Рішення
від 19.05.2009 по справі 30/162
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 30/162 19.05.09

За позовом Заступни ка прокурора Голосіївського району міста Києва в інтерес ах

держави в особ і Голосіївської районної у м істі Києві ради

До Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Баст-Центр»

Про стягнення 164 230,29 грн.

Суддя Ва щенко Т.М.

Представники сторін:

Від прокуратури Ле ванда К.А. - посв. № 228 від 27.10.08.

Від позивача Жураве ль Д.В. - представник за дов іреністю № 190 від 26.03.09.

Від відповідача не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господар ського суду міста Києва пере дані позовні вимоги Заступни ка прокурора Голосіївського району міста Києва в інтерес ах держави в особі Голосіївс ької районної у місті Києві р ади до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Баст-Цен тр»про стягнення з відповіда ча 164 230,29 грн. (156 630,53 грн. - основний борг, 7 599,76 грн. - пеня,) заборгов аності за неналежне виконанн я взятих на себе зобов' язан ь згідно договору оренди № 141-0 7 від 03.04.07.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.03.09. поруш ено провадження у справі № 30/162, розгляд справи було признач ено на 23.04.09. о 15-30.

Представником позивача в судовому засіданні 23.04.09. надан о суду письмові пояснення по справі № 30/162, відповідно до яки х Голосіївська районна у міс ті Києві рада підтримує позо в та просить суд його задовол ьнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання 23.04.09. не з' яв ився, вимоги ухвали Господар ського суду міста Києва про п орушення провадження у справ і № 30/162 від 23.03.09. не виконав, про по важні причини неявки суд не п овідомив, про час і місце пров едення судового засідання бу в повідомлений належним чино м.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 23.04.09. відпові дно до ст. 77 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и розгляд справи № 30/162 було від кладено на 19.05.09. о 09-30.

Представник відповідача в судове засідання 19.05.09. не з' яв ився, вимоги ухвали Господар ського суду міста Києва про п орушення провадження у справ і № 30/162 від 23.03.09. та ухвали від 23.04.09. н е виконав, про поважні причин и неявки суд не повідомив, про час і місце проведення судов ого засідання був повідомлен ий належним чином.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України справа розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами.

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України, в судовому засіда нні 19.05.09. за згодою представник ів прокуратури та позивача б уло оголошено вступну та рез олютивну частини рішення.

Розглянувши подані мат еріали справи, та заслухавши пояснення представників про куратури та позивача, Господ арський суд міста Києва, -

ВСТ АНОВИВ:

03.04.07. між Голосіївською р айонною у місті Києві радою (О рендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальніст ю «Баст-Центр» (Орендар) було у кладено типовий договір орен ди нежитлового приміщення № 141-07 (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендодавець на підставі ріш ення Голосіївської районної у місті Києві ради від 01.03.07. № 9/40 п ередав, а Орендар прийняв в ко ристування на умовах оренди нежитлове приміщення, яке є к омунальною власністю терито ріальної громади Голосіївсь кого району м. Києва, що знаход иться за адресою: м. Київ, вул. Ж илянська, 39/92, у підвалі площею 445,80 для розміщення складу.

Частина 1 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та ко мунального майна»визначає, щ о термін договору оренди виз начається за погодженням сто рін.

Відповідно до ч.1 ст. 763 Цивіль ного кодексу України договір найму укладається на ст рок, встановлений договором.

Пунктом 5.1. Договору строк ді ї договору встановлений стор онами з 03.04.07. до 03.03.08.

У відповідності до приписі в ст. 10 Закону України «Про оре нду державного та комунально го майна»орендна плата є іст отною умовою договору оренди .

Згідно п. 5. ст. 762 Цивільного ко дексу України плата за корис тування майном вноситься щом ісячно, якщо інше не встановл ено договором.

Пунктом 3.1. Договору встанов лено, що розмір орендної плат и за перший календарний міся ць встановлюється Орендода вцем згідно рішення сесії Го лосіївської районної у м. Киє ві ради від 19.10.06. № 4/14 та від 16.11.06. № 5/15 в розмірі 9725,63 грн. (без ПДВ) згід но розрахунку зазначеного у Додатку 1 до цього Договору.

Згідно з п. 3.2 Договору розмір оренди за кожний наступний к алендарний місяць визначаєт ься шляхом коригування місяч ної орендної пати попередньо го місяця на індекс інфляції за поточний місяць.

Оцінюючи подані позиваче м докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню частково з наступних підстав.

Пунктом 3.3. Договору встано влено, що орендна плата сплач ується орендарем щомісячно, в повному обсязі, незалежно в ід наслідків господарсько-фі нансової чи іншої діяльності до 10 числа поточного місяця т а перераховується на розраху нокивй рахунок Комунального підприємства Голосіївськог о району у м. Києві «Розрахунк овий центр «Голосіїво»платн ик податку на прибуток на заг альних підставах.

Відповідно до п. 2.15. Договору Орендар зобов' язаний своєч асно і в повному обсязі сплач увати орендну плату.

Статтею 18 Закону України «П ро оренду державного та кому нального майна»визначаєтьс я, що орендар зобов' язаний в носити орендну плату своєчас но і у повному обсязі.

Згідно п. 3.6. Договору по закі нчені терміну дії Договору о рендна плата та інші платежі сплачується Орендарем по де нь фактичного звільнення при міщення включно.

Пунктом 2.13. Договору встанов лено, що після закінчення стр оку дії договору орендар зоб ов' язаний здати приміщення по акту.

Зважаючи на те, що відповідн о до ст. 629 Цивільного кодексу У країни договір є обов' язков им для виконання сторонами, а тому підтвердженням виконан ня Орендарем свого обов' язк у щодо передачі об' єкта оре нди є акт приймання-передачі орендованого приміщення. В м атеріалах справи такий акт в ідсутній.

Відповідно до ст. 530 Цивільно го кодексу України якщо у зоб ов' язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін).

Матеріали справи свідчать про порушення відповідачем зобов' язання щодо внесення орендної плати у період з кві тня 2007 року по серпень 2008 року, в результаті чого виникла заб оргованість у розмірі 156 630,53 грн .

Згідно ст. 32 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни доказами у справі є будь -які фактичні дані, на підстав і яких господарський суд у ви значеному законом порядку вс тановлює наявність чи відсут ність обставин, на яких ґрунт уються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставин и, які мають значення для прав ильного вирішення господарс ького спору.

Як визначено абзацом 1 ч. 1 с т. 193 Господарського кодексу У країни, суб' єкти господарюв ання та інші учасники господ арських відносин повинні вик онувати господарські зобов' язання належним чином відпов ідно до закону, інших правови х актів, договору, а за відсутн ості конкретних вимог щодо в иконання зобов' язання - ві дповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу Укр аїни до виконання господарсь ких договорів застосовуютьс я відповідні положення Цивіл ьного кодексу України з урах уванням особливостей, передб ачених цим кодексом.

Як визначено ч. 2 ст. 193 Господа рського кодексу України, кож на сторона повинна вжити усі х заходів, необхідних для нал ежного виконання нею зобов' язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечен ня загальногосподарського і нтересу. Порушення зобов' яз ань є підставою для застосув ання господарських санкцій, передбачених цим кодексом, і ншими законами або договором .

Згідно зі ст. 629 Цивільного к одексу України, договір є обо в' язковим до виконання стор онами.

Відповідно до ст. 525 Цивільно го кодексу України, одностор оння відмова від зобов' язан ня або одностороння зміна йо го умов не допускається, якщо інше не встановлено договор ом або законом.

Статтею 526 Цивільного кодек су України передбачено, що зо бов' язання має виконуватис ь належним чином відповідно до умов договору та вимог Цив ільного кодексу України, інш их актів цивільного законода вства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно став ляться.

Таким чином, вимоги позива ча про стягнення з відповіда ча заборгованості по орендні й платі в сумі 156 630,53 грн. обґрунт овані та підлягають задоволе нню.

Відповідно до п. 1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України, боржни к вважається таким, що прос трочив, якщо він не приступи в до виконання зобов' язання або не виконав його у строк, встановлений договором або з аконом.

Пунктом 1 ст. 216 Господарськог о кодексу України встановлен о що, учасники господарських відносин несуть господарськ о-правову відповідальність за правопорушення у сфері го сподарювання шляхом застосу вання до правопорушників гос подарських санкцій на підста вах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законам и та договором.

Згідно п.1 ст. 218 Господарсько го кодексу України, підставо ю господарсько-правової від повідальності учасника госп одарських відносин є вчине не ним правопорушення у сф ері господарювання.

Пунктом 3.7. Договору передба чено, що за несвоєчасне внесе ння орендних платежів Оренда р повинен сплатити Орендода вцеві пеню у розмірі подвійн ої облікової ставки НБУ, що ді яла у період за який сплачуєт ься пеня, за кожен день затрим ки платежу (включаючи день оп лати).

Відповідно до ст. 549 Цивільно го кодексу України неустойко ю (штрафом, пенею) є грошова су ма або інше майно, які боржник повинен передати кредиторов і у разі порушення боржником зобов' язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов' язання за кожен день прострочення виконання .

Частина 2 ст. 551 Цивільного ко дексу України визначає, що як що предметом неустойки є гро шова сума, її розмір встановл юється договором або актом ц ивільного законодавства.

Сторони можуть домовитись про зменшення розміру неуст ойки, встановленого актом ци вільного законодавства, крім випадків передбачених закон ом.

Відповідно до ст. 611 Цивільно го кодексу України у разі пор ушення зобов' язання настаю ть правові наслідки, встанов лені договором або законом з окрема сплата неустойки.

При укладанні договору № 141-07 від 03.04.07. сторони визначили роз мір відповідальності за пору шення зобов' язання щодо опл ати орендних платежів.

Згідно з ст. 1 Закону України «Про відповідальність за не своєчасне виконання грошови х зобов' язань»платники гро шових коштів сплачують на ко ристь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється з а згодою сторін.

Стаття 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєч асне виконання грошових зобо в' язань»встановлює, що розм ір пені, передбачений статте ю 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого плат ежу та не може перевищувати п одвійної облікової ставки На ціонального банку України, щ о діяла у період, за який сплач ується пеня.

В зв' язку з тим, що взяті на себе зобов' язання по сплат і орендної плати відповідач не виконав, він повинен сплат ити позивачу, крім суми основ ного боргу, пеню відповідно д о п. 3.7. Договору та Закону Украї ни «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошо вих зобов' язань», розмір як ої, за розрахунками суду стан овить :

- березень 2008: 12423,63 грн. х 150 дні х 24 (12%+12%)НБУ : 100 : 365 = 1225,34 грн.

- квітень 2008: 14204,22 грн. х 122 дні х 24 (12% +12%)НБУ : 100 : 365 = 1139,45 грн.

- травень 2008: 14584,84 грн. х 92 дні х 24 (12%+ 12%)НБУ : 100 : 365 = 882,28 грн.

- червень 2008: 14749,40 грн. х 61 день х 24 ( 12%+12%)НБУ : 100 : 365 = 591,59 грн.

- липень 2008: 14851,99 грн. х 31 день х 24 (12%+ 12%)НБУ : 100 : 365 = 302,73 грн.

Загалом становить - 4 141,39 грн .

Вимоги позивача в частині стягнення пені в сумі 4 141,39 грн. обґрунтовані і підлягають з адоволенню.

В частині стягнення суми пе ні в розмірі 3 458,37 грн. позовні в имоги задоволенню не підляга ють з огляду на те, що розрахун ок суми пені здійснений пози вачем за невідомими підрахун ками.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень. Відповідач доказів на сп ростування обставин, повідом лених позивачем, не надав.

Таким чином, позовні вимоги Заступника прокурора Голосі ївського району міста Києва в інтересах держави в особі Г олосіївської районної у міст і Києві ради обґрунтовані та підлягають задоволенню част ково.

Відповідно до вимог ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України, держмито та витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу покладаються на від повідача.

На підставі викладеного т а керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 82 - 85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Господарс ький суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимог и задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Баст-Центр»(м. Київ, вул. Го рького, 172, код ЄДРПОУ 32422331) на кор исть Голосіївської районної у місті Києві ради (м. Київ, пр-т 40-річчя Жовтня, 38-44; м. Київ, вул. Ч ервоноармійська, 98, код ЄДРПОУ 26077543) 156 630 (сто п' ятдесят шість т исяч шістсот тридцять) грн. 53 к оп. основного боргу, 4 141 (чотири тисячі сто сорок одну) грн. 39 ко п. пені.

3. В частині стягнення п ені в розмірі 3 458,37 грн. в позові відмовити.

4. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Баст-Центр»(м. Київ, вул. Го рького, 172, код ЄДРПОУ 32422331) в дохо д Державного бюджету України 1 642 (одну тисячу шістсот сорок дві) грн. 30 коп. державного мита .

5. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Б аст-Центр»(м. Київ, вул. Горько го, 172, код ЄДРПОУ 32422331) 118 (сто вісім надцять) грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу до спеціа льного фонду Державного бюдж ету по КЕКД 22050000 «Оплата витрат з інформаційно-технічного з абезпечення розгляду справ у судах».

6. Після вступу рішенн я в законну силу видати наказ и.

7. Рішення вступає в за конну силу після десятиденно го терміну з дня його прийнят тя, оформленого у відповідно сті до ст. 84 ГПК України.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата підписання

рішення 01.06.09.

Дата ухвалення рішення19.05.2009
Оприлюднено22.07.2010
Номер документу5873836
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 164 230,29 грн

Судовий реєстр по справі —30/162

Ухвала від 06.05.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 27.01.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 16.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Постанова від 12.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бойко Л.І.

Постанова від 27.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

Ухвала від 29.06.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бойко Л.І.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

Ухвала від 06.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні