Рішення
від 05.11.2014 по справі 911/2581/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну 16тел. 235-24-26


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"05" листопада 2014 р. Справа № 911/2581/13

за позовом ПАТ «Кашперівський бурякорадгосп», с. Кашперівка Тетіївського району

до відповідачів 1) Тетіївської районної державної адміністрації , м. Тетіїв;

2) Фермерського господарства «Агросвіт», м Тетіїв

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Відділу Держземагентства у Тетіївському районі Київської області», м. Тетіїв

про визнання правочину недійсним

Головуючий суддя О.В. Конюх,

Суддя В.М. Бабкіна

Суддя О.О. Рябцева

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явився;

від відповідача 1: не з'явився;

від відповідача 2 Тарнавський В.А. , уповноважений, довіреність від 11.12.2012р. № 2-2372 ;

від третьої особи: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

позивач - публічне акціонерне товариство «Кашперівський бурякорадгосп» в липні 2013р. звернувся до господарського суду Київської області з позовом до Тетіївської районної державної адміністрації та фермерського господарства «Агросвіт», в якому просив визнати недійсним укладений між відповідачами договір оренди землі від 29.12.2012р., за яким у орендне користування відповідачу 2 було передано земельні частки (паї) в кількості 15 шт. загальною площею 39,76 га, що розташовані на території Кашперівської сільської ради Тетіївського району Київської області.

Позов обґрунтований тим, що за спірним Договором в оренду відповідачу 2 були передані землі, які входять до складу земель, що на початку 2000-х років (загальною площею 2797,3 га) були передані у колективну власність ВАТ "Кашперівський бурякорадгосп" і які продовжують перебувати у колективній власності ПАТ "Кашперівський бурякорадгосп" згідно Державного акту на право колективної власності на земельну ділянку серії КВ від 26.12.2001р., оскільки не були витребувані особами, які мали право на земельну частку (пай).

Також, позивач вважає, що спірний Договір оренди землі насправді є договором оренди земельної частки (паю), а не договором оренди конкретної земельної ділянки.

Позивач зазначає, що передати земельні частки (паї) в оренду можуть виключно її власники, якими відповідно до п. 2 Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10.11.1994р. є члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств.

Оскільки, Тетіївська районна державна адміністрація не була і не є власником земельних часток (паїв) ВАТ "Кашперівський бурякорадгосп", вона не мала права передавати такі земельні частки (паї) в оренду відповідачу 2.

Також, позивач стверджує, що спірний Договір не зареєстровано у передбаченому чинним на період його укладення порядку.

Таким чином, позивач вважає, що укладенням спірного Договору, відповідач 1 фактично здійснив розпорядження землями, які йому не належать, а перебувають у колективній власності ПАТ "Кашпершський бурякорадшгосп", що є підставою для визнання Договору недійсним на підставі ст. 203 та ст. 215 Цивільного кодексу України, оскільки укладення такого Договору порушує право колективної власності ПАТ "Кашперівський бурякорадгосп".

Відповідач 1 проти позову заперечував. Заперечення мотивовані тим, що Тетіївська районна державна адміністрація з метою наповнення бюджету передала в оренду відповідачу 2 невитребувані земельні частки (паї), до моменту оформлення права на землю спадкоємцями громадян-пайовиків, оскільки після їх смерті, спадкоємці не переоформляли право на ці земельні частки (паї).

Відповідач 1 твердив, що згідно пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу, Тетіївській райдержадміністрації, належали повноваження щодо розпорядження землями за межами населених пунктів. У зв'язку з цим, відповідач 1 відповідно до статті 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" передав невитребувані земельні ділянки в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку.

Крім цього, відповідач 1 твердив, що Публічне акціонерне товариство "Кашперівський бурякорадгосп" не має права на позов, оскільки право на невитребувані земельні частки (паї) не належить позивачу, оскільки Розпорядженням голови Тетіївської райдержадміністрації від 27.12.2001 року № 415 землі сільськогосподарських угідь ВАТ "Кашперівський бурякорадгосп" площею 2371,4 га розпайовано між членами ВАТ "Кашперівський бурякорадгосп" (працівниками, пенсіонерами) і таким громадянам видані сертифікати на земельну частку (пай), а деякі з них отримали відповідні Державні акти на право власності на землю.

Рішенням господарського суду Київської області від 14.11.2013р., залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 20.03.2014р. в позові публічному акціонерному товариству «Кашперівський бурякорадгосп» відмовлено повністю.

Рішення господарського суду Київської області обґрунтоване тим, що по-перше, оскаржуваний договір є договором оренди земельних часток (паїв), а позивачем не подано доказів наявності у нього прав на передані в оренду за спірним договором земельні частки (паї), за таких обставин, у позивача відсутнє право на позов. По-друге, відповідно до ст.13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження.

Київський апеляційний господарський суд додатково зазначив про те, що в порушення п.2 Порядку реєстрації договорів оренди земельної частки (паю), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2000 №119, спірний договір було зареєстровано Тетіївською райдержадміністрацією, а не виконкомом Кашперівської сільської ради, у зв'язку з чим дійшов висновку, що спірний договір не набрав чинності.

Постановою Вищого господарського суду України від 17.06.2014р. рішення господарського суду Київської області від 14.11.2013р. та постанова Київського апеляційного господарського суду від 20.03.2014р. скасовані з направленням справи на новий розгляд до господарського суду Київської області. Постанова Вищого господарського суду України мотивована тим, що судами не досліджено правову природу оскаржуваного договору (згідно умов договору в оренду передавалися не земельні частки (паї) а земельні ділянки сільськогосподарського призначення). Крім того, судами не встановлено, про які саме земельні ділянки сільськогосподарського призначення (невитребувані земельні частки (паї) йдеться в договорі; зокрема, чи одержували громадяни сертифікати на право на зазначені в договорі земельні частки (паї); чи було здійснено розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) (які згідно з п.2.1 договору є об'єктом оренди) згідно зі ст.9 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)"; землі невитребуваних земельних часток (паїв) яких саме громадян було передано в оренду згідно з оскаржуваним договором.

Ухвалою від 08.07.2014р. справа прийнята до провадження колегією суддів у складі суддя Конюх О.В. - головуюча, судді Бабкіна В.М. та Третьякова О.О. Цією ж ухвалою суд в порядку ст. 65 ГПК України та на виконання вказівок, викладених у постанові Вищого господарського суду України від 17.06.2014р. витребував у учасників провадження додаткові документи та докази, необхідні для розгляду справи.

Ухвалою від 07.08.2014р. відповідно до розпорядження голови суду від 06.08.2014р. справу прийнято до провадження колегією суддів у складі суддя Конюх О.В. - головуюча, судді Бабкіна В.М. та Рябцева О.О. В судовому засіданні 10.09.2014р. розпочато розгляд справи по суті та відкладено у зв'язку з необхідністю витребування нових доказів.

Ухвалою від 30.09.2014р. відповідно до розпорядження голови суду від 29.09.2014р. справу прийнято до провадження колегією суддів у складі суддя Конюх О.В. - головуюча, судді Третьякова О.О. та Рябцева О.О. Ухвалою від 15.10.2014р. розгляд справи відкладено на 05.11.2014р. та витребувано ряд додаткових документів та доказів, необхідних для розгляду справи по суті. Ухвалою від 04.05.2014р. відповідно до розпорядження голови суду від 03.11.2014р. справу прийнято до провадження колегією суддів у складі суддя Конюх О.В. - головуюча, судді Рябцева О.О. та Бабкіна В.М.

Позивач в судові засідання 23.07.2014р., 10.09.2014р., 01.10.2014р., 15.10.2014р., 05.11.2014р. свого представника не направив, витребувані судом документи не подав.

Відповідно до пункту 3.9.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 «Про деякі питання практики застосування господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору. За таких обставин, відповідно до права суду, передбаченого ст. 75 ГПК України розгляд справи здійснено за наявними матеріалами.

Розглянувши позов публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп», с. Кашперівка Тетіївського району (далі по тексту - ПАТ «Кашперівський бурякорадгосп») до Тетіївської районної державної адміністрації, м. Тетіїв (далі по тексту Тетіївська РДА) та фермерського господарства «Агросвіт», м. Тетіїв (далі по тексту - ФГ «Агросвіт»), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - відділу Держземагентства в Тетіївському районі Київської області вислухавши пояснення, доводи та міркування представників учасників провадження, всебічно та повно вивчивши наявні у матеріалах справи докази, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

26.12.2001р. відповідно до рішення 16 сесії 23 скликання Кашперівської сільської ради від 19.11.2001р. відкритому акціонерному товариству «Кашперівський бурякорадгосп» було видано Державний акт серії КВ на право колективної власності на землю, відповідно до якого відкритому акціонерному товариству «Кашперівський бурякорадгосп» було передано 2797,3 га землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

На виконання вимог Закону України «Про акціонерні товариства» відкрите акціонерне товариство «Кашперівський бурякорадгосп» змінило назву на публічне акціонерне товариство «Кашперівський бурякорадгосп», про що свідчить залучена до матеріалів справи копії Статуту позивача - ПАТ «Кашперівський бурякорадгосп» (код ЄДРПОУ 00385879).

Розпорядженням Тетіївської РДА від 27.12.2001р. № 415 «Про затвердження технічної документації по паюванню сільськогосподарських угідь, переданих у колективну власність ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп» с. Кашперівка Тетіївського району» затверджено технічну документацію по паюванню сільськогосподарських угідь, переданих у колективну власність ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп», визначено площу сільськогосподарських угідь, що підлягають розпаюванню у розмірі 2371,4 га, з них ріллі 2349,4 га, 22,0 га сад, доручено Київському відділенню інституту землеустрою виготовити членам ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп» с. Кашперівка сертифікати на право на земельну частку (пай).

Відповідно до частини ст. 9 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» розподіл земельних ділянок у межах одного сільськогосподарського підприємства між власниками земельних часток (паїв), які подали заяви про виділення належних їм земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), проводиться відповідною сільською, селищною, міською радою чи районною державною адміністрацією за місцем розташування земельних ділянок на зборах власників земельних часток (паїв) згідно з проектом землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв). Матеріали щодо розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) зберігаються у відповідній сільській, селищній, міській раді за місцем проживання більшості власників земельних часток (паїв) та в районному відділі земельних ресурсів.

Судом витребувано, залучено до матеріалів справи та досліджено технічну документацію, затверджену даним розпорядженням, а також викопіювання із схеми поділу проекту роздержавлення ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп», які містять список громадян - пайовиків - членів ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп», яким належало оформити документи про право на земельний пай, та схеми земельних паїв, призначених пайовикам, засвідчених Кашперівським сільським головою.

Відповідно до частини 1 ст. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Судом витребувано, залучено до матеріалів справи та досліджено копію Книги реєстрації сертифікатів про право на земельну частку (пай), що видається Тетіївською РДА по Кашперівській сільській раді, в якій громадяни - пайовики розписались за видані їм сертифікати про право на земельний пай, що свідчить про те, що сертифікати відповідно до розпорядження від 27.12.2011р. № 415 були виготовлені та видані громадянам згідно списку.

Відповідно до ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю). Відповідно до ст.ст. 3, 5, 12 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації. У разі подання заяв про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) більшістю власників земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства відповідна сільська, селищна, міська рада чи районна державна адміністрація приймає рішення про розробку проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв); оформлення державних актів на право власності на земельну ділянку власникам земельних часток (паїв) здійснюється землевпорядною організацією, яка виконала землевпорядні роботи щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості).

Розпорядженням Тетіївської РДА від 27.01.2007р. №54 «Про передачу земельних ділянок у власність громадянам (згідно додатку), які розташовані на території Кашперівської сільської ради за межами населеного пункту с. Кашперівка» затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки громадянам - власникам сертифікатів на право на земельні ділянки (паї) по ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп», передано громадянам (згідно додатку) у власність земельні ділянки загальною площею 2048,8652 га ріллі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, доручено землевпорядній організації виготовити державні акти на право власності на земельні ділянки.

Судом витребувано, залучено до матеріалів справи та досліджено Додаток до Розпорядження від 27.01.2007р. №54 - Список громадян-власників сертифікатів, яким надаються земельні ділянки із земель колективної власності на земельні частки (паї) по Кашперівській сільській раді (732 особи).

За таких обставин, судом встановлено, що відповідно до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» здійснено розпаювання земель ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп», громадянам-пайовикам видано сертифікати на земельну частку (пай), та в наступному виділено в натурі (на місцевості) та передано у власність земельні ділянки громадянам - власникам сертифікатів.

Так, з довідки відділу Держземагентства у Тетіївському районі Київській області від 22.05.2013р. № 1-15-309 судом встановлено, що згідно державної статистичної звітності за ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп» залишилися землі колективної власності лише площею 62,1 га під господарськими будівлями та дворами, однак, відповідні зміни до примірників державних актів на право колективної власності ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп» не вносилися.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження.

Кашперівською сільською радою надано дозвіл на використання не витребуваних земельних часток (паїв) ФГ «Агросвіт» для вирощування сільськогосподарських культур, довідку про наявність невитребуваних земельних часток (паїв) на території Кашперівської сільської ради, згідно якої не витребувано 15 земельних паїв, належних померлим громадянам Гусар Г.К., Іванюті М.І., Кривенко Л.М., Марчук Г.І., Мирончуку В.В., Камінській М.В., Ящук К.П., Нестер О.В., Богачевському К.М., Оцалюк Г.Я., Ратушній М.М., Савлуку Л.М., Жуківській Н.О., Холдєєву С.А. та Яровій Г.Г., а також викопіювання із схеми проекту роздержавлення ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп» (залучені до матеріалів справи).

Розпорядженням Тетіївської РДА від 29.12.2012р. № 1033 «Про надання СТОВ «Колос», ПСП «Денихівка», ФГ «Агросвіт», ПП «Агросистема - Плюс», СВК «П'ятигори» в користування на умовах оренди, земельних ділянок (не витребувані частки/паї), для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» вирішено надати фермерському господарству «Агросвіт» в користування на умовах оренди, терміном до 31.12.2013р. включно, земельні ділянки (не витребувані частки/паї) в кількості 15 шт. (згідно додатку 2), загальною площею 43,84 га, для ведення сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Кашперівської сільської ради. За межами населеного пункту, нормативна грошова оцінка яких, станом на 01.01.2012р. становить 1385610,45 грн. Орендна плата встановлена в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельних часток (паїв), що складає 41568,30 грн.

Судом витребувано, залучено до матеріалів справи та вивчено Додаток 2 до розпорядження від 29.12.2012р. № 1033, який свідчить, що в оренду ФГ «Агросвіт» вирішено передати невитребувані земельні частки/паї, що належали 15 померлим громадянам, а саме громадянам Гусар Г.К., Іванюті М.І., Кривенко Л.М., Марчук Г.І., Мирончуку В.В., Камінській М.В., Ящук К.П., Нестер О.В., Богачевському К.М., Оцалюк Г.Я., Ратушній М.М., Савлуку Л.М., Жуківській Н.О., Холдєєву С.А. та Яровій Г.Г.

Між Тетіївською РДА (орендодавець) та ФГ «Агросвіт» (орендар) 29.12.2012р. було укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове платне користування на умовах оренди землі невитребуваних земельних часток (паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Кашперівської сільської ради Тетіївського району Київської області. Так, в оренду передано земельні ділянки (не витребувані земельні частки/паї) в кількості 15 шт. загальною площею 39,76 га ріллі, згідно із планом-схемою, що додається. Грошова оцінка земельних ділянок становить 1385610,45 грн., орендна плата встановлена в розмірі 3% від вартості земельної частки (паю) в сумі 41568,30 грн. Договір укладено до 31.12.2013р.

Позивач - ПАТ «Кашперівський бурякорадгосп», вважаючи, що передані в оренду земельні ділянки, продовжують перебувати у власності ПАТ «Кашперівський бурякорадгосп» згідно Державного акту серії КВ на право колективної власності на землю від 26.12.2001р., та посилаючись на те, що орендодавцями земельної частки (паю) в оренду можуть бути виключно їх власники, вважає, що вказаний договір укладено Тетіївською РДА з перевищенням наданих законом повноважень та в порушення прав позивача як власника даних земельних ділянок. За таких обставин, позивач просить суд визнати недійсним вказаний договір оренди землі від 29.12.2012р.

Зазначені вимоги не підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Судом витребувано, залучено до матеріалів справи та досліджено Схеми розташування земельних ділянок (не витребуваних земельних часток/паїв), які знаходяться в користуванні на умовах оренди ФГ «Агросвіт», погоджені та засідчені відділом Держземагентства в Тетіївському районі. При порівнянні вказаних схем та матеріалів технічної документації, затвердженої розпорядженням Тетіївської РДА від 27.12.2001р. № 415, а також викопіювань із схеми поділу проекту роздержавлення ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп», затверджених Кашперівським сільським головою, суд встановив, що земельні частки громадян Гусар Г.К., Іванюти М.І., Кривенко Л.М., Марчук Г.І., Мирончука В.В., Камінської М.В., Ящук К.П., Нестер О.В., Богачевського К.М., Оцалюк Г.Я., Ратушної М.М., Савлука Л.М., Жуківської Н.О., Холдєєва С.А. та Яровой Г.Г., передані в оренду ФГ «Агросвіт», були серед сільськогосподарських угідь площею 2371,4 га, розпайованих згідно розпорядження Тетіївської РДА від 27.12.2001р. № 415.

При вивченні залученої до матеріалів справи копії Книги реєстрації сертифікатів про право на земельну частку (пай) судом встановлено, що зазначені громадяни а саме Гусар Г.К., Іванюта М.І., Кривенко Л.М., Марчук Г.І., Мирончук В.В., Камінська М.В., Ящук К.П., Нестер О.В., Богачевський К.М., Оцалюк Г.Я., Ратушна М.М., Савлук Л.М., Жуківська Н.О., Холдєєв С.А.. та Ярова Г.Г. 24.01.2002р. всі отримали в Тетіївській РДА сертифікати на право на земельну частку (пай) під особистий підпис, про що в книзі вчинено відповідні записи.

За таких обставин, зазначені земельні ділянки (паї) вибули з відання ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп», відповідно твердження позивача, що він є власником зазначених невитребуваних земельних паїв на підставі Державного акту серії КВ на право колективної власності на землю від 26.12.2001р. матеріалами справи спростовано.

Суд звертає увагу на те, що відповідно до ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку , про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження. У зв'язку з вищевикладеним, Тетіївська РДА є належним орендодавцем не витребуваних земельних паїв на території Кашперівської сільської ради за межами населеного пункту.

Разом із тим судом досліджено додану до матеріалів справи копію Додатку до розпорядження Тетіївської РДА від 27.01.2007р. №54, яким затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки громадянам - власникам сертифікатів на право на земельні ділянки (паї) по ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп», передано громадянам у власність земельні ділянки загальною площею 2048,8652 га ріллі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та доручено землевпорядній організації виготовити державні акти на право власності на земельні ділянки.

Судом встановлено, що громадянам Гусар Г.К., Іванюті М.І., Камінській М.В., Кривенко Л.М., Марчук Г.І., Мирончуку В.В., Нестер О.В., Яровій Г.Г. та Ящук К.П. в порядку ст. 5, 12 Закону України Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» земельні паї виділено в натурі - затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складення документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку та вирішено видати зазначеним громадянам відповідні державні акти на право власності на землю.

Фактично державні акти на право власності на земельну ділянку отримали Нестер Ольга Василівна (державний акт від 20.06.2007р. ЯЕ № 101269 на земельну ділянку кадастровий номер 3224683600 04 006 0003), Ярова Ганна Гордіївна (державний акт від 25.06.2007р. ЯЕ № 101253 на земельну ділянку кадастровий номер 3224683600 04 005 0002) та Миронюк Віктор Васильович (державний акт від 20.06.2007р. АЕ № 101100 на земельну ділянку кадастровий номер 3224683600 03 010 0015), що вбачається з довідки відділу Держземагентства у Тетіївському районі від 19.04.2013р. № 1-15-286. Крім того, копії зазначених державних актів залучено до матеріалів справи.

За таких обставин, земельні ділянки кадастрові номери 3224683600 04 006 0003, 3224683600 04 005 0002, 3224683600 03 010 0015 що належать померлим громадянам Нестер О.В., Яровій Г.Г. та Миронку В.В. не є невитребуваними земельними паями, а набули статусу об'єкту нерухомого майна, на який в установленому законом порядку громадянами набуто право власності, відповідно зазначені земельні ділянки не могли бути передані в оренду Тетіївською РДА на підставі ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», інакше, як через механізм припинення права власності або через правовий механізм відумерлої спадщини (ст. 1277 ЦК України). Так, відповідно до частини першої ст. 4 Закону України «Про оренду землі» орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи. Відповідно до пункту б) частини першої ст. 140 Земельного кодексу України смерть власника земельної ділянки за відсутності спадкоємця є підставою для припинення права власності на земельну ділянку.

Відповідач 1 - Тетіївська РДА твердить, що передача в оренду земельних ділянок відповідачу 2 ФГ «Агросвіт» була здійснена до моменту звернення спадкоємців зазначених громадян за оформленням спадщини, однак зазначені дії не відповідають чинному законодавству з вищенаведених підстав, а відтак - Тетіївська РДА не є управленою стороною та належним орендодавцем відносно земельних ділянок кадастрові номери 3224683600 04 006 0003, 3224683600 04 005 0002, 3224683600 03 010 0015 що належать померлим громадянам Нестер О.В., Яровій Г.Г. та Миронку В.В.

Також безпідставними є твердження відділу Держземагентства у Тетіївському районі про те, що оспорюваний договір укладався у відповідності до Типового договору оренди земельної частки (паю), затвердженого Наказом Держкомзему України від 17.01.2000р. №5 та зареєстрованого в Мін'юсті 23.02.2000р. за № 101/4322, оскільки вказаний типовий договір поширювався на орендарів - підприємства, установи, організації, які використовують землю для сільськогосподарських потреб, та орендодавців - громадян - власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) відповідно до Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10.11.1994р., а оспорюваний договір укладено у відповідності до ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Крім того, суд звертає увагу на те, що Порядком реєстрації договорів оренди земельної частки (паю), затвердженого постановою КМ України від 24.01.2000р. № 119 дійсно передбачено, що реєстрація договорів оренди земельної частки (паю) проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю) у Книзі записів реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв). Однак, зазначений порядок також розповсюджується на орендарів - підприємства, установи, організації, які використовують землю для сільськогосподарських потреб, та орендодавців - громадян - власників сертифікатів на право на земельну частку (пай), і які уклали договір оренди земельної частки (паю) на основі Типового договору, затвердженого Наказом Держкомзему України від 17.01.2000р. №5, і не розповсюджується на оспорюваний договір оренди землі.

Статтею 203 ЦК України визначено перелік загальних умов, необхідних для чинності правочину. Відповідно до частин 1, 2, 3 зазначеної статті, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності, волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Згідно до ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину сторонами вимог, які встановлені частиною першою - третьою, пятою та шостою ст. 203 ЦК України.

Статтею 20 Цивільного кодексу України визнання правочину недійсним визначено серед способів судового захисту права. Відповідно до ст. 152 Земельного кодексу України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом зокрема визнання угоди недійсною.

Разом із тим, як встановлено судом, земельні ділянки в кількості 15 шт., що передані Тетіївською РДА в оренду ФГ «Агросвіт», перебувають у складі сільськогосподарських угідь ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп», які були розпайовані відповідно до Розпорядження Тетіївської РДА від 27.12.2001р. № 415 «Про затвердження технічної документації по паюванню сільськогосподарських угідь, переданих у колективну власність ВАТ «Кашперівський бурякорадгосп» с. Кашперівка Тетіївського району» та вибули з власності позивача.

Відповідно до ст. 1 ГПК України право на звернення до господарського суду згідно із встановленою підвідомчістю господарських справ мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності з метою захисту своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до частини 1 статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення , невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

За таких обставин закон зобов'язує позивача при зверненні до господарського суду довести наявність свого права і факт його порушення або оспорення з боку зобов'язаної особи - відповідача.

Судом встановлено, що укладений між Тетіївською РДА та ФГ «Агросвіт» договір оренди землі від 26.12.2012р. не стосується прав та обов'язків позивача ПАТ «Кашперівський бурякорадгосп», і позивач не є управненою особою щодо 15 земельних ділянок, переданих в оренду, за таких обставин, враховуючи відсутність порушеного права позивача, ПАТ «Кашперівський бурякорадгосп» не має права на позов про визнання недійсним договір оренди землі від 26.12.2012р.

Суд також звертає увагу на те, що розпорядженням від 25.11.2013р. № 604 «Про розірвання договору оренди землі від 29.12.2012р. №7, укладеного між Тетіївською районною державною адміністрацією та ФГ «Агросвіт» прийнято рішення розірвати договір оренди землі. 25.11.2013р. між відповідачами підписано угоду про розірвання договору оренди землі від 29.12.2012р., яка зареєстрована в Тетіївській РДА про що у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 25.11.2013р. за №8 (копія розпорядження та угоди про розірвання договору залучені до матеріалів справи).

За таких обставин суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову ПАТ «Кашперівський бурякорадгосп» про визнання недійсним договору оренди землі від 26.12.2012р.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 22, 32, 33, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. В позові публічному акціонерному товариству «Кашперівський бурякорадгосп» відмовити повністю.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Повний текст рішення підписано 05.12.2014р.

Головуючий суддя О.В. Конюх

Суддя В.М. Бабкіна

Суддя О.О.Рябцева

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.11.2014
Оприлюднено18.12.2014
Номер документу41933002
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2581/13

Рішення від 05.11.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 30.09.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 23.07.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 08.07.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Постанова від 17.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 06.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 20.03.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 23.12.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Рішення від 14.11.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні