Рішення
від 15.10.2008 по справі 17/372
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста К ИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницько го,44-Б тел.230-31-34

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

№ 17/372 15.10.08

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Скорбота»

До 1) Київсько ї міської ради

2) Головного управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київради (Київської

міської держа вної адміністрації)

Про укладення договору оренди земельної ді лянки

Суддя

Представники :

Від позивача Шме рига Н.І. (довіреність №б/н ві д 29.08.2008)

Від відповідача-1 не з'явив ся

Від відповідача-2 не з'явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги ТОВ «Скорбот а»про визнання укладеним дог овору оренди земельної ділян ки площею 0,02 га по вул. П.Запоро жця,26 у Дніпровському районі м . Києва для будівництва, експл уатації та обслуговування ма газину з продажу ритуальних виробів в редакції, яка підпи сана позивачем та відповідає вимогам Закону України «Про оренду землі»та Типового до говору, що затверджений Пост ановою КМУ від 03.03.2004 №220, та про зо бов' язання відповідача-2 за реєструвати договір оренди.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що відповідно до вимог ст.1 6 Закону України “Про оренду з емлі” та ст.123 Земельного коде ксу України позивач розробив та погодив в установленому п орядку проект відведення зем ельної ділянки та отримав по зитивний висновок державної землевпорядної експертизи; відповідно до ст.181 Господарсь кого кодексу України надісла в до Київради пропозиції про укладення договору оренди з емельної ділянки, але Київсь ка міська рада не підписала з і свого боку договір та не над ала зауважень до договору.

Відповідачі своїх пояснен ь чи заперечень по суті спору не надали. Представники відп овідачів в судове засідання не з'явилися. Про дату та час р озгляду справи відповідачів було повідомлено завчасно т а належним чином.

На підставі ст.75 ГПК України суд дійшов висновку про можл ивість розгляду справи за на явними в ній доказами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, Господа рський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 60 За кону України “Про місцеве са моврядування в Україні” тери торіальним громадам сіл, сел ищ, міст, районів у містах нале жить право комунальної власн ості на рухоме і нерухоме май но, доходи місцевих бюджетів , інші кошти, землю, природні р есурси, підприємства, устано ви та організації, в тому числ і банки, страхові товариства , а також пенсійні фонди, частк у в майні підприємств, житлов ий фонд, нежитлові приміщенн я, заклади культури, освіти, сп орту, охорони здоров' я, наук и, соціального обслуговуванн я та інше майно і майнові прав а, рухомі та нерухомі об' єкт и, визначені відповідно до за кону як об' єкти права комун альної власності, а також кош ти, отримані від їх відчуженн я.

Пунктом 12 Перехідних полож ень Земельного кодексу Украї ни визначено, що до розмежува ння земель державної та кому нальної власності повноваже ння щодо розпорядження земля ми в межах населених пунктів , крім земель, переданих у прив атну власність, здійснюють в ідповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами насел ених пунктів - відповідні ор гани виконавчої влади.

Відповідно до ч. 5 ст.16 Закон у України “Про місцеве самов рядування в Україні” від іме ні та в інтересах територіал ьних громад права суб' єкта комунальної власності здійс нюють відповідні ради.

Статтею 16 Закону України “ Про оренду землі” встановлен о, що особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комуна льної власності подає до від повідного органу виконавчої влади чи органу місцевого са моуправління за місцем розта шування земельної ділянки за яву (клопотання).

Порядок надання земельни х ділянок у користування в м. К иєві затверджений рішенням К иївради від 26.06.2003 №512/672 та діє з ур ахуванням рішень Київської м іської ради №457/1867 від 15.07.2004 та №1205/403 8 від 08.11.2007.

З матеріалів справи вбачає ться, що рішенням Київської м іської ради від 18.10.2007 №1021/3854 «Про п ередачу товариству з обмеже ною відповідальністю «Скорб ота»земельної ділянки для бу дівництва, експлуатації та о бслуговування магазину з про дажу ритуальних виробів на в ул. Петра Запорожця,26 у Дніпро вському району м. Києва», затв ерджено проект землеустрою щ одо відведення позивачу та п ередано останньому в коротко строкову оренду на 3 роки земе льну ділянку загальною площе ю 0,02 га для будівництва, експлу атації та обслуговування маг азину з продажу ритуальних в иробів на вул. Петра Запорожц я,26 у Дніпровському районі м. К иєва за рахунок земель запас у житлової та громадської за будови.

Також позивача зобов' яза но у місячний термін звернут ися до Головного управління земельних ресурсів із клопот анням щодо організації робіт по винесенню меж земельної д ілянки в натуру (на місцевост і) та виготовленню документа , що посвідчує право користув ання земельними ділянками.

Відповідно до ч. 6 ст. 123 Земель ного кодексу України проект відведення земельної ділянк и погоджується із землекорис тувачем, органом по земельни х ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічни м органами, органами архітек тури та охорони культурної с падщини і після одержання ви сновку державної землевпоря дної експертизи по об' єктам , які їй підлягають, подається до відповідної державної ад міністрації або сільської, с елищної, міської ради, які роз глядають його у місячний стр ок і, в межах своїх повноважен ь, визначених цим кодексом, пр иймають рішення про надання земельної ділянки.

На виконання зазначених ви ще вимог законодавства та рі шень Київради позивач зверну вся до Головного управління земельних ресурсів Київсько ї міської державної адмініст рації з клопотанням про затв ердження проекту землеустро ю щодо відведення земельної ділянки.

Проект землеустрою щодо ві дведення земельної ділянки Т ОВ «Скорбота»був погоджений начальником Головного управ ління охорони культурної спа дщини виконавчого органу Киї вської міської ради (Київськ ої міської державної адмініс трації) та відповідними орга нами, про що свідчать позитив ні висновки, що знаходяться у матеріалах справи. Технічна документація із землеустрою щодо складання договору оре нди земельної ділянки ТОВ «С корбота»внесена до бази дани х Головного управління земел ьних ресурсів КМДА 21.04.2008.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни “Про оренду землі” оре ндарі набувають права оренди земельної ділянки на підста вах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом Укра їни, цим та іншими законами Ук раїни і договором оренди зем лі.

Відповідно до ч. 2 ст. 125 Земель ного кодексу України право н а оренду земельної ділянки в иникає після укладення догов ору оренди і його державної р еєстрації.

Статтею 181 Господарського к одексу України визначений за гальний порядок укладення го сподарських договорів, відпо відно до якого господарський договір за загальним правил ом викладається у формі єдин ого документа, підписаного с торонами та скріпленого печа тками.

Частиною 2 ст. 181 Господарсь кого кодексу України передба чено, що проект договору може бути запропоновано будь-яко ю із сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдини й документ, він надається дру гій стороні у двох примірник ах.

З матеріалів справи вбача ється, що позивач звертався д о Київської міської ради з пр оханням укласти договір орен ди земельної ділянки, а також надсилав до відповідача-1 під писані ним два примірника пр оекту договору оренди для ві дповідного оформлення. Однак до цього часу договір оренди залишається не підписаним.

Частиною 3 ст. 181 Господарсько го кодексу України передбаче но, що сторона, яка одержала пр оект договору, у разі згоди з й ого умовами оформляє договір відповідно до вимог ч. 1 цієї с татті і повертає один примір ник договору другій стороні.

Судом встановлено, що догов ір оренди земельної ділянки відповідачем-1 не було підпис ано, а також не було повернуто із зауваженнями позивачу.

Матеріали справи свідчать про те, що проект договору оре нди земельної ділянки, який б ув надісланий позивачем відп овідачу-1, відповідає вимогам Закону України “Про оренду з емлі” та Типовій формі догов ору оренди землі, затверджен ій Постановою Кабінету Мініс трів України №220 від 03.03.2004.

Відповідно до ч. 1 ст. 187 Господ арського кодексу України, сп ори, що виникають при укладен ні господарських договорів з а державним замовленням, або договорів, укладення яких є о бов' язковим на підставі зак ону та в інших випадках, встан овлених законом, розглядають ся судом.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Відповідачі доказів на спр остування обставин, наведени х позивачем, суду не надали.

З огляду на вищевикладене, с уд вважає, що позовні вимоги п ро визнання укладеним між по зивачем та відповідачем-1 дог овору оренди земельної ділян ки в редакції, що запропонова на позивачем, є обґрунтовани ми.

Позовні вимоги про зобов' язання Головного управління земельних ресурсів виконавч ого органу Київради (Київськ ої міської державної адмініс трації) зареєструвати догові р оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його нев ід' ємними частинами, між Ор ендодавцем - Київською місь кою радою та Орендарем - ТОВ «Скорбота», у встановленому порядку, також підлягають за доволенню виходячи з наступн ого.

Відповідно до Положення пр о Головне управління земельн их ресурсів виконавчого орга ну Київської міської ради (Ки ївської міської державної ад міністрації), що затверджено рішенням Київської міської ради від 19.12.2002 №182/342, дане управлін ня організовує видачу держав них актів на право власності на землю і право користуванн я землею, оформлення та видач у договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєст рацію.

Крім того, відповідно до ріш ення Київської міської ради від 29.05.2003 №433/593 “Про забезпечення ефективного землекористува ння в місті Києві” Головному управлінню земельних ресурс ів виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції) доручено у повному обсяз і здійснювати підготовку док ументів, що посвідчують прав о власності та право користу вання, відповідно до п. “з” ст. 9 та п. “є” ст. 184 Земельного коде ксу України.

Згідно зі ст. 18 Закону Україн и “Про оренду землі” договір оренди землі набирає чиннос ті після його державної реєс трації.

З урахуванням вищевикладе ного, позовні вимоги ТОВ «Ско рбота»до відповідача-2 слід в важати обґрунтованими та та кими, що підлягають задоволе нню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни в разі задоволення позову судові витрати підлягають с тягненню з відповідачів на к ористь позивача, але, оскільк и позивачем подано заяву про відмову від стягнення судов их витрат з відповідачів, том у зазначені витрати покладаю ться на позивача.

Враховуючи наведене, керую чись ст. ст. 33, 49, 82-85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, Господарський суд міст а Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимог и задовольнити повністю.

2. Вважати укладеним , з дня набрання даним рішення м законної сили, договір орен ди земельної ділянки площею 0,02 га для будівництва, експлуа тації та обслуговування мага зину з продажу ритуальних ви робів на вул. П.Запорожця,26 у Дн іпровському районі м. Києва, м іж Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Скорбота» (01054, м. Київ, вул. О.Гончара,77, код Є ДРПОУ 21586487) та Київською місько ю радою (01044, м. Київ, вул. Хрещати к, 36, код ЄДРПОУ 22883141) в редакції, щ о підписана позивачем та від повідає вимогам Закону Украї ни «Про оренду землі» та Типо вому договору оренди землі, щ о затверджений постановою Ка бінету Міністрів України від 03.03.2004 №220, а земельну ділянку так ою, що передана, з моменту набр ання чинності судовим рішенн ям на умовах, визначених цим д оговором:

ДОГОВІР

оренди земельної ділянки

м. Київ,


дві тисяч і восьмого року.

Київська міська рада, ( м.Києві, вул.Хрещатик,36, код ЄДРПОУ 22883141), - далі у те ксті - «Орендодавець», в особі Київського міського голови Черновецького Леон іда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону Ук раїни «Про місцеве самовряду вання в Україні»- з однієї с торони, та Товариство з обмеж еною відповідальністю «Скор бота»(01054, м. Київ, вул. Олеся Гонч ара,77, зареєстроване Шевченкі вською районною у м.Києві дер жавною адміністрацією 30.03.1994, но мер запису про включення від омостей про юридичну особу д о ЄДР 1074120000000858518), - далі у тексті - «Орендар», в особі директора Бодні Володимира Павлович а (мешкає за адресою АДРЕС А_1) що діє на підставі Статут у, - з другої сторони, уклали до говір оренди земельної ділян ки (далі у тексті - Договір) пр о нижченаведене:

1. Предмет Договору

1.1.Орендодавець, на підста ві рішення Київської міської ради від 18.10.2007 №1021/3854 за Актом прий мання-передачі передає, а Оре ндар приймає в оренду (строко ве платне користування) земе льну ділянку (далі - об'єкт о ренди або земельна ділянка), в изначену цим Договором.

2. Об'єкт оренди

2.1. Об'єктом оренди відпові дно до цього Договору є Земел ьна ділянка з наступними

х арактеристиками:

- місце розташування - вул. Петра Запорожця,26 у Дніпр овському районі м. Києва;

- розмір ділянки - 192 (ст о дев' яносто два) кв.м.

- цільове призначення - для будівництва, експлуат ації та обслуговування магаз ину з продажу ритуальних вир обів;

- кадастровий номер 8 000 000 00:66:081:0062;

2.2 Відповідно до витягу з те хнічної документації №Ю-21655/2008 Г оловного управління земель них ресурсів виконавчого орг ану Київради (Київської місь кої державної адміністрації ) 12.05.2008 року нормативна грошова оцінка земельної ділянки ста новить 409825 (чотириста дев' ять тисяч вісімсот двадцять п'ят ь) гривень та 56 коп.

2.3. Земельна ділянка, яка пере дається в оренду, не має недол іків, що можуть

перешкоджа ти її ефективному використан ню.

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 3 (три ) роки.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельну ді лянку становить платіж, який Орендар самостійно розрахов ує та вносить Орендодавцеві за користування Земельною ді лянкою у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Земельну ділянку встанов люється у розмірі 3 (трьох) від сотків від її нормативної гр ошової оцінки. Обчислення ро зміру орендної плати за земе льну ділянку здійснюється з урахуванням цільового призн ачення та коефіцієнтів індек сації, визначених законодавс твом.

4.3. У випадку, якщо цей До говір не підписаний Орендаре м в установленому законодавс твом порядку протягом п'яти м ісяців з моменту набуття чин ності рішенням Київської міс ької ради, зазначеного у п.1.1 ць ого Договору, розмір орендно ї плати (зазначений у п. 4.2 Догов ору) на період, аналогічний те рміну прострочення укладанн я договору оренди землі, вста новлюється у п' ятикратному розмірі, але не більше десяти відсотків від нормативної г рошової оцінки земельної діл янки.

4.4. Після закінчення пе ріоду, за який сплачується ор ендна плата у п' ятикратному розмірі, орендна плата розра ховується та сплачується від повідно до п.4.2 Договору.

4.5. Розмір орендної пла ти може змінюватись за згодо ю сторін шляхом прийняття

відповідного рішення Київсь кою міською радою та внесенн я змін до цього Договору.

4.6. Зміна нормативної г рошової оцінки земельної діл янки та її індексація провод иться без

внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, перед бачених

законодавством У країни.

4.7. Орендна плата вноситься О рендарем рівними частинами за базовий податковий

(звітний) період, який дорівню є календарному місяцю, щоміс ячно протягом тридцяти кален дарних днів, наступних за ост аннім календарним днем звітн ого (податкового) місяця на ра хунок 33211812700005, КЕКД 13050200 у ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019. Отримувач: УДК у Дніпровському районі м. Києв а, ідентифакційний код 26077906. Пит ання сплати податку на додан у вартість та інших податков их платежів, що пов'язані з вик онанням Договору, вирішуютьс я Орендарем в установленому законодавством України поря дку.

4.8. Зміна отримувача орендно ї плати та його банківських р еквізитів може здійснюватис я

Орендодавцем в одностор онньому порядку і не потребу є внесення змін до цього

Д оговору. Орендар зобов'язуєт ься уточнювати банківські ре квізити і назву отримувача

орендної плати.

4.9. Розмір орендної плати мож е переглядатись у разі зміни розмірів земельного податку , підвищення цін і тарифів, змі ни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством т а у випадках, передбачених за коном, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.10. За несвоєчасне внесення орендної плати справляєтьс я пеня в розмірі 120 (ста

двад цяти) відсотків річних облік ової ставки Національного ба нку України, діючої на день

виникнення такого боргу або на день його (його частини) по гашення, при цьому для

роз рахунку використовується бі льша із зазначених ставок. Ро зрахунок пені здійснюється

на дату погашення суми борг у (частини боргу) за кожний кал ендарний день прострочення

платежу, включаючи день так ого погашення.

4.11. Контроль за правильністю обчислення і справляння оре ндної плати, нарахування пен і

за несвоєчасну сплату ор ендної плати та її стягнення здійснює районний податкови й

орган за місцем розташув ання земельної ділянки.

5. Умови використання та об меження (обтяження) щодо вико ристання

земельної ділянки

5.1. Умови збереження стану об'єкта оренди:

- на Земельній ділянці не до зволяється діяльність, не по в'язана з цільовим призначен ням Земельної ділянки. Зміна цільового призначення Земел ьної ділянки можлива лише в р азі прийняття Київсько ю міською радою рішення про з атвердження проекту землеус трою щодо відведення Земельн ої ділянки у зв'язку зі зміною цільового призначення Земел ьної ділянки та внесення від повідних змін до Договору. Ро боти по розробці проекту зем леустрою щодо відведення сп лачує Орендар.

5.2. Сервітути щодо Земельної ділянки на день підписання ц ього Договору

відсутні.

6. Умови і строки переда чі земельної ділянки в оренд у

6.1 Передача Земельн ої ділянки здійснюється за А ктом приймання-передачі об' єкта оренди в день державної реєстрації цього Договору.

6.2. Право на оренду Земе льної ділянки виникає після державної реєстрації цього

Договору.

7. Умови повернення земел ьної ділянки

7.1. Після припинення дії До говору Орендар повертає Орен додавцеві Земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в о ренду .

Орендодавець у разі погірш ення корисних властивостей о рендованої земельної ділянк и, пов'язаних із зміною її стан у, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначено му сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмі р відшкодування збитків, спі р розв'язується у судовому по рядку.

8. Права та обов'язки Сторін

8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання земель ної ділянки за цільовим приз наченням згідно з цим Догово ром;

- дотримання місце вих правил забудови;

- своєчасного внесенн я орендної плати;

- дострокового розірв ання цього Договору;

- відшкодування понес ених збитків, в тому числі нео триманих доходів, відповідно до

чинного законодавства у разі розірвання цього Дого вору.

8.2. Орендодавець зобов'язани й:

- повідомити в письмов ій формі Орендаря про намір п родати земельну ділянку трет ій

особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких во на продається;

- не вчиняти дій, які б п ерешкоджали Орендарю корист уватися Земельною ділянкою,

- передати в користува ння земельну ділянку у стані , що відповідає умовам цього

Договору.

8.3. Орендар має право:

- самостійно господар ювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства

України та умов цього Дого вору;

- за письмовою згодою О рендодавця зводити в установ леному законодавством поряд ку

жилі, виробничі, культу рно-побутові та інші будівлі і споруди;

- у разі розірвання цьо го Договору, за погодженням с торін, має право вимагати

відшкодування нанесених зби тків відповідно до чинного з аконодавства;

- після закінчення стр оку, на який було укладено цей Договір, при умові належного

виконання обов'язків відп овідно до умов цього Договор у, Орендар має за інших рівних

умов переважне право на по новлення Договору;

- переважне право на ку півлю Земельної ділянки у ра зі її продажу.

8.4. Орендар зобов'язаний:

- приступати до викори стання земельної ділянки в с трок, встановлений цим Догов ором, та

після підписання цього Договору і Акту прийма ння-передачі земельної ділян ки та державної реєстрації Д оговору;

- завершити забудову З емельної ділянки в строки, вс тановлені проектною докумен тацією на будівництво, затве рдженою в установленому поря дку;

- використовувати зем ельну ділянку відповідно до її цільового призначення;

- своєчасно вносити ор ендну плату;

- при зміні функціонал ьного використання об' єкта нерухомості, що розташовани й на земельній ділянці, у деся тиденний термін в письмовій формі замовити у Головному у правлінні земельних ресурсі в виконавчого органу Київрад и (Київської міської державн ої адміністрації) витяг з тех нічної документації про нову нормативну грошову оцінку з емельної ділянки або її част ини з урахуванням зазначених змін та після одержання цьог о витягу передати його до под аткового органу за місцем ро зташування земельної ділянк и;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об' єктів (їх частин), що розта шовані на земельній ділянці і належать Орендарю, на протя зі десяти днів з моменту вчин ення відповідного правочину , а також повідомити про намір и подальшого використання зе мельної ділянки. У випадку, як що Орендар має наміри припин ити право користування земел ьною ділянкою (її частиною), це й Договір розривається за зг одою сторін, або до цього Дого вору вносяться відповідні зм іни, з моменту укладання Дого вору оренди земельної ділянк и з новим власником об' єкті в, які були відчужені;

- забезпечити вільний доступ до земельної ділянки представнику контролюючих о рганів;

- повернути Земельну д ілянку Орендодавцю у стані, п ридатному для її подальшого

використання, після припи нення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством, звіт увати перед податковими орга нами району за місцем розташ ування земельної ділянки про сплату орендної плати;

- забезпечити вільний доступ для прокладання нови х, ремонту та експлуатації іс нуючих

інженерних мереж і споруд, розміщених у межах зе мельної ділянки;

- питання пайової учас ті вирішити до початку будів ництва відповідно до рішення Київради від 27.02.2003 №271/431 «Про пайо ву участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні со ціальної та інженерно-трансп ортної інфраструктури м. Киє ва»;

- питання майнових від носин вирішувати в установле ному порядку;

- виконати вимоги, викл адені у листах Головного упр авління містобудування, архі тектури та дизайну міського середовища від 05.082003 №19-1206, управл іння охорони навколишнього природного середовища від 12.1 1.2003 №119/04-4-10/1393;

- у п'ятиденний строк пі сля державної реєстрації Дог овору оренди земельної ділян ки

надати копію цього Дого вору до районного податковог о органу за місцем розташува ння

земельної ділянки.

8.5. Сторони також мають інші п рава і несуть інші обов' язки, визначені законодавств ом України.

9.Ризик випадкового знищ ення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини

Ризик випадкового знищенн я або пошкодження об'єкта оре нди чи його частини несе Орен дар.

10. Страхування об'єкта орен ди

Сторони домовилися про те , що Орендар має право застрах увати об'єкт оренди.

11. Зміна умов догово ру та припинення і поновленн я Договору

11.1. Всі зміни та/або до повнення до цього Договору в носяться за згодою сторін, шл яхом підписання сторонами ві дповідної угоди викладеної у формі єдиного документа.

11.2. Витрати, пов'язані з внесенням зміни та/або допов нення до цього Договору, спла чує

Орендар.

11.3. Договір оренди прип иняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу Земельної діл янки для суспільних потреб т а примусового відчуження Зем ельної

ділянки з мотивів с успільної необхідності в пор ядку, встановленому законода вством

України;

- поєднання в одній осо бі власника Земельної ділянк и та Орендаря;

- ліквідації юридично ї особи - Орендаря.

Договір припиняється тако ж в інших випадках, передбаче них законом.

11.4. Припиненн я Договору шляхом розірвання .

Договір може бути розірваний:

- за взаємною зго дою сторін;

- за рішенням суд у, в порядку, встановленому за коном;

- за ініціативою Орендодавця, із звільненням Орендодавця від відповідаль ності, згідно з Господарськи м кодексом України, в разі, кол и Орендар використовує земел ьні ділянки способами, які су перечать екологічним вимога м, не за цільовим призначення м, систематично не сплачує ор ендну плату (протягом піврок у), здійснення без згоди Оренд одавця передачі або відчужен ня права користування земель ною ділянкою третім особам;

11.5. Договір може б ути достроково розірваний у разі невиконання або неналеж ного

виконання Орендарем обов'язків, визначених у пунк тах 5.1 та 8.4 цього Договору.

11.6. Розірвання цього Догово ру в односторонньому порядку забороняється;

11.7. Поновлення Договору:

- Після закінчення стр оку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови

належного виконання своїх о бов'язків, має за інших рівних умов переважне право на

п оновлення Договору. У цьому р азі Орендар повинен не пізні ше, ніж за 3 (три) місяці до

за кінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендод авця про намір продовжити

його дію;

- У разі поновлення Дог овору на новий строк його умо ви можуть бути змінені за зго дою

сторін.

11.8. У разі припинення або роз ірвання цього Договору Оренд ар зобов'язаний повернути

Орендодавцеві земельну діля нку, на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконанн я Орендарем обов'язку щодо у мов повернення Орендодавцев і земельної ділянки Орендар зобов'язаний відшкодувати Ор ендодавцеві завдані збитки.

11.9. Перехід права власності н а орендовану земельну ділянк у до третьої особи, а також рео рганізація юридичної особи-О рендаря не є підставою для зм іни умов або розірвання Дого вору.

12. Відповідальність с торін за невиконання або нен алежне виконання Договору та

вирішення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть

відповіда льність, визначену цим Догов ором та законодавством.

12.2. У разі невиконання О рендарем умов цього Договору та обов'язків, передбачених

законодавством України, До говір може бути достроково р озірваний.

12.3. Сторона, яка порушил а зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо в она

доведе, що це порушенн я сталося не з її вини.

12.4 Усі спори, що пов'яз ані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судам и

України, при неможливост і досудового врегулювання сп орів, що виникають при

вик онанні умов цього Договору.

13. Суборенда Земельної ді лянки

13.1. Орендар має право передати земельну ділянку аб о її частину у суборенду викл ючно

за письмовою згодою О рендодавця.

13.2. Орендодавець надає свою згоду чи заперечення що до передачі Земельної ділянк и або

її частини у суборен ду шляхом прийняття в устано вленому законодавством поря дку

відповідного рішення .

13.3. Умови договору суборенди земельної ділянки повинні о бмежуватися умовами

дано го Договору і не суперечити й ому.

14. Прикінцеві положення

14.1. Витрати, пов' язан і з нотаріальним посвідчення цього Договору, сплачує Орен дар.

14.2. Цей Договір складен ий у трьох примірниках. Один п римірник - для зберігання у

Орендаря, один - для Оренд одавця (знаходиться на збері ганні у Головному управлінні

земельних ресурсів викон авчого органу Київради (Київ ської міської державної

а дміністрації), один - для збе рігання у Київському міськом у нотаріальному архіві.

14.3. Невід'ємною частино ю цього Договору є:

- план Земельної ділян ки;

- кадастровий план Зем ельної ділянки;

- акт визначення меж Зе мельної ділянки в натурі (на м ісцевості);

- акт приймання-переда чі Земельної ділянки.

Київський міський голова


Орендар - ТОВ «Скорбота»___


3. Зобов' язати Головне уп равління земельних ресурсів виконавчого органу Київсько ї міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї) (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, ко д ЄДРПОУ 26199097) зареєструвати до говір оренди земельних ділян ок з усіма додатками, що є його невід' ємними частинами, мі ж Орендодавцем - Київською м іською радою (01044, м. Київ, вул. Хр ещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141) та Орен дарем - Товариством з обмеже ною відповідальністю «Скорб ота»(01054, м.Київ, вул. Олеся Гонча ра,77, код ЄДРПОУ 21586487), у встановле ному порядку.

4. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Суддя О.А.Кролевець

Дата ухвалення рішення15.10.2008
Оприлюднено24.11.2010
Номер документу5885885
СудочинствоГосподарське
Сутьукладення договору оренди земельної ді лянки

Судовий реєстр по справі —17/372

Постанова від 17.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Суховий В.Г.

Рішення від 08.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 07.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Рішення від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Рішення від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Постанова від 16.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні