Постанова
від 12.01.2009 по справі 14/306
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10:43

12.01.2009 р. № 14/306

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі су дді Літвінової А.В при секрет арі Руденко Н.В., за участю пре дставників сторін:

від позивача: Мундри шори Оксани Дмитрівни

від відповідача: не з' явив ся

від третьої особи: не з' яв ився

розглянувши у судовому зас іданні адміністративну спра ву

за позовом Державної податкової інсп екції у Голосіївському район і м.Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «АГРОСФЕРА»

третя особа

про Голосіївська районна у мі сті Києві державна адміністр ація

припинення юридичної особ и

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова ін спекція у Голосіївському рай оні міста Києва звернулась з позовом до Товариства з обме женою відповідальністю «АГР ОСФЕРА»про припинення юриди чної особи.

Свої позовні вимоги позива ч обґрунтовує тим, що відпові дач не подавав до органів дер жавної податкової служби з 22 л ютого 2006 року документи подат кової та фінансової звітност і, що є порушенням закону та пі дставою для припинення юриди чної особи.

Позивач зазначає про поруш ення відповідачем статті 9 За кону України „Про систему оп одаткування”, згідно якої пе редбачено обов' язки платни ків податків і зборів (обов' язкових платежів) вести бухг алтерський облік, складати з вітність про фінансово-госпо дарську діяльність і забезпе чувати її зберігання у термі ни, встановлені законами, под авати до державних податкови х органів та інших державних органів відповідно до закон ів декларації, бухгалтерськ у звітність та інші документ и і відомості, пов' язані з об численням і сплатою податків і зборів (обов' язкових плат ежів), сплачувати належні сум и податків і зборів (обов' яз кових платежів) у встановлен і законами терміни.

Ухвали про відкриття пров адження у справі та призначе ння її до судового розгляду, а також повістки про виклик на правлялись відповідачу за на явною у матеріалах справи ад ресою. Зазначена адреса відп овідає адресі, за якою відпов ідач внесений до Єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України. Прот е кореспонденція суду поверн улась з відміткою пошти про в ідсутність відповідача за вк азаною адресою.

Відповідно до частини вось мої статті 35 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни вважається, що повістку вр учено юридичній особі, якщо в она доставлена за адресою, вн есеною до відповідного держа вного реєстру.

Відповідач та третя особа в ідзивів на позовну заяву не н адали, явку своїх представни ків в судове засідання не заб езпечили.

Розглянувши подані позив ачем документи і матеріали, з аслухавши пояснення предста вника позивача, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких грунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «АГРОСФЕ РА»зареєстроване Московськ ою районною радою народних д епутатів міста Києва (правон аступник Голосіївська район на у місті Києві державна адм іністрація) 27 вересня 1995 року, п ро що видано свідоцтво про де ржавну реєстрацію суб' єкта підприємницької діяльності -юридичної особи №23522652.

Відповідач є юридичною осо бою та перебуває на податков ому обліку у державній подат ковій інспекції з 05 жовтня 1995 р оку.

Згідно довідки позивача ві д 1 квітня 2008 року №1481/9/15-109 відпові дач з 22 лютого 2006 року, тобто біл ьше року, не подає до державно ї податкової служби податков их декларацій та документів фінансової звітності.

Відповідно до статті 9 Закон у України „Про систему опода ткування” платники податкі в і зборів (обов'язкових п латежів) зобов'язані:

1) вести бухгалтерський облі к, складати звітність про фін ансово-господарську діяльні сть і забезпечувати її збері гання у терміни, встановлені законами;

2) подавати до державних по даткових органів та інших де ржавних органів відповідно д о законів декларації, бухгал терську звітність та інші до кументи і відомості, пов'язан і з обчисленням і сплатою под атків і зборів (обов'язкових п латежів);

3) сплачувати належні суми п одатків і зборів (обов'язков их платежів) у встановлені за конами терміни;

4) допускати посадових осіб державних податкових орган ів до обстеження приміщень, щ о використовуються для одерж ання доходів чи пов'язані з у триманням об'єктів оподатку вання, а також для перевіро к з питань обчислення і сп лати податків і зборів (обов 'язкових платежів).

Пунктом 17 статті 11 Закону Укр аїни „Про державну податкову службу в Україні” встановле не право органів державної п одаткової служби звертатися у передбачених законом випа дках до суду з заявою (позовно ю заявою) про скасування держ авної реєстрації суб'єкта пі дприємницької діяльності.

Відповідно до частини перш ої статті 238 Господарського ко дексу України за порушення в становлених законодавчими а ктами правил здійснення госп одарської діяльності до суб' єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваже ними органами державної влад и або органами місцевого сам оврядування адміністративн о-господарські санкції, тобт о заходи організаційно-право вого або майнового характеру , спрямовані на припинення пр авопорушення суб'єкта господ арювання та ліквідацію його наслідків.

У відповідності до частини другої статті 38 Закону Україн и “Про державну реєстрацію ю ридичних та фізичних осіб-пі дприємців” підставами для по становлення судового рішенн я щодо припинення юридичної особи, що не пов' язано з банк рутством юридичної особи, зо крема, є неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону.

Датою вчинення правопоруш ення, за яке може бути застосо вано адміністративно-господ арську санкцію у вигляді ска сування державної реєстраці ї, слід вважати наступний ден ь після спливу річного термі ну з моменту неподання відпо відних податкових деклараці й та іншої фінансової звітно сті.

Відповідно до частин 1 та 6 ст атті 59 Господарського кодекс у України припинення діяльно сті суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його лік відації за рішенням суду з пі дстав скасування державної р еєстрації такого суб'єкта го сподарювання.

Відповідно до частини перш ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и кожна сторона повинна до вести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, крім випадків, вста новлених статтею 72 цього Коде ксу.

Згідно із частиною першою с татті 69 Кодексу адміністрати вного судочинства України д оказами в адміністративному судочинстві є будь-які факти чні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або ві дсутність обставин, що обґру нтовують вимоги і запереченн я осіб, які беруть участь у спр аві, та інші обставини, що мают ь значення для правильного в ирішення справи. Ці дані вста новлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, пока зань свідків, письмових і реч ових доказів, висновків експ ертів.

Відповідно до статті 70 Коде ксу адміністративного судоч инства України належними є д окази, які містять інформаці ю щодо предмету доказування. Суд не бере до розгляду доказ и, які не стосуються предмету доказування. Обставини, які з а законом повинні бути підтв ерджені певними засобами док азування, не можуть підтверд жуватися ніякими іншими засо бами доказування, крім випад ків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

Отже, на підтвердження пода ння до державної податкової служби податкових деклараці й та документів фінансової з вітності відповідач мав би н адати суду або примірники ві дповідних довідок зі штампом канцелярії податкового орга ну про їх прийняття, або доказ и про їх відправлення поштою , або докази про подання декла рацій та розрахунків в елект ронній формі.

Однак таких доказів відпов ідач суду не надав.

Враховуючи, що відповідаче м більше року не подаються ор ганам державної податкової с лужби документи фінансової з вітності, а також право орган ів державної податкової служ би звертатися до суду з заяво ю (позовною заявою) про скасув ання державної реєстрації су б' єкта підприємницької дія льності, суд вважає позовні в имоги обґрунтованими та таки ми, що підлягають задоволенн ю.

Зважаючи на викладене, вра ховуючи, що в позовній заяві н аведені обставини, які підтв ерджуються достатніми доказ ами і свідчать про обґрунтов аність позовних вимог, суд вв ажає позовні вимоги обґрунто ваним та такими, що підлягают ь задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) стягненню з відп овідача не підлягають.

Керуючись статтями 35, 69, 70, 71 та 158-163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Припинити юридичну особу товариство з обмеженою відпо відальністю «АГРОСФЕРА»(Код ЕДРПОУ 23522652).

3. Постанову надіслати держа вному реєстратору Голосіївс ького району міста Києва для внесення до Єдиного державн ого реєстру запису про судов е рішення та для здійснення з аходів з припинення юридично ї особи у встановленому зако ном порядку.

Постанова відповідно д о статті 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання з аяви про апеляційне оскаржен ня.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними статтями 185-187 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Суддя Літвінова А.В.

Дата ухвалення рішення12.01.2009
Оприлюднено12.11.2009
Номер документу4174889
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14/306

Ухвала від 18.11.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Залімський І.Г.

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Залімський І.Г.

Рішення від 27.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Постанова від 09.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Барицька T.Л.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Барицька T.Л.

Рішення від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 02.11.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 07.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні