Ухвала
від 18.04.2013 по справі 20/264
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

18.04.2013р. Справа № 20/264

Господарський суд Донецької області у складі судді Бокової Ю.В.

розглянувши матеріали заяви № 10-1113 від 01.03.2013 р.: Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз» в особі філії Управління магістральних газопроводів В«ДонбастрансгазВ» про заміну сторін виконавчого провадження щодо виконання рішення господарського суду Донецької області від 10.08.2004 року на підставі наказу від 25.08.2004 року № 20/264

у справі за позовом: Дочірньої компанії В«УкртрансгазВ» Національної акціонерної компанії В«Нафтогаз УкраїнаВ» в особі філії Управління магістральних газопроводів В«ДонбастрансгазВ» , м. Донецьк

до відповідача : Державного підприємства В«ДонецьквугілляВ» в особі Відособленого підрозділу В«Шахта В«Жовтневий рудникВ» , м. Донецьк

про стягнення 30969,93 грн.

за участю представників:

від стягувача: ОСОБА_1 - за довір. від 12.02.2013 р. № 306

від боржника: ОСОБА_2 - за довір. від 28.11.2012 р. № 9-55

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду від 10.08.2004 р. у складі судді Донця О.Є. по справі

№ 20/264 позовні вимоги Дочірньої компанії В«УкртрансгазВ» Національної акціонерної компанії В«Нафтогаз УкраїнаВ» в особі філії Управління магістральних газопроводів В«ДонбастрансгазВ» , м. Донецьк задоволені в повному обсязі та стягнено з Державного підприємства В«ДонецьквугілляВ» в особі Відособленого підрозділу В«Шахта В«Жовтневий рудникВ» , м. Донецьк борг в розмірі 30969,93 грн., державне мито в розмірі 309,70 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн.

У відповідності з вимогами ст.116 Господарського процесуального кодексу України був виданий відповідний наказ.

25.03.2013 р. господарським судом Донецької області отримана заява Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз» в особі філії Управління магістральних газопроводів В«ДонбастрансгазВ» № 10-1113 від 01.03.2013 р. про заміну стягувача та боржника правонаступниками.

Розпорядженням заступника голови господарського суду Донецької області від 26.03.2013 року справу № 20/264 за позовом Дочірньої компанії В«УкртрансгазВ» Національної акціонерної компанії В«Нафтогаз УкраїнаВ» в особі філії Управління магістральних газопроводів В«ДонбастрансгазВ» , м. Донецьк до Державного підприємства В«ДонецьквугілляВ» в особі Відособленого підрозділу В«Шахта В«Жовтневий рудникВ» , м. Донецьк про стягнення 30969,93 грн. передано на автоматичний розподіл справ згідно приписів ст. 21 Господарського процесуального кодексу України. За результатами автоматичного розподілу для розгляду вказаних скарг призначена суддя Бокова Ю.В.

Заявник в судових засіданнях наполягав на задоволенні заяви про заміну сторін виконавчого провадження на їх правонаступників. Просив залучити до розгляду заяви Відділ державної виконавчої служби Ворошиловського районного управляння юстиції у м. Донецьку. Надав клопотання, яким просив:

- викликати в судове засідання для надання пояснень з приводу здійснення заходів з примусового виконання наказу господарського суду Донецької області, виданого 25.08.2004 р. по справі № 20/64 заступника начальника ВДВС Ворошиловського РУЮ м. Донецька ОСОБА_3 з наданням суду копій документів виконавчого провадження ВП № 3154564;

- зобов'язати Державне підприємство «Донецька вугільна енергетична компанія» надати суду відомості щодо наявності або відсутності на балансі, в бухгалтерському обліку підприємства заборгованості перед ДК «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» в особі філії УМК «Донебастрансгаз» за договором № 24/1146 від 01.01.2003 р., а також представити для огляду оригінали передатних балансів з відповідними розшифровками станом на 31.12.2004 р.: від ДП «Донецьквугілля» до ДП «Донецька вугільна енергетична компанія»; від ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» до його відокремлених підрозділів;

- залучити до участі у розгляді заяви Державне підприємство «Донецьквугілля».

Боржник (відповідач по справі) в судових засіданнях проти задоволення заяви в частині заміни стягувача (позивача по справі) не заперечував. Проти задоволення заяви в частині заміни боржника її правонаступником заперечив в повному обсязі. Надав письмові пояснення, в яких зазначив, що за інформацією з ЄДРПОУ ДП «Донецьквугілля» обліковується як не ліквідоване підприємство, тобто вибуття та правонаступництво як таке не відбулось.

Судом встановлено, що 06.02.2013 р. на підставі наказу господарського суду Донецької області по справі №20/264 від 25.08.2004 р. Відділом державної виконавчої служби Ворошиловського районного управління юстиції у м. Донецьку винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП № 36419338.

З матеріалів справи вбачається, що Публічне акціонерне товариство «Укртрансгаз» створене відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про реорганізацію дочірніх компаній Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» від 13.06.2012 р. № 360-р, наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України «Про реорганізацію Дочірньої компанії «Укртрансгаз» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» від 18.07.2012 р. № 530 внаслідок реорганізації шляхом перетворення Дочірньої компанії «Укртрансгаз» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», яка була створена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.1998 р. № 1173 «Про розмежування функцій з видобування, транспортування, зберігання і реалізації природного газу», шляхом перетворення в Публічне акціонерне товариство «Укртрансгаз».

27.12.2012 р. внесено зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Відповідно до п. 1.2 Статуту, Публічне акціонерне товариство «Укртрансгаз» є правонаступником усіх майнових та немайнових прав та обов'язків Дочірньої компанії «Укртрансгаз» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Згідно ч. 1 ст. 25 Господарського процесуального кодексу у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Пунктом 5 ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до п. 1.4. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України, від 26.12.2011 № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції», процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії судового процесу і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом тих чи інших обставин.

За таких обставин, враховуючи викладене, заява від 01.03.2013 р. № 10-1113 в частині заміни стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання рішення господарського суду Донецької області від 10.08.2004 р. по справі 20/264 підлягає задоволенню.

Стосовно вимоги заявника щодо заміни сторони боржника у виконавчому провадженні з Державного підприємства «Донецьквугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Жовтневий рудник» на його правонаступника Державне підприємство «Донецька вугільна енергетична компанія», суд зазначає наступне.

Згідно ч. 1 ст. 25 Господарського процесуального кодексу у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до п. 24 наказу Міністерства палива та енергетики України від 18.08.2004 р. № 492 про створення ДП «Донецька вугільна енергетична компанія», ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» після завершення процедури припинення діяльності юридичних осіб є правонаступником прав та обов'язків ДП «Донецьквугілля.

У частинах 1, 2 статті 104 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Абзацом 2 частини 6 статті Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" передбачено, що дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи є датою припинення юридичної особи.

В матеріалах справи наявний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, з якого вбачається, що станом на 27.03.2013 р. запис про припинення діяльності Державного підприємства «Донецьквугілля» не здійснений. Іншого сторонами не доведено.

З урахуванням вищевикладеного, суд робить висновок про недоведеність стягувача про заміну боржника - ДП «Донецьквугілля» у виконавчому провадженні, тому заява № 10-1113 від 01.003.2013 р. в частині заміни боржника в виконавчому провадженні не підлягає задоволенню.

Розглянув клопотання заявника, суд зазначає наступне.

Стосовно клопотання про залучення до участі у розгляді заяви Державного підприємства «Донецьквугілля», то представник боржника ДП «Донецьквугілля» був присутній в кожному з судових засідань при розгляді заяви про заміну сторін виконавчого провадження, а саме 15.04.2013 р. та 18.04.2013 р., про що свідчать протоколи судових засідань від 15.04.2013 р. та 18.04.2013 р. відповідно.

Суд вважає клопотання заявника про залучити до розгляду заяви Відділу державної виконавчої служби Ворошиловського районного управляння юстиції у м. Донецьку та виклик в судове засідання для надання пояснень з приводу здійснення заходів з примусового виконання наказу господарського суду Донецької області, виданого 25.08.2004 р. по справі № 20/64 заступника начальника ВДВС Ворошиловського РУЮ м. Донецька ОСОБА_3 з наданням суду копій документів виконавчого провадження ВП № 3154564 безпідставним, в зв'язку з тим, що заявником не доведено яким чином прийняте рішення за результатами розгляду цієї заяви може вплинути на права та обов'язки ВДВС Ворошиловського районного управляння юстиції у м. Донецьку та яким чином здійснення заходів з примусового виконання наказу господарського суду Донецької області, виданого 25.08.2004 р. по справі № 20/64 може вплинути на прийняття рішення за заявленою заявою.

Суд також відмовляє в задоволенні клопотання заявника щодо зобов'язання Державного підприємство «Донецька вугільна енергетична компанія» надати суду відомості щодо наявності або відсутності на балансі, в бухгалтерському обліку підприємства заборгованості перед ДК «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» в особі філії УМК «Донебастрансгаз» за договором № 24/1146 від 01.01.2003 р., а також представити для огляду оригінали передатних балансів з відповідними розшифровками станом на 31.12.2004 р.: від ДП «Донецьквугілля» до ДП «Донецька вугільна енергетична компанія; від ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» до його відокремлених підрозділів в зв'язку з його необґрунтованістю.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 25, 86, ГПК України, п. 5 ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження» суд -

У Х В А Л И В:

Заяву Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз» в особі філії «Управління магістральних газопроводів «Донбастрансгаз» № 10-1113 від 01.03.2013 р. про заміну сторін у виконавчому провадженні - задовольнити частково.

Здійснити заміну сторони виконавчого провадження стягувача - Дочірню компанію «Укртрансгаз» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в особі філії «Управління магістральних газопроводів «Донбастрансгаз» на його процесуального правонаступника - Публічне акціонерне товариство «Укртрансгаз» (відомості про юридичну особу - нового стягувача: 01021, м. Донецьк, Печерський район, Кловський узвіз, буд. 9/1, код ЕДРПОУ 30019801) в особі філії «Управління магістральних газопроводів «Донбастрансгаз» (83052, м. Донецьк, пр-т Ілліча, 100 а, ідентифікаційний номер 00153169).

В частині заміни сторони виконавчого провадження боржника - Державного підприємства «Донецьквугілля» в особі відособленого підрозділу «Шахта «Жовтневий рудник» на Державне підприємство «Донецька вугільна енергетична компанія» - відмовити.

Суддя Ю.В. Бокова

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення18.04.2013
Оприлюднено31.08.2015
Номер документу48946006
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/264

Ухвала від 01.10.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 20.09.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 02.05.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 19.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 02.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 26.03.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 18.04.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Постанова від 18.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Рішення від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні