Постанова
від 05.10.2009 по справі 7/91-09
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.2009 року Справа № 7/91-09

Дніпропетровський апеля ційний господарський суд у с кладі колегії суддів

головуючого судді Павл овського П.П. (доповідача)

суддів: Швеця В.В., Чус О.В.

при секретарі судового за сідання Резніченко С.Ю.

За участю прокурора: Дидюк Н .О., посвідчення № 32 від 10.03.09 р.

Представники сторін:

від позивача : Приходько Х.С., довіреність № 7/26-349 від 08.04.0 9 р.;

від третьої особи-1 : Прихо дько Х.С., довіреність № 7/26-349 в ід 08.04.09 р.

від третьої особи-2 : Светл ічна С.А., довіреність № 1 від 01.01.09 р.

представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про час та місце розгляду с прави повідомлений належни м чином.

розглянувши матеріали спр ави та апеляційне подання Прокурора м. Кривого Рогу, м. К ривий Ріг на рішення господ арського суду Дніпропетровс ької області від 16.06.09р. у справ і № 7/91-09

за позовом Прокурора м. К ривого Рогу, м. Кривий Ріг в ін тересах держави в особі Крив орізької міської ради Дніпро петровської області, м. Криви й Ріг

до відповідача Фізично ї особи - підприємця ОСОБА _4, м. Кривий Ріг

третя особа-1 без самостійн их вимог на предмет спору на стороні позивача: Управлі ння комунальної власності мі ста виконавчого комітету Кри ворізької міської ради, м. Кри вий Ріг

третя особа-2 без самостійн их вимог на предмет спору на стороні позивача: Комунал ьне підприємство “Житлово - к омунальна контора № 23”, м. Крив ий Ріг

про стягнення 7 333, 34 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарськ ого суду Дніпропетровської о бласті від 16.06.2009р. у справі № 7/91-09 ( суддя - Коваль Л.А.) відмовлен о в задоволенні позову засту пника прокурора м. Кривого Ро гу в інтересах держави в особ і Криворізької міської ради, м. Кривий Ріг до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 про стягнення 7333,34 грн.

Рішення вмотивоване посил анням на те, що Криворізька мі ська рада є неналежним позив ачем у справі

Не погодившись з рішенням с уду першої інстанції, прокур ор звернувся до Дніпропетров ського апеляційного господа рського суду з апеляційним п оданням в якому просить ріше ння суду першої інстанції ск асувати та постановити нове рішення, яким задовольнити п озовні вимоги прокурора. Заз начає, що Криворізька міська рада є представником терито ріальної громади м. Кривого Р огу та від її імені і в її інте ресах здійснює відповідні ді ї.

Ухвалою Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду від 14.08.09р., колег ією суддів у складі головуюч ого судді Павловського П.П.-до повідача, суддів: Швеця В.В., Чу с О.В. прийнято апеляційне под ання до розгляду, слухання сп рави призначено в судовому з асіданні на 07.09.09р. о 10:00год.

Ухвалою Дніпропетров ського апеляційного господа рського суду від 07.09.09р. розгляд справи відкладався до 05.10.09р. на 10:15 год.

Позивач та третя особ а-1 надали відзив на апеляційн е подання в яком у зазначають , що підтримують повністю вим оги апеляційного подання, пр осять скасувати рішення госп одарського суду Дніпропетро вської області від 16.06.09р. у спра ві № 7/91-09 та задовольнити позов ні вимоги прокурора в повном у обсязі.

Відповідач відзиву на апеляційне подання не надав , явку повноважного представ ника до судового засідання н е забезпечив, про час та місце розгляду справи повідомлени й належним чином. Враховуючи те, що залучені до матеріалів справи докази дозволяють ви значитись відносно законнос ті оскаржуваного рішення, ко легія суддів дійшла висновку про можливість розгляду спр ави у відсутності відповідач а, який належним чином повідо млений про час та місце розгл яду справи.

Колегія суддів Дніпр опетровського апеляційного господарського суду, дослід ивши матеріали справи, вивчи вши доводи апеляційного под ання, заслухавши доповідь су дді - доповідача та поясненн я представників присутніх ст орін та прокурора, дійшла до в исновку, що апеляційне подан ня підлягає задоволенню, а рі шення - скасуванню з наступни х підстав.

Як вбачається із матер іалів справи, 24.06.08р. між Управлі нням комунальної власності м іста виконкому Криворізької міської ради, яке згідно “Пол оження про управління комуна льної власності міста виконк ому міськради” виконує функц ії орендодавця комунального майна та фізичною особою - п ідприємцем ОСОБА_4 був укл адений договір оренди № 23/66 неж итлового приміщення (далі - Договір) загальною площею 64,7 к в. м. на 1 поверсі нежитлової бу дівлі, розташованій за адрес ою АДРЕСА_1 під розміщення комп' ютерного клубу.

Термін дії Договору вс тановлений з 24.06.08р. до 23.06.09р.

Відповідно до п.п. 4,7 Дог овору відповідач повинен щом ісячно вносити орендну плату у розмірі 1010,9 грн. без ПДВ, яка п ерераховується на спеціальн ий розрахунковий рахунок КП “ЖКК №23”, щомісячно не пізніше 20 числа наступного місяця піс ля сплачуваного з подальшим перерахуванням цих коштів КП “ЖКК №23” до міського бюджету.

Згідно п. 8.1. “Положенн я про порядок оформлення оре нди об'єктів комунальної вла сності міста” затвердженого рішенням Криворізької міськ ої ради від 27.09.06 № 288, плата за оре нду нерухомого та окремо інд ивідуально визначеного майн а, балансоутримувачем якого є управління комунальної вла сності міста виконкому міськ ради або управління житлово- комунального господарства в иконкому міськради спрямову ється до міського бюджету, че рез комунальні житлові підпр иємства.

Відповідно ст. 73 ЗУ “Про міс цеве самоврядування в Україн і” акти ради, виконавчого ком ітету міської ради, прийняті в межах наданих їм повноваже нь, є обов'язковими для викона ння всіма розташованими на в ідповідній території органа ми виконавчої влади, об'єднан нями громадян, підприємствам и, установами та організація ми, посадовими особами, а тако ж громадянами, які постійно а бо тимчасово проживають на в ідповідній території.

Як видно з матеріалів справ и, між Управлінням комунальн ої власності міста виконкому міськради та комунальним пі дприємством КП “ЖКК № 23” було підписано угоду про відступл ення права вимоги, за якою УКВ М передає, а КП “ЖКК № 23” прийма є на себе вимоги першого та ст ає кредитором з усіх договор ів оренди, діючих на обслугов уваній КП “ЖКК № 23” території, укладених між УКВМ та оренда рями нежилих приміщень та ді ючих на час укладання цієї уг оди.

Пунктом 7 вищезгаданої угод и передбачено, що всі грошові та інші кошти, отримані КП “ЖК К № 23” за рахунок оплати боржн иків оренди перераховуються КП “ЖКК № 23” до місцевого бюдж ету, враховуючи пеню за несво єчасне виконання боржником г рошових зобов'язань.

Таким чином, тимчасове отр имання КП “ЖКК № 23” коштів за о ренду нежитлових приміщень, не тягне за собою жодних прав ових наслідків для останньог о, оскільки отримані кошти на дходять на розрахунковий рах унок КП “ЖКК № 23” для подальшо го перерахування до міського бюджету територіальної гром ади Криворізької міської рад и.

Колегія судів дійшла висно вку, що укладання вищезазнач еної угоди про відступлення права вимоги, не забороняє пр окурору м. Кривою Рогу, з метою захисту інтересів Криворізь кої міської ради, як отримува ча коштів, звернутися до суду із позовом про стягнення кош тів, саме в її інтересах.

Згідно ст. 69 ЗУ “Про бю джетний кодекс України” до д оходів місцевого бюджету, що не враховується при визначе нні обсягу міжбюджетних тран сфертів належить плата за ор енду майнових комплексів, що знаходяться у комунальній в ласності міста.

У відповідності до п. 17 ріше ння Криворізької міської рад и від 30.01.08 № 2230 “Про міський бюдже т на 2008”, орендна плата, отриман а на спеціальні розрахункові рахунки комунальних житлови х підприємств, перераховуєть ся в повному обсязі до місько го бюджету.

Відповідно до ст. 26 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні” затвердження міс цевого бюджету, внесення змі н до нього: затвердження звіт у про виконання відповідного бюджет) відноситься до компе тенції Криворізької міської ради.

Відповідно до ст.ст. 16, 60 ЗУ “Про місцеве самоврядува ння в Україні” територіальни м громадам сіл, селищ, міст, ра йонів у містах належить прав о комунальної власності на р ухоме і нерухоме майно, доход и місцевих бюджетів, нежитло ві приміщення, заклади та інш е майно і майнові права, визна чені відповідно до закону як об'єкти права комунальної вл асності.

У відповідності до ст. 10 вказ аного Закону, Криворізька мі ська рада є представником те риторіальної громади м. Крив ого Рогу, та від її імені та в ї ї інтересах здійснює відпові дні дії.

А отже, коштами місцевого бю джету має право розпоряджати сь лише Криворізька міська р ада.

Стаття 526 ЦК України вст ановлює вимогу щодо виконанн я зобов' язань належним чино м відповідно до умов договор у та вимог цього Кодексу, інши х актів цивільного законодав ства. Якщо у зобов' язанні вс тановлений строк його викона ння, то воно підлягає виконан ню у цей строк (ч.1 ст. 530 ЦК Україн и).

Матеріалами справи підтв ерджено, що відповідачем бул и порушені умови договору що до своєчасного та повного вн есення орендної плати.

На теперішній час заборго ваність по орендній платі бе з урахування ПДВ становить 7333 ,34 грн., що підтверджується роз рахунком заборгованості по о рендній платі виконаним КП “ ЖКК№23”.

Обов'язок орендаря своєчас но та у повному обсязі вносит и орендну плату, передбачени й не лише умовами Договору, а й нормами чинного законодавст ва, а саме п. 3 сі. 18 ЗУ “Про оренду державного та комунального майна”, відповідні норми так ож закріплені в ст. 284 Господар ського кодексу України.

Таким чином, господарськ ий суд першої інстанції дійш ов невірного висновку, що поз овні вимоги прокурора не під лягають задоволенню.

Колегія суддів Дніпр опетровського апеляційного господарського суду приходи ть до висновку про невідпові дність висновків суду першої інстанції обставинам справи , що є підставою для скасуван ня зазначеного рішення суду .

Керуючись ст.ст. 101-105 Гос подарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційне поданн я Прокурора м. Кривого Рогу, м. Кривий Ріг на рішення госпо дарського суду Дніпропетров ської області від 16.06.09р. у спра ві № 7/91-09 задовольнити.

Рішення господарсько го суду Дніпропетровської об ласті від 16.06.09р. у справі № 7/91 -09 скасувати.

Позов задовольнити.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБ А_4 (ін. код НОМЕР_1, АДРЕС А_2, 50000) на користь Криворізь кої міської ради (ЄРДПОУ 24230992, м. Кривий Ріг, пл. Радянська,1, 50101) з аборгованість по орендній - 7 333,34 грн., державного мита в тому числі за розгляд справи в апе ляційній інстанції - 153, 00 грн., в итрат на інформаційно - техні чне забезпечення судового пр оцесу - 118,00 грн.

Доручити господарсько му суду Дніпропетровської об ласті у встановленому порядк у видати відповідні накази.

Постанова може бути оскаржена до Вищого господа рського суду України.

Головуючий суддя П.П. Павловський

Суддя В.В. Швець

Суддя О.В. Чус

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.10.2009
Оприлюднено18.12.2010
Номер документу5349505
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/91-09

Судовий наказ від 12.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Постанова від 05.10.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Павловський П.П.

Рішення від 03.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 23.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Постанова від 11.06.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков М.Б.

Ухвала від 27.05.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков М.Б.

Ухвала від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 28.05.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 27.04.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні