Рішення
від 03.09.2010 по справі 2-11101/10
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-11101/10

Провадження № 2-11101/10

03.09.2010 Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

Головуючого- судді: Гайдук Л.П.

при секретарі Волощенко О.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі міста Харкова про зобов'язання вчинення певних дій, -

Встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просила зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі міста Харкова нарахувати на її користь недоплачену як дитині війни щомісячну державну соціальну допомогу за 2008-2010 роки.

Свої позовні вимоги вона обґрунтовує тим, що є пенсіонером за віком, має статус «Дитина війни». Всупереч діючого законодавства відповідачем протягом 2008-2010 років не виплачувалася доплата до пенсії в розмірі 30 відсотків від мінімальної пенсії за віком.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, про дату, час та місце слухання справи була повідомлена своєчасно та належним чином, надала суду заяву про розгляд справу за її відсутністю.

Відповідач управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі міста Харкова у судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив, про дату, час та місце слухання справи повідомлений своєчасно та належним чином, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутністю та заперечував проти задоволення позовних вимог позивача.

Суд, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивач ОСОБА_1 народилася 14 травня 1933 року.

Згідно із ст.1 Закон ' України «Про соціальний захист дітей війни» дитиною війни є особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років.

Відповідно, позивач ОСОБА_1 є дитиною війни в розумінні Закону України «Про соціальний захист дітей війни». Даний факт підтверджується копією посвідчення позивача з проставленим в ньому штампом «Дитини війни».

Враховуючи зазначений статус позивача, його соціальний захист регулюється Законом України «Про соціальний захист дітей війни».

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на ЗО відсотків мінімальної пенсії за віком.

Виходячи з того, що позивач ОСОБА_1 є дитиною війни в розумінні Закону України «Про соціальний захист дітей війни», суд вважає, що на нього повністю розповсюджуються всі пільги та соціальні гарантії, передбачені Законом України «Про соціальний захист дітей війни», в тому числі й право на підвищення пенсії на 30% мінімальної пенсії за віком, як передбачено статтею 6 зазначеного Закону.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», фінансове забезпечення державних соціальних гарантій, передбачених цим Законом, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Що стосується вимог позивача про зобов'язання відповідача виплачувати йому з 22травня 2008 року щомісячну надбавку до пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком, то суд вважає такі вимоги обґрунтованими, виходячи з наступного.

Відповідно до п.п.41 розділу 2 Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» текст статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» викладено в наступній редакції. Дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни. Ветеранам війни, які мають право на отримання підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до цього Закону та Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» дане підвищення провадиться за їх вибором згідно з одним із законів.

З січня 2008 року позивачу було нараховане та виплачується зазначене підвищення відповідно до встановленого розміру, що підтверджується довідкою управління пенсійного фонду України у Дзержинському районі міста Харкова.

Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 за №10-рп\2008 року, у справі за конституційними поданнями Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень ст.65 розділу 1, пунктів 61, 62, 63, 66 розділу 2, пункту 3 розділу З Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» і 101 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень ст. 67 розділу 1, п.п. 1-4, 6-22, 24-100 розділу 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»

(справа щодо предмета та змісту закону про Державний бюджет України), визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) положення п.п.41 розділу 2 Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Рішення Конституційного Суду України у цій справі має преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв'язку з правовідносинами, які виникли внаслідок дії положень статей зазначеного закону, що визнані неконституційними. Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Виходячи із системного аналізу зазначених норм законодавства, рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 року та приписів ч.2 ст.152 Конституції України, суд дійшов висновку, що з 22.05.2008 року відповідач повинен був нараховувати та сплачувати позивачу доплату до пенсії, передбачену ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» в редакції, яка діяла до 01.01.2008 року, оскільки з моменту ухвалення Конституційним Судом України рішення щодо неконституційності пп..41 розділу 2 Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», ця норма втратила чинність та не підлягала застосуванню.

Отже, відповідач з 22.05.2008 року мав діяти у відповідності з приписами діючої норми ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», нараховувати та здійснювати позивачу доплату до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.

Між тим, до 22.05.2008 року, тобто до ухвалення зазначеного рішення Конституційним Судом України, відповідач, здійснюючи позивачу доплати, передбачені ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» в редакції від 01.01.2008 року, з урахуванням п.п.41 розділу 2 Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», діяв на підставі та у відповідності з діючою нормою зазначених законів.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей Війни» (у редакції від 18.11.2004, чинній у 2009 році) дітям війни пенсії або щомісячне грошове довічне утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на ЗО відсотків мінімальної пенсії за віком.

Статтею 71 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" Кабінету Міністрів України надано право у 2009 році встановлювати розміри соціальних виплат, які відповідно до законодавства визначаються залежно від розміру мінімальної заробітної плати, в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених за відповідними бюджетними програмами.

Названа норма передбачає встановлення в абсолютних сумах розмірів лише тих виплат, вихідним критерієм розрахунку яких с розмір мінімальної заробітної плати. Відповідно її дія не поширюється на спірні відносини, оскільки розмір зазначених соціальних виплат згідно із Законом України "Про соціальний захист дітей війни" залежить від розміру мінімальної пенсії за віком.

Отже, нарахування та виплата у 2009 році дітям війни підвищення до пенсії або щомісячного грошового довічного утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, повинні здійснюватися відповідно до норм Закону України "Про соціальний захист дітей війни", а тому позов в частині зобов'язання відповідача виплачувати в 2009 році щомісячну надбавку до пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком - підлягає задоволенню.

Таким чином, суд зобов*язує відповідача здійснити нарахування та сплатити на користь позивача доплату до пенсії за 2009 рік., та з 01.01.2010 р. по 31.07.2010 р.

Відповідно до статті 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Згідно до ч.2 ст.88 ЦПК України якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 22, 46, ч.2 ст. 152 Конституції України, ст.ст. 6, 7 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», Законом України «Про державний бюджет України на 2008рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», Законом України «Про державний бюджет України на 2009рік» № 908УІ(908-17) від 03.02.2009року, ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», Законом України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 року за № 121/2001, ст.ст. 10, 11,ч.2 ст.88, 209,

212, 214-215, ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі міста Харкова по не виконанню з 22.05.2008 по 31 липня 201 Ороку приписів статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» стосовно ОСОБА_1.

Зобов'язати управління пенсійного фонду України у Дзержинському районі міста Харкова нарахувати та сплатити ОСОБА_1 доплату до пенсії, передбачену статтею 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» в розорі 30% мінімальної пенсії за віком з 22 травня 2008 року по 31 липня 2010 р.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня його проголошення.

Головуючий суддя

Дата ухвалення рішення03.09.2010
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51093094
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-11101/10

Рішення від 16.11.2010

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Музичук Н.Ю. Н. Ю.

Рішення від 03.03.2011

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Мохов Є. І.

Рішення від 30.11.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Рішення від 03.09.2010

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Гайдук Л. П.

Ухвала від 06.08.2010

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Гайдук Л. П.

Рішення від 21.12.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко Андрій Володимирович

Рішення від 27.08.2010

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька Олена Василівна

Рішення від 14.07.2010

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мазниця Андрій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні