Рішення
від 21.08.2007 по справі 2-330/2007
ГУЛЯЙПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-330/2007 p.

РІШЕННЯ

ІМ'ЯМ УКРАЇНИ

21 серпня 2007 року Гуляйпільський районний су д Запорізької області

в складі: головуючого судді Карак ай Н.Д.

при секретарі Юрчен ко Н.М.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Гуляйп оле

справу за позовом ОСОБА_ 1 до Гуляйпільської районно ї державної адміністрації За порізької області, Новомико лаївської сільської ради Гул яйпільського району Запоріз ької області, ТОВ «Надія» Гул яйпільського району Запоріз ької області про визнання пр ава на земельну частку (пай), в иділення земельної частки (п аю), про включення до списку н а отримання сертифікату на з емельну частку (пай),

ВСТАНОВИВ:

22.03.2007 року позивач звернувся до суду в зв'язку з тим, що пра цював у колгоспі ім. Ілліча Г уляйпільського району, а піс ля реорганізації в КСП ім. «І лліча» з 19.11.1992 року по 10.07.1996 року.

В зв'язку з тим, що час отрим ання КСП ім. Ілліча Державног о акту на землю він був ч.1еном цього підприємства, то підля гав включенню до списку член ів КСП, які мають право на зем ельну частку (пай), і має право на земельну частку (пай). В поз ові також зазначив, що в 2005 роц і йому стало відомо, що його д о списку членів КСП не включи ли. Прохає суд визнати за ним п раво на земельну частку (пай) т а зобов'язати Новомиколаївсь ку сільську раду Гуляйпільсь кого району виділити йому зе мельну частку (пай) із земель р езервного фонду.

Ухвалами Гуляйпільського райсуду від 18.04.2007 року та 31.07.2007 рок у залучено до участі у справі в якості співвідповідачів Н овомиколаївську сільську ра ду , Гуляйпільську районну ра ду та Гуляйпільську райдержа дміністрацію.

21.08.2007 р. позивач уточнив свої п озовні вимоги, що не суперечи ть вимогам ст. 31 ЦПК України і приймається судом до судово го розгляду, прохає суд додат ково до заявлених вимог зобо в'язати Новомиколаївську сіл ьську раду включити його до с писку членів КСП ім. Ілліча, я к додатку до Державного акту про право колективної власн ості на землю.

В судовому засіданні пози вач підтримав уточнені позов ні вимоги.

Представники відповідачі в Новомиколаївської сільськ ої ради Гуляйпільського райо ну та Гуляйпільської райдерж адміністрації позов не визна ли, суду пояснили, що позивач пропустив строк позовної да вності 3 роки, земель резервн ого фонду не має, 438, 6 га передан о в КСП ім. Ілліча і вони розпа йовані. Позивач знав, що розп айовується земля та майно, та к як мав родичів, які прожива ли в с Новомиколаївці і працю вали в господарстві, які були додатково включені у списки у 1999 році. Все населення знало про розпаювання землі, друку валась інформація у пресі. Зн ик об'єкт, якому видавався ак т колективної власності на з емлю, а утворене товариство п рацює на арендованих землях.

Поважної причини поновлен ня строку позовної давності не має, і строк треба рахуват и з 01.03.1996 року з дня отримання Де ржавного акту на землю КСП. Вл асники сертифікатів на земел ьні паї вже отримали державн і акти на право власності на з емельні ділянки.

Представник відповідача Т ОВ «Надія» позов визнав, суду пояснив, що в КСП Ілліча в 1996 і 1999 роках проводились загальні збори по реформуванню, запро шувались всі бажаючі. Позива ч напевно був пропущений в сп исках на право на сертифікат и на земельну частку (пай). Бул а ще допайовка на 50 чоловік. Др ужина позивача працювала в К СП і знала про збори, доповни вши, що визнають, що позивач м ав право на отримання земель ного паю, але про видачу зара з позивачу земельного паю за перечує. Вже видані акти на пр аво власності на земельні ді лянки.

Суд, заслухавши пояснення сторін і дослідивши докази п о справі, вважає, що позов не підлягає задоволенню з насту пних підстав.

Відповідно до п. 2 Указу През идента України від 08.08.1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земе ль, переданих у колективну вл асність сільськогосподарсь ким підприємствам і організа ціям» право на земельний пай мають всі особи, які входять до складу КСП на момент паюва ння землі і яких внесено до сп иску, що долучається до держа вного акта на право колектив ної власності на землю, зокре ма, постійні працівники - чле ни КСП та пенсіонери, які ран іше працювали в КСП і залишил ись його членами.

З матеріалів справи вбачає ться, що державний акт на пра во колективної власності на землю КСП ім. Ілліча було вид ано 01.03.1996 p., серії ЗП № 00307 (а.с. 58-60).

На час видачі державного ак ту ОСОБА_1 у колгоспі та КС П ім. Ілліча працював, про пор ушення свого права на земель ний пай дізнався в цей час- з 1996 року, так як має близьких род ичів, що мешкають в с. Новомик алаївка і які отримали серти фікати на земельні частки (па ї) в зазначений час, що слідує з пояснень представників ві дповідачів, з позовом про вкл ючення у список на отримання земельного паю звернувся у б ерезні 2007 року, тобто більше н іж через 11 років.

Згідно зі ст. 261 ЦК України п раво на позов виникає з дня, к оли особа дізналась або пови нна була дізнатися про поруш ення свого права. Крім того, в ідповідно до ч. 5 ст. 267 ЦК Украї ни суд може поновити строк по зовної давності і захистити нарушене право в тому разі, к оли його порушено з поважних причин. Суд виходе з того, що в ідповідно до ст. 267 ЦК України строк позовної давності до п ред'явлення позову є самості йною підставою для відмови в позові, а докази поважності причин пропуску названого ст року, які б давали підстави д ля його поновлення, позиваче м не надані. Суд не приймає до уваги пояснення позивача про те, що тільки в 2005 році йому ста ло відомо, що він до списку чл енів КСП ім. Ілліча включений не був, так як вони не грунтую ться на матеріалах справи і н енаданням доказів в цій част ині. Суд критично відноситьс я до пояснень представника Т ОВ «Надія» та довідки (а.с. 8) пос кільки вони не грунтуються н а законі, а ТОВ «Надія» є орен дарем розпайованих земель. П ри цьому суд також враховує, що з 1996 р по 2007 рік позивач не зве ртався ні в суд, ні в інший буд ь-який компетентний орган пр о своє право на земельну част ку (пай). З заявою до загальних зборів пайовиків земельних ділянок колгоспу та КСП ім. І лліча також не звертався і вс і власники сертифікатів на п раво на земельну частку (пай) К СП ім. Ілліча отримали держав ні акти на право приватної вл асності на землю, що слідує з пояснень відповідачів.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 67-73, 212-215 Ц ПК України, ст. ст. 17, 20 ЗК Укра їни (в редакції 1990 року), 261, 267 ЦК У країни, п. п. 2, 5 Указу Президент а України від 08 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земе ль, переданих у колективну вл асність сільськогосподарсь ким підприємставм і організа ціям», суд -

ВИРІШИВ:

Відмовити Животченко Мико лі Григоровичу в задоволенні його позовних вимог до Гуляй пільської районної державно ї адміністрації Запорізької області,

Новомиколаївської сільськ ої ради Гуляйпільського райо ну Запорізької області, ТОВ « Надія» Гуляйпільського райо ну Запорізької області про в изнання права на земельну ча стку (пай), як члена КСП ім. Ілл іча Гуляйпільського району, в землях Новомиколаївської сільської ради Гуляйпільськ ого району, виділення земель ної частки (паю) із земель резе рвного фонду, включити до спи ску на отримання сертифікату на земельну частку (пай) у пов ному обсязі.

З повним текстом рішення уч асники процесу можуть ознайо митися 28 серпня 2007 року.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення суду може бути подано протягом 10 днів з дня й ого проголошення.

Апеляційна скарга на рішен ня суду може бути подана до Ап еляційного суду Запорізької області протягом 20 днів після подання заяви про апеляційн е оскарження.

СудГуляйпільський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення21.08.2007
Оприлюднено19.11.2009
Номер документу5144860
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-330/2007

Рішення від 04.06.2007

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Онуфрієв В. М.

Рішення від 06.03.2007

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Потоцький В.В.

Рішення від 20.12.2007

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В.М.

Рішення від 01.11.2007

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Неженцева О.В.

Ухвала від 12.12.2007

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Кулик П.О.

Рішення від 25.01.2007

Цивільне

Червоногвардійський районний суд м.Макіївки

Комаров В.А.

Рішення від 26.09.2007

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т.В.

Рішення від 21.08.2007

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Каракай Н.Д.

Рішення від 05.07.2007

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Кравець Ю.І.

Рішення від 07.08.2007

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Жовток Є.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні