Рішення
від 28.09.2007 по справі 2-206/2007
БОЛЕХІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-206/2007рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2007року м. Болехів

Болехівський міський суд І вано-Франківської області в складі:

головуючого судді Головенко О.С.

при секретарі Латик В.Є.

з участю позивача ОСОБА_1 представника позивача адво ката ОСОБА_2 відповідача ОСОБА_3

представника третьої особ и - фонду відділення виконавч ої дирекції Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань в Доли нському районі - Чопей .О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду справу за позовом ОСОБА_ 1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 пр о зобов'язання скласти акт пр о нещасний випадок на виробн ицтві , -

ВСТАНОВИВ:

Звернувшись в суд із зазна ченим позовом, позивач на обг рунтування своїх вимог покли кається на те, що 07 грудня 2006рок у від свого знайомого ОСОБА _5 він дізнався, що приватно му підприємцю ОСОБА_3 , яки й придбав у власність в Болех івському сокоекстрактному з аводі виробничі приміщення н еобхідні працівники для вико нання чорнової роботи. В той ж е день батько відповідача О СОБА_4 погодився взяти його виконувати різні чорнові ро боти, вказавши, скільки годи н необхідно працювати, як буд е проведено оплату та вказав приступити до роботи 9 грудня . Заяву про прийняття на робот у він не писав, трудової книж ки ніхто від нього не вимагав , випробовувальний термін не встановлювався.

Крім нього, на даному об'єкт і працювали ще четверо осіб п ід керівництвом ОСОБА_4., я кий давав необхідні вказівки . 9 грудня разом з ними працюва в власник приміщення ОСОБА _3, але позивач не вів з ним ні якої розмови щодо оформлення його до роботи та її оплати. 11 т а 12 грудня власник приміщення ОСОБА_3 не приходив на об'є кт.

13 грудня 2006р. біля 11 год. він раз ом із ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 та відповідачем О СОБА_4 на горищі цього примі щення за вказівкою ОСОБА_4 переносили металеву балку д овжиною 6, 5 метра Коли він підн яв балку, стеля провалилася і він впав з висоти близько 4 м н а цементну підлогу, отримавш и перелом шийки стегна право го бедра та перелом правої кл ючиці зі зміщенням. Після дос тавки його в лікарню, відпові дач ОСОБА_3 просив, щоб він вказував, що отримав траму в дома та пообіцяв відшкодуват и всі кошти, витрачені ним на лікування. Він надав йому 6500гр н. на лікування, приніс милиц і, а після того став його уник ати.

Йому відмовлено в розсліду ванні нещасного випадку в зв 'язку з тим, що він самостійно забезпечив себе роботою з пі дприємцем ОСОБА_3 без укла дення трудової угоди.

Однак вважає, що оскільки й ого фактично було допущено д о роботи, то згідно ст. 24 ч.3 Кз ПП України між ним і ОСОБА_3 був укладений трудовий дого вір.

Посилаючись на викладене, просить зобов'язати відповід ачів , як роботодавців, склас ти акт Н-1 про нещасний випадок , що стався з ним 13.12.2006року під ч ас виконання ним трудових об ов'язків без оформлення труд ового договору у виробничому приміщенні, який належить ОСОБА_3, внаслідок якого ві н отримав травму.

В судовому засіданні позив ач підтримав свої вимоги з пі дстав, викладених в позовній заяві. Додатково вказав, що в приміщенні, в якому він отри мав травму, виробництво не ве лося, вони наводили там поряд ок та проводили уборку.

Відповідач ОСОБА_3 , зап еречуючи доводам позивача, в казував, що він є власником ч астки будівлі згідно-договор у купівлі-продажу, яка була в аварійному стані і потребув ала ремонту. Він проводив раз ом з батьком роботи по впоряд куванні цього приміщення. Ні яку підприємницьку діяльніс ть не здійснює на даному об'єк ті та не використовує робоч у силу. Інколи його батькові

допомагали прибирати дру зі. Батько йому не говорив, що взяв на впорядкування примі щення працювати позивача. Не заперечує, що відвідував поз ивача в лікарні та надавав йо му кошти на лікування.

Відповідач ОСОБА_4 поз овних вимог не визнав та пояс нив, що на прохання свого син а він разом із своїми товариш ами прибирали приміщення, вл асником якого є син. Позивач т еж попросився допомогти їм з дійснювати роботи за оплату, свого сина, як власника, він про це не повідомив. Ніякої ро змови між ним, його сином, поз ивачем щодо працевлаштуванн я останнього не було та крім т ого, син взагалі не давав йом у ніяких вказівок щодо прийн яття будь-кого на роботу, оск ільки ніяке виробництво в да ному приміщенні сином не вед еться.

Представник третьої особи - фонду відділення виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань в Долин ському районі вважає позовні вимоги безпідставними, оскі льки відповідно до чинного з аконодавства розслідування нещасних випадків та склада ння відповідного акту поширю ється на осіб, які працюють н а умовах трудового договору у підприємствах, фізичних ос іб, які забезпечують себе роб отою самостійно та громадян- суб'єктів підприємницької д іяльності. Ті фізичні особи, які забезпечують себе робото ю самостійно, повинні реєстр уватись у Фонді як добровіль ні особи. Так як позивач себе з абезпечив роботою самостійн о, про те ні у Фонді не був заре єстрований, як добровільна о соба, ні укладав трудовий дог овір з підприємцем ОСОБА_3 , даний нещасний випадок, що стався з ним не підлягає під П орядок розслідування та веде ння обліку нещасних випадків .

Заслухавши пояснення стор ін, свідків, дослідивши зібр ані у справі докази, та давши їм правову оцінку, суд вважа є, що позов не підлягає до зад оволення з наступних підстав .

За Законом України «Про заг альнонообов'язкове державне соціальне страхування від н ещасного випадку на виробниц тві та професійного захворюв ання, які спричинили втрату п рацезадності » , Положення пр о порядок розслідування та в едення обліку нещасних випад ків професійних захворювань і аварій на виробництві сфер а їх застосування поширюєтьс я на осіб, які працюють на умо вах трудового договору на пі дприємствах, установах, орг анізаціях незалежно віж їх ф орм власності та господарюва ння, у фізичних осіб, на осіб, які забезпечують себе робот ою самостійно, за умови добро вільної сплати ними внесків на державне соціальне страху вання від нещасного випадку на виробництві та громадян - с уб'єктів підприємницької дія льності.

Згідно ч.4 ст. 24 Кодексу закон ів про працю, п.7 постанови Пле нуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992р. № 9 « Про пра ктику розгляду судами трудов их спорів» укладення трудово го договору оформляється нак азом чи розпорядженням власн ика або уповноваженого ним о ргану про зарахування праців ника на роботу. Трудовий дого вір вважається укладеним і т оді, коли наказ чи розпорядже ння не були видані, але праці вника фактично було допущено до роботи. Фактичний допуск д о роботи вважається уклаженн ям трудового договору незале жно від того, чи було прийнят тя на роботу належним чином о формлено, якщо робота провад илась за розпорядженням чи з відома власника або уповнов аженого ним органу.

Судом встановлено, що відп овідач ОСОБА_3 , є власнико м 50/100 часток адміністративної будівлі за № 6»в» по вулиці Ко тляревського в м. Болехові зг ідно договору купівлі-продаж у від 30.12.2004року. .

13 грудня 2006року позивач на да ному об'єкті при виконанні ро біт, пов'язаних з прибиранням приміщення, отримав перелом шийки правого стегна, перело м правої ключиці.

Суд визнав, що для проведен ня цих робіт, які не пов'язані з виробництвом, між позиваче м та відповідачем ОСОБА_3, як власником приміщення, тр удовий договір не укладався, допуск до цих робіт та викон ання їх позивачем здійснювал ося без відома та згоди власн ика, про що не заперечував са м позивач та підтверджено по ясненнями сторін, свідків ОСОБА_6 , ОСОБА_8

Листом податкової інспекц ії стверджується, що ОСОБА _3 , як підприємець, взятий н а облік 06 жовтня 2006року та згід но поданої ним заяви 09.10. 2006року припинив підприємницьку дія льність.

При таких обставинах тверд ження позивача про те, що йог о фактично допустив до викон ання роботи батько власника - ОСОБА_4- не може бути визна ний судом як підстава для вст ановлення факту трудових від носин між ними.

Таким чином, позовні вимог и не грунтуються на законі, а тому в позові слід відмовити .

На підставі наведеного, ч4 ст. 24 Кодексу законів про пра цю України, ст. ст. 2, 7, 11 Закон у України «Про загальнонообо в'язкове державне соціальне страхування від нещасного ви падку на

виробництві та професійно го захворювання, які спричин или втрату працезадності » п.п.1, 5 6 Положення про порядок р озслідування та ведення облі ку нещасних випадків професі йних захворювань і аварій на виробництві, керуючись ст. 57 , 212 , 213, 215, Цивільно-процесуальн ого кодексу, суд, -

Рішив:

В позові ОСОБА_1 до О СОБА_3, ОСОБА_4 про зобов' язання скласти акт про нещас ний випадок на виробництві в ідмовити.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження н е було подано.

У разі подачі заяви про апел яційне оскарження, але апеля ційна скарга не подана в стро к, рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ць ого строку.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на ріше ння суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарже ння через Болехівський міськ ий суд

СудБолехівський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.09.2007
Оприлюднено07.12.2009
Номер документу5909631
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-206/2007

Ухвала від 28.02.2014

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Рішення від 28.09.2007

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О.С.

Ухвала від 14.08.2007

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О.І.

Рішення від 23.04.2007

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І.М.

Рішення від 18.10.2007

Цивільне

Середино-Будський районний суд Сумської області

Банчукова В.І.

Рішення від 20.12.2007

Цивільне

Гагарінський районний суд міста Севастополя

Куімов М.В.

Рішення від 17.10.2007

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л.Ю.

Рішення від 12.10.2007

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Барашков В.В.

Рішення від 14.03.2007

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Іванюк І.І.

Ухвала від 15.10.2007

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Постигач Б.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні