Рішення
від 31.07.2009 по справі 22/300
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

22/300

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  22/300

31.07.09

За позовом  Відкритого акціонерного товариства “Укртелеком”

в особі          Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії

до                  Товариства з обмеженою відповідальністю «УФК «Альфа - Капітал»

про                стягнення 5 793, 25 грн.

                                                                                                    Суддя Самсін Р.І.

Представники сторін:

від позивача:          Кияніцина О.С. (довіреність від 07.11.2008р.);

від відповідача:     не з'явились;

В судовому засіданні 31.07.2009р. на підставі ст. 85 ГПК України за згодою представника позивача оголошено вступну та резолютивну частину рішення суду.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Відкрите акціонерне товариство «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії звернулось до суду з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «УФК «Альфа - Капітал»(надалі ТОВ «УФК «Альфа - Капітал», відповідач) суми боргу в розмірі 5 793,25 грн..

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно договору, позивач надає відповідачу телекомунікаційні послуги, які, відповідно до ст. ст. 33, 36, 63 Закону України «Про телекомунікації»та пп. 33, 40, 97, 108, 164, 185 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, підлягають оплаті.

Станом на 01.01.2009р. відповідач має заборгованість у розмірі 5 173,40 грн., яка виникла за період з квітня 2008р. по листопад 2008р., та на яку нараховується пеня у розмірі 266,58 грн. згідно ст. 36 Закону України «Про телекомунікації». На суму боргу позивачем також розраховані інфляційні збитки в розмірі 296,68 грн. та три відсотки річних в сумі 56,59 грн., які позивач просить стягнути з відповідача.

Відповідач відзив на позов не надав, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином. Ухвали суду, позовна заява надсилались відповідачу на всі відомі адреси, в тому числі на юридичну адресу підприємства згідно відомостей єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (довідка станом на 18.06.2009р. наявна у матеріалах справи).

Відповідно до положень статті 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані документи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

16.02.2006р. між Відкритим акціонерним товариством «Укртелеком»  (підприємство зв'язку) та ТОВ «УФК «Альфа - Капітал»(споживач) укладено договір № 2087210 про надання телекомунікаційних послуг, згідно умов якого підприємство зв'язку зобов'язане забезпечувати безперебійне і якісне надання послуг телефонного зв'язку, а споживач повинен своєчасно оплачувати надані послуги.

Пунктами 4,1 4.5, 5.8 договору передбачено, що послуги, які надаються підприємством зв'язку, оплачуються за тарифами, затвердженими згідно з чинним законодавством; розрахунки за фактично отримані в кредит послуги електрозв'язку  за кожний попередній місяць проводяться споживачем протягом 10 днів з дня одержання рахунка, але не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим; у разі несплати за надані послуги електрозв'язку понад установлений термін (з 21 числа місяця, що настає після розрахункового періоду) споживач сплачує пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяли у період, за який нараховується пеня.   

Як вбачається з матеріалів справи,  станом на день вирішення справи, відповідач не сплатив грошові кошти за отримані телекомунікаційні послуги за  період з квітня 2008р. по листопад 2008р. у розмірі 5 173,40 грн..                                                                                                                                                                                               

Відповідно до ст. 63 Закону України “Про телекомунікації” від 18 листопада 2003 року № 1280-IV (зі змінами та доповненнями) телекомунікаційні послуги надаються   відповідно до законодавства. Умови надання телекомунікаційних послуг: укладення    договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг відповідно до основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, установлених НКРЗ; оплата замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Відповідно до ч. 5. ст. 33 Закону України “Про телекомунікації” споживачі     телекомунікаційних послуг зобов'язані дотримуватися Правил надання та отримання   телекомунікаційних послуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема: виконувати  умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі  своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Відповідно до ст. 68 Закону України “Про телекомунікації” розрахунки за  телекомунікаційні послуги здійснюються на умовах договору про надання   телекомунікаційних послуг між оператором, провайдером телекомунікацій та споживачем  або без договору за готівкову оплату чи за допомогою карток тощо в разі одержання  споживачем замовленої за передоплатою (авансованої) послуги за тарифами, затвердженими згідно із законодавством.

Статтею 36 Закону встановлена відповідальність споживачів телекомунікаційних послуг, згідно якої споживачі телекомунікаційних послуг несуть відповідальність за порушення норм цього Закону, Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг відповідно до закону; у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня; сплата споживачем пені, правомірне припинення чи скорочення оператором, провайдером переліку телекомунікаційних послуг не звільняє споживача від обов'язку оплатити надані йому телекомунікаційні послуги.

В зв'язку з простроченням оплати наданих позивачем послуг у відповідача виникла заборгованість у розмірі 5 173,40 грн. за надані послуги зв'язку.

З огляду на наявність прострочення грошового зобов'язання, позивач нарахував відповідачу штрафні санкції у розмірі 266,58 грн. пені, 56,59 грн. –3% річних, 296,68 грн. інфляційних збитків.

Згідно ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання  зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання    господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є  підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ч. 4 ст. 231 ГК України у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 36 Закону України “Про телекомунікації” від 18.11.03 № 1280-IV у  разі  затримки плати за надані оператором,  провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня. Сплата споживачем пені, правомірне припинення чи скорочення  оператором,  провайдером  переліку  телекомунікаційних послуг  не  звільняє  споживача від обов'язку оплатити надані йому телекомунікаційні послуги.

Згідно здійсненого позивачем розрахунку з відповідача підлягає стягненню 266,58 грн. пені, з яким суд погоджується та вважає обґрунтованим.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Суд погоджується з розрахунком суми інфляційних збитків в розмірі 296,68 грн. наданим позивачем і вважає його обґрунтованим. Сума 3% річних розрахована позивачем відповідно до періодів прострочення та складає 56,59 грн. підлягає стягненню з відповідача в силу положень закону.

Позивач звернувся до відповідача з претензією від 15.12.2008р. № 32-18-3544 на суму 5 261,16 грн., однак відповідач відповіді на претензію не надав, суму боргу не сплатив.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства,  а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших  вимог, що звичайно ставляться.

Судом встановлено неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором про надання телекомунікаційних послуг від 16.02.2006р., в зв'язку з чим сума боргу з урахуванням штрафних санкцій складає 5 793,25 грн. підлягає стягненню з  відповідача у повному обсязі.

Враховуючи вищенаведене, позовні вимоги підлягають задоволенню.

В зв'язку з задоволенням позову, відповідно до ст. 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита в розмірі 102,00 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 312,50 грн. підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України господарський суд, -  

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «УФК «Альфа - Капітал»(01135, м. Київ, просп. Перемоги, 5; р/р 26000013810802 філія КРУ «Фінанси та кредит»в м. Києві, МФО 300937, з рахунку виявленого під час виконання судового рішення, ідент. код 21465754) на користь Відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. Міста Шалетт, 1, рахунок №26000402028729 в КРД "Райффайзен Банк Аваль", МФО 322904, ідентифікаційний код 01189910) суму основного боргу у розмірі 5 173,40 грн. (п'ять тисяч сто сімдесят три гривні 40 копійок), пеню у розмірі 266, 58 грн. (двісті шістдесят шість гривень 58 копійок), 3% річних в сумі 56, 59 грн. (п'ятдесят шість гривень 59 копійок), 296,68 грн. (двісті дев'яносто шість гривень 68 копійок) інфляційних збитків.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «УФК «Альфа - Капітал»(01135, м. Київ, просп. Перемоги, 5; р/р 26000013810802 філія КРУ «Фінанси та кредит»в м. Києві, МФО 300937, з рахунку виявленого під час виконання судового рішення, ідент. код 21465754) на користь Відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. Міста Шалетт, 1, рахунок №26000402028729 в КРД "Райффайзен Банк Аваль", МФО 322904, ідентифікаційний код 01189910) 102,00 грн. (сто дві гривні) державного мита та 312,50 грн. (триста дванадцять гривень 50 копійок) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України.

Суддя                                                                                                             Р.І. Самсін

                                                                                                       дата підписання рішення 07.08.2009

                              

Дата ухвалення рішення31.07.2009
Оприлюднено22.08.2009
Номер документу4399981
СудочинствоГосподарське
Суть               стягнення 5 793, 25 грн.                                                                                                    &nbsp

Судовий реєстр по справі —22/300

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Ухвала від 29.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Ухвала від 31.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Постанова від 02.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прудніков Володимир Віталійович

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Судовий наказ від 14.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні