Постанова
від 23.02.2016 по справі 522/1075/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

23.02.2016

Справа № 522/1075/16-к

Провадження 1-кс/522/3273/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області, про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12015160000000944 від 18.12.2015 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 199 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що співробітники логістичної компанії ТОВ «Делівері» здійснюють систематичне переміщення товарів виготовлених у незаконний спосіб із сировини, що завозиться на територію України з Придністровської Молдавської республіки без митного оформлення з метою подальшої реалізації на території України, з використанням підроблених марок акцизного збору України, що в подальшому призводить до ненадходження обов`язкових платежів до державного бюджету України та незаконного використання знака для товарів та послуг «Vodka Jelzin», « ІНФОРМАЦІЯ_1 », фірмового найменування «Vodka Jelzin», « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та значних збитків державі.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що алкогольна продукція різних брендів без будь-яких дозвільних документів реалізується на території ПП «Книжковий ринок» у м. Одесі.

Так, згідно показів свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , вони придбали алкогольну продукцію фірмового найменування «Vodka Finlandia» на території ПП «Книжковий ринок» у осіб, які не мають спеціально обладнаного місця та без будь-яких дозвільних документів для здійснення її продажу, але з нанесеною на продукцію маркою акцизного збору України, яку в подальшому передали працівникам поліції, з метою встановлення відповідності (достовірності) марок акцизного збору України відповідно до встановленого законодавством зразку. Крім того, пояснили, що алкогольну продукцію фірмового найменування «Vodka Finlandia», приносили до торгівельних павільйонів з автомобіля ГАЗ «Газель» д.н. НОМЕР_1 .

04.01.2016 р. слідчим СУ ГУНП в Одеській області проведено огляд упаковки з алкогольною продукцією та марки акцизного збору України, які нанесені на ній. Після чого, винесено постанову про призначення технічної експертизи документів, з метою встановлення відповідності (достовірності) даної марки акцизного податку України відповідно до встановленого законодавством зразку. Згідно висновку експерта №2-П встановлено, що марка акцизного збору України, яку було надано на дослідження експертам, не відповідає аналогічним маркам, які перебувають в офіційному обігу України.

17.02.2016 р. на підставі ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 27.01.2016 р., у період з 13 год. 30 хв. до 18 год. 23 хв., проведено обшук автомобіля SUZUKI VITARA, д.н. НОМЕР_2 , в ході якого було виявлено та вилучено:

- алкогольний напій « Martini», ємністю 0,75 л 16 пляшок;

- алкогольний напій « Couroisier», ємністю 1 л 18 пляшoк;

- алкогольний напій « Chivas Rigal», ємністю 1 л 1 пляшка;

- алкогольний напій « Ron Zacapa», ємністю 1 л 1 пляшка;

- алкогольний напій « Ponelli», ємністю 1,5 л 6 пляшок;

- алкогольний напій « Ron Zacapa XO », ємністю 0,75 л 1 пляшка;

- алкогольний напій « Jack Deniels 7», ємністю 1 л 8 пляшок.

Враховуючи зазначене, на думку слідчого, вилучене майно є доказом у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.199 КК України.

З метою встановлення походження продукції, її характеристик та інших відомостей необхідних для встановлення обставин скоєння злочину, а саме марок акцизного збору України, які не відповідають аналогічним маркам, які перебувають в офіційному обігу України, небезпечної (контрафактної) продукції, а також продукції, яка не відповідає вимогам щодо її безпечності необхідно провести товарознавчі та економічні експертизи, прокурор просив клопотання задовольнити.

ОСОБА_4 , заперечував проти задоволення клопотання та зазначив, що вилучену алкогольну продукцію він закупив для особистого вживання, та зберігав її в автомобілі SUZUKI VITARA, д.н. НОМЕР_2 , яким користується.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, заслухав думку учасників процесу, суд вважає необхідним у задоволенні клопотання відмовити з наступних підстав.

Так, згідно ч.2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктами 2, 3 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Однак, клопотання слідчого зазначеній вимозі закону не відповідає.

Ст. 17 Загальної декларації прав людини, проголошує право приватної власності як основне і невідчужуване право людини. Конвенція про захист прав і основоположних свобод є міжнародним договором, який закріплює певний перелік найбільш важливих для людини суб`єктивних прав. Складовою цієї Конвенції є окремі протоколи, які доповнюють та розвивають її положення. Статтею 1 Протоколу №1 до Конвенції встановлено, що «кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна, інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальним принципам міжнародного права».

Відповідно до ч.2 ст. 170 КПК України, метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Вивченням матеріалів наданих до клопотання встановлено, що у кримінальному провадженні, жодній особі про підозру не повідомлено.

Також слідчим, в порушення ч.2 ст. 171 КПК України, до клопотання не було додано документів, або інших матеріалів якими він обґрунтовує доводи клопотання.

Крім того, у даному кримінальному провадженні цивільний позов заявлений з боку будь-якої юридичної або фізичної особи не був.

У зв`язку з чим, доводи слідчого про те, що на вказане майно слід накласти арешт є необґрунтованими.

Задоволення клопотання про накладення арешту, може призвести до суттєвого порушення Конституційних прав та інтересів його законних власників, що є неприпустимим.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що клопотання є необґрунтованим, не повним, не відповідає вимогам ст. 171 КПК України, а тому задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.170-173 КПК України, -

УХВАЛИВ :

В задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 , погоджене з прокурором, про накладення арешту на майно, яке 17.02.2016 р. було вилучено в ході проведення обшуку автомобіля SUZUKI VITARA, д.н. НОМЕР_2 , а саме на алкогольний напій « Martini», ємністю 0,75 л 16 пляшок; алкогольний напій « Couroisier», ємністю 1 л 18 пляшoк; алкогольний напій «Chivas Rigal», ємністю 1 л 1 пляшка; алкогольний напій «Ron Zacapa», ємністю 1 л 1 пляшка; алкогольний напій «Ponelli», ємністю 1,5 л 6 пляшок; алкогольний напій « Ron Zacapa XO », ємністю 0,75 л 1 пляшка; алкогольний напій « Jack Deniels 7», ємністю 1 л 8 пляшок, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12015160000000944 від 18.12.2015 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 199 КК України - відмовити.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя:

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення23.02.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу56120842
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/1075/16-к

Постанова від 15.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 01.03.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Ухвала від 10.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Мандрик В. О.

Постанова від 23.02.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 22.02.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 22.02.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 27.01.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Ухвала від 27.01.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Ухвала від 27.01.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Ухвала від 27.01.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні