Ухвала
від 22.09.2010 по справі 29/295-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про порушення провадження у справі

"22" вересня 2010 р. Справа № 29/295-10

вх. № 8378/5-29

Суддя господарського суду Тихий П.В. розглянувши матеріали по позовній заяві:

1 - ФО Шатохін ОСОБА_1, м. Харків

2 - ФО Стрілець ОСОБА_2, м. Харків

до ЗАТ "АТП - 16327", м. Харків

про визнання недійсними пунктів статуту

визнав їх такими, що відповідають вимогам ст.ст. 1, 2, 3, 5, 10, 12, 21, 32 - 38, 45, 54-58 Господарського процесуального кодексу України, достатніми для прийняття до розгляду і порушення провадження у справі.

Статтею 65 ГПК України встановлено, що з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя вчиняє в необхідних випадках такі дії по підготовці справи до розгляду: зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору, чи знайомитися з такими матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження; вирішує питання про вжиття заходів до забезпечення позову; вчиняє інші дії, спрямовані на забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи.

Також, позивачі подали до суду клопотання про забезпечення позову (вх. №19484 від 21.09.10) в якому просять суд :

1) Накласти арешт в формі заборони на відчуження та/або обмеження зобов'язаннями на все нерухоме майно ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328) та накладання арешту на всі поточні банківські рахунки відповідача.

2) Заборонити будь-яким посадовим особам ЗАТ «АТП-16327» ( Код ЄДРПОУ 31269328. 63400. Харківська обл.. Зміївський р-н. м. Зміїв, вул. Леніна, спрямовані на підготовку і виконання договорів відчуження майна, у тому числі : подавати і отримувати документи від КП "Харківське бюро технічної інвентаризації" стосовно відчуження майна, яке належить ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328) і знаходиться за адресою Харків, вул. Ак. Павлова. 88. а саме: будівлі літери "А-2", "В-1", "М-1", "Н-1", "М-1", "Г-1", "Б-1" , "Я-1" та за іншими адресами, отримувати витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно, а також підписувати будь-які договори купівлі-продажу, дарування, міни, лізингу, внесення до статутних фондів інших господарських товариств, застави, оренди, внаслідок яких відбувається відчуження та/або обмеження прав користування нерухомого майна, що належить ЗАТ "АТП-16327".

3) Заборони КП «Харківське бюро технічної інвентаризації» надавати будь які документи та здійснювати реєстраційні дії стосовно відчуження майна, яке належить ЗАТ «АТП-16327»( Код ЄДРПОУ 31269328) і знаходиться за адресою Харків, вул. Ак. Павлова, 88. а саме: будівлі літери "А-2'\ "В-1". "М-1", "Н-1",'М-1", "Г-1", "Б-1" , "Я-1" та за іншими адресами, у тому числі: надавати витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328). а також реєструвати будь-які договори купівлі-продажу. дарування, міни, лізингу, внесення до статутних фондів інших господарських товариств, застави, оренди, внаслідок яких відбувається відчуження та/або обмеження прав користування нерухомого майна, що належить ЗАТ «АТП-16327».

В обгрунтування свого клопотання, позивачі вказують на те, що позивачам стало відомо, що після набрання відповідно до постанови Харківського апеляційного господарського суду від 08.09.2010 року законної сили рішення господарського суду Харківської області від 27.04.2010 по справі 42/05-2, відповідно до якого на позивача ОСОБА_3 повинні бути зареєстровані 1284640 штук акцій товариства, що становить понад 30 відсотків загальної кількості акцій, а саме 14.09.2010 року керівництвом відповідача здійснено відчуження частини нерухомості товариства і продовжуються активні дії по відчуженню інших активів товариства за завідомо заниженими цінами. Відповідні угоди, всупереч нормі п.8.3. статуту, відбуваються без затвердження загальними зборами. Відчуження нерухомого майна без оплати його належної ринкової вартості призведе до суттєвого погіршення реальної вартості активів і відповідно реальної вартості акцій товариства. При цьому, позивачі вказують, що навіть у разі скасування незаконної норми статуту щодо кворуму загальних зборів і проведення через певний час загальних зборів акціонерів, повернення незаконно відчужених активів товариства може значно ускладнитися або стати взагалі неможливим, що нанесе позивачам значні збитки.

Відповідно до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Відповідно до ст. 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується:

накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві;

забороною відповідачеві вчиняти певні дії;

забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору;

зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку;

зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про звільнення цього майна з-під арешту.

Про забезпечення позову виноситься ухвала.

Як вбачається із матеріалів справи, предметом позову є пункт 8.2. статуту ЗАТ "АТП-16327", щодо правомочності загальних зборів відповідача лише у випадку, коли в них беруть участь акціонери, які володіють понад 70 відсотків голосів та зобов'язання керівника виконавчого органу ЗАТ "АТП-16327" при виконанні покладених на нього обов'язків утриматись від продажу належного товариству нерухомого майна, яке розташоване за адресою: м. Харків, вул. Ак. Павлова,88 та за іншими адресами.

Пунктом 1.1 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 12.12.2006 р. №01-8/2776 «Про деякі питання практики забезпечення позову» визначено, що у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд виходить з урахуванням такого:

розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Метою вжиття заходів щодо забезпечення позову є уникнення можливого порушення в майбутньому прав та охоронюваних законом інтересів позивача, а також можливість реального виконання рішення суду у випадку задоволення позову.

Відповідно до роз"яснень Вищого Арбітражного Суду України від 23.08.1994 р. №02-5/611, застосування заходів до забезпечення позову є гарантією реального виконання рішення суду.

Суд зазначає, що при розгляді заяв про забезпечення позову не вирішується питання про законність або обґрунтованість позовних вимог по суті. До предмету дослідження на цій стадії входить лише питання про те, чи може існуючий стан організації правовідносин ускладнити чи зробити неможливим виконання судового рішення.

В даному випадку, уникнення можливого порушення в майбутньому прав та охоронюваних законом інтересів позивачів, а також можливість реального виконання рішення суду у випадку задоволення позову може бути забезпечена шляхом накладення арешту на нерухоме майно ЗАТ «АТП-16327» та заборони здійснювати дії стосовно відчуження майна, яке належить ЗАТ «АТП-16327».

Суд вбачає наявність зв'язку між зазначеними заходами забезпечення позову і предметом спору, співмірність заходів із заявленими позивачем вимогами. Вжиття наведених заходів забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав позивача на час вирішення спору в суді, в разі задоволення позову -забезпечить можливість виконання рішення суду.

З іншої сторони суд враховує, що зазначені види та способи забезпечення позову не будуть суттєвими обмеженнями для відповідача.

За таких обставин, суд, зважаючи на те, що невжиття заходів щодо забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду, визнав клопотання позивачів обгрунтованим та таким, що підлягає задоволенню частково, а саме, в частині :

1) Накладення арешту на все нерухоме майно ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328).

2) Заборони будь-яким посадовим особам ЗАТ «АТП-16327» ( Код ЄДРПОУ 31269328. 63400. Харківська обл. Зміївський р-н. м. Зміїв, вул. Леніна, спрямовані на підготовку і виконання договорів відчуження майна, у тому числі : подавати і отримувати документи від КП "Харківське бюро технічної інвентаризації" стосовно відчуження майна, яке належить ЗАТ «АТП-16327»(Код ЄДРПОУ 31269328) і знаходиться за адресою Харків, вул. Ак. Павлова. 88. а саме: будівлі літери "А-2", "В-1", "М-1", "Н-1", "М-1", "Г-1", "Б-1" , "Я-1" та за іншими адресами, отримувати витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно, а також підписувати будь-які договори купівлі-продажу, дарування, міни, лізингу, внесення до статутних фондів інших господарських товариств, застави, оренди, внаслідок яких відбувається відчуження та/або обмеження прав користування нерухомого майна, що належить ЗАТ "АТП-16327".

3) Заборони КП «Харківське бюро технічної інвентаризації» надавати будь які документи та здійснювати реєстраційні дії стосовно відчуження майна, яке належить ЗАТ «АТП-16327» ( Код ЄДРПОУ 31269328) і знаходиться за адресою Харків, вул. Ак. Павлова, 88. а саме: будівлі літери "А-2'\ "В-1". "М-1", "Н-1",'М-1", "Г-1", "Б-1" , "Я-1" та за іншими адресами, у тому числі: надавати витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно ЗАТ «АТП-16327»(Код ЄДРПОУ 31269328). а також реєструвати будь-які договори купівлі-продажу. дарування, міни, лізингу, внесення до статутних фондів інших господарських товариств, застави, оренди, внаслідок яких відбувається відчуження та/або обмеження прав користування нерухомого майна, що належить ЗАТ «АТП-16327».

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів.

Враховуючи, що зазначені в клопотанні способи забезпечення позову такі як накладення арешту на всі поточні банківські рахунки відповідача, можуть стати суттєвим обмеженням для відповідача, оскільки будуть заважати веденню ним власної господарської діяльності: виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг, розрахунку на надані послуги, отримані товари чи інше, в задоволенні клопотання позивачів в частині накладення арешту на всі поточні банківські рахунки відповідача слід відмовити.

Відповідно до статті 124 Конституції України, статті 20 Господарського Кодексу України, статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", керуючись статтями 1, 2, 3, 5, 10, 12, 21, 32 - 38, 45, 54-58, 61, 64, 65, 66, 67, 86 Господарського процесуального Кодексу України

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду.

Порушити провадження у справі та призначити її до розгляду у судовому засіданні на "07" жовтня 2010 р. об 11:40.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, площа Свободи 5, 8-й під'їзд, 3-й поверх, кабінет № 323.

Зобов'язати сторони надати до суду:

позивачів : оригінали документів, доданих до позовної заяви, для огляду в судовому засіданні; довідку про включення відповідача до ЄДРПОУ; належним чином засвідчену довідку про назви та номери рахунків в кредитних установах; правове обгрунтування своїх вимог;

відповідача : відзив на позовну заяву; докази в обгрунтування своїх заперечень, довідку про знаходження в ЄДРПОУ; належним чином засвідчену довідку про назви та номери рахунків, відкритих в кредитних установах.

Явку представників сторін в судове засідання визнати обов"язковою.

Задовольнити клопотання позивачів частково.

Накласти арешт на все нерухоме майно ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328, Харківська область, м. Зміїв, вул. Леніна, 25).

Заборони будь-яким посадовим особам ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328, 63400. Харківська обл. Зміївський р-н. м. Зміїв, вул. Леніна, 25) здійснювати, спрямовані на підготовку і виконання договорів відчуження майна, у тому числі : подавати і отримувати документи від КП "Харківське бюро технічної інвентаризації" стосовно відчуження майна, яке належить ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328) і знаходиться за адресою Харків, вул. Ак. Павлова. 88. а саме: будівлі літери "А-2", "В-1", "М-1", "Н-1", "М-1", "Г-1", "Б-1", "Я-1" та за іншими адресами, отримувати витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно, а також, підписувати будь-які договори купівлі-продажу, дарування, міни, лізингу, внесення до статутних фондів інших господарських товариств, застави, оренди, внаслідок яких відбувається відчуження та/або обмеження прав користування нерухомого майна, що належить ЗАТ "АТП-16327".

Заборонити КП «Харківське бюро технічної інвентаризації» надавати будь які документи та здійснювати реєстраційні дії стосовно відчуження майна, яке належить ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328, 63400, Харківська обл. Зміївський р-н. м. Зміїв, вул. Леніна, 25) і знаходиться за адресою Харків, вул. Ак. Павлова, 88. а саме: будівлі літери "А-2", "В-1", "М-1", "Н-1",'М-1", "Г-1", "Б-1", "Я-1" та за іншими адресами, у тому числі: надавати витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328), а також, реєструвати будь-які договори купівлі-продажу, дарування, міни, лізингу, внесення до статутних фондів інших господарських товариств, застави, оренди, внаслідок яких відбувається відчуження та/або обмеження прав користування нерухомого майна, що належить ЗАТ «АТП-16327» (Код ЄДРПОУ 31269328, 63400, Харківська обл. Зміївський р-н. м. Зміїв, вул. Леніна, 25).

Стягувачами за цією ухвалою є :

1 - ФО Шатохін ОСОБА_1, АДРЕСА_1

2 - ФО Стрілець ОСОБА_2, АДРЕСА_2

Боржником за цією ухвалою є ЗАТ «АТП-16327» (код ЄДРПОУ 31269328, 63400, Харківська область, Зміївський район, м. Зміїв, вул. Леніна, 25).

Ухвала підлягає негайному виконанню та є виконавчим документом відповідно Закону України В«Про виконавче провадженняВ» .

Ухвалу видано 20.09.10

Ухвалу може бути пред'явлено до виконання протягом трьох років з 20.09.10

Направити копії цієї ухвали на адреси сторін та КП "Харківське МБТІ" для виконаня.

Суддя Тихий П.В.

Примітка: Звернути увагу сторін на те, що суд має право стягувати в доход державного бюджету з винної сторони штраф у розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ненадіслання у встановлений строк відзиву на позовну заяву або витребуваних господарським судом матеріалів, а також за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону (п. 5 ст.83 ГПК України).

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення22.09.2010
Оприлюднено04.09.2015
Номер документу49436359
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/295-10

Ухвала від 12.01.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 04.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Ухвала від 18.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Ухвала від 18.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Ухвала від 22.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Постанова від 04.02.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Рішення від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні