Постанова
від 21.10.2014 по справі 916/2660/14
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" жовтня 2014 р.Справа № 916/2660/14 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Пироговського В.Т.

суддів Жеков В.І., Філінюк І.Г.,

секретар судового засідання Бондар М.Ю.

за участю представників сторін:

від прокуратури Лянна О.А.

від Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області не з'явилися

від Новобілярської селищної ради Комінтернівського району Одеської області Мачинський Д.В.

від Комінтернівської районної ради Одеської області не з'явилися

від Одеської обласної ради не з'явилися

від ТОВ "Добре поліття" Македонський Г.Д.

розглянув апеляційну скаргу

Товариства з обмеженою відповідальністю "Добре поліття"

на рішення Господарського суду Одеської області

від 03.09.2014р.

по справі № 916/2660/14

за позовом прокурора Комінтернівського району Одеської області в інтересах держави в особі Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області, Новобілярської селищної ради Комінтернівського району Одеської області, Комінтернівської районної ради Одеської області, Одеської обласної ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Добре поліття"

про стягнення 669 969 грн.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 29.09.2014р. прийнята до провадження та призначена до розгляду на 21.10.2014р. апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Добре поліття" на рішення господарського суду Одеської області від 03.09.2014р. у справі № 916/2660/14.

Учасники процесу належним чином повідомлені про час і місце судового засідання, що підтверджується повідомленнями про вручення рекомендованого поштового відправлення та реєстром вихідної кореспонденції Одеського апеляційного Господарського суду за 30.09.2014р. При цьому, представники Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області та Комінтернівської районної ради Одеської області в судове засідання не з'явились, не повідомивши про причини неприбуття.

Відповідно до приписів ст.85 ГПК України в засіданні суду 21.10.2014р. оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Прокурор Комінтернівського району Одеської області в інтересах держави в особі Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області, Новобілярської селищної ради Комінтернівського району Одеської області, Комінтернівської районної ради Одеської області, Одеської обласної ради звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до ТОВ "Добре поліття", про стягнення з відповідача заборгованості зі сплати втрат сільськогосподарського виробництва в сумі 669 969,00 грн.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 03.09.2014р. у справі № 916/2660/14 (Зайцев Ю.О.) позов задоволено повністю, судові витрати покладено на відповідача.

Судове рішення вмотивоване обґрунтованістю та правомірністю заявлених позовних вимог, а також їх підтвердженням наявними у матеріалах справи доказами.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду ТОВ "Добре поліття" звернулось до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального права, просить рішення від 03.09.2014р. з даної справи скасувати, у задоволенні позову відмовити.

Зокрема, особа, яка подала апеляційну скаргу зазначає, що порядок визначення втрат сільськогосподарського виробництва та порядок відшкодування і зарахування таких втрат до відповідних бюджетів є предметом регулювання окремих актів законодавства. При цьому, на думку товариства порядок відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, в тому числі й строк їх сплати належить до предмету регулювання Бюджетного кодексу, нормами якого на даний час граничний строк такої сплати не встановлено.

В судовому засіданні представник ТОВ "Добре поліття" доводи викладені в апеляційній скарзі підтримав.

Представники прокуратури та Новобілярської селищної ради Комінтернівського району Одеської області проти доводів апеляційної скарги заперечили з підстав їх необґрунтованості та невідповідності нормам чинного законодавства, просять її залишити без задоволення, оскаржене судове рішення без змін.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення присутніх представників учасників процесу, оцінивши наявні докази, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм процесуального та матеріального права, повноту та об'єктивність дослідження обставин справи, колегія суддів встановила:

Згідно із розпорядженнями Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області від 31.10.2013 р. №№ 617/А-2013, 618/А-2013, 619/А-2013, 620/А-2013 затвердженні проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 7,8075 га, які належать на праві власності ТОВ "Добре поліття"; змінено цільове призначення земельних ділянок з ведення особистого селянського господарства на будівництво, обслуговування та експлуатацію об'єктів промислово-складського призначення. При цьому, зазначено про необхідність у двомісячний строк відшкодувати втрати сільськогосподарського виробництва із зарахування коштів до відповідних місцевих бюджетів у розмірах, визначених бюджетним кодексом. (а.с. 101-108)

Управління Держземагенства у Комінтернівському районі Одеської області звернулось до прокуратури із листом від 21.05.2014р. № 13-13-04/1739, в якому зазначило, що земельні ділянки, які розташовані на території Новобілярської селищної ради Комінтернівського району Одеської області та перебувають у власності ТОВ "Добре поліття", відносяться до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення. (а.с. 95)

ДП "Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" в зв'язку із вилученням із сільськогосподарського обігу вказаних земельних ділянок розраховано відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 року № 1279 втрати сільськогосподарського виробництва, які погоджено із заступником начальника ГУ Держземагенства в Одеській області та директором ТОВ "Добре поліття" та складають 681 969, 00 гривень. (а.с. 109-118)

Управлінням Державної казначейської служби у Комінтернівському районі Одеської області направлено до прокуратури лист від 02.07.2014р. в якому міститься перелік підприємств та суми сплачені ними на відкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва з 31.03.2014р. по 01.07.2014р., з якого вбачається, що ТОВ «Добре поліття» загалом сплачено 12 000грн. (а.с. 96)

Порушення відповідачем строків відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 року № 1279 та розпорядженнями Комінтернівської РДА Одеської області, стали підставою для звернення прокуратурою до суду із позовом, який задоволено в повному обсязі з підстав наведених в описовій частині даної постанови.

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду дослідивши висновку суду першої інстанції зазначає наступне:

За приписами ч. 1, 2 ст. 207 Земельного кодексу України втрати сільськогосподарського виробництва включають втрати сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, а також втрати, завдані обмеженням у землекористуванні та погіршенням якості земель. Відшкодуванню підлягають втрати сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом.

Згідно із ч. 5 ст. 207 ЗК України втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва визначаються у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1279 "Про розміри та порядок визначення втрат сільсьгосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню", встановлено відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських і лісових угідь для цілей, не пов'язаних із веденням сільського і лісового господарства, провадиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок, а у випадках поетапного освоєння відведених угідь для добування корисних копалин відкритим способом - у міру їх фактичного надання.

Таким чином, вказаними законодавчими актами передбачено обов'язковість та строк відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва.

За приписами ч. 1 ст. 209 ЗК України втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, зумовлені вилученням сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, підлягають відшкодуванню і зараховуються до відповідних бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України.

Згідно із п. 4 ч. 2 ст. 69 Бюджетного кодексу України кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, зараховуються у розмірі: 100 відсотків - до бюджетів міст Києва та Севастополя, 25 відсотків - до бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів, 75 відсотків - до бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, 15 відсотків - до районних бюджетів, 60 відсотків - до бюджетів міст районного значення, селищ і сіл.

Відповідно до п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України втрати сільсько і лісогосподарського виробництва, заподіяні вилученням (викупом) сільськогосподарських і лісових угідь для використання їх у цілях, не пов'язаних із веденням сільського й лісового господарства, обмеженням прав власників чи землекористувачів або погіршенням якості земель внаслідок негативного впливу, спричиненого діяльністю громадян, підприємств, установ і організацій, не належать до збитків, на відшкодування яких мають право власники земельних ділянок та землекористувачі, і відшкодовуються Уряду Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським, сільським, селищним, міським радам разом із відшкодуванням збитків власникам землі й землекористувачам.

З урахуванням обставин справи, вказаними нормами чинного законодавства передбачено строки, розміри та рівні бюджетів до яких суб'єкти землекористування зобов'язані відшкодовувати втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням таких угідь для цілей не пов'язаних із веденням сільського і лісового господарства, а відтак судом першої інстанції правомірно та обґрунтовано задоволено позов Прокурора Комінтернівського району Одеської області в інтересах держави в особі Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області, Новобілярської селищної ради Комінтернівського району Одеської області, Комінтернівської районної ради Одеської області, Одеської обласної ради та стягнуто з ТОВ «Добре поліття» залишок невідшкодованих грошових коштів у сумі 669 969грн.

Доводи апеляційної скарги стосовно того, що порядок відшкодування відповідних втрат регулюється саме Бюджетним кодексом України, яким не встановлено строку для здійснення таких дій, до уваги колегією суддів не приймаються, оскільки ґрунтуються на неправильному розумінні ТОВ «Добре поліття» норм чинного законодавства та, зокрема, норм Бюджетного кодексу України, які визначають отримувачів відповідних коштів та відсотки, які підлягають зарахуванню до бюджетів різних рівнів, а не строк в межах якого суб'єкт землекористування має вчинити такі дії. При цьому, товариством не враховано, що приписи ч. 5 ст. 207 ЗК України та Постанова КМУ "Про розміри та порядок визначення втрат сільсьгосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню" від 17.11.1997 № 1279, якими врегульовано спірні відносини, є чинними на даний час. Крім того, дане спірне питання вирішено Розпорядженнями Комінтернівської РДА Одеської області про затвердження проектів землеустрою.

З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що оскаржене рішення господарського суду Одеської області 03.09.2014р. у справі № 916/2660/14, прийняте із правильним застосуванням норм процесуального та матеріального права та з повним дослідженням всіх обставин справи, у зв'язку із чим вказане рішення слід залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення.

Керуючись ст.ст. 85,99,101-105 ГПК України, суд

Постановив:

Рішення господарського суду Одеської області від 03.09.2014р. зі справи № 916/2660/14 залишити без змін, апеляційну скаргу ТОВ "Добре поліття" без задоволення.

Постанова в порядку ст.105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Повний текст постанови підписано 24.10.2014р.

Головуючий суддяВ.Т. Пироговський Судді В.І. Жеков І.Г. Філінюк

Дата ухвалення рішення21.10.2014
Оприлюднено29.10.2014
Номер документу41043404
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2660/14

Постанова від 18.11.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Постанова від 21.10.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 06.10.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 29.09.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 22.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

Ухвала від 11.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

Рішення від 03.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

Постанова від 09.09.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 26.08.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 11.08.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні