Ухвала
від 10.09.2015 по справі 914/2363/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

10.09.2015 р.                                                                       Справа № 914/2363/15

За позовом: Приватного підприємства «ВЕЕМ», м. Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім АМС», м. Львів

про: стягнення 94 761,87 грн.,

Суддя Долінська О.З.

При секретарі Вашкевич Н.І.

За участю представників:

позивача: Янків І.М. – дов. №б/н від 01.08.2014 року,

відповідача: Шпунт М.Б. – дов. №0209-1 від 02.09.2015 року.

На розгляд господарського суду Львівської області поступив позов Приватного підприємства «ВЕЕМ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім АМС» про стягнення 94 761,87 грн. Ухвалою від 16.07.2015 р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 28.07.2015р.

Рух справи відображено у відповідних ухвалах суду, які містяться в матеріалах справи.

10.09.2015 р. представником позивача подано заяву про уточнення позовних вимог №б/н (вх. №4036/15 від 10.09.2015 р.), в якій вказує, що у зв'язку з перерахунком позовних вимог ПП «ВЕЕМ» стягнути з ТзОВ «Торговий дім АМС» заборгованість в сумі 98 988,2 грн. по договору нерухомого майна від 02 січня 2015 року виходячи із доданого деталізованого розрахунку позовних вимог.

В судове засідання 10.09.2015 р. представник позивача з'явився, позов підтримав із врахуванням заяви про уточнення позовних вимог, просить прийняти її до розгляду. Вимоги ухвали суду від 03.09.2015 року виконав частково.

В судове засідання 10.09.2015 р. представник відповідача з'явився, позов не визнає, із підстав викладених у відзиві, вимоги ухвали суду від 03.09.2015 року виконав частково.

Заперечує проти заяви про уточнення позовних вимог №б/н (вх. №4036/15 від 10.09.2015 р.), так як позивач не направив таку відповідачу і не додав суду доказів такої відправки.

Згідно п.2 ч. 1 ст. 57 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до вимог ч.1 ст.56 ГПК України позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів, відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

Згідно з “Правилами надання послуг поштового зв'язку”, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.2002р. №1155, належним доказом направлення копії позовної заяви у справі є бланк опису вкладення, який згідно частини 2 пункту 28 Правил заповнюється відправником у 2-х примірниках. Працівник об'єкта поштового зв'язку перевіряє відповідність вкладення опису, розписується на обох примірниках і проставляє відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису видається відправникові, другий вкладається до поштового відправлення.

За приписами п. 3.5 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» №18 від 26.12.2011 року недодержання вимог статей 54, 56 та пунктів 2 і 3 частини першої статті 57 ГПК щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 ГПК. Так, позовна заява підлягає поверненню без розгляду, якщо позивачем не вказано повне найменування сторін та їх поштових адрес, або позовну заяву підписано не уповноваженою належним чином особою чи особою, посадове становище якої не вказано, або прокурор не зазначив орган, уповноважений здійснювати відповідні функції держави у спірних відносинах, або позовна заява не підписана позивачем.

Наявність на позовній заяві факсимільного підпису означає, що вона не підписана особою, яка має право її підписувати, і підлягає поверненню. Такі ж наслідки настають, коли в позовній заяві відсутні відомості про прізвище та посаду керівника юридичної особи або до позовної заяви не додано належні документи на підтвердження повноважень особи, що підписала цю заяву як представник позивача в господарському суді (частини третя-шоста статті 28 ГПК), і на ці документи немає посилання в заяві.

Якщо у позовній заяві є посилання на докази, що підтверджують викладені обставини, але самі докази до позовної заяви не додані, таку заяву не можна повертати з посиланням на статтю 63 ГПК. У цьому випадку суддя у процесі підготовки справи до розгляду ухвалою витребовує ці докази від позивача чи відповідача.

У разі коли до позовної заяви додано докази надсилання відповідачеві копії лише самої заяви, але відсутні докази надсилання йому копій доданих до неї документів, така заява підлягає поверненню на загальних підставах згідно з пунктом 6 частини першої статті 63 ГПК.

Не може вважатися належним доказом надіслання відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів проставлена на позовній заяві відмітка іншої сторони, якщо у цій відмітці не зазначено, ким саме прийнято копію позовної заяви.

Крім цього суду звертає увагу позивача на те, що відповідно до п. 3.11 та п.3.12 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» №18 від 26.12.2011 року ГПК, зокрема статтею 22 цього Кодексу, не передбачено права позивача на подання заяв (клопотань) про "доповнення" або "уточнення" позовних вимог, або заявлення "додаткових" позовних вимог і т.п. Тому в разі надходження до господарського суду однієї із зазначених заяв (клопотань) останній, виходячи з її змісту, а також змісту раніше поданої позовної заяви та конкретних обставин справи, повинен розцінювати її як:

- подання іншого (ще одного) позову, чи

- збільшення або зменшення розміру позовних вимог, чи

- об'єднання позовних вимог, чи

- зміну предмета або підстав позову.

У будь-якому з таких випадків позивачем має бути додержано правил вчинення відповідної процесуальної дії, а недотримання ним таких правил тягне за собою процесуальні наслідки, передбачені ГПК та зазначені в цій постанові.

Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір вимог майнового характеру. Якщо в заяві позивача йдеться про збільшення розміру немайнових вимог (наприклад, про визнання недійсним ще одного акта крім того, стосовно якого відповідну вимогу вже заявлено), то фактично також йдеться про подання іншого позову.

Право позивача на зміну предмета або підстави позову може бути реалізоване лише до початку розгляду господарським судом справи по суті та лише у суді першої інстанції шляхом подання до суду відповідної письмової заяви, яка за формою і змістом має узгоджуватися із статтею 54 ГПК з доданням до неї документів, зазначених у статті 57 названого Кодексу. Невідповідність згаданої заяви вимогам цих норм процесуального права є підставою для її повернення з підстав, передбачених частиною першою статті 63 ГПК.

При дослідженні матеріалів заяви про уточнення позовних вимог №б/н (вх. №4036/15 від 10.09.2015 р.) було встановлено, що позивач не направив у встановлених порядку заяву з додатками відповідачу, та що заява про уточнення позовних вимог не відповідає вимогам ст. 54, 57 ГПК України.

Зважаючи на те, що позивачем не подано доказів надсилання відповідачеві копії заяви з додатками, а також на те, що заява вх. №4036/15 від 10.09.2015 року не відповідає вимогам ст. 54, 57 ГПК України, то заява та додані до неї документи згідно п. 3 та п.6 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України підлягає поверненню без розгляду.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що заява про уточнення позовних вимог №б/н (вх. №4036/15 від 10.09.2015 р.) підлягає поверненню без розгляду - позивачу.

В зв'язку із невиконання сторонами вимог ухвали суду від 28.07.2015 року в повному обсязі, керуючись ст. ст. 22, п.3 та п. 6 ч. 1 ст. 63, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Повернути заяву про уточнення позовних вимог №б/н (вх. №4036/15 від 10.09.2015 р.) та долучені до неї додатки без розгляду позивачу.

2. Розгляд справи відкласти на: 15.09.15 до 12:30

3.Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду в залі судових засідань №11 (2 поверх).

4. При направленні відзиву посилання на номер справи обов'язкове.

5. Докази витребувані ухвалою суду, подавати з супровідним листом на адресу суду за три дні до дати судового засідання.

6. Сторонам: - надати письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України, або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, нема справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та нема рішення цих органів з такого спору.

7. Зобов'язати позивача надати суду:

7.1. Для огляду оригінали документів доданих до позовної заяви.

7.2. Витяг на відповідача від державного реєстратора (ст. 20, 21 ЗУ„Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців”) (вказаний документ повинен відображати інформацію на час вирішення спору) на час заявлення позову в суд.

7.3. Докази погашення заборгованості відповідачем по рахунках за спірний період на даний час.

7.4. Письмові докази про сплату ПП «ВЕЕМ» земельного податку та податку із нерухомості за спірний період за земельну ділянку та нерухомість, розташовані по вул. Липинського, 50а у м. Львові у Державну податку інспекцію у Шевченківському районі м. Львова Головного управління ДФС у Львівській області.

7.5. Інформацію про загальну площу усіх належних на праві власності чи користування приміщень по вул. Липинського, 50а у м. Львові в тому числі копію технічного паспорта на ці приміщення та виходячи з цього розрахунок земельного податку і податку на нерухомість.

7.6. Належним чином завірену копію договору оренди на земельну ділянку, що належить на праві власності чи користування ПП «ВЕЕМ» по вул. Липинського, 50а у м. Львові.

7.7. Належним чином завірену копії рахунків, що виставлялись до оплати відповідачу за спірний період.

7.8. Забезпечити в судове засідання явку уповноваженого представника.

8. Зобов'язати відповідача надати суду:

8.1. Належні і допустимі письмові докази в обгрунтування заперечень на позов.

8.2. Витяг від державного реєстратора (ст. 20, 21 ЗУ„Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців”) (вказаний документ повинен відображати інформацію на час вирішення спору) на час заявлення позову в суд.

8.3. Підписаний з позивачем акт звірки взаєморозрахунків за спірний період на час подачі позовної заяви в суд.

8.4. Докази погашення заборгованості за спірний період, якщо такі є.

8.5. Забезпечити в судове засідання явку уповноваженого представника.

9. Довести до відома сторін, що згідно з п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону, з винної сторони стягується штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в доход державного бюджету України.

10. Довести до відома позивача, що у випадку невиконання вимог ухвали суду, неподання до суду без поважних причин витребуваних документів, необхідних для вирішення спору, суд вправі залишити позов без розгляду згідно ст. 81 ГПК України.                    

Суддя                                                                       Долінська О.З.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.09.2015
Оприлюднено17.09.2015
Номер документу50083741
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2363/15

Постанова від 18.12.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 30.10.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Рішення від 30.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Ухвала від 29.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Ухвала від 17.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Ухвала від 15.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Ухвала від 10.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Ухвала від 03.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Ухвала від 28.07.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні