Ухвала
від 27.02.2015 по справі 2-67/2008
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Пр. № 6/155/14/15

Справа № 2-67/2008

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2015 року Горохівський районний суд

Волинської області

в складі : головуючого - судді Шмідта С.А.

при секретарі Грищук Г.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань Горохівського районного суду в м.Горохів Волинської області подання державного виконавця відділу державної виконавчої служби Горохівського районного управління юстиції Волинської області про тимчасове обмеження ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до виконання ним своїх зобов'язань, -

В С Т А Н О В И В:

Державний виконавець відділу державної виконавчої служби Горохівського районного управління юстиції Волинської області ОСОБА_2 звернувся до суду з поданням про тимчасове обмеження ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до виконання ним своїх зобов'язань.

В поданні державний виконавець відділу ДВС Горохівського районного управління юстиції Волинської області вказав, що на виконанні у відділі державної виконавчої служби Горохівського районного управління юстиції Волинської області перебуває виконавчий лист № 2-67/2008 від 31 січня 2008 року, виданий Горохівським районним судом Волинської області про стягнення з ОСОБА_1 в користь ОСОБА_3 аліментів на утримання неповнолітніх дітей - сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 50,00 грн. на кожну дитину щомісячно. 26 лютого 2008 року державним виконавцем відділу ДВС Горохівського РУЮ Волинської області ОСОБА_6 винесено постанову про відкриття виконавчого провадження з виконання вищевказаного виконавчого листа. Однак боржником ОСОБА_1 рішення суду добровільно не виконується - кошти на утримання дітей не сплачуються. У зв'язку з цим заборгованість ОСОБА_1 по сплаті аліментів за період з 09 січня 2008 року по 01 січня 2015 року включно становить 6676,60 грн. Під час виконання виконавчого провадження державним виконавцем було проведено розшук майна боржника, однак з'ясувалося, що у ОСОБА_1 відсутнє майно, на яке можна було б звернути стягнення. Оскільки боржником не вживаються будь-які заходи щодо погашення вищевказаної заборгованості та в діях останнього вбачаються ознаки ухилення від виконання рішення суду, державний виконавець просить тимчасово обмежити ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до виконання ним своїх зобов'язань.

Заінтересована особа - боржник ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився, хоча повідомлявся про дату, час та місце розгляду подання.

Представник відділу державної виконавчої служби Горохівського районного управління юстиції Волинської області не з'явився в судове засідання, однак звернувся до суду з письмовим клопотанням про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги підтримує повністю.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази в їх сукупності, суд вважає подання таким, що не підлягає до задоволення, з наступних підстав.

Відповідно до ст.6 Закону України В«Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян УкраїниВ» громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням до виконання зобов'язань.

Відповідно до ст.377-1 ЦПК України питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, погодженим з начальником відділу державної виконавчої служби.

Відповідно до ст.6 Закону України В«Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в УкраїніВ» громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, зобов'язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання.

Відповідно до ст.8 вищевказаного Закону реєстрація місця перебування здійснюється за заявою особи, яка зобов'язана подати її протягом семи днів після прибуття в місце перебування. При реєстрації місця перебування особи інформація про неї повідомляється до органу реєстрації за місцем проживання особи.

Як вбачається із постанови про відкриття виконавчого провадження від 26 лютого 2008 року (а.с.4), державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Горохівського районного управління юстиції Волинської області ОСОБА_6 відкрито виконавче провадження по примусовому виконанню виконавчого листа № 2-67/2008, виданого 31 січня 2008 року Горохівським районним судом Волинської області.

Виконавчим листом № 2-67/2008, виданим 31 січня 2008 року Горохівським районним судом Волинської області (а.с.5), стверджується, що з ОСОБА_1 в користь ОСОБА_3 присуджено стягувати аліменти на утримання неповнолітніх дітей - сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 50,00 грн. на кожну дитину щомісячно.

Як вбачається із супровідного листа відділу державної виконавчої служби Горохівського районного управління юстиції Волинської області (а.с.4), постанова про відкриття виконавчого провадження була направлена ОСОБА_1 для примусового виконання.

З інформації центру з надання послуг, пов'язаних з використанням АТЗ, з обслуговування м.Горохів, Горохівського та Локачинського районів (а.с.7), з інформації відділу Держземагенства у Горохівському районі Волинської області (а.с.7), з інформації управління Пенсійного фонду України в Горохівському районі Волинської області (а.с.7), з акту, складеного державним виконавцем відділу ДВС Горохівського РУЮ Волинської області 03 грудня 2014 року (а.с.6), вбачається, що у ОСОБА_1 відсутнє майно, на яке можна звернути стягнення.

Як вбачається із довідки-розрахунку (а.с.3), заборгованість ОСОБА_1 по сплаті аліментів за період з 09 січня 2008 року по 01 січня 2015 року включно становить 6676,60 грн.

Суд вважає, що у поданих державним виконавцем матеріалах подання відсутні докази та будь-які дані на підтвердження факту ухилення боржником від виконання своїх зобов'язань. Разом з тим, така ознака, як ухилення боржника від виконання рішення, є обов'язковою для вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.

Державним виконавцем констатовано лише факт наявності у боржника заборгованості на загальну суму 6676,60 грн. У матеріалах справи відсутні докази того, що боржник вчиняє дії, які унеможливлюють чи ускладнюють виконання виконавчого листа суду.

Таким чином, на думку суду, звертаючись до суду із вищевказаним поданням, орган державної виконавчої служби не надав суду жодних доказів, які об'єктивно підтверджували б факт умисного ухилення боржника від виконання покладених на нього рішенням суду грошових зобов'язань.

Крім того, у матеріалах справи відсутні докази того, що боржник всупереч ст.ст.6, 8 Закону України В«Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в УкраїніВ» не надає органу реєстрації інформації про місце свого проживання чи перебування, а також того, що ОСОБА_1 має можливість виїзду за межі території України.

З огляду на наведене суд вважає, що у задоволенні подання державного виконавця відділу державної виконавчої служби Горохівського районного управління юстиції Волинської області слід відмовити.

Керуючись ст.377-1 ЦПК України, ст.11 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» , ст.6 Закону України В«Про порядок виїзду з України та в'їзд в Україну громадян УкраїниВ» , ст.ст.6, 8 Закону України В«Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в УкраїніВ» , суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні подання державного виконавця відділу державної виконавчої служби Горохівського районного управління юстиції Волинської області ОСОБА_2 про тимчасове обмеження ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до виконання ним своїх зобов'язань відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана апеляційному суду Волинської області через Горохівський районний суд протягом п'яти днів з дня отримання відділом державної виконавчої служби її копії.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий (підпис)

Згідно з оригіналом.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення27.02.2015
Оприлюднено11.03.2015
Номер документу42952479
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-67/2008

Рішення від 25.01.2008

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Чебану М. М.

Рішення від 25.01.2008

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Чебану М. М.

Ухвала від 08.11.2018

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Бондарчук Я. П.

Ухвала від 20.09.2017

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 27.02.2015

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Шмідт С. А.

Ухвала від 10.01.2008

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Крилюк М.І.

Рішення від 07.05.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Нікітенко Н.П.

Ухвала від 08.07.2008

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Лихошерст В.В.

Рішення від 04.06.2008

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л.О.

Ухвала від 25.04.2008

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Кузевич Й. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні