Рішення
від 11.08.2009 по справі 20/203
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/203

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

11.08.09 р.                                                                                     Справа № 20/203                               

Суддя господарського суду Донецької області  Донець О.Є.

розглянуву відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом: Відкритого акціонерного товариства “Донецькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж, м.Ясинувата

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Мар”їнський ливарно-механічний завод”, с.Богоявленка

про стягнення 14028,65 грн.

За участю представників:

від позивача: Дем»яненко О.І. – дов.

від відповідача: не з»явився

СУТЬ СПОРУ:

          До господарського суду Донецької області звернулось Відкрите акціонерне товариство „Донецькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж, м.Ясинувата, із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю “Мар”їнський ливарно-механічний завод”, с.Богоявленка, про стягнення 14028,65 грн. – суми заборгованості за електричну енергію, з яких 7756,64 грн. – сума заборгованості за спожиту активну електричну енергію, 1020,66 грн. – сума заборгованості за реактивну електричну енергію, 83,59 грн. – сума 3% річних, 326,38 грн. – сума інфляції, 661,02 грн. – сума пені.

          В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору № 129 від 02.09.08 р. про постачання електричної енергії, на приписи Господарського та Цивільного кодексів України, Закону України “Про електроенергетику”, а також на надані суду документи, що наявні в матеріалах справи.

Відповідач надав суду відзив на позов від 04.08.09 р. № 17, в якому позовні вимоги визнав у повному обсязі.

11 серпня 2009 року позивач надав суду письмові пояснення, в яких зазначає, що в позовній заяві Відкритого акціонерного товариства “Донецькобленерго” в особі структурної одиниці Донецькі Західні електричні мережі до Товариства з обмеженою відповідальністю “Мар”їнський ливарно-механічний завод” вказана ціна позову 14028,65 грн., але помилково до стягнення заявлена сума 7756,64 грн. та просить суд стягнути з відповідача заборгованість за спожиту активну електричну енергію в розмірі 11937,00 грн., заборгованість за спожиту реактивну електричну енергію в розмірі 1020,66 грн., суму 3% річних в розмірі 83,59 грн., суму інфляційних нарахувань в розмірі 326,38 грн., пеню у розмірі 661,02 грн.

           Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

02 вересня 2008 року між Відкритим акціонерним товариством “Донецькобленерго” (далі-Постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю “Мар”їнський ливарно-механічний завод” (далі-Споживач) було укладено договір про постачання електричної енергії № 129 (далі-Договір).

Відповідно до п.1 Договору, Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю 100 кВт, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами Договору.  

Згідно із п.2.1 Договору, під час виконання умов Договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені Договором, сторони зобов'язуються керуватись чинним законодавством України, зокрема, Правилами користування електричною енергією.

Пунктом 2.3.4 Договору передбачено, що Споживач зобов'язується оплачувати Постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатків № 3 “Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії” та № 5 “Порядок розрахунків” до Договору.

Відповідно до п.2.3.5 Договору, Споживач зобов'язується здійснювати оплату за послуги з компенсації перетікання реактивної електричної енергії між електромережею Постачальника та електроустановками Споживача згідно з додатком № 6 “Порядок розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії” до Договору.

Згідно із п.4.2.1 Договору, за внесення платежів, передбачених пунктами 2.3.4 – 2.3.5 Договору, з порушенням термінів, визначених № 5 “Порядок розрахунків” до Договору, Споживач сплачує Постачальнику пеню у розмірі 1% за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати.

Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком, або здійснюється на підставі окремого розрахункового документа.

Позивач свої зобов'язання за Договором виконав належним чином, постачав відповідачеві електричну енергію, що підтверджується наявними у матеріалах справи документами.

Відповідач свого обов'язку з повної та своєчасної оплати спожитої електричної енергії у встановлені строки не виконав, чим порушив умови договору.

          Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

          Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Згідно із ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Посилаючись на неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором позивач звернувся до суду із позовом про стягнення 14028,65 грн. – суми заборгованості за електричну енергію, з яких 11937,00 грн. – сума заборгованості за спожиту активну електричну енергію, 1020,66 грн. – сума заборгованості за реактивну електричну енергію, 83,59 грн. – сума 3% річних, 326,38 грн. – сума інфляції, 661,02 грн. – сума пені.

         Згідно із ст.4-2) Господарського процесуального кодексу України, правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

       Відповідно до ст.4-3) зазначеного кодексу, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.  

Згідно із ст.43 зазначеного кодексу, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

       Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Свої позовні вимоги позивач підтверджує наявними в матеріалах справи договором про постачання електричної енергії від 02.09.08 р. № 129, додатками до Договору, рахунками, актом прийому-передачі, актом контрольного огляду засобів обліку, актом звірки заборгованості.

Отже, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача 11937,00 грн. – суми заборгованості за спожиту активну електричну енергію, 1020,66 грн. – суми заборгованості за реактивну електричну енергію є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від  простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача 83,59 грн. – суми 3% річних, 326,38 грн. – суми інфляції, 661,02 грн. – суми пені є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідач позовні вимоги визнав у повному обсязі, про що надав суду письмовий відзив на позов.

Судові витрати покладаються на відповідача.

       На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.4-2, 4-3, 33, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст.509, 525, 526, 530, 625 Цивільного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства „Донецькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж, м.Ясинувата, до Товариства з обмеженою відповідальністю “Мар”їнський ливарно-механічний завод”, с.Богоявленка, про стягнення 14028,65 грн. – задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Мар”їнський ливарно-механічний завод”(85643, Донецька область, Мар”їнський район, с.Богоявленка, вул.Набережна, код ЄДРПОУ 34849588)  на користь Відкритого акціонерного товариства „Донецькобленерго” (84601, Донецька область, м.Горлівка, пр.Леніна,11) в особі Донецьких Західних електричних мереж (86000, Донецька область, м.Ясинувата, а/с 52; на рахунок із спеціальним режимом користування № 260353061293 в ОПЕРВ філії Донецького обласного управління ВАТ “Ощадбанк”, МФО 335106, код ЄДРПОУ 00131179) 11937,00 грн. – суму заборгованості за спожиту активну електричну енергію.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Мар”їнський ливарно-механічний завод”(85643, Донецька область, Мар”їнський район, с.Богоявленка, вул.Набережна, код ЄДРПОУ 34849588)  на користь Відкритого акціонерного товариства „Донецькобленерго” (84601, Донецька область, м.Горлівка, пр.Леніна,11) в особі Донецьких Західних електричних мереж (86000, Донецька область, м.Ясинувата, а/с 52; на поточний рахунок № 26008301520003 у філії відділення АК ПІБ м.Ясинувата, МФО 334420, код ЄДРПОУ 00131179) 1020,66 грн. – суму заборгованості за реактивну електричну енергію, 83,59 грн. – суму 3% річних, 326,38 грн. – суму інфляції, 661,02 грн. – суму пені, 140,29 грн. – суму держмита, 312,50 грн. – суму витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати накази у встановленому порядку.                  

                                           

                                                                               Повний текст рішення оголошено 11.08.09 р.

          

Суддя                                                                                              

Надруковано 3 примірники:

1-          позивачеві;

1 – відповідачеві;

1 –у справу

Вик.Канаховська В.В.

Дата ухвалення рішення11.08.2009
Оприлюднено15.08.2009
Номер документу4331960
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/203

Постанова від 01.04.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Орищин Г.В.

Судовий наказ від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Рішення від 24.04.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 28.02.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Рішення від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні