Рішення
від 10.03.2009 по справі 44/120
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 44/120 10.03.09

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Інвестиційна група «Схід»

До 1. Київсько ї міської ради

2. Головного упр авління земельних ресурсів в иконавчого органу Київради ( Київської міської державної адміністрації)

про укладення дого вору оренди

Суддя Чеберяк П.П.

Представники:

від позивача Бард асова І.С. - представник

від відповідача 1 не з' явився

від відповідача 2 Стор ожук А.В. - представник

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва надійш ли позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Інвестиційна група «Схід» до Київської міської ради пр о визнання укладеним догово ру оренди земельної ділянки для реконструкції території з будівництвом об' єктів жи тлово - офісного та торговел ьно - розважального признач ення на вул. Березневій, 12 у Дні провському районі м. Києва мі ж ТОВ «Інвестиційна група «С хід»та Київською міською рад ою в редакції, яка підписана Т ОВ «Інвестиційна група «Схід »та відповідає вимогам Закон у України «Про оренду землі» та Типового договору оренди землі, що затверджений Поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни від 03.03.2004р. № 220 та переданою дану земельну ділянку з моме нту набрання чинності судово го рішення на умовах, визначе них договором.

Відповідач-1 у відзиві на п озовну заяву проти позовних вимог заперечує та просить с уд відмовити в задоволенні п озову в повному обсязі з тих п ідстав, що Київська міська ра да вільно, за власним волевия вленням укладає договори оре нди земельних ділянок, а тому в разі задоволення позовних вимог будуть порушені норми чинного законодавства Украї ни. Крім того, відповідач-1 зве рнув увагу суду на ту обстави ну, що стаття 16 Цивільного код ексу України не передбачає т акого способу захисту поруше них прав, як визнання договор у укладеним. Представник від повідача-1 в судове засідання не з'явився. У відзиві на позо в Київська міська рада проси ла суд розглядати справу без участі свого представника.

Відповідач-2 у відзиві на п озов просить суд в задоволен ні позовних вимог відмовити, оскільки Головне управління земельних ресурсів не поруш увало законних прав та інтер есів позивача.

Відповідно до статті 85 Гос подарського процесуального кодексу України, в судовому з асіданні за згодою представн иків сторін було оголошено т ільки вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали с прави, та заслухавши пояснен ня представників сторін, Гос подарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Пунктом 12 Перехідних пол ожень Земельного кодексу Укр аїни визначено, що до розмежу вання земель державної і ком унальної власності повноваж ення щодо розпорядження земл ями в межах населених пункті в, крім земель, переданих у при ватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі казенні, підприєм ства, господарські товариств а, у статутних фондах яких дер жаві належать частки (акції, п аї), об'єкти незавершеного буд івництва та законсервовані о б'єкти, здійснюють відповідн і сільські, селищні, міські ра ди, а за межами населених пунк тів - відповідні органи викон авчої влади.

Відповідно до частини 1 стат ті 60 Закону України „Про місце ве самоврядування в Україні” територіальним громадам сіл , селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухо ме майно, доходи місцевих бюд жетів, інші кошти, землю, приро дні ресурси, підприємства, ус танови та організації, в тому числі банки, страхові товари ства, а також пенсійні фонди, ч астку в майні підприємств, жи тловий фонд, нежитлові примі щення, заклади культури, осві ти, спорту, охорони здоров'я, н ауки, соціального обслуговув ання та інше майно і майнові п рава, рухомі та нерухомі об'єк ти, визначені відповідно до з акону як об'єкти права комуна льної власності, а також кошт и, отримані від їх відчуження .

Згідно частини 5 статті 16 Зак ону України „Про місцеве сам оврядування в Україні” від і мені та в інтересах територі альних громад права суб'єкта комунальної власності здійс нюють відповідні ради.

Стаття 16 Закону України „Пр о оренду землі” визначає, що особа, яка бажає отримати зем ельну ділянку в оренду із зем ель державної або комунально ї власності, подає до відпові дного органу виконавчої влад и чи органу місцевого самовр ядування за місцем розташува ння земельної ділянки заяву (клопотання). Розгляд заяви (кл опотання) і надання земельно ї ділянки в оренду проводять ся у порядку, встановленому З емельним кодексом України. У разі згоди орендодавця пере дати земельну ділянку в орен ду сторони укладають договір оренди землі відповідно до в имог цього Закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 Земель ного кодексу України громад яни та юридичні особи набув ають права власності та прав а користування земельними ді лянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх по вноважень, визначених цим Ко дексом.

Відповідно до рішення Киї вради від 27.12.2007 №1544/4377 „Про переда чу земельної ділянки товарис тву з обмеженою відповідальн істю „Інвестиційна група „Сх ід” для реконструкції терито рії з будівництвом об'єктів ж итлово-офісного та торговель но-розважального призначенн я на вул. Березневій, 12 у Дніпро вському районі м. Києва” това риству з обмеженою відповіда льністю „Інвестиційна група „Схід” передано в довгостро кову оренду на 15 років земельн у ділянку площею 7,81 га для реко нструкції території з будівн ицтвом об'єктів житлово-офіс ного та торговельно-розваж ального призначення на вул. Б ерезневій, 12 у Дніпровському р айоні м. Києва.

Відповідно до п. 5.2 зазначено го рішення товариство з обме женою відповідальністю „Інв естиційна група „Схід” зобов ' язане було звернутись до Г оловного управління земельн их ресурсів виконавчого орга ну Київради (Київської міськ ої державної адміністрації) із клопотанням щодо організа ції робіт по винесенню меж зе мельної ділянки в натуру (на м ісцевість) та виготовленню д окумента, що посвідчує право користування земельною діля нкою.

На виконання зазначеного р ішення товариство з обмежено ю відповідальністю „Інвести ційна група „Схід” своїм лис том звернулось до Головного управління земельних ресурс ів виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції) щодо укладання договору оренди земельної ділянки та перенесення меж земельної д ілянки в натуру (на місцевіст ь) та доручила виконання робі т ЗАТ „Інститут землевпорядн их технологій”.

Головне управління земель них ресурсів виконавчого орг ану Київської міської ради (К иївської міської державної а дміністрації) видало технічн е завдання від 17.06.2008 №3330 на розро бку технічної документації з і складання договору оренди землі.

ЗАТ „Інститут землевпоряд них технологій” була підгото влена технічна документація зі складання договору оренд и земельної ділянки товарист ву з обмеженою відповідальні стю „Інвестиційна група „Схі д” для реконструкції територ ії з будівництвом об'єктів жи тлово-офісного та торговельн о-розважального призначення на вул. Березневій, 12 у Дніпро вському районі м.Києва.

Дана технічна документаці я була перевірена та прийнят а до бази даних Головного упр авління земельних ресурсів в иконавчого органу Київської міської ради (Київської місь кої державної адміністрації ), про що свідчать штампи на ст ор.1 цієї Технічної документа ції.

Таким чином, відповідно до с татті 16 Закону України „Про ор енду землі” та статті 125 Земел ьного кодексу України сторон ами, Київською міською радою та товариством з обмеженою в ідповідальністю „Інвестиці йна група „Схід” забезпечено підготовку всіх необхідних документів для укладання дог овору оренди земельної ділян ки.

Також, товариство з обмеже ною відповідальністю „Інвес тиційна група „Схід” погодил о проект договору оренди зем ельної ділянки, що був запроп онований Київською міською р адою і який відповідає вимог ам статті 15 Закону України „Пр о оренду землі” та Типовій фо рмі договору оренди землі, що затверджена постановою Кабі нету Міністрів України від 3 б ерезня 2004 №220.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно статті 32 Господарськ ого процесуального кодексу У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, які мають значення для правильного ви рішення господарського спор у.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Відповідно до статті 638 Циві льного кодексу України догов ір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згод и з усіх істотних умов догово ру. Стаття 641 Цивільного кодек су України встановлює, що про позицію укласти договір (офе рту) може зробити кожна із сто рін майбутнього договору. Пр опозиція укласти договір має містити істотні умови догов ору і виражати намір особи, як а її зробила, вважати себе зоб ов'язаною у разі її прийняття . Відповідь особи, відповідно до статті 642 Цивільного кодек су України, якій адресована п ропозиція укласти договір, п ро її прийняття (акцепт) повин на бути повною і безумовною.

Стаття 1 Закону України „Про оренду землі” та стаття 93 Зем ельного кодексу України вста новлює, що право оренди земел ьної ділянки - це засноване на договорі строкове платне во лодіння і користування земел ьною ділянкою, необхідною ор ендареві для провадження під приємницької та іншої діяльн ості.

У разі згоди орендодавця п ередати земельну ділянку в о ренду сторони укладають дого вір оренди землі відповідно до вимог Закону України „Про оренду землі”, тобто підстав ою для укладення договору ор енди і набуття права на оренд у земельної ділянки є рішенн я орендодавця - рішення Київ ради від 27.12.2007 №1544/4377, яким товарис тву з обмеженою відповідальн істю „Інвестиційна група „Сх ід” передано в довгостроков у оренду на 15 років земельну д ілянку площею 7,81 га для реконс трукції території з будівниц твом об'єктів житлово-офісн ого та торговельно-розважаль ного призначення на вул. Бере зневій, 12 у Дніпровському райо ні м.Києва.

Договір оренди землі - це д оговір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату переда ти орендареві земельну ділян ку у володіння і користуванн я на певний строк, а орендар зо бов'язаний використовувати з емельну ділянку відповідно д о умов договору та вимог земе льного законодавства.

Судом встановлено, що у то вариства з обмеженою відпові дальністю „Інвестиційна гру па „Схід” право на отримання в оренду земельної ділянки і снує, однак його реалізація н еможлива через те, що право на оренду земельної ділянки ви никає після укладення догово ру оренди та його державної р еєстрації.

Стаття 125 Земельного кодекс у України забороняє особам п риступати до використання зе мельної ділянки до встановле ння її меж у натурі (на місцево сті), одержання документа, що п освідчує право на неї, та держ авної реєстрації.

Статтею 181 Господарського к одексу України визначений за гальний порядок укладання го сподарських договорів, відпо відно до якого господарський договір за загальним правил ом викладається у формі єдин ого документа, підписаного с торонами та скріпленого печа тками. Проект договору може б ути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект д оговору викладено як єдиний документ, він надається друг ій стороні у двох примірника х.

За наявності заперечень щ одо окремих умов договору ст орона, яка одержала проект до говору, складає протокол роз біжностей, про що робиться за стереження у договорі, та у дв адцятиденний строк надсилає другій стороні два примірни ки протоколу розбіжностей ра зом з підписаним договором.

Частиною третьою статті 18 1 Господарського кодексу Укр аїни передбачено, що сторона , яка одержала проект договор у, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примі рник договору другій стороні .

Матеріалами справи підтве рджується, що на сьогоднішні й день з боку Київської міськ ої ради не надано жодних заув ажень до договору оренди зем лі.

Приймаючи до уваги вищевик ладене, є всі підстави стверд жувати, що договір оренди зем ельної ділянки між товарист вом з обмеженою відповідальн істю „Інвестиційна група „Сх ід та Київською міською радо ю є укладеним, однак йому не на дано письмової форми, оскіль ки товариство з обмеженою ві дповідальністю „Інвестицій на група „Схід” не отримало с вого примірника договору оре нди землі.

Таким чином, на виконання ст атті 181 Господарського кодекс у України договір оренди зем ельної ділянки для реконстру кції території з будівництво м об'єктів житлово-офісног о та торговельно-розважал ьного призначення на вул. Бер езневій, 12 у Дніпровському рай оні м. Києва, був підписаний то вариством з обмеженою відпов ідальністю „Інвестиційна гр упа „Схід” та надсилався на п ідпис до Київської міської р ади.

Статтею 144 Конституції Укра їни встановлено, що органи мі сцевого самоврядування в меж ах повноважень, визначених з аконом, приймають рішення, як і є обов'язковими до виконанн я на відповідній території.

Частиною третьою статті 73 З акону України „Про місцеве с амоврядування в Україні” пер едбачено, що підприємства, ус танови та організації, а тако ж громадяни несуть встановле ну законом відповідальність перед органами місцевого са моврядування за заподіяну мі сцевому самоврядуванню шкод у їх діями або бездіяльністю , а також у результаті невикон ання рішень органів та посад ових осіб місцевого самовряд ування, прийнятих у межах над аних їм повноважень.

Враховуючи норми чинного законодавства України, та зв ажаючи на ситуацію, що склала сь з укладанням договору оре нди на підставі рішення Київ ради від 27.12.2007 №1544/4377, вбачається у хилення Київської міської ра ди та її посадових осіб у підп исанні договору оренди земел ьної ділянки для реконструкц ії території з будівництвом об'єктів житлово-офісного та торговельно-розважальн ого призначення на вул. Берез невій, 12 у Дніпровському район і м. Києва.

Щодо позовних вимог до Гол овного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) пр о зобов' язання зареєструва ти договір оренди земельної ділянки між Орендодавцем - К иївською міською радою та ор ендарем - товариством з обмеж еною відповідальністю „Інве стиційна група „Схід” у вста новленому порядку, то дані ви моги також підлягають задово ленню виходячи з наступного.

Відповідно до статті 33 Зако ну України „Про місцеве само врядування в Україні” до від ання виконавчих органів сіль ських, селищних, міських рад н алежать реєстрація суб'єктів права власності на землю; реє страція права користування з емлею і договорів на оренду з емлі; видача документів, що по свідчують право власності і право користування землею.

Згідно статті 20 Закону Укра їни „Про оренду землі” уклад ений договір оренди землі пі длягає державній реєстрації .

Відповідно до Положення пр о Головне управління земельн их ресурсів виконавчого орга ну Київради (Київської міськ ої державної адміністрації) затверджене рішенням Київсь кої міської ради від 19.12.2002 №182/342, д ане управління організовує в идачу державних актів на пра во власності на землю і право користування землею, оформл ення та видачу договорів оре нди земельних ділянок та зді йснює їх реєстрацію.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги товариства з обмеженою відповідальністю „Інвестиц ійна група „Схід” є обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню в повному обс язі.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України на відповідач ів покладаються витрати по с платі державного мита та вит рати на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу порівну.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд м.Києва

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повн істю.

2. Вважати укладеним договір оренди земельної ділянки дл я реконструкції території з будівництвом об'єктів житл ово-офісного та торговель но-розважального призначенн я на вул. Березневій, 12 у Дніпр овському районі м.Києва між т овариством з обмеженою відпо відальністю „Інвестиційна г рупа „Схід” (м.Київ, вул.Білору ська, 2-А) та Київською міською радою (м.Київ, вул.Хрещатик, 36, к од 22883141) в редакції, яка підписан а товариством з обмеженою ві дповідальністю „Інвестицій на група „Схід” та відповіда є вимогам Закону України „Пр о оренду землі” та Типового д оговору оренди землі, що затв ерджений Постановою Кабінет у Міністрів України від 03.03.2004 №2 20 та переданою дану земельну д ілянку з моменту набрання чи нності судового рішення на у мовах, визначених договором:

„ДОГОВІР

оренди земельної ді лянки

Київська міська рада (м. К иїв, вул. Хрещатик, 36) - далі у т ексті - „Орендодавець”, в ос обі Київського міського голо ви Черновецького Леоніда М ихайловича, який діє на під ставі ст. 42 Закону України „Пр о місцеве самоврядування в У країні” - з однієї сторони, т а товариство з обмеженою від повідальністю “Інвестиційн а група “Схід” (м. Київ, вул. Біл оруська, 2-А, зареєстроване Шев ченківською районною у місті Києві державною адміністрац ією 14.03.2006 року за № 10741050003015845) - далі у тексті - «Орендар», в особі директора Факаса Іго ра Мирославовича, що діє на підставі Статуту, - з другої с торони, уклали договір оренд и земельної ділянки (далі у те ксті - Договір) про нижченав едене:

1. Предмет Договору

1.1. Орендодавець, на підста ві рішення Київської міської ради від 27.12.2007 року №1544/4377, а Оренда р приймає в оренду (строкове п латне користування) Земельну ділянку (далі - об' єкт орен ди або Земельна ділянка), визн ачену цим Договором.

2. Об' єкт оренди

2.1. Об' єктом оренди відпов ідно до цього Договору є Земе льна ділянка з наступними ха рактеристиками:

- місце розташування - вул. Березнева, 12 у Дніпровському р айоні м. Києва;

- розмір - 7,8146 (сім ціл их вісім тисяч сто сорок шіст ь десятитисячних) га;

- цільове призначення - д ля реконструкції території з будівництвом об' єктів житл ово-офісного та торговельно- розважального призначення;

- кадастровий номер - 8 000 000 000:63:127:0075.

2.2. Згідно з витягом з техні чної документації № Ю-22990/2008 Голо вного управління земельних р есурсів виконавчого органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації) від 05.09.2008 року нормативна грошова о цінка Земельної ділянки стан овить 86284594 (вісімдесят шість мі льйонів двісті вісімдесят чо тири тисячі п' ятсот дев' ян осто чотири) грн. 57 коп.

2.3. Земельна ділянка, яка пере дається в оренду, не має недол іків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню .

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 15 (п' ятнадцять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельну ді лянку становить платіж, який Орендар самостійно розрахов ує та вносить Орендодавцеві за користування Земельною ді лянкою у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Зем ельну ділянку встановлюєтьс я у розмірі 3 (трьох) відсотків від її нормативної грошової оцінки. Обчислення розміру о рендної плати за земельну ді лянку здійснюється з урахува нням цільового призначення т а коефіцієнтів індексації, в изначених законодавством.

4.3. Розмір орендної плати мож е змінюватись за згодою стор ін шляхом прийняття відповід ного рішення Київською міськ ою радою та внесення змін до ц ього Договору.

4.4. Зміна нормативної грошов ої оцінки Земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповне нь до цього Договору у порядк у та у випадках, передбачених законодавством України.

4.5. Орендна плата вноситься О рендарем рівними частинами з а базовий податковий (звітни й) період, який дорівнює кален дарному місяцю, щомісячно пр отягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім к алендарним днем звітного (по даткового) місяця на рахунок 33211812700005, КЕКД 13050200 у ГУ ДКУ у м. Києві , МФО 820019. Отримувач: УДК у Дніпро вському районі м. Києва, ідент ифікаційний код 26077906. Питання с плати податку на додану варт ість та інших податкових пла тежів, що пов' язані з викона нням Договору, вирішуються О рендарем в установленому зак онодавством України порядку .

4.6 Зміна отримувача орендно ї плати та його банківських р еквізитів може здійснюватис я Орендодавцем в односторонн ьому порядку і не потребує вн есення змін до цього Договор у. Орендар зобов' язується у точнювати банківські реквіз ити і назву отримувача оренд ної плати.

4.7. Розмір орендної плати мож е переглядатись у разі зміни розмірів земельного податку , підвищення цін і тарифів, змі ни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством т а у випадках, передбачених за коном, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.8. За несвоєчасне внесення о рендної плати справляється п еня в розмірі 120 (ста двадцяти) в ідсотків річних облікової ст авки Національного банку Укр аїни, діючої на день виникнен ня такого боргу або на день йо го (його частини) погашення, пр и цьому для розрахунку викор истовується більша із зазнач ених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погаше ння суми боргу (частини боргу ) за кожний календарний день п рострочення платежу, включаю чи день такого погашення.

4.9. Контроль за правильністю обчислення і справляння оре ндної плати, нарахування пен і за несвоєчасну сплату орен дної плати та її стягнення зд ійснює районний податковий о рган за місцем розташування Земельної ділянки.

5. Умови використання та обмеження (обтяження) щодо ви користання Земельної ділянк и

5.1. Умови збереження стану об' єкта оренди:

- на Земельній ділянці не до зволяється діяльність, не по в' язана з цільовим призначе нням Земельної ділянки. Змін а цільового призначення Земе льної ділянки можлива лише в разі прийняття Київською мі ською радою рішення про затв ердження проекту землеустро ю щодо відведення Земельної ділянки у зв' язку зі зміною цільового призначення Земел ьної ділянки та внесення від повідних змін до Договору. Ро боти по розробці проекту зем леустрою щодо відведення спл ачує Орендар;

5.2. Обмеження та сервітути що до Земельної ділянки на день підписання цього Договору в ідсутні.

6. Умови і строки передач і Земельної ділянки в оренду

6.1. Передача Земельної діля нки здійснюється в день держ авної реєстрації цього Догов ору.

6.2. Право на оренду Земельної ділянки виникає після держа вної реєстрації цього Догово ру.

7. Умови повернення Земе льної ділянки

7.1. Після припинення дії До говору Орендар повертає Орен додавцеві Земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в о ренду .

Орендодавець у разі погірш ення корисних властивостей о рендованої Земельної ділянк и, пов'язаних із зміною її стан у, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначено му сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмі р відшкодування збитків, спі р розв'язується у судовому по рядку.

8. Права та обов' язки Ст орін

8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання Земельної ді лянки за цільовим призначенн ям згідно з цим Договором;

- дотримання місцевих прави л забудови;

- своєчасного внесення орен дної плати;

- дострокового розірвання ц ього Договору;

- відшкодування понесених з битків, в тому числі неотрима них доходів, відповідно до чи нного законодавства у разі р озірвання цього Договору

8.2. Орендодавець зобов' яза ний:

- повідомити в письмовій фор мі Орендаря про намір продат и Земельну ділянку третій ос обі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона прода ється;

- не вчиняти дій, які б перешк оджали Орендарю користувати ся Земельною ділянкою;

- передати в користування Зе мельну ділянку у стані, що від повідає умовам цього Договор у.

8.3. Орендар має право:

- самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства Украї ни та умов цього Договору;

- за письмовою згодою Орендо давця зводити в установленом у законодавством порядку інш і будівлі і споруди;

- у разі розірвання цього До говору, за погодженням сторі н, має право вимагати відшкод ування нанесених збитків від повідно до чинного законодав ства;

- після закінчення строку, н а який було укладено цей Дого вір, при умові належного вико нання обов' язків відповідн о до умов цього Договору, Орен дар має за інших рівних умов п ереважне право на поновлення Договору;

- переважне право на купівлю Земельної ділянки у разі її п родажу.

8.4. Орендар зобов' язаний:

- приступати до використанн я Земельної ділянки в строк, в становлений цим Договором, т а після підписання цього Дог овору та державної реєстраці ї Договору;

- завершити забудову Земель ної ділянки в строки, встанов лені проектною документаціє ю на будівництво, затверджен ою в установленому порядку;

- використовувати Земельну ділянку відповідно до її ціл ьового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- при зміні функціонального використання об' єкта нерух омості, що розташований на Зе мельній ділянці, у десятиден ний термін в письмовій формі замовити у Головному управл інні земельних ресурсів вико навчого органу Київради (Киї вської міської державної адм іністрації) витяг з технічно ї документації про нову норм ативну грошову оцінку Земель ної ділянки або її частини з урахуванням зазначених змін та після одержання цього вит ягу передати його до податко вого органу за місцем розташ ування Земельної ділянки;

- письмово повідомити Оренд одавця про відчуження об' єк тів (їх частин), що розташовані на Земельній ділянці і належ ать Орендарю, на протязі деся ти днів з моменту вчинення ві дповідного правочину, а тако ж повідомити про наміри пода льшого використання Земельн ої ділянки. У випадку, якщо Оре ндар має намір припинити пра во користування Земельною ді лянкою (її частиною), цей Догов ір розривається за згодою ст орін або до цього Договору вн осяться відповідні зміни з м оменту укладання договору ор енди земельної ділянки з нов им власником об' єктів, які б ули відчужені;

- забезпечити вільний досту п до Земельної ділянки предс тавнику контролюючих органі в;

- повернути Земельну ділянк у Орендодавцю у стані, придат ному для її подальшого викор истання після припинення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинн им законодавством, звітувати перед податковими органами району за місцем розташуванн я Земельної ділянки про спла ту орендної плати;

- забезпечити вільний досту п для прокладання нових, ремо нту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межах Земельн ої ділянки;

- відшкодування вартості зе лених насаджень (акт обстеже ння зелених насаджень від 10.08.20 07) та інші питання майнових ві дносин вирішувати в установл еному порядку;

- питання пайової участі вир ішити до початку будівництва відповідно до рішення Київр ади від 27.02.2003 №271/431 „Про пайову уча сть (внески) інвесторів (забуд овників) у створенні соціаль ної та інженерно-транспортно ї інфраструктури м.Києва”;

- виконати вимоги, викладені в листах Головного управлін ня містобудування, архітекту ри та дизайну міського серед овища від 14.08.2007 №04-8225, від 06.11.2007 №18-12718 та від 13.08.2007 №19-8172, Державної санітар но-епідеміологічної експерт изи від 06.11.2007 №05.03.02-07/55206, головного д ержавного санітарного лікар я м. Києва від 24.12.2007 №10735, Державног о управління охорони навколи шнього природного середовищ а в м. Києві від 26.12.2007 №05-08/10413, управл іння охорони навколишнього п риродного середовища від 14.08.200 7 №071/04-4-22/4156, Головного управління охорони культурної спадщини від 30.07.2007 №5580, дочірнього підпри ємства “Інститут генерально го плану міста Києва” від 10.12.2007 №3938;

- передати Головному управл інню житлового забезпечення виконавчого органу Київсько ї міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї) 7% загальної площі квартир у житлових будинках (крім служ бового житла) на підставі пун кту 36 рішення Київської міськ ої ради від 28.12.2006 №531/588 „Про бюджет міста Києва на 2007 рік”;

- сплатити до цільового фонд у спеціального фонду бюджету міста Києва на розвиток житл ового будівництва до моменту здачі в експлуатацію збудов аної житлової площі кошти в р озмірі 4% загальної кошторисн ої вартості будівництва зага льної площі цих об' єктів, зг ідно статті 27-1 Закону України „Про планування і забудову т ериторії”;

- у складі проекту будівницт ва виконати розрахунки щодо забезпеченості населення об ' єктами соціальної сфери (д итячі дошкільні заклади, заг альноосвітні школи, об' єкти охорони здоров' я тощо) і пер едбачити їх розміщення та бу дівництво одночасно із спору дженням житлових будинків;

- проектом будівництва житл а передбачити місця постійно го зберігання автотранспорт у (крім відкритих автостояно к) у кількості, не меншій за од не машиномісце на кожну квар тиру у житлових будинках;

- проектом будівництва об' єктів офісного та торговельн о-розважального призначення передбачити місця постійног о зберігання автотранспорту (крім відкритих автостоянок ) із кількістю машиномісць ві дповідно до державних будіве льних норм;

- проектом будівництва пере дбачити почергове проектува ння та забудову території дл я розміщення об' єктів житло во-офісного та торговельно-р озважального призначення;

- у п' ятиденний строк після державної реєстрації догово ру оренди земельної ділянки надати копію цього Договору до районного податкового орг ану за місцем розташування З емельної ділянки.

8.5. Сторони також мають і нші права і несуть інші обов' язки, визначені законодавств ом України.

9. Ризик випадкового зни щення або пошкодження об'єкт а оренди чи його частини

Ризик випадкового знищен ня або пошкодження об'єкта ор енди чи його частини несе Оре ндар.

10. Страхування об'єкта ор енди

Сторони домовилися пр о те, що Орендар має право заст рахувати об'єкт оренди.

11. Зміна умов договору та п рипинення і поновлення Догов ору

11.1. Всі зміни та/або доповне ння до цього Договору вносят ься за згодою сторін. Згодою а бо запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішенн я, прийняте в установленому з аконодавством порядку.

11.2. Витрати, пов' язані з вне сенням зміни та/або доповнен ня до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3. Договір оренди припиняєт ься в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу Земельної ділянки д ля суспільних потреб та прим усового відчуження Земельно ї ділянки з мотивів суспільн ої необхідності в порядку, вс тановленому законодавством України;

- поєднання в одній особі вл асника Земельної ділянки та Орендаря;

- ліквідації юридичної особ и - Орендаря.

Договір припиняється тако ж в інших випадках, передбаче них законом.

11.4. Припинення Договору шлях ом розірвання.

Договір може бути розірван ий:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду, в порядку , встановленому законом;

11.5. Договір може бути дострок ово розірваний у разі невико нання або неналежного викона ння Орендарем обов' язків ви значених у пунктах 5.1 та 8.4 цьог о Договору.

11.6. Розірвання цього Договор у не потребує укладення дода ткової угоди. Договір вважає ться розірваним з моменту пр ийняття Орендодавцем відпов ідного рішення, якщо інше не в становлено рішенням.

11.7. Поновлення Договору:

- Після закінчення строку, н а який було укладено цей Дого вір, Орендар, за умови належно го виконання своїх обов' язк ів, має за інших рівних умов пе реважне право на поновлення Договору. У цьому разі Оренда р повинен не пізніше ніж за 3 (т ри) місяці до закінчення стро ку дії Договору повідомити п исьмово орендодавця про намі р продовжити його дію.

- У разі поновлення Договору на новий строк його умови мож уть бути змінені за згодою ст орін.

11.8. У разі припинення або роз ірвання цього Договору Оренд ар зобов' язаний повернути О рендодавцеві Земельну ділян ку, на умовах, визначених цим Д оговором. У разі невиконання Орендарем обов' язку щодо у мов повернення Орендодавцев і Земельної ділянки Орендар зобов' язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитк и.

11.9.Перехід права власності н а орендовану Земельну ділянк у до третьої особи, а також рео рганізація юридичної особи-О рендаря не є підставою для зм іни умов або розірвання Дого вору.

12. Відповідальність сто рін за невиконання або ненал ежне виконання Договору та в ирішення спорів

12.1. У разі невиконання свої х зобов'язань за цим Договоро м Сторони несуть відпові дальність, визначену цим Дог овором та законодавством.

12.2. У разі невиконання оренда рем умов цього Договору та об ов' язків, передбачених зако нодавством України, Договір може бути достроково розірва ний.

12.3. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється в ід відповідальності, якщо во на доведе, що це порушення ста лося не з її вини.

12.4. Усі спори, що пов'язані із в иконанням умов цього Договор у, вирішуються судами Україн и, при неможливості досудово го врегулювання спорів, що ви никають при виконанні умов ц ього Договору.

13. Суборенда Земельної д ілянки

13.1. Орендар має право перед ати Земельну ділянку або її ч астину у суборенду виключно за письмовою згодою Орендода вця.

13.2. Орендодавець надає свою з году чи заперечення щодо пер едачі Земельної ділянки або її частини у суборенду шляхо м прийняття в установленому законодавством порядку відп овідного рішення.

13.3.Умови договору суборенди Земельної ділянки повинні о бмежуватися умовами даного Д оговору і не суперечити йому .

14. Прикінцеві положення

14.1. Цей Договір складений у двох примірниках. Один примі рник - для зберігання у Орен даря, один - для Орендодавця (знаходиться на зберіганні у Головному управлінні земель них ресурсів виконавчого орг ану Київради (Київської місь кої державної адміністрації ).

14.2. Невід' ємною частиною ць ого Договору є:

- план Земельної ділянки;

- кадастровий план Земельно ї ділянки;

- акт визначення меж Земельн ої ділянки в натурі (на місцев ості);

- акт приймання-передачі Зем ельної ділянки.

Орендодавець - Київська м іська рада

Орендар - ТОВ "Інвестиційн а група "Схід"

3. Зобов' язати Головне у правління земельних ресурсі в виконавчого органу Київрад и (Київської міської державн ої адміністрації) (м.Київ, вул. Хрещатик, 32-а, код 261990097) зареєстру вати договір оренди земельно ї ділянки з усіма додатками, щ о є його невід' ємними части нами, між Орендодавцем - Киї вською міською радою та орен дарем - товариством з обмеже ною відповідальністю „Інвес тиційна група „Схід” (м.Київ, в ул.Білоруська, 2-А), у встановле ному порядку

4. Стягнути з Київської місь кої ради (м.Київ, вул.Хрещатик, 36, код 22883141) на користь товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Інвестиційна група „Схід ” (м.Київ, вул.Білоруська, 2-А) 85 (в ісімдесят п' ять) грн. витрат по сплаті державного мита та 59 (п' ятдесят дев' ять) грн. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

5. Стягнути з Головного упра вління земельних ресурсів ви конавчого органу Київради (К иївської міської державної а дміністрації) (м. Київ, вул. Хре щатик, 32-а, код 261990097) на користь то вариства з обмеженою відпові дальністю „Інвестиційна гру па „Схід” (м.Київ, вул.Білорусь ка, 2-А) 85 (вісімдесят п' ять) грн . витрат по сплаті державного мита та 59 (п' ятдесят дев' ят ь) грн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

6. Видати накази.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Суддя П.П. Чеберяк

Дата підписання ріш ення 10.03.2009р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.03.2009
Оприлюднено23.11.2010
Номер документу5893968
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/120

Судовий наказ від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Постанова від 25.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Постанова від 22.06.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Нєсвєтова Н.М.

Рішення від 07.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

Ухвала від 26.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

Рішення від 10.03.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Рішення від 04.08.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Рішення від 24.06.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дюкарєва С.В.

Рішення від 17.04.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дюкарєва С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні