Рішення
від 01.07.2009 по справі 2/230
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/230

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

01.07.09 р.                                                                                     Справа № 2/230                               

Суддя господарського суду Донецької області Мартюхіна Н.О.

при секретарі  судового засідання Москаленко О.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Вікс” м. Макіївка  

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Сіті-Сан” м. Донецьк

про визнання права

За участю

представників сторін

від позивача: Дасалюк А.Є. – за довір.

від відповідача: Богуславская О.О. – за довір.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю “Вікс” м. Макіївка, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю “Сіті-Сан” м. Донецьк про визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю “Вікс” права власності на торгово-побутовий комплекс, в тому числі реконструйовану нежитлову будівлю площею 1427,8м2, (літ. А-2), бесідки (літ. Б, Н, О, П, Р), сторожку (літ. В), мангал (літ. Г), літній павільйон (літ. Д), сарай (літ. Е), калибу-мангал (літ. Ж, К, И), літне кафе (літ. З, Л, М), тир (літ. С), вбиральню (літ. ), літню площадку (літ. У), огорожу, що знаходиться за адресою: м. Макіївка, вул. Лутугіна, буд.1.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на свідоцтво про право власності від 07.08.2001р. № 2427, договір оренди земельної ділянки від 29.12.2006р., висновок будівельно-технічної експертизи № 72/09 від 01.07.09р., ст.ст. 15, 16, 115, 392 ЦК України, ст. 20 ГК України.

Відповідач проти позовних вимог заперечує, надавши відзив, посилаючись на відсутність у позивача належних й достовірних документів, що підтверджують право власності на торгівельно-побутовий комплекс із прибудовами загальною площею 1427,8 кв.м., у зв'язку з відсутністю державної реєстрації такого майна, всупереч статті 182 Цивільного кодексу України. Такі обставини, на думку відповідача, зумовлюють відсутність права власності у позивача на спірне майно та як наслідок неможливість з боку відповідача придбати це майно.  

Враховуючи достатність наданих суду сторонами матеріалів, справа розглянута згідно зі ст. 75  Господарського  процесуального  кодексу України за наявними в ній матеріалами.

   

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив.

Згідно до свідоцтва про право власності від 07.08.2001р. № 2427 позивачу на праві власності належить майно: будівля будинку техніки з огорожею, розташована за адресою: 86114, Донецька область, м. Макіївка, вул. Лутугіна, 1.

Відповідно до договору оренди земельної ділянки від 29.12.2006р. укладеного між Макіївською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю “Вікс”, останнім строк до 23.12.2054р. орендовано земельну ділянку несільськогосподарського призначення – землі житлової та громадської забудови (забудовані та запас) для функціонування торгівельно-побутового комплексу, яка знаходиться на території Макіївської міської ради, по вулиці Лутугіна, 1 у Червоногвардійському районі міста Макіївка.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем в будівлі торгівельно-побутового комплексу літ. А-2 здійснена реконструкція шляхом демонтажу старих перегородок та добудовано другий поверх, в результаті цього загальна площа будівлі збільшилася до 1427,8м2. До того ж позивачем на орендованій земельній ділянці побудовано бесідки (літ. Б, Н, О, П, Р), сторожка (літ. В), мангал (літ. Г), літній павільйон (літ. Д), сарай (літ. Е), калиба-мангал (літ. Ж, К, И), літне кафе (літ. З, Л, М), тир (літ. С), вбиральня (літ. Т), літня площадка (літ. У), огорожа.

З листування сторін вбачається, що на даний час між сторонами ведуться переговори стосовно продажу торгівельно-побутового комплексу, розташованого за адресою:                          м. Макіївка, вул. Лутугіна, 1 та відповідачем не визнається право власності позивача на торгівельно-побутовий комплекс, оскільки позивачем не доведено право власності на всю споруду торгівельно-побутового комплексу площею 1427,8м2.

З огляду на той факт, що Товариством з обмеженою відповідальністю “Сіті-Сан” не визнається право власності позивача на торгівельно-побутовий комплекс позивач звернувся до суду з вимогою про визнання права власності.

 

Виходячи з принципу повного, всебічного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи, суд вважає вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню, враховуючи наступне:

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно із ст.20 Господарського кодексу України права та законні інтереси суб'єктів господарювання захищаються шляхом, зокрема, визнання наявності або відсутності прав.

Пунктом 5 ст.376 Цивільного кодексу України встановлено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Таким чином, з урахуванням вимог вказаної статті, необхідними умовами для визнання права власності на самочинно збудоване майно є наявність у позивача права власності (користування) на земельну ділянку, на якій розташоване спірне майно, а також встановлення того факту, що самочинне будівництво не порушує прав інших осіб.

Відповідно до ст.4-3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

За приписом ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог або заперечень.

Як встановлено судом, рішенням Макіївської міської ради № 11/45 від 29.11.2006р. Товариству з обмеженою відповідальністю “Вікс” затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для функціонування торгівельно-побутового комплексу та передано земельну ділянку (кадастровий номер 1413500000:01:003:0748) місцезнаходження: 864114, м. Макіївка, вул. Лутугіна, 1 загальною площею 0,4845 га в оренду, терміном до 23.12.2054р. для функціонування торгівельно-побутового комплексу по вулиці Лутугіна, 1 у Червоногвардійському районі міста.

На підставі вказаного рішення між Товариством з обмеженою відповідальністю “Вікс” та Макіївською міською радою було укладено договір оренди земельної ділянки від 29.12.2006р.

З огляду на вказане Товариство з обмеженою відповідальністю “Вікс” є законним користувачем земельної ділянки на які розташовано будівлю торгівельно-побутового комплексу.

При цьому, як вказує позивач, самовільне будівництво проведено ним у межах площі земельної ділянки, що орендується, ці обставини з боку відповідача не спростовані.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позивач як землекористувач має право на звернення до суду з вимогою про визнання його права власності на підставі п.5 ст.376 Цивільного кодексу України.

Згідно з наданим до матеріалів справи висновком спеціаліста № 72/09 Будівельно-технічної експертизи судовим експертом Вовк Є.Ю. встановлено, що в частині об'ємно-планувального рішення об'єкт нерухомості – нерухома будівля (літ. А-2), що розташована за адресою м. Макіївка, вул. Лутугіна, буд. 1 та реконструйоване під ресторанний комплекс, згідно наданої виконавчої документації, та візуального обстеження, відповідає проектній документації та вимогам діючих будівельних норм. Також, висновком експертизи встановлено, що роботи, які виконані у відповідності із проектом та будівельними нормами, підтверджені актами освідчення скритих робіт, забезпечують безпечну експлуатацію будівлі за призначенням при дотриманні вимог протипожежних, технологічних та експлуатаційних норм.

За приписом ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Виходячи з того, що згідно з свідоцтвом Міністерства юстиції України № 977 від 07.04.06р. судовому експерту Вовк Євгенії Юріївні присвоєно кваліфікацію судового експерта з правом проведення будівельно-технічних експертиз за спеціальностями: 10.06 дослідження об'єктів нерухомості, будівельних матеріалів, конструкцій та відповідних документів, тобто останньому надане право здійснювати обстеження та оцінювання технічного стану будівельних конструкцій, у зв'язку з чим суд приймає до уваги вказаний вище висновок як доказ дотримання позивачем будівельних норм і правил при реконструюванні спірного об'єкту.  

Судом встановлено, що 03.06.2009 р. Бюро технічної інвентаризації м. Макіївка була проведена технічна інвентаризація об'єктів нерухомості (будівлі торгівельно-побутового комплексу), що знаходяться за адресою м. Макіївка, вул. Лутугіна, 1. За результатами обстеження та обмірювання наявних конструкцій та будівель за цією адресою, було складено технічний паспорт. З вказаного технічного паспорт у вбачається в будівлі торгівельно-побутового комплексу літ. А-2 здійснена реконструкція, зокрема демонтовані старі перегородки, встановлені нові, здійснено приєднання до інженерних мереж, добудовано другий поверх. Загальна площа змінилася з 746,10м2 до 1427,80м2. Побудовані бесідки літ. Б, Н, О, П, Р, сторожка літ. В, мангал літ. Г, літній павільйон літ. Д, сарай літ. Е, калиба-мангал літ. Ж, К, И, літне кафе літ. З, Л, М, тир літ. С, притиральна літ. Т, літня площадка, літ. , огорожа.     

Відповідно до п. 3 Наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 року № 127 “Про затвердження Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна” технічній інвентаризації підлягають об'єкти (згідно з розділом 2) всіх форм власності, розташовані на земельних ділянках (за окремими поштовими адресами), незалежно від того, побудовані вони за відповідно оформленими документами чи самочинно: будинки, включаючи прибудови та надбудови, громадські та виробничі будинки, господарські будівлі та споруди.

Роботи з інвентаризації повинні здійснюватися за обов'язковою участю власника (власників) будинків, у присутності якого (яких) проводиться обстеження, що фіксується в абрисі чи ескізі, з обов'язковим підписанням цих документів власником (власниками).

Тобто, відповідно до наданих документів, судом встановлено, що позивачем було проведено самовільне будівництво – побудовано другий поверх, бесідки, сторожку, мангал, літній павільйон, сарай, літне кафе, тир, прибиральню, літню площадку та огорожу.

Статтею 48 Закону України “Про власність” передбачено, що власник може вимагати  усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння, і відшкодування завданих цим збитків. Захист права власності здійснюється судом.

На підставі вищевикладеного, враховуючи вимоги п.5 ст.376 Цивільного кодексу України, приймаючи до уваги, що спірні об'єкти збудовані на земельній ділянці, користувачем якої є позивач, а також відсутність будь-яких доказів порушення будівництвом спірних об'єктів прав інших осіб, позовні вимоги про визнання права власності на об'єкт нерухомості торгівельно-побутовий комплекс, в тому числі реконструйовану нежитлову будівлю. Площею 1427,8м2 (літ. А-2), бесідки (літ. Б, Н, О, П, Р), сторожку (літ. В), мангал (Літ. Г), літній павільйон (літ. Д), сарай (Літ. Е), калиба – мангал (Літ. Ж, К, И), літне кафе (літ. З, Л, М), тир (літ. С), убиральню (літ. Т), літню площадку (літ. У), огорожу, є правомірними та такими, що підлягають задоволенню.

          Судові витрати покладаються віднесенню на позивача в порядку передбаченому ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного керуючись ст. 4, 48 Закону України “Про власність”,             ст. 16, 376, 392 Цивільного кодексу України, Господарським кодексом України, ст. ст. 22, 33, 43, 49, 59, 75, 82-85 Господарського процесуального Кодексу України, суд

                                                             ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю “Вікс” до Товариства з обмеженою відповідальністю “Сіті-Сан” м. Донецьк про визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю “Вікс” права власності на торгово-побутовий комплекс, в тому числі реконструйовану нежитлову будівлю площею 1427,8м2, (літ. А-2), бесідки (літ. Б, Н, О, П, Р), сторожку (літ. В), мангал (літ. Г), літній павільйон (літ. Д), сарай (літ. Е), калибу-мангал (літ. Ж, К, И), літне кафе (літ. З, Л, М), тир (літ. С), вбиральню (літ. ), літню площадку (літ. У), огорожу, що знаходиться за адресою: м. Макіївка, вул. Лутугіна, буд.1., – задовольнити повністю.                

Право власності на об'єкт торгово-побутовий комплекс, в тому числі реконструйовану нежитлову будівлю площею 1427,8м2, (літ. А-2), бесідки (літ. Б, Н, О, П, Р), сторожку (літ. В), мангал (літ. Г), літній павільйон (літ. Д), сарай (літ. Е), калибу-мангал (літ. Ж, К, И), літне кафе (літ. З, Л, М), тир (літ. С), вбиральню (літ. ), літню площадку (літ. У), огорожу, розташований за адресою: м. Макіївка, вул. Лутугіна, 1, визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю “Вікс” м. Макіївка, вул. Лутугіна, буд. 1, код ЄДРПОУ 31335531.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

Рішення може бути оскаржене через господарський суд Донецької області в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня прийняття рішення або в касаційному порядку протягом одного місяця з дня набрання рішенням законної сили.

          

Суддя                                                               Мартюхіна Н.О.                               

Дата ухвалення рішення01.07.2009
Оприлюднено22.08.2009
Номер документу4390707
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/230

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 01.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 06.08.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 27.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Сіверін В. І.

Ухвала від 16.01.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 13.12.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 30.11.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні