Ухвала
від 30.03.2009 по справі 4/45
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВ ЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

"30" березня 2009 р. Справа № 4/45

За позовом Чернівецьк ого міжрайонного природоохо ронного прокурора в інтереса х держави в особі Державного підприємства “Путильське лі сове господарство”

до відповідача Приватн ого підприємця ОСОБА_2

про стягнення шкоди в регре сному порядку в сумі 26291,56 грн. за порушення Санітарних правил в лісах України

Суддя О. Г. Проскурняк

Представники:

Від позивача - Фокшек Н.І .

Від відповідача - не з' яв ився

В засіданні приймав участь прокурор Сівак О.Г.

СУТЬ СПОРУ: Чернівець кий міжрайонний природоохор онний прокурор в інтересах д ержави в особі Державного пі дприємства “Путильське лісо ве господарство” звернувс я з позовом до Приватного підприємця ОСОБА_2 про ст ягнення шкоди в регресному п орядку в сумі 26291,56 грн. за поруше ння Санітарних правил в ліса х України.

Пред' являючи позов в інтересах держави в особі Д ержавного підприємства “Пут ильське лісове господарство ”, прокурор вказує, що ним пере слідується мета повернення ш коди заподіяної в результаті порушення законодавства про охорону навколишнього приро дного середовища.

Обґрунтовуючи позовні ви моги, прокурор посилається н а те, що проведеною перевірко ю 25.07.07 спеціалістами позивача встановлено, що при розробці лісового фонду, в Усть-Путиль ському лісництві Путильсько го лісового господарства, в к варталі 43 виділ 12,13,1с площа 4,9 га лісорубний квиток № 43 від 17.02.06, д опущено порушення п. 52 Санітар них правил в лісах України пр и проведенні лісозаготівель них робіт, які проводилися на підставі виданого відповіда чу лісорубного квитка та дог овору підряду №228, зокрема, нес воєчасне та незадовільне очи щення лісосіки на площі 4,0 га в ід порубкових залишків та хв оросту, таксова вартість з 4-х га становить 7091,84 грн., не вивезе ння з лісосіки деревини в уст ановлений термін та залишенн я її в місяцях рубки та не захи щеної від шкідників і хвороб деревини в об'ємі 1354 кб.м, таксо ва вартість цієї деревини ст ановить - 19199,72 грн. Всього розмір стягнень за порушення Саніт арних правил в лісах України становить 26291.56 грн. Згідно з п 52 С анітарних правил в лісах Укр аїни обов'язок підприємств, у станов, організацій відшкодо вувати шкоду, заподіяну держ аві. Дані майнові стягнення п ідлягають стягненню з відпов ідача, оскільки Державне під приємство “Путильське лісов е господарство” здійснило пе рерахування нарахованого ма йнового стягнення в розмірі 26291,56 грн. на підставі рішення Ль вівського апеляційного госп одарського суду від 05.08.2008 року с права № 6/93.

Так, згідно з абзацо м четвертим частини першої статті 2 Господарського про цесуального кодексу України визначено, що господарський суд порушує справи за позовн ими заявами прокурорів та ї х заступників, які звертають ся до господарського суду в інтересах держави. Частиною третьою згаданої статті пе редбачено, що у позовній заяв і прокурор самостійно визнач ає, в чому полягає порушенн я інтересів держави та о бґрунтовує необхідність їх захисту, а також вказує орг ан, уповноважений державою з дійснювати відповідні функц ії у спірних відносинах.

Відповідно до пункту 2 резолютивної частини Ріше ння Конституційного Суду У країни від 08.04.99 N 3-рп/99 зі справи за конституційним п оданням Вищого арбітражног о суду України та Генерально ї прокуратури України щодо о фіційного тлумачення пол ожень статті 2 Арбітражн ого процесуального кодексу У країни під поняттям “орган , уповноважений державою зд ійснювати відповідні функці ї у спірних відносинах”, зазн аченим у частині другій ста тті 2 Арбітражного процесуа льного кодексу України, пот рібно розуміти орган державн ої влади чи орган місцевого самоврядування, якому закон ом надано повноваження орган у виконавчої влади.

Як вбачається із позовної заяви, прокурор подав позов в інтересах держави в особі Де ржавного підприємства “Пути льське лісове господарство” . Згідно Статуту ДП “Путильс ьке лісове господарство”, по зивач є підприємством підпри ємство веде самостійний бала нс, має розрахунковий, валютн ий та інші рахунки в установа х банків, печатку зі своїм най менуванням. Підприємство мож е мати товарний знак, який реє струється згідно до чинного законодавства. Підприємство несе відповідальність за св оїми зобов'язаннями усім нал ежним йому майном згідно з чи нним законодавством. Підприє мство не несе відповідальніс ть за зобов'язаннями держави та Органу управління майном . Підприємство має право укла дати угоди, набувати майнові та особисті немайнові права , нести обов'язки, бути позивач ем та відповідачем в загальн ому, господарському та трете йському судах.

Отже, Державне підприємств о “Путильське лісове господа рство” не є органом державно ї влади чи органом місцевого самоврядування, якому закон ом надано повноваження орган у виконавчої влади тобто поз ивач не є органом уповноваже ний державою здійснювати від повідні функції у спірних пр авовідносинах.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку про залишення позову без розгляду.

Керуючись пунктом 1 ч астини першої статті 81, статте ю 86 Господарського процесуал ьного кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов залишити без ро згляду.

Суддя Проскурняк Олег Георгійович

Дата ухвалення рішення30.03.2009
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу5987724
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення шкоди в регре сному порядку в сумі 26291,56 грн. за порушення Санітарних правил в лісах України

Судовий реєстр по справі —4/45

Ухвала від 21.09.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Бобрович В.М.

Ухвала від 29.08.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Бобрович В.М.

Ухвала від 14.06.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Бобрович В.М.

Ухвала від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Бобрович В.М.

Ухвала від 02.11.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Бобрович В.М.

Ухвала від 21.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні