Ухвала
від 25.06.2016 по справі 760/11147/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№1кс/760/8720/16

(№760/675/16-к)

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25. 06. 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора: ОСОБА_3 , захисників: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , підозрюваного ОСОБА_10 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Києві, клопотання детектива Національного бюро Першого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_11 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні начальником четвертого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_12 - про обраннязапобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженецю м.Києва, громадянину України, українцю, з вищою освітою, одруженому, не працючому, зареєстрованомуза адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючому за адресою: АДРЕСА_2 , не судимий,

у кримінальному провадженні за №52016000000000201 від 18.06.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Детектив Національного бюро Першого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_11 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні начальником четвертого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_12 звернувся до слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні за №52016000000000201 від 18.06.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України.

Подане клопотання вмотивоване тим, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування, а Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою Генеральної прокуратури України процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №52016000000000201 від 18.06.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.28, ч.3 ст.209 України.

Детектив зазначає, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_13 , будучи народним депутатом України VII та VIII скликань, обіймаючи протягом цих скликань посаду заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, володіючи досвідом керівника у сфері управління спільною діяльністю та веденні балансу спільної діяльності від імені учасників за договором про спільну діяльність, маючи повний контроль над діяльністю підприємств ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВФірма «Хас» та ТОВ«Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ«Укргазвидобування», досконало вивчивши та проаналізувавши попит та ціни на ринку природного газу в Україні, прийняв рішення про особисте збагачення шляхом заволодіння грошовими коштами ПАТ «Укргазвидобування», отриманими від реалізації природного газу, видобутого за договорами про спільну діяльність, шляхом зловживання службовим становищем, при цьому усвідомлюючи шкоду, яка буде завдана державним інтересам.

Усвідомлюючи, що самостійно реалізувати свій злочинний умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами від реалізації природного газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з ПАТ«Укргазвидобування», він не в змозі, у січні 2013 року, за активною участю ОСОБА_14 та ОСОБА_15 створив злочинну організацію з метою вчинення особливо тяжкого злочину заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі, до складу якої у різний період часу увійшли ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_10 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , а також інші невстановлені досудовим слідством особи, у тому числі із числа службових осіб ПАТ «Укргазвидобування».

Реалізовуючи план злочинної діяльності, члени злочинної організації, створеної та очоленої ОСОБА_13 , у складі: ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_10 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 та невстановлених слідством осіб, у тому числі службових осіб ПАТ«Укргазвидобування», у період із січня 2013 року по січень 2016 року заволоділи коштами ПАТ «Укргазвидобування» в розмірі 1613224251,69 грн., отриманими від реалізації природного газу, видобутого за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування», шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах, використовуючи такі підконтрольні ОСОБА_13 суб`єкти підприємницької діяльності: ТОВ«Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас», ТОВ«Карпатнадраінвест», ТОВ«Газтранспроект», ТОВ«Нафтогаз Трейд», ТОВ «Київпромзбут», ТОВ«ТД «Київгазенерго», ТОВ«Екселент ЛТД», ТОВ«Морісель Груп», ТОВ «Ленстер компані», ТОВ«Газ Транс Груп», товарна біржа «Центр» і товарна біржа «Львівська універсальна», спричинивши шкоду державним інтересам на зазначену суму.

Таким чином, ОСОБА_10 , в період із січня 2014 року по червень 2016 року, діючи узгоджено із членами злочинної організації, створеної та очоленої ОСОБА_13 , вчинив легалізацію (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах на загальну суму 1613224251,69 грн.

ОСОБА_10 22.06.2016 о 18 год. 00 хв. затримано у порядку ст.208КПК України за підозрою у вчиненні вказаного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України.

23.06.2016 о 17 год. 05 хв. ОСОБА_10 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України.

Детектив зазначає, що під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків передбачених п.п. 1, 2, 3, 4, 5 ч. 1 ст.177 КПК України, а саме можливості ОСОБА_10 переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідків, експерта чи спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується, в зв`язку з чим детектив просив слідчого суддю застосувати до підозрюваного ОСОБА_10 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів із визначення розміру застави у розмірі 72 569 мінімальних заробітних плат з покладенням на підозрюваного в разі внесення застави наступних обов`язків: прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою; не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу детектива, прокурора або суду; повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні; здати на зберігання до Державної міграційної служби України свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити з мотивів, викладених у клопотанні.

Підозрюваний в судовому засіданні проти задоволення клопотання про обрання відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою заперечував, просив відмовити в задоволенні клопотання.

Захисники підозрюваного в судовому засіданні проти обрання відносно підозрюваного ОСОБА_10 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою заперечували, посилаючись на те, що підозра у вчиненні ОСОБА_10 злочину передбаченого ч.4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України є необґрунтованою та не підтвердженою належними доказами, окрім того прокурором не доведено наявність ризиків передбачених ст.. 177 КПК України, а саме можливості підозрюваного переховуватись від органів досудового слідства та суду, вчинити інше кримінальне правопорушення, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. Також захисники підозрюваного в своїх запереченнях проти клопотання посилались на те, що ОСОБА_10 має захворювання Паркинсона, що є хронічним прогресуючим захворюванням, в зв`язку з чим останній потребує постійного нагляду лікарів та лікування, а також догляду близьких, що обумовлено його станом здоров`я, зазначали, що захворювання ОСОБА_10 може бути нестабільним та погіршуватись у несприятливих обставинах. В зв`язку із зазначеним захисники підозрюваного просили слідчого суддю відмовити в задоволенні клопотання про обрання відносно підозрюваного ОСОБА_10 міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши матеріали, якими детектив обґрунтовує доводи клопотання та кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання детектива підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Слідчим суддею встановлено, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування, а Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою Генеральної прокуратури України процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №52016000000000201 від 18.06.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.28, ч.3 ст.209 України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_13 , будучи народним депутатом України VII та VIII скликань, обіймаючи протягом цих скликань посаду заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, володіючи досвідом керівника у сфері управління спільною діяльністю та веденні балансу спільної діяльності від імені учасників за договором про спільну діяльність, маючи повний контроль над діяльністю підприємств ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВФірма «Хас» та ТОВ«Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ«Укргазвидобування», досконало вивчивши та проаналізувавши попит та ціни на ринку природного газу в Україні, прийняв рішення про особисте збагачення шляхом заволодіння грошовими коштами ПАТ «Укргазвидобування», отриманими від реалізації природного газу, видобутого за договорами про спільну діяльність, шляхом зловживання службовим становищем, при цьому усвідомлюючи шкоду, яка буде завдана державним інтересам.

Усвідомлюючи, що самостійно реалізувати свій злочинний умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами від реалізації природного газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з ПАТ«Укргазвидобування», він не в змозі, у січні 2013 року, за активною участю ОСОБА_14 та ОСОБА_15 створив злочинну організацію з метою вчинення особливо тяжкого злочину заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі, до складу якої у різний період часу увійшли ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_10 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , а також інші невстановлені досудовим слідством особи, у тому числі із числа службових осіб ПАТ «Укргазвидобування».

Реалізовуючи план злочинної діяльності, члени злочинної організації, створеної та очоленої ОСОБА_13 , у складі: ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_10 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 та невстановлених слідством осіб, у тому числі службових осіб ПАТ«Укргазвидобування», у період із січня 2013 року по січень 2016 року заволоділи коштами ПАТ «Укргазвидобування» в розмірі 1613224251,69 грн., отриманими від реалізації природного газу, видобутого за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування», шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах, використовуючи такі підконтрольні ОСОБА_13 суб`єкти підприємницької діяльності: ТОВ«Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас», ТОВ«Карпатнадраінвест», ТОВ«Газтранспроект», ТОВ«Нафтогаз Трейд», ТОВ «Київпромзбут», ТОВ«ТД «Київгазенерго», ТОВ«Екселент ЛТД», ТОВ«Морісель Груп», ТОВ «Ленстер компані», ТОВ«Газ Транс Груп», товарна біржа «Центр» і товарна біржа «Львівська універсальна», спричинивши шкоду державним інтересам на зазначену суму.

При цьому, протягом 2014-2016 років, отримавши злочинним шляхом кошти у зазначеній сумі, ОСОБА_13 , використовуючи підконтрольну йому суб`єкти підприємницької діяльності ТОВ «Газтранспроект», ТОВ«Нафтогаз Трейд», ТОВ«Київпромзбут», ТОВ «ТД «Київгазенерго», ТОВ«Екселент ЛТД», ТОВ«Морісель Груп», ТОВ «Ленстер Компані» та ТОВ«Газ Транс Груп», діючи узгоджено із членами злочинної організації, маючи умисел на легалізацію (відмивання) доходів одержаних внаслідок вчинення злочинних дій, вчинив фінансові операції та правочини з вказаними коштами, наступним чином.

Так, різницю коштів отриманих від реалізації природного газу, видобутого в межах договорів про спільну діяльність з ПАТ«Укргазвидобування», які були акумульовані на банківських рахунках ТОВ «Газтранспроект», ТОВ «Нафтогаз Трейд», ТОВ«Київпромзбут», ТОВ«ТД «Київгазенерго», ТОВ«Екселент ЛТД», ТОВ«Морісель Груп», ТОВ «Ленстер компані» та ТОВ«Газ Транс Груп», учасниками злочинної організації було перераховано на банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, які мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ«Кейс Менеджмент» (ЄДРПОУ 39340512), ТОВ «Програм-Інвест» (ЄДРПОУ 39340706), ТОВ «Центр Парітет» (ЄДРПОУ 39467337), ТОВ«Бреттон» (ЄДРПОУ 39481241), ТОВ «Одін Груп Сервіс» (ЄДРПОУ 39467358), ТОВ«Аделакс» (ЄДРПОУ 39568788), ТОВ «Альт-Мен» (ЄДРПОУ 39407854) ТОВ «Анторг Груп» (ЄДРПОУ 39436749) та інші, шляхом оформлення неіснуючих операцій, пов`язані з наданням послуг, робіт, поставкою товарів, які фактично не мали місце, а були відображені лише документально з метою незаконного формування валових витрат та завищення податкового кредиту з ПДВ іншим підприємствам та сприянню їм в подальшому ухиленні від сплати податків та переведенні коштів отриманих від реалізації природного газу, видобутого в межах договорів про спільну діяльність з ПАТ«Укргазвидобування», в неконтрольовану готівку.

В подальшому ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_10 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 діючи відповідно до розробленого ОСОБА_13 плану злочинної діяльності злочинної організації, маючи контроль над рахунками зазначених вище суб`єктів підприємницької діяльності, які мають ознаки фіктивності, перерахували кошти отримані від злочинної діяльності на рахунки підконтрольних підприємств ТОВ «Овента-М» (ЄДРПОУ 39463877), ТОВ«Елара-Груп» (ЄДРПОУ 39109180) та ТОВ «Хетафе Смайлінг» (ЄДРПОУ 39172522), які мають ознаки фіктивності, та з рахунків яких безготівкові кошти, отримані від реалізації природного газу, видобутого в межах договорів про спільну діяльність з ПАТ«Укргазвидобування», в неконтрольовану готівку, було переведено в готівку, якою учасники злочинної організації розпорядилися на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_10 , в період із січня 2014 року по червень 2016 року, діючи узгоджено із членами злочинної організації, створеної та очоленої ОСОБА_13 , вчинив легалізацію (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах на загальну суму 1613224251,69 грн.

ОСОБА_10 22.06.2016 о 18 год. 00 хв. затримано у порядку ст.208КПК України за підозрою у вчиненні вказаного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України.

23.06.2016 о 17 год. 05 хв. ОСОБА_10 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України.

Таким чином, ОСОБА_10 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України, тобто у вчинені фінансових операцій та правочину з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмивання) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховування та маскування незаконного походження таких коштів чи володіння ними, джерела їх походження, вчиненими в особливо великих розмірах.

Вина ОСОБА_10 у вчинені інкримінованого кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними під час досудового розслідування кримінального провадження доказами, а саме:

протоколами про результати здійснення негласних слідчих (розшукових) дій, в ході яких також встановлено, що члени злочинної організації в тому числі ОСОБА_26 та ОСОБА_25 отримували вказівки від ОСОБА_10 стосовно діяльності фіктивних підприємства;

протоколом допиту свідка ОСОБА_36 (із застосуванням заходів безпеки особи) який є близьким знайомим ОСОБА_37 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Так, ОСОБА_38 з 12.02.2015 була призначена на посаду директора ТОВ «Ленстер Компані», яке здійснювало купівлю природного газу в операторів спільної діяльності ТОВ«Надра Геоцентр», ТОВ «Фірма Хас», ТОВ «Карпатнадраінвест» через товарні біржі за цінами, істотно нижчими від ринкових та продавала вказаний природний газ іншим підконтрольним злочинній організації підприємтсвам;

протоколом допиту свідка ОСОБА_39 який зазначив, що він підшукував осіб без постійного джерела доходів за вказівкою своєї дружини ОСОБА_25 ;

протоколом обшуку 15.06.2016 індивідуальних сейфів №14 та №15, які знаходяться у приміщенні Київського відділення №2 ПАТ «Банк інвестицій і заощаджень», за адресою: м.Київ, вул.Велика Васильківська, 65 та перебували у користуванні ОСОБА_14 ;

протоколами обшуку та огляду документів вилучених в помешканні ОСОБА_40

інформацією ДФС України та провайдерів телекомунікацій, а також документами, вилученими у банківських установах, згідно яких підконтрольні злочинній організації суб`єкти господарювання ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Фірма Хас», ТОВ «Карпатнадраінвест», ТОВ «Газтранспроект», ТОВ «Нафтогазтрейд», подавали електронну податкову звітність та здійснювали керування банківськими рахунками з єдиної ІР-адреси, закріпленої за приміщенням за адресою: м.Київ, вул. Хрещатик, 27б;, а також ТОВ «Ленстер Компані»,

показаннями свідків номінальних директорів підконтрольних злочинній організації фіктивних суб`єктів господарювання та інших пов`язаних осіб, які пояснили, що жодної господарської діяльності не здійснювали, а реєстраційні документи та ключі доступу до банківських рахунків передали ОСОБА_41 та ОСОБА_25 ;

аукціонними свідоцтвами на придбання природного газу підконтрольними злочинній організації підприємствами ТОВ «Газтранспроект», ТОВ «Нафтогазтрейд», ТОВ «Ленстер Компані», ТОВ «Морісель Груп» та іншим за цінами, істотно нижчими від ринкових;

довідкою спеціаліста про перевірку реалізації природного газу підприємствами ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Карпатинадраінвест», ТОВ«Фірма «Хас», з якими ПАТ «Укргазвидобування» укладено договори спільної діяльності, за період 2014-2015 року;

протоколами тимчасового доступу до документів, що містять банківську таємницю та виписками з банківських рахунків фіктивних підприємств.

Таким чином, є підстави вважати, що ОСОБА_10 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України, яке відповідно Кримінального кодексу України, згідно ст.12, відноситься до категорії особливо тяжких злочинів за вчинення, яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією коштів або іншого майна, одержаних злочинним шляхом, та з конфіскацією майна.

Під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків передбачених п.п. 1, 2, 3, 4, 5 ч. 1 ст.177 КПК України, а саме можливості ОСОБА_10 переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідків, експерта чи спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

У відповідності до ст.131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення його дієвості є запобіжні заходи.

Згідно ч.1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також наявність ризиків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 ст. 177 КПК України передбачено, що підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Враховуючи характер правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_10 , обставини справи, зважаючи на особу підозрюваного, слідчий суддя приходить до висновку про доцільність застосування до нього запобіжного заходу з метою уникнення ризиків переховування його від органів досудового розслідування та суду.

Разом з тим, у відповідності до статті 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу.

Підставою застосування запобіжного заходу згідно з ч.2ст.177КПКУкраїни є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_10 кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені п.п.1-4ч.1ст.177КПК України.

Відповідно до ст. 177 КПК України метою застосування підозрюваному ОСОБА_10 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконне впливання на свідків та потерпілих у кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу.

Вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно підозрюваного, слідчий суддя враховує вимоги п.п. 3 і 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

Приймаючи до уваги обґрунтовані ризики та той факт, що ОСОБА_10 , враховуючи його матеріальне становище, має реальну можливість вільної зміни свого місця перебування, що не дасть можливості здійснення дієвого контролю за його поведінкою та виконання ним покладених судом обов`язків у разі застосування більш м`яких запобіжних заходів таких, як особисте зобов`язання, особиста порука, чи то домашній арешт, вбачається що застосування більш м`яких запобіжних заходів ані ж тримання під вартою є недоцільним, враховуючи те, що прокурором під час розгляду даного клопотання було доведено наявність всіх обставин, передбачених ч. 1 ст. 194 КПК України, а також зважаючи на те, що існують беззаперечні підстави вважати, що інші запобіжні заходи не зможуть забезпечити досягнення мети їх застосування, тому слідчий суддя дійшов до висновку про застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу у виді тримання під вартою строком на 60 діб.

Між тим, відповідно до ч. 3 ст. 183 КПК України слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

Отже, задовольняючи клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, враховуючи те, що злочин, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_10 вчинений без застосування насильства чи погрози його застосування, не спричинив загибель людини, слідчий суддя вважає за необхідне визначити підозрюваному розмір застави.

Відповідно до ч. 4 ст. 182 КПК України розмір застави визначається з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Ураховуючи тяжкість та специфіку кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_10 , зважаючи на дані про особу підозрюваного, враховуючи обставини справи, слідчий суддя погоджується з думкою прокурора щодо нездатності застави у межах, визначених ст.182КПК України, забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків, а тому вважає за доцільне визначити підозрюваному розмір застави 72 569 розмірів мінімальних заробітних плат, оскільки внесення застави саме в такому розмірі може гарантувати виконання підозрюваним ОСОБА_10 покладених на нього обов`язків.

Окрім цього, слідчий суддя вважає за необхідне відповідно до норм ч. 3 ст. 183 КПК України, у разі внесення застави покласти на підозрюваного декілька обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою; не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу детектива, прокурора або суду; повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні; здати на зберігання до Державної міграційної служби України свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

Відповідно до ч. 4 ст. 202 КПК України підозрюваний звільняється з-під варти після внесення застави, визначеної у даній ухвалі, якщо в уповноваженої службової особи місця ув`язнення, під вартою в якому перебуває підозрюваний відсутнє інше судове рішення, що набрало законної сили і прямо передбачає тримання останнього під вартою.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 177, 178, 182-184, 192-194, 196, 197, 395 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 (шістдесят) днів.

Строк тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рахувати з 18 год. 01 хв. 22. 06. 2016 року.

Дата закінчення дії ухвали про обрання відносно підозрюваного ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою 18 год. 01 хв. 20. 08. 2016 року.

Розмір застави визначити у розмірі 72 569 розмірів мінімальних заробітних плат в сумі 100000 000 грн. у національній грошовій одиниці, яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на наступний депозитний рахунок Солом`янського районного суду м. Києва: Банк УДК м. Києва, МФО 820019, депозитний рахунок 37319001004186, отримувач Солом`янський районний суд міста Києва, Код ЄДРПОУ 02896762, та надати документ, що це підтверджує, до Солом`янського районного суду міста Києва.

Підозрюваний або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу у розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, протягомдії ухвали.

У разі внесення застави покласти на підозрюваного ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,наступні обов`язки:

- прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу детектива, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні;

- здати на зберігання до Державної міграційної служби України свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

- носити електронний засіб контролю.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі внесення застави у визначеному у даній ухвалі розмірі, оригінал документу з відміткою банку,який підтверджує внесення на депозитний рахунок Солом`янського районного суду м. Києва коштів має бути наданий уповноваженій службовій особі місця ув`язнення.

Після отримання та перевірки документа, що підтверджує внесення застави, уповноважена службова особа місця ув`язнення має негайно здійснити розпорядження про звільнення ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з-під варти та повідомити усно і письмово слідчого, прокурора та слідчого суддю Солом`янського районного суду м. Києва.

У разі внесення застави та з моменту звільнення підозрюваного з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної у даній ухвалі, підозрюваний зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки, строк дії яких встановити протягом 60 днів з моменту внесення застави.

З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрюваний ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у виді застави.

Ухвала щодо застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора у кримінальному провадженні начальника четвертого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_12 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду міста Києва протягом 5 (п`яти) днів з дня її оголошення, а підозрюваним в цей же строк з моменту вручення йому копії даної ухвали.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.06.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу58643249
СудочинствоКримінальне
Сутьобраннязапобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженецю м.Києва, громадянину України, українцю, з вищою освітою, одруженому, не працючому, зареєстрованомуза адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючому за адресою: АДРЕСА_2 , не судимий, у кримінальному провадженні за №52016000000000201 від 18.06.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України

Судовий реєстр по справі —760/11147/16-к

Ухвала від 07.09.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Єфімова Ольга Іванівна

Ухвала від 31.08.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Присяжнюк Олег Богданович

Ухвала від 10.08.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 11.08.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 10.08.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 06.07.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 25.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Лазаренко В. В.

Ухвала від 25.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Лазаренко В. В.

Ухвала від 25.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 24.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні