищим адміністративним судом України одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах у спорах про визнання угод недійсними.

Проте, з такими доводами колегія суддів погодитись не може, оскільки подібність правовідносин означає, зокрема, тотожність суб'єктного складу учасників відносин, об'єкту та предмету правового регулювання, а також умов застосування правових норм (зокрема, часу, місця, підстав виникнення, припинення та зміни відповідних правовідносин). Зміст правовідносин з метою з'ясування їх подібності в різних рішеннях суду (судів) касаційної інстанції визначається обставинами кожної конкретної справи.

З ухвали Вищого адміністративного суду України від 30 січня 2014 року, вбачається, що у справі № 34/183-А за позовом ДПІ до товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробничий комплекс "Маяк" та товариства з обмеженою відповідальністю "Меланта" про визнання недійсним договору та стягнення 93000,00 грн., суд касаційної інстанції, залишаючи без змін судові рішення першої та апеляційної інстанцій, якими відмовлено у задоволенні позовних вимог, врахував положення статі 72 КАС України, положення частини першої статті 207 Господарського кодексу України та погодився з висновками судів попередніх інстанцій, що позивачем не було доведено факту наявності протиправного умислу в діях відповідачів, чи одного з них, на укладення спірної угоди з метою приховування доходів від оподаткування. Також зазначив, що підстав для застосування на момент вирішення спору статті 49 ЦК УРСР не має, оскільки ЦК УРСР з 1 січня 2004 року втратив чинність та не має зворотної дії у часі, а новим Цивільним кодексом України скасована відповідальність (правові наслідки) у вигляді публічно-правової санкції за укладення угоди (стаття 228 цього Кодексу), яка порушує публічний порядок.

В ухвалі від 22 квітня 2004 року (справа № 17/180) Вищий господарський суд України, скасовуючи рішення суду апеляційної інстанції та залишаючи в силі рішення суду першої інстанції, яким задоволено позовні вимоги ДПІ, визнано угоду укладену між відповідачами недійсною та стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-промислова компанія "Приіват-Інвестор" на користь держави 32899,2 грн., а з приватного підприємства "Агроінвест" стягнуто таку ж суму на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-промислова компанія "Приіват-Інвестор", зазначив, що апеляційним судом при винесені постанови по справі не взято до уваги встановлені по справі обставини щодо створення приватного підприємства "Агроінвест" з метою здійснення незаконної фінансово-господарської діяльності та завідомо ухилення від сплати податків, що призвело до помилкового скасування судового рішення суду першої інстанції.

З наведеного слідує, що різні за змістом кінцеві судові рішення у зазначених справах, стали можливими не через неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, а через різні фактичні обставини у справах та застосування різних норм матеріального права.

Таким чином, підстави для допуску справи до провадження для перегляду судових рішень Верховним Судом України відсутні.

Керуючись статтями 236 - 240 Кодексу адміністративного судочинства України, Вищий адміністративний суд України,

у х в а л и в :

Допустити заміну Державної податкової інспекції у Солом'янському районі м.Києва її правонаступником - Державною податковою інспекцією у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у м.Києві.

Відмовити у допуску до провадження у Верховному Суді України справи за позовом Державної податкової інспекції у Солом'янському районі м.Києва до товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробничий комплекс "Маяк" та товариства з обмеженою відповідальністю "Меланта" про визнання недійсним договору та стягнення 93000,00 грн., в порядку перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 30 січня 2014 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та не може бути оскаржена.

Судді О.А. Веденяпін

А.В. Єрьомін

М.П. Зайцев

В.В. Швець

В.П. Юрченко

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення15.05.2014
Оприлюднено04.06.2014
Номер документу39035097
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —34/183-а

Ухвала від 23.01.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 15.05.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Веденяпін О.А.

Ухвала від 30.01.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 19.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 13.08.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Маслій В.І.

Рішення від 21.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 14.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 23.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні