Постанова
від 09.06.2009 по справі 15/22-09
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У к р а ї н а

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

09.06.09 Спра ва №15/22-09

Колегія суддів Запорізьк ого апеляційного господарсь кого суду у складі:

Головуючий суддя Антонік С .Г. судді Антонік С.Г. , Коробк а Н.Д. , Шевченко Т. М.

при секретарі: Лолі Н.О.

За участю представників:

від позивача: ОСОБА_1, дов іреність № ВМВ 189937 від 17.02.09;

від відповідача-1: Цінськи й Д.М., довіреність б/н від 20.04.09 ;

від відповідача-2: Цінськи й Д.М., довіреність б/н від 20.04.09 ,

розглянувши у судовому зас іданні апеляційну скаргу О СОБА_3, с.Любимівка Каховськ ого району Херсонської облас ті,

на ухвалу господарського с уду Херсонської області від 12.03.2009р. у справі № 15/22-09

за позовом: ОСОБА_3, с. Люб имівка Каховського району Хе рсонської області,

до відповідача - 1: Сільськог осподарського товариства з о бмеженою відповідальністю « Любимівське», с. Любимівка Ка ховського району Херсонсько ї області,

до відповідача - 2: Спілки спі ввласників земельних і майно вих паїв «Любимівське», с.Люб имівка Каховського району Хе рсонської області,

про визнання недійсним ріш ення загальних зборів та виз нання недійсними договорів о ренди,

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням голови Зап орізького апеляційного госп одарського суду № 1136 від 09.06.09р. сп раву № 15/22-09 передано для розгля ду колегії суддів у складі: го ловуючого судді Антоніка С.Г . (доповідач); суддів: Коробки Н .Д., Шевченко Т.М., яка прийняла с праву до свого провадження.

За клопотанням представни ків сторін судове засідання проводилося без застосуванн я засобів технічної фіксації судового процесу, за їх згодо ю в судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частину постанови.

Ухвалою господарського су ду Херсонської області від 12.0 3.2009р. у справі №15/22-09 (суддя Клепай З.В.) провадження у справі при пинено.

Ухвала суду мотивована тим , що позивач є фізичною особою , а спір не підпадає під норми ч.4 ст.12 ГПК України. Тому у пози вача відсутнє право на зверн ення до господарського суду. Спір підлягає розгляду у міс цевому районному суді.

Не погоджуючись з такою ухв алою суду, ОСОБА_3 звернув ся до Запорізького апеляційн ого господарського суду з ап еляційною скаргою, в якій заз начає, що спірні договори оре нди є господарськими договор ами, укладеними між юридични ми особами. Вважає, що суд необ ґрунтовано дійшов висновку п ро можливі корпоративні відн осини, оскільки необхідно бу ло застосовувати норми п.1 ч.1 с т.12 ГПК України.

У судовому засіданні 09.02.2009р. п редставник позивача підтрим ав доводи, викладені в апеляц ійній скарзі, просить ухвалу місцевого суду скасувати та передати справу на розгляд д о господарського суду Херсон ської області.

Представник відповідачів у судовому засіданні проти д оводів апеляційної скарги за перечив з підстав, викладени х у відзивах, а саме: вважає, що заявник апеляційної скарги не має права на звернення до г осподарського суду в частині визнання договорів оренди н едійсними, оскільки не відпо відає переліку осіб, встанов лених у ч.1 ст. 1 ГПК України. Так ож зазначає, що в суді першої і нстанції розглядався позов ОСОБА_4, а апеляційна скарг а подана ОСОБА_3. Просить з алишити ухвалу господарсько го суду першої інстанції без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Відповідно до ст. 99 Господар ського процесуального кодек су України, апеляційний госп одарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному поряд ку, користується правами, над аними суду першої інстанції.

Згідно ст. 101 Господарського процесуального кодексу Укра їни у процесі перегляду спра ви апеляційний господарськи й суд за наявними у справі і до датково поданими доказами по вторно розглядає справу. Апе ляційний суд не зв' язаний д оводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґ рунтованість рішення місцев ого суду у повному обсязі.

Розглянувши матеріали спр ави та апеляційної скарги, су д знаходить апеляційну скарг у такою, що не підлягає задово ленню з наступних підстав.

Фізична особа ОСОБА_3 зв ернувся до господарського су ду Херсонської області з поз овом до СТОВ «Любимівське» т а Спілки співвласників земел ьних і майнових паїв «Любимі вське» про визнання недійсни ми рішення загальних зборів та визнання недійсними догов орів оренди.

Ухвалою суду від 12.03.2009р. прова дження у справі припинено на підставі п.1 ч.1 ст.80 ГПК України у зв' язку з тим, що вказаний спір не підлягає розгляду в г осподарських судах України.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновком господарськог о суду Херсонської області з огляду на наступне.

Щодо позовних вимог про виз нання недійсним рішення зага льних зборів членів Спілки с піввласників земельних і май нових паїв «Любимівське», оф ормлених протоколом від 11.01.2006р . слід зазначити таке.

Вказані відносини є корпор ативними правовідносинами С пілки співвласників земельн их і майнових паїв «Любимівс ьке» з її членами.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.12 ГПК Ук раїни господарським судам пі двідомчі справи, що виникают ь з корпоративних відносин у спорах між господарським то вариством та його учасником (засновником, акціонером), у то му числі учасником, що вибув, а також між учасниками (заснов никами, акціонерами) господа рських товариств, що пов' яз ані зі створенням, діяльніст ю, управлінням та припинення м діяльності цього товариств а, крім трудових спорів.

Згідно ч.3 ст.1 Закону України «Про господарські товариств а», до господарських товарис тв належать: акціонерні тов ариства, товариства з обмеже ною відповідальністю, товари ства з додатковою відповіда льністю, повні товариства, ко мандитні товариства.

Аналогічні приписи містят ься у ч.2 ст.113 ЦК України.

Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Верховного суду Укр аїни № 13 від 24.10.2008р. не підлягають розгляду в порядку господар ського судочинства справи, п ов'язані зі створенням, діяль ністю, управлінням та припин енням діяльності інших суб'є ктів господарювання, які не є господарськими товариствам и (кооперативи, приватні, коле ктивні підприємства тощо), як що стороною у справі є фізичн а особа. При цьому норма пункт у 4 частини першої статті 12 ГПК ( 1798-12 ) в силу її імперативного х арактеру не підлягає застосу ванню за аналогією щодо спор ів, пов'язаних із діяльністю і нших суб'єктів господарюванн я.

Спілка співвласників земе льних і майнових паїв «Любим івське» відповідно до Положе ння про неї створена на підст аві Закону України «Про обєд нання громадян», отже, вона не є господарським товариством . Тому позовні вимоги в частин і визнання рішення її загаль них зборів не є спором підвід омчим господарським судам Ук раїни.

Стосовно другої вимоги поз ивача: про визнання недійсни ми договорів оренди, - колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ст. 1 ГПК Украї ни підприємства, установи, ор ганізації, інші юридичні осо би (у тому числі іноземні), гро мадяни, які здійснюють підпр иємницьку діяльність без ств орення юридичної особи і в ус тановленому порядку набули с татусу суб' єкта підприємни цької діяльності, мають прав о звертатися до господарсько го суду згідно з встановлено ю підвідомчістю господарськ их справ за захистом своїх по рушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інте ресів, а також для вжиття пере дбачених цим Кодексом заході в, спрямованих на запобіганн я правопорушенням. У випадка х, передбачених законодавчим и актами України, до господар ського суду мають право тако ж звертатися державні та інш і органи, фізичні особи, що не є суб' єктами підприємницьк ої діяльності.

Позивачем у даному спорі є ф ізична особа ОСОБА_3 Жодни м нормативно-правовим актом України не передбачено, що фі зична особа може звернутися саме до господарського суду з позовом про визнання недій сними договорів, укладених м іж юридичними особами. Суб' єктами, наділеними таким пра вом, є лише визначені в ч.1 ст.1 Г ПК України особи.

Посилання позивача на п.1 ч.1 с т. 12 ГПК України колегія судді в не приймає, оскільки вказан і позовні вимоги не можуть ро зглядатися в господарському суді за суб' єктним складом .

Доводи апеляційної скарги спростовуються вищевикладе ним.

Крім того, колегія суддів з вертає увагу, що господарськ им судом Херсонської області при винесенні оскаржуваної ухвали помилково зазначено п різвище позивача «Дмитрович » замість «Петрович». У матер іалах справи міститься заява позивача про виправлення те хнічної помилки у прізвищі п озивача (а.с.43), усі документи, н адані позивачем до матеріалі в справи підписані ОСОБА_3 , а не ОСОБА_4. У той же час су д апеляційної інстанції не м оже виправити вказану описку місцевого господарського су ду.

З урахуванням викладеного , колегія суддів вважає, що ухв ала господарського суду Херс онської області від 12.03.2009р. у сп раві № 15/22-09 відповідає обстави нам справи та вимогам закону , а тому підстав для її скасува ння не вбачається. Апеляційн а скарга залишається без зад оволення.

Керуючись ст. 101, п. 1 ч.1 ст. 103, ст. 10 5, ст. 106 ГПК України, Запорізьки й апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу ОСОБА _3, с.Любимівка Каховського р айону Херсонської області, з алишити без задоволення.

2. Ухвалу господарського суд у Херсонської області від 12.03.20 09р. у справі №15/22-09 залишити без з мін.

Головуючий суддя Антонік С .Г.

судді Антонік С.Г.

Коробка Н.Д. Шевченк о Т. М.

СудЗапорізький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.06.2009
Оприлюднено15.07.2010
Номер документу5771403
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/22-09

Постанова від 09.06.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Антонік С.Г.

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Рішення від 25.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Н.Е.

Ухвала від 12.03.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 19.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Н.Е.

Ухвала від 25.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 15.07.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Ухвала від 05.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Постанова від 27.05.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бухан А.І.

Ухвала від 25.03.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні