Рішення
від 14.04.2009 по справі 32/143
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 32/143 14.04.09

За позовом ОСОБА_ 1

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю «Фіко»

2. Голосіївської районної в міс ті Києві державної адміністр ації

про виз нання недійсним рішення та з обов' язання вчинити дії

Суддя О.О. Хрипун

Представники:

Від позивача ОСОБ А_2 - адв.

Від відповідачів 1. Біц юк В.С. - предст.

2. не з' яв ився

Обставини справи:

Позивач звернувся д о Господарського суду міста Києва з позовом про визнанн я недійсним рішення, що прийн яте загальними зборами учасн иків Товариства з обмеженою відповідальністю «Фіко»26.02.2009, та скасування державної реє страції зміни директора това риства з обмеженою відповіда льністю «Фіко», що була прове дена на підставі рішення заг альних зборів учасників ТОВ «Фіко», зафіксованих в Прото колі №3 від 26 лютого 2009 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 06.04.2009 було по рушено провадження у справі № 32/143, розгляд справи призначен ий на 14.04.2009, залучено до участі у справі третю особу, яка не зая вляє самостійних вимог на пр едмет спору на стороні позив ача - Голосіївську районну в місті Києві державну адміні страцію.

Звертаючись з позовом до су ду позивач просив суд вжити з аходів до забезпечення позов у шляхом заборони ОСОБА_4 або будь-яким уповноваженим ним особам вчиняти дії від ім ені Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Фіко»(03026, м.К иїв, вул. Нова,1; ідентифікацій ний код 14275539) та накласти арешт н а нерухоме майно, а саме: вироб ничий корпус № 6 з вбудованими приміщеннями, який розташов аний в місті Києві по вул. Нові й,1 загальною площею 11 360,8 кв.м., що належить відповідачу.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 06.04.1009 було за доволено клопотання ОСОБА _1 про вжиття заходів до забе зпечення позову.

Позивач обґрунтовує свої п озовні вимоги тим, що рішення загальних зборів ТОВ «Фіко» , зафіксовані в протоколі № 3 в ід 26 лютого 2009 року, прийняті з п орушенням вимог ст.ст. 10, 61 Зако ну України «Про господарські товариства»та ст. 116 ЦК Україн и, оскільки позивач про прове дення загальних зборів не по відомлявся та участі в них не приймав.

В процесі розгляду справи п озивачем було подано заяву п ро уточнення позовних вимог, відповідно до якої позивач, о крім зазначених вище вимог, д одатково просив суд зобов' я зати державного реєстратора Голосіївської районної в м. К иєві державної адміністраці ї внести запис до Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців про скасування реєстраці йного запису № 1 068 107 0004 001171 від 04.03.2009 р оку про зміну керівника ТОВ « Фіко», який було внесено на пі дставі протоколу № 3 від 26.02.2009.

У зв' язку із висуненням ви мог до Голосіївської районно ї в м. Києві державної адмініс трації ухвалою суду вказана особа залучена до участі у сп раві як відповідач.

Представник відповідача-1 у судовому засіданні позов ви знав, посилаючись на те, що дій сно не направляв позивачу по відомлення про проведення за гальних зборів 26.02.2009.

Відповідач-2 повноважного п редставника у судове засідан ня не направив, хоча про час та місце судового засідання бу в повідомлений належним чино м.

Суд вважає можливим розгл янути справу у відсутності п редставника відповідача-2 ві дповідно до вимог ст. 75 ГПК Укр аїни за наявними у ній матері алами, що містять достатньо в ідомостей про права і взаємо відносини сторін.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, Господарс ький суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

Згідно з протоколом № 3 від 26.02.2009 загальних зборів уч асників ТОВ «Фіко»загальним и зборами були прийняті наст упні рішення: обрати Головою Загальних Зборів Учасників ТОВ «Фіко»ОСОБА_5; обрати Секретарем Загальних Зборів Учасників ТОВ «Фіко»ОСОБА _6; звільнити ОСОБА_5 з пос ади директора ТОВ «Фіко»; при значити ОСОБА_4 на посаду директора ТОВ «Фіко»; призна чити відповідальним за прове дення державної реєстрації з міни керівника ТОВ «Фіко»та уповноважити на підставі всі х необхідних для цього докум ентів директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Фіко»ОСОБА_4.

Згідно з вказаним протокол ом на зборах учасників були п рисутні ОСОБА_5, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 та запрошений г ромадянин України ОСОБА_4 , паспорт серія НОМЕР_3, вид аний Романським МРВ УМВС Укр аїни в Сумській області, 01.06.1999, я кий мешкає за адресою: Україн а, АДРЕСА_1, ідентифікацій ний номер НОМЕР_1 на поряд ок денний були виставлені пи тання: про обрання Голови Заг альних Зборів Учасників ТОВ «Фіко»; про обрання Секретар я Загальних Зборів Учасників ТОВ «Фіко», про звільнення ОСОБА_5 з посади директора Т ОВ «Фіко»; про призначення ОСОБА_4 на посаду директора ТОВ «Фіко»; про призначення в ідповідальної особи за прове дення реєстрації зміни керів ника ТОВ «Фіко»в органах дер жавної влади.

Статтею 10 Закону України «П ро господарські товариства» передбачено, що учасники тов ариства мають право: а) брати у часть в управлінні справами товариства в порядку, визнач еному в установчих документа х, за винятком випадків, перед бачених цим Законом; б) брати у часть у розподілі прибутку т овариства та одержувати його частку (дивіденди); в) вийти в у становленому порядку з товар иства; г) одержувати інформац ію про діяльність товариства ; д) здійснити відчуження част ок у статутному (складеному) к апіталі товариства, цінних п аперів, що засвідчують участ ь у товаристві, в порядку, вста новленому законом. Учасники можуть мати також інші права , передбачені законодавством і установчими документами т овариства.

Відповідно до ст. 116 ЦК Україн и учасники господарського т овариства мають право у поря дку, встановленому установчи м документом товариства та з аконом: 1) брати участь в управ лінні товариством у порядку, визначеному в установчому д окументі, крім випадків, вста новлених законом; 2) брати учас ть у розподілі прибутку това риства і одержувати його час тину (дивіденди); 3) вийти у вста новленому порядку з товарист ва; 4) здійснити відчуження час ток у статутному (складеному ) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують учас ть у товаристві, у порядку, вст ановленому законом; 5) одержув ати інформацію про діяльніст ь товариства у порядку, встан овленому установчим докумен том. Учасники господарського товариства можуть також мат и інші права, встановлені уст ановчим документом товарист ва та законом.

Статтею 61 Закону України «П ро господарські товариства» встановлено, що про проведен ня загальних зборів Товарист ва учасники повідомляються п ередбаченим статутом способ ом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядк у денного. Повідомлення пови нно бути зроблено не менш як з а 30 днів до скликання загальни х зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальни х зборах учасників за умови, щ о воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів д о скликання загальних зборів учасникам товариства повинн а бути надана можливість озн айомитися з документами, вне сеними до порядку денного зб орів. З питань, не включених до порядку денного, рішення мож уть прийматися тільки за зго дою всіх учасників, присутні х на зборах.

Проте, як було встановлено в процесі розгляду справи та в изнано відповідачем, позивач взагалі не повідомлявся про проведення загальних зборів учасників ТОВ «Фіко»та учас ті в них не приймав, таким чино м рішеннями, що були прийняті на загальних зборах учасник ів ТОВ «Фіко»були порушені з аконні права позивача, як уча сника даного товариства.

Частиною 5 ст. 98 Цивільного к одексу України передбачено, що рішення загальних зборів може бути оскаржене учаснико м товариства до суду.

Підставою недійсності пр авочину є недодержання в мом ент вчинення правочину сторо ною (сторонами) вимог, які вста новлені частинами першою - тр етьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу (ч. 1 ст. 215 ЦК Укра їни).

Статтею 203 ЦК України визнач ені загальні вимоги, додержа ння яких є необхідним для чин ності правочину, а саме: зміст правочину не може суперечит и цьому Кодексу, іншим актам ц ивільного законодавства, а т акож моральним засадам суспі льства; особа, яка вчиняє прав очин, повинна мати необхідни й обсяг цивільної дієздатнос ті; волевиявлення учасника п равочину має бути вільним і в ідповідати його внутрішній в олі; правочин має вчинятися у формі, встановленій законом ; правочин має бути спрямован ий на реальне настання право вих наслідків, що обумовлені ним; правочин, що вчиняється б атьками (усиновлювачами), не м оже суперечити правам та інт ересам їхніх малолітніх, неп овнолітніх чи непрацездатни х дітей.

Враховуючи вищенаведене, рішення загальних зборів уч асників ТОВ «Фіко», зафіксов ані в протоколі № 3 від 26.02.2009, прий няті з порушенням ст.ст. 10, 61 Зак ону України «Про господарськ і товариства»та ст. 116 ЦК Украї ни, а тому є всі підстави для в изнання його недійсним.

Згідно з п.1.9 Рекомендацій пр езидії Вищого господарськог о суду України № 04-5/14 від 28.12.2007 «Пр о практику застосування зако нодавства у розгляді справ, щ о виникають з корпоративних відносин»у тих випадках, кол и позивач пред' являє до суб ' єкта владних повноважень в имоги, що є похідними від інши х вимог у корпоративному спо рі, справа розглядається в го сподарському суді. Такими, зо крема, є вимоги про скасуванн я державної реєстрації змін до установчих документів у с правах про визнання недійсни ми рішень загальних зборів п ро внесення змін до установч их документів та інші.

04.03.2009 відповідачем-2 зроблено реєстраційний запис № 1 068 107 0004 001 171 про зміну керівника ТОВ «Фі ко», який було внесено на підс таві протоколу № 3 від 26.02.2009 до Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців. Враховуючи нед ійсність рішень загальних зб орів ТОВ «Фіко», що були зафік совані в протоколі № 3 від 26.02.2009 п озовні вимоги позивача про с касування державної реєстра ції зміни директора ТОВ «Фік о» та щодо зобов' язання тре тьої особи внести запис до Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців про скасування реєстраційного запису № 1 068 107 0 004 001171 від 04.03.2009 про зміну керівник а ТОВ «Фіко», який було внесен о на підставі протоколу № 3 від 26.02.2009, є обґрунтованими та таки ми, що підлягають задоволенн ю.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Частиною 2 ст. 34 ГПК України передбачено, що обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними засобами дока зування, не можуть підтвердж уватись іншими засобами дока зування.

Враховуючи викладене, поз ов підлягає задоволенню в по вному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК Укра їни передбачено, що стороні, н а користь якої відбулося ріш ення, господарський суд відш кодовує мито за рахунок друг ої сторони.

Керуючись ст. ст. 10, 61 Закону Ук раїни «Про господарські това риства», ст. ст. 116, 203, 215 ЦК України , ст. ст. 32, 33, 34, 44, 49, 75, 82- 85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, Господарський суд мі ста Києва

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити по вністю.

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відпо відальністю «ФІКО», зафіксов ані в протоколі № 3 від 26 лютого 2009 року.

Скасувати державну реєстр ацію зміни директора товарис тва з обмеженою відповідальн істю «ФІКО», що була проведен а на підставі рішення загаль них зборів учасників товарис тва з обмеженою відповідальн істю «ФІКО», зафіксованих в П ротоколі № 3 від 26 лютого 2009 року .

Зобов' язати державного р еєстратора Голосіївської ра йонної в м. Києві державної ад міністрації внести запис до Єдиного державного реєстру ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців про скасуванн я реєстраційного запису № 1 068 107 0004 001171 від 04.03.2009 року про зміну кер івника ТОВ «ФІКО»(адреса: м. Ки їв, вул. Нова, 1, ідентифікаційн ий код 14277539), який було внесено н а підставі протоколу № 3 від 26.02 .2009.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Фі ко»(03026, м. Київ, вул. Нова, 1, іденти фікаційний код 14275539 на користь ОСОБА_1 (02109, АДРЕСА_1, іде нтифікаційний номер НОМЕР _2) 85 (вісімдесят п' ять) грн. 00 к оп. державного мита, 118 (сто вісі мнадцять) грн. 00 коп. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня його підписання , оформленого відповідно до с т. 84 Господарського процесуал ьного кодексу України, та мож е бути оскаржене в порядку та строки, визначені Господарс ьким процесуальним кодексом України.

Суддя О.О. Хрипун

Дата підписання рішення: 1 6.04.2009

Дата ухвалення рішення14.04.2009
Оприлюднено20.04.2010
Номер документу5208062
СудочинствоГосподарське
Сутьвиз нання недійсним рішення та з обов' язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —32/143

Ухвала від 01.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 23.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С. В.

Ухвала від 12.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С. В.

Постанова від 18.09.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шипко В.В.

Рішення від 07.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 27.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Рішення від 14.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 09.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Постанова від 21.01.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні