Постанова
від 06.10.2009 по справі 33/415
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2009 р. № 33/415

Вищий господарський су д України у складі: суддя С еліваненко В.П. - головуючий , судді Бенедисюк І.М. і Львов Б .Ю.

розглянув касаційну скарг у ОСОБА_1, м. Рівне ( далі - ОСОБА_1)

на рішення господарсько го суду міста Києва від 18.11.2008

зі справи № 33/415

за позовом відкритого а кціонерного товариства "Рівн еазот", м. Рівне (далі - ВАТ "Рів неазот")

до Державного департа менту інтелектуальної власн ості Міністерства освіти і н ауки України, м. Київ (далі - Д епартамент)

про визнання недійсним и деклараційних патентів Укр аїни №№ 56091А та 56110А на винаходи.

Судове засідання проведен о за участю:

ОСОБА_1 та його представ ника ОСОБА_2.,

а також представників:

ВАТ "Рівнеазот" - Вороніна Я.Г.,

Департаменту - Постоялкін ої О.В.

За результатами розгляд у касаційної скарги Вищий го сподарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарсько го суду міста Києва від 18.11.2008 (су ддя Мудрий С.М.) позов зад оволено:

- визнано недійсним повніст ю деклараційний патент Украї ни № 56091А на винахід "Спосіб отр имання вапняково-аміачної се літри";

- Департамент зобов' язано здійснити публікацію відомо стей про визнання недійсним повністю деклараційного пат енту України № 56091А на винахід " Спосіб отримання вапняково-а міачної селітри" в офіційном у бюлетені "Промислова власн ість" та внести відповідні зм іни до Державного реєстру па тентів України на винаходи;

- визнано недійсним повніст ю деклараційний патент Украї ни № 56110А на винахід "Спосіб отр имання вапняково-аміачної се літри";

- Департамент зобов' язано здійснити публікацію відомо стей про визнання недійсним повністю деклараційного пат енту України № 56110А на винахід " Спосіб отримання вапняково-а міачної селітри" в офіційном у бюлетені "Промислова власн ість" та внести відповідні зм іни до Державного реєстру па тентів України на винаходи.

Судове рішення мотивовано тим, що винаходи "Способи отри мання вапняково-аміачної сел ітри" за деклараційними пате нтами України № 56091А і № 56091А не в ідповідають умові патентозд атності "винахідницький ріве нь", а тому підлягають визнанн ю недійсними.

ОСОБА_1 звернувся до Вищог о господарського суду Україн и з касаційною скаргою від 14.07.2 009 б/н, в якій просить рішення мі сцевого господарського суду скасувати та передати справ у на новий розгляд до суду пер шої інстанції. Скаргу мотиво вано тим, що господарський су д першої інстанції прийняв р ішення, що стосується прав і о бов' язків скаржника, не зал ученого до участі в даній спр аві, а саме права на виплату ав торської винагороди. Так, вин ахідниками за оскаржуваними патентами є фізичні особи, у т ому числі ОСОБА_1; зазначе ними фізичними особами - вин ахідниками та позивачем укла дено договори "про винагород у" від 25.03.2003 № 491 та від 22.07.2003 № 991, згідн о з умовами яких винахідники передали права на винаходи р оботодавцю - ВАТ "Рівнеазот" ; однак, використовуючи винах оди за оскаржуваними патента ми, позивач жодного разу не ви платив авторської винагород и винахідникам (у тому числі ОСОБА_1).

Відзив на касаційну скаргу не надходив.

Причиною касаційного оска рження рішення місцевого гос подарського суду з цієї спра ви стало питання про те, чи сто сується наведене рішення пра в і обов' язків ОСОБА_1, як ого не було залучено до участ і у справі.

Згідно зі статтею 107 Господа рського процесуального коде ксу України (далі - ГПК Украї ни) сторони у справі мають пра во подати касаційну скаргу, а прокурор касаційне подання на рішення місцевого господа рського суду, що набрало зако нної сили, та постанову апеля ційного суду. Касаційну скар гу мають право подати також о соби, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прий няв рішення чи постанову, що с тосується їх прав і обов'язкі в.

Зі змісту наведеної норми п рава вбачається, що судове рі шення, оскаржуване не залуче ною до участі у справі особою , повинно безпосередньо стос уватися прав та обов'язків ці єї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір п ро право у правовідносинах, у часником яких на момент розг ляду справи та прийняття ріш ення господарським судом пер шої інстанції є скаржник, або міститься судження про прав а та обов'язки цієї особи у від повідних правовідносинах.

Рішення ж є таким, що прийня те про права та обов'язки особ и, яка не була залучена до учас ті у справі, якщо в мотивува льній частині рішення містят ься висновки суду про права т а обов'язки цієї особи, або у р езолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов'язки таких осіб. В так ому випадку рішення порушує не лише матеріальні права ос іб, не залучених до участі у сп раві, а й їх процесуальні прав а, що витікають із сформульов аного в пункті 1 статті 6 Європ ейської конвенції про захист прав людини і основних свобо д положення про право кожног о на справедливий судовий ро згляд при визначенні його ци вільних прав і обов'язків. Буд ь-який інший правовий зв'язок між скаржником і сторонами с пору не може братися до уваги .

Як вбачається з оскаржуван ого судового рішення, в його м отивувальній та резолютивні й частинах відсутні висновки про права та обов' язки ОС ОБА_1

Крім того, відповідно до час тини другої статті 33 Закон у України "Про охорону прав на винаходи та корисні моделі" з метою визнання деклараці йного патенту недійсним б удь-яка особа може подати д о Установи клопотання про пр оведення експертизи запатен тованого винаходу на відпові дність умовам патентоздатно сті.

Як встановлено місцевим го сподарським судом, власником деклараційних патентів Укра їни №№ 56091А та 56110А на винаходи бу ло ВАТ "Рівнеазот", яке і зверн улося до господарського суду міста Києва з позовом до Депа ртаменту про визнання недійс ними зазначених патентів; от же, склад сторін у зазначеном у спорі повністю відповідає приписам статті 21 ГПК України і статті 33 Закону України "П ро охорону прав на винаходи т а корисні моделі".

Поряд з цим, зі змісту статт і 1117 ГПК України вбачається, що суд касаційної інстанції не наділений повноваженнями ст осовно дослідження та оцінки правомірності доводів особи , яка не брала участі в розгляд і справи щодо наявності у неї матеріального права, яке під лягає захисту, оскільки така оцінка пов'язана з необхідні стю встановлення та перевірк и фактичних обставин, які не б ули встановлені у рішенні аб о постанові господарського с уду, але якими скаржник обґру нтовує власні вимоги.

Відповідна правова позиці я узгоджується також з навед еним у постановах Верховного Суду України від 24.06.2008 № 2/164-35/246, від 02.09.2008 № 23/294.

З огляду на викладене підст ав для скасування рішення го сподарського суду міста Києв а з цієї справи не вбачається .

Керуючись статтями 1117, 1119 - 1 1111 ГПК України, Вищий господар ський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду міста Києва від 18.11.2008 зі сп рави № 33/415 залиши ти без змін, а касаційну скарг у ОСОБА_1 - без задоволенн я.

Суддя В.Селів аненко

Суддя І.Бенедис юк

Суддя Б.Львов

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення06.10.2009
Оприлюднено04.12.2009
Номер документу5614305
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/415

Ухвала від 08.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Рішення від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І.М.

Постанова від 06.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І.М.

Рішення від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Рішення від 18.11.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Судовий наказ від 29.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні